Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - [OGRZEWANIE] może ktoś wie jak poprawić ogrzewanie w scorpio

Remik_WROCŁAW - |15 Paź 2005|, 2005 22:20
Temat postu: [OGRZEWANIE] może ktoś wie jak poprawić ogrzewanie w scorpio
Witam serdecznie wszystkich
U mnie w scorpio ogrzewanie działa w sposób następujący - rozgrzewa się silnik no i nagrzewnica, dmuchawa która tłoczy przez nią powietrze najprawdo podobnie ochładza nagrzewnice. Obiawy są takie im bardziej dmucha tym zimniejsze leci powietrza do wnętrza samochodu. W tej chwili co mnie denerwuje to to że jak nie działa dmuchawa to powietrze jest ciepłe a jak działa to w zależności od poziomu nadmuchu coraz chłodniejsze, jeszcze nie ma mrozów a ja rano marzne w moim scorpio jadąc do pracy. CZY ONE WSZYSTKIE MAJĄ TAKIE MARNE OGRZEWANIE ??? Może ktoś ma sposób na poprawienie ogrzewania w scorpio??? Ostatnio jechałem w fiat palio i tam jest ogrzewanie na 6. nawet przy najmocniejszym nadmuchu powietrze leci poprostu gorące !

tomi503 - |15 Paź 2005|, 2005 22:35

Niestety ale chyba masz zapchaną nagrzewnice która zaszybko się wychładza bo niema pełnego obiegu.
Ja też już musiałem wymienić bo efekt był jeszcze gorszy niż u ciebie.
Ewentualnie może masz reduktor gazowy jakoś dziwnie podłączony. Ale ja obstawiam to pierwsze.

Staszek - |18 Paź 2005|, 2005 22:08

Kiedyś pisaliśmy o tym - przepłukac nagrzewnicę ale konkretnie , "szlauf i woda na przód"
bigdaaddy - |18 Paź 2005|, 2005 22:20

Ja swoją w czysciłem 'kretem' takim do zapchanych rur. Sypiesz kreta, zalewasz wrzątkiem i po 5 minutach mocno potrząsasz na wszystkie strony i wylewasz. Nastepnie płuczesz wodą pod cisnieniem. I tak powtarzasz az zadne paprochy juz nie beda chciały wylatywać. Ja sie chyba pół dnia męczyłem ale było warto. Ogrzewanie było super. :mrgreen: :| :mrgreen:
Tylko z tym kretem to trza uważać zeby sie nie polać, albo co gorsza żeby do oka nie prysło. :shock:

wegus - |18 Paź 2005|, 2005 22:29

kopirajt : weger
tekst pochodzi z forum www.sierrafan.pl FAQ

W związku z tym, że idzie zima i ilość pytań o ogrzewanie
lub raczej jego brak będzie narastać lawinowo postanowiłem skompilować to co do tej pory zostało
na forum napisane na ten temat.

Proszę o ewentualne przyklejenie i zamknięcie tego postu,
lub ewentualnie można do niego odsyłać każdego pytającego.

Co można i trzeba zrobić aby wróciło ciepełko do auta ??

1. Wymienić termostat

przy wymianie warto zaopatrzyć się w nową uszczelkę pod termostat i nowy pierscień uszczelniający,
można również założyć termostat z wyższą niż nominalna temperaturą otwierania

2. Założyć kartonik na chłodnicę

stary wypróbowany sposób rdzennych użytkowników kredensów i poldolotów, podnosi temperaturę silnika,
pomaga ale nebezpiecznie robi się gdy na zewnatrz nagle zrobi się dość ciepło
bo wtedy w środku może być naprawdę gorąco

3. Przepłukać układ chłodzenia

zalać układ chłodzenia wodą z octem, odkamieniaczem, kwaskiem cytrynowym, tutaj ilu uźytkowników tyle pomysłów,
pojeździć troszkę (np. 1000 km), spuścić syf i zalać właściwą cieczą, uparci mogą powtarzać to kilka razy,
chociaż jeśli autko chodzi cały czas na płynie, który zawiera środki konserwujące i antykorozyjne to
ilość kamienia niepowinna być duża

4. Przepłukać nagrzewnicę

odpiąć węże wlotu i wylotu od nagrzewnicy, zalać jakimś odkamieniaczem, pozostawić na czas zgodny
z instrukcją na odkamieniaczu, wypłukać szlauchem, operację można oczywiście powtórzyć kilka razy jak ktoś chce

5. Odpowietrzyć nagrzewnicę

Cytat jesta19 :
"afryka to nic tak mi grzeje, pisalem ze nagrzewnica jest goraca reduktor tez,w tej chwili wszystko jest bardzo gorace ,
mialem zapowietrzona nagrzewnice,niech nikt nie mowi ze to niemozliwe bo uklad sam sie odpowietrza.
Na przewodzie pozostal trojnik po podlaczeniu reduktora(rownolegle) i kawalek przewodu ktory zaczopowalem korkiem od szampana.
Przez ta rurke wlalem pol literka plynu i terza grzeje jak oszalale. sprobojcie zalac tak nagrzewnice moze i wam sie polepszy"
koniec cytatu

6. Zrobić ogólny przegląd nagrzewnicy

cytat hydrowir :
"Popatrzcie też na obudowie nagrzewnicy na cięgła-czy poprawnie chodzą,mogą spaść z bolców lub być poluzowane na mocowaniu.
Bywa również zaburzony przepływ powietrza przez radiator-liście i syf-2 h roboty i wszystko wiadomo
jeżeli auto chodzi cały czas na płynie zatkanie nagrzewnicy przez kamień zdarza się rzadko."
koniec cytatu
Oczywiście w tym celu nagrzewnicę trzeba wymontować. Dostaję się do niej od strony wnętrza auta po
zdemontowaniu dolnej części deski rozdzielczej. Dla tych, którzy potrafią się posługiwać śrubokrętem nie powinno
to stanowić problemu i zając około 2-3 h.

7. Wymienić nagrzewnicę

Jeśli już nic nie pomoże pozostaje wymiana nagrzewnicy na nową. Koszt nowej to około 100-150 zł, koszt robocizny drugie tyle.
Można wymienić również samemu, czas jak w punkcie 6.

Ufff.... jak ktoś ma cos do dodania to bardzo proszę.

http://www.wetcentrum.pl/...opic.php?t=7393

kopirajt : weger
tekst pochodzi z forum www.sierrafan.pl FAQ

Pinio - |18 Paź 2005|, 2005 23:32

A jamam takie pytanko,za kazdym razem jak tylko wloncze zaplon wlancza mi sie delikatnie nawiew,mimo tego mam jeszcze standardowe 3szy biegi,czy to normalne.
wegus - |18 Paź 2005|, 2005 23:34

Pinio napisał/a:
czy to normalne.

normalne, dmuchawa zawsze chodzi na jakichśtam minimalnych obrotach, już tak ma być

Pinio - |19 Paź 2005|, 2005 00:03

Ito mi sie wlasnie podobo,konkretna odpowiedz jutro sprawdze cz dziala.
misio_23 - |19 Paź 2005|, 2005 00:24

... W MK I -nie ale Remik ma z ' 93 ... Ja radzę na razie bez " KRETA " - porady były od Chłopaków z " Sierra ...." a to trochę starsze układy chłodzenia :| - zacznij od płukania chłodniczki nagrzewnicy :!: - podepnij wšż ogrodowy z końcówkš do jednego z węży i daj wodę - powoli a potem na maksa - zobacz jaki syf leci - ta nagrzenica ma trochę lat a nie wiadomo na czym jeŸdziła a po za tym korozja układu chłodzenia i bloku - nagrzewniaca jest najniższym ptk. tego układu więc się tam wszystko osadza - zrób tak kilka razy aż wyrównaż ciœnienie wody wchodzšcej i wychodzšcej i kolor będzie / wody / taki sam . Jak tego nie osišgniesz - podepnij węże powronie , spuœc trochę wody ze zbiorniczka wyrównawczego - zagotuj wody z kwaskiem cytrynowym w czajniku i wlej do zbiorniczka - niech silnik pochodzi - suwaki ogrzewania w kabinie daj na maksa - zostaw na 15 minut -potem jeszcze raz to samo z chłodniczkš - jak będzie leciała " biała " woda a ogrzewania nie będzie - szukaj przyczyny w termostacie - jak będziesz szukał to patrz za zbliżonym do tem. otawarcia ok. 88 st. nie kupuj zamienników co majš tem. ot.68 -72 st. bo nie nagrzejesz kabiny - sš tańsze ale to sš do Disli - sprzedawcy polecajš jako uniwersalne ...

aha ... zacznij od tego czy suwaki otwierajš klapki na " FULL "
wsadŸ swjš" łapke" od strony pedału gazu w dziurę po prawej - musisz wyczuć kręcšc suwakami klapki ogrzewania - czy na suwaku " max " pokrywa się z otwartš klapkš na " max"
Chłodnicy nie zasłaniaj :!: :!: :!: to nie jest " Nysa " albo "Żuk " - to musi działać - :!: :!: :!:

lukasz006 - |19 Paź 2005|, 2005 12:19

takie ppytanie mam
jak sie dostac do nagrzwnicy aby ja przedmychac tzn gdzie sa przewody w ktore trzeba sie wpiac

i drugie jak kiedys widzialem taka wymiane to byla wyjeta cala deska rozdzielcza
wiec jak mam sie tam dostac zdejmujac dolna czesc deski jak ona jest jednolita
??

misio_23 - |19 Paź 2005|, 2005 12:36

... od str. komory silnikowej .... odepnij przewody od bloku silnika i wsadŸ wšż do jednego z nich - drugim poleci żur ... musisz się liczyć z tym że trzeba nowego płynu chłodniczego potem nalać bo Ci ucieknie ... do roboty :wink:

[ Dodano: 2005-10-19, 12:45 ]
... odepnij na trójniku tam gdzie wpięte sš węże parownika / lub od parownika - to zależy jakie masz podłacznie - szeregowo czy równolegle - musisz pokombinować ale już jesteœ na dobrej drodze :wink:

Struna - |20 Paź 2005|, 2005 11:55

hmmm - no tak czytam te porady ze sierafan i nieco mi się śmiać zachciało - co to kurna za sposób na kartonik na chłodnicę :) to tzw. podcieranie dupy szkłem ;)

Termostat, sprawna pompa wodna i drożny układ oraz dzialające cięgna gwarantują poprawne dzialanie ogrzewania i tyle w temacie.

mmmk - |20 Paź 2005|, 2005 13:57

oni na sierrafanie zazwyczaj troche inne pomysly maja niz my ale czesc z tego moze byc dobra. a na tymczasowe rozwiazanie to karton jest ok. ja tak w ohc mialem a w dohc zobacze co zima przyniesie. bardziej zastanawia mnie to czemu oni zachwycaja sie czyms co my wysmiewamy. np scorpio peugeot calibra w kolorze kawa z mlekiem no i samochodem kamilllo tez sa zachwyceni a my tak sobie.
pozdrawiam
maciek

Struna - |20 Paź 2005|, 2005 13:58

powiem tak - zoaczmy na przekrój wiekowy sierafan - no młodsi są to i jeszcze gust nie wyrobiony ;)
mmmk - |20 Paź 2005|, 2005 14:45

chcialem napisac,ze do scorpio nie dorosli ale.... tez kiedys bylem mlody i glupi i mialem sierre. teraz mam scorpio i juz mlody nie jestem :|
pozdrawiam
maciek

Struna - |20 Paź 2005|, 2005 14:48

wiesz co - ja jeździłem kiedyś ścierką i bardzo mile wspominam - zawiecha identyczna, silniczki ok, fotele miodzio, prowadzi się fajnie - sedanika miałem w zaaajebistym kolorze ciemna zieleń perła.
kuba - |20 Paź 2005|, 2005 15:08

A czemu w http://img174.imageshack....6/klnie23yv.gif kolorze?
mmmk - |20 Paź 2005|, 2005 15:14

moze byl czerwonawy i dosc krzykliwy co widac na obrazku :idea: :wink:
pozdrawiam
maciek

Struna - |20 Paź 2005|, 2005 17:24

a to ten durny cenzurator na forum - ale u modów widac tylko na żółto podkreśla ;)
berkant - |30 Paź 2005|, 2005 10:08

Heja wszystkim w jakze zimne dni bez ogrzewania :) hehe

No niestety ja tez ma problem z ogrzewaniem ale pocieszam sie faktem ze nie jestem osamotniony w tym temacie :)

U mnie troche gorzej bo jak bylo troche cieplej to sprawdzalem ciegna w regulatorze i wszystko ok, mechanik wyczyscil nagrzewnice roztworek z kwasu solnego i zostala dokladnie przeplukana. Niestety nie dalo to efektu :( moze nie jest dobrze odpowietrzone musze to sprawdzic, chociaz tez byla odpowietrzana. Troche mnie to martwi kiedy operacja sie udaje a pacjent nadal nie czuje sie dobrze i nie wiadomo z jakiego powodu.

Czy jest jeszcze cos o czym nie wiem a co moze wplywac na grzanie w tak drastyczny sposob?? (pomijam kwestie niedogrzania silnika bo z tym jest wszystko ok)

Pozdrawiam
Maciej

Rafał A.(antek) - |30 Paź 2005|, 2005 10:57

no termostat i z le wpiety parownik od gazu w układ
mmmk - |30 Paź 2005|, 2005 13:02

ja wyczyalem na forum siery,ze uklad chlodzenia plucze sie proszkiem do automatycznej pralki(malo pieniacy) wczoraj wsypalem 2 pelne miarki do ukladu chlodzenia i kilka dni z tym pojezdze. podobno ma wyleciec z tamtad straszny syf. okaze sie. przy wsypywaniu plyn byl zielony. a potem plukanie woda i wymiana na nowy plyn. moze cos poprawi w ogrzewaniu. chociaz mi jak narazie dzialalo w miare ok.
pozdrawiam
maciek

Struna - |31 Paź 2005|, 2005 12:39

pompa wodna tez może być juz licha.
berkant - |5 Lis 2005|, 2005 10:04

Widze ze wszystko trzeba sprawdzic, pompa wodna, termostat i zle wpiety parownik gazu. Bylem u mechanika, znowu plukanie nagrzewnicy (na wszelki wypadek), okazalo sie jeszcze ze sprzeglo hydrauliczne od wiatraka nie dziala poprawnie (ciagle chodzi i chlodzi) i szykuje mi sie jego wymiana (przy okazji czy ktos niema moze na zbyciu sprzegla do wiatraka od chlodnicy silnik 2,9V6 ?? :)
Pompa i parownik powinny byc ok ale nigdy nic nie wiadomo, musze to sprawdzic.

Pozdrawiam
Maciej

Kevin Xy - |5 Lis 2005|, 2005 10:34

puki co to nie wymieniaj wisco tylko termostat !! od tego zacznij- jak termostat caly czas otwoarty a wisco na stale kreci to nie dziwne ze masz zimno- testowalem to zeszlej zimy- i nie obawiaj sie zamiennikow- zalozylem takowy za 44 plny i od razu cieplutko- wisco zaczyna chlodzic dopiero jak termostat otworzy, a do momentu otwarcia jego juz powinno byc cieplo- pamietaj tylko o temp otwarcia
Rafał A.(antek) - |5 Lis 2005|, 2005 12:25

hmma orginal kosztuje 50- 60 zl, wielka roznica, to wole oryginal
Kevin Xy - |5 Lis 2005|, 2005 13:06

no to jeszcze lepiej jak tyle kosztuje- ale i tak uwazam ze od tego trzeba zaczac
zztop2 - |5 Lis 2005|, 2005 16:42

hej a jak sie odpowietrza nahrzewnice, jakieś specjalne sposoby? pozdrawiam
Struna - |7 Lis 2005|, 2005 15:49

w zaszadzie to sie samo powinno odpowietrzyć - ale po zapaniu nowym plynem zostawia sie zbiornik wyrównawczy otwarty i płyn w pogotowiu - odpalasz auto i czekasz aż się termostat otworzy, wtedy wsysnie płunu ze zbiornika wyrównawczego, dolewasz ubytek i czekasz aż jeszcze raz sie otworzy i powinno być ok.
Boni - |7 Lis 2005|, 2005 16:45

Od siebie dodam - przy wpiętym szeregowo parowniku (zrobiłem tak żeby nie było wątpliwości czy zalany, zabaw w odpowietrzanie i ustalanie przepływu, itd) temperatura nagrzewnicy wyraźnie opada, parownik 140kW jednak sporo ciepła zabiera. Przed LPG w obecnej Scorupie, i w poprzednich też, wytrzymać się nie dało, nawet w -20 ogrzewanie przykręcałem, teraz zastanawiam się, czy na zimę wystarczy, czy jednak nie przejść na regulowane trójniki.
VIK - |7 Lis 2005|, 2005 16:52

Struna napisał/a:
wiesz co - ja jeździłem kiedyś ścierką i bardzo mile wspominam - zawiecha identyczna, silniczki ok, fotele miodzio, prowadzi się fajnie - sedanika miałem w kolorze ciemna zieleń perła.

uściślijmy: "zawiecha" tego typu 8)

Struna - |8 Lis 2005|, 2005 09:42

no dobra dobra już :) tego typu - ale konstrukcja i zasada ta sama- nieco węższa i krótsza ale.... ;)
VIK - |8 Lis 2005|, 2005 10:39

NO :D
to zmienia postać rzeczy :arrow: Pozdrowionka.

Cygaro - |17 Lis 2005|, 2005 21:29

Witam !
Ja dodam jeszcze coś co można zrobić żeby grzało lepiej, a wiem bo sam tak robiłem w poprzednich moich scorpio. Zaznaczam, że nagrzewnica, termostat, cały układ był sprawny. A chodzi o zwykłą uszczelkę, która przyklejona jest na nagrzewnicy w koło, szczególnie w tylnej części. Jeżeli jest jej za mało to powietrze nie przechodzi przez nagrzewnice tylko przeciska się bokiem i przez to słabo grzeje. Gwarantuję, że po uszczelnieniu ogrzewanie będzie super.

Boni - |17 Lis 2005|, 2005 21:55

Racja, czasem też z takich głupstw - klapa nie zamyka do końca zimnego, miałem kiedyś tak że ciągle podwiewało trochę z poza nagrzewnicą, nie pamiętam czy cięgno było zagięte, czy coś podobnie głupiego, a juz byłem bliski rozbierania wszystkiego i wymiany nagrzewnicy.

A przy okazji, do tych co rozbierali - którędy Mk1 w wersji z klimą i obiegiem wewnętrznym ciągnie z kabiny przy przełączeniu na wewnętrzny? Gdzieś nad nogami czy gdzieś środkiem, czy jeszcze gdzieś indziej?