Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Nie chce zapalić. Walczę już tydzień, help.

Nailee - |17 Paź 2005|, 2005 10:46
Temat postu: Nie chce zapalić. Walczę już tydzień, help.
Witam

Mam poważny problem ze swoim samochodem.
Jakiś czas temu nie mogłem odpalić Scorpia. Podejrzewałem padniętą pompę paliwa (miała kilka przejść "na sucho"). Przyznaję, że nie sprawdziłem dokładnie, tylko dla świętego spokoju w wymieniłem ją, razem z filtrem paliwa.
No i auto dalej nie pali.

Konkretnie objawy są takie:
Jak postoi kilka dni nie ruszane, to za pierwszym razem zapali, pochodzi na bardzo wolnych obrotach kilka sekund i gaśnie. Po tym już w ogóle nie chce złapać. Czasem, przy kręceniu łapie jakby dwa-trzy "zapłony" i tyle.

Nowa pompka raczej działa dobrze - znaczy bzyczy przy włączaniu. Nie wiem jak sprawdzić na pewno, czy podaje paliwo? Który przewód przy silniku odkręcić?
Czy na drodze między filtrem i silnikiem jest coś awaryjnego, co może powodować takie problemy? A może to elektronika - ale przecież komputer powinien wrzucić na awaryjny i jakoś zapalić.
Może ktoś będzie miał jakiś pomysł. Mnie już ręce opadają...

kJoFoL - |17 Paź 2005|, 2005 10:49

a kiedy ostatnio jezdziles na benzynce?
Bo jak dlugo nie, to moze zapiekly Ci sie wtryskiwacze

Nailee - |17 Paź 2005|, 2005 10:52

A to możliwe żeby wszystkie na raz? Wcześniej jeździłem trochę na benzynie, żeby właśnie przedmuchać wtryski (jakieś 2-3 km na każde tankowanie gazu).
kJoFoL - |17 Paź 2005|, 2005 10:56

niekoniecznie wszystkie, przeciez zapala tylko kuleje strasznie czyli pali na dwa lub trzy gary, a skoro dopusciles do tego ze pompa chodzila na sucho czyli bez benzyny, to mogles mimo filtra, do ukladu naciagnac mulu z baku.