| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - maly problem z obrotami
tomas - |30 Wrz 2005|, 2005 21:15 Temat postu: maly problem z obrotami mam sewgo rodzaju problem z obrotami,dziejje sie o tylko na benzynie na gazie jest ok,wiec wykluczam tps oraz lambde poniewaz gaz bierze z nich sygnal,podejrzewam natomiast czujnik temperatury cieczy,a konkretnie chodzi o to ze,silnik na beni zaczyna falowac pomiedzy 200-1200 obrotow,przygasa i orzywa,dzieje sie to ylko i wylacznie jak auto stoi w miejscu ,jak dojezdzam na luzie do skrzyzowania to sie to niedzieje,jest ok,tylko jak sie zupelnie zatrzymam to zaczynają sie dziac cuda.
wiem ze wystepuje taki efekt ze jak auto sie toczy to obroty sa troszke wyrzsze,co za to odpowiada i jak to zdiagnozowac.
prosze o pomoc Panie i Panowie
_Mu. - |30 Wrz 2005|, 2005 23:50
Well - jak wóz stoi to inny jest opływ powietrza, tzn. nie ma go. Może to będzie stanowić jakąś wskazówkę? Jakiś czujnik przepływu powietrza czy coś?
Adam_2000 - |1 Paź 2005|, 2005 00:02
| tomas napisał/a: | | ... wiem ze wystepuje taki efekt ze jak auto sie toczy to obroty sa troszke wyrzsze,co za to odpowiada i jak to zdiagnozowac. |
Nie ma czegoś takiego
Wolne obroty regulowane są w DOHC-u poprzez tzw. bypass - czyli zawór wolnych obrotów. Dane do regulacji EEC bierze m.in. z TPS-a (czujnik poł. przepustnicy), MAP-a (czujnik podciśnienia).
Trzeba sprawdzić te 3 elementy i powinno byc O'K
Na forum było to już dosyć dokładnie opisywane
tomas - |1 Paź 2005|, 2005 00:12
skoro wolne obroty niemaja nic wspolnego z poruszaniem sie samochodu to,niemam pojecia dlaczego sie dzieje to tylko po zatrzymaniu zamochodu,raczej niema mowy o przeplywach powietrza bo dolot mam schowany a predkosc przy ktorej niewystepuje taki efekt to nawet 5km/h wiec podmuchow zadnych niema.CUDA NA KIJU:(((
_Mu. - |1 Paź 2005|, 2005 00:18
A jaką prędkość ma powietrze z płuc, którym dmuchasz w żar, żeby sie rozpalił? Huraganową? Chodzi o przepływ i dostarczanie tlenu. Może podciśnieniowy trop podany przez Adama2K to jest właśnie to.
Adam_2000 - |1 Paź 2005|, 2005 00:20
No jest jeszcze VSS (czyjnik prędkości), ale on raczej nie ma wpływu na wolne obroty.
VIK - |1 Paź 2005|, 2005 09:23
Trzeba zacząć od odczytu kodów błędów, sprawdzenia szczelności dolotu, przeczyszczenia zaworu biegu jałowego i sprawdzenia czujnika położenia przepustnicy.
Struna - |1 Paź 2005|, 2005 12:50
W V6 Adamie jest tak że dopóki auto się toczy to ma nieco wyższe obroty a jak już całkiem się zatrzyma to spadają niżej i to jest normalne.
|
|