| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Lampki oświetlenia drzwi
KOREK - |8 Wrz 2005|, 2005 21:23 Temat postu: Lampki oświetlenia drzwi Pytanie do tych którzy to mają na wyposażeniu albo przy tym grzebali.
Chciałbym załozyć oświetlenie drzwi.
1. Kwestia - Czy ktoś wie czy w Mk2 w wersji GLX instalacja w drzwiach jest przygotowana na podpięcie lampek oświetlających ? Czy wystarczy się tam tylko wpiąc w czekającą wolną kostkę, czy będę musiał kombinować z zasilaniem?
2. Kwestia - Lampki zapalają się po otwarciu drzwi. Czy gasną z jakimś opóźnieniem ( sterowanie z jakiegoś modułu) czy odrazu po zamknięciu (czyli wyłaczają je włączniki w słupkach drzwiowych)?
mmmk - |8 Wrz 2005|, 2005 21:35
1 nie wiem
2 jak w lodowce ale nie wiem jak to wyglada od strony podlaczania.
pozdrawiam
maciek
p.s. kupiles to od tego z allegro??
KOREK - |8 Wrz 2005|, 2005 22:12
Jeszcze nie kupiłem nadal szukam, ale mam już 3 różne namiary...
Narazie bawię się lampką soczewkową z dwoma konektorami
Założyłem też "górny zegarek" od Mk1 do kombisi bo ciągle go szukałem koło lusterka.
...i teraz mam dwa
Rafał A.(antek) - |8 Wrz 2005|, 2005 23:16
1 - wydłub zaslepke od spodu dzwi, wydłub odblask, uzyj latarki, jesli jest kostka uujzysz na na boku dzwi (po stronie tapicerki) albo na dnie drzwi.
2 EDIT speedo mowi ze gasnie od razu.
KOREK - |8 Wrz 2005|, 2005 23:41
dzisiaj już wydłubałem obie zaślepki ale bez latareczki g...o zobaczyłem
Jutro to oblookam ze światełkiem
mmmk - |9 Wrz 2005|, 2005 07:22
przeciez podobno 2 konektorowe jednak nie istnieja . no i fakt ciezko taka znalezc jedna se naprawilem a 2 miala 3 jak pan ford przykazal. wrzuc gdzies foty to sie okaze co jest nie tak
pozdrawiam
maciek
[ Dodano: 2005-09-09, 07:42 ]
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63536603
tanio jak byc powinno licytuj:) no chyba,ze masz taniej ale tu jest chyba wszystko co potrzebujesz
pozdrawiam
maciek
zommbi - |9 Wrz 2005|, 2005 10:53
u mnie w GLX-e w przednich drzwiach już czekała wtyczka do lampek drzwi
można to założyć i podpiąć nawet bez rozbierania drzwi, majstrując przez dolną i boczną dziurę na lampkę
z tyłu niestety wtyczki nie znalazłem
KOREK - |11 Wrz 2005|, 2005 17:25
No rzeczywiście z przodu wtyczka sobie leży i czeka - ale jest prostokątna a nie okrągła jak w Mk1, ale kolory kabli się zgadzają
Z tyłu kurcze nie widać wtyczki (a sprawdzałem świecąc przez dziury). Ale nie jestem na 100% pewien. Dopiero jak załatwię lampki i zdejmę tapicerki to się okaże.
Struna - |14 Wrz 2005|, 2005 17:25
no z tyłu raczej miec jej nie będziesz - zresztą łatwo stwierdzic po ilości pinów w gnieździe na słupku - jak masz dużo to będzie a jak sporo brakuje to zapomnij.
WTOM - |16 Wrz 2005|, 2005 19:31
w wielorybie jak nie było fabrycznie lampek i tylnych szybek elektrycznych to nie ma okablowania, trzeba się samemu męczyć!
KOREK - |16 Wrz 2005|, 2005 21:32
Mam już lampki i jutro zrobimy upgrade odbłysków i zaślepek na "praktyczniejszą" świecącą wersję
Gwelezemba - |27 Wrz 2005|, 2005 00:27
Ja u siebie coś takiego zamontuje bo widziałem jak jeden facet w nocy otwierał drzi od swojego skorpiaka a tu światłość.
Kilka kabelków, żaróweczki i klej na gorąco
a na spód pleksa i klej na gorąco
Kostki do podłączenia znalazłem, na tyle faktycznie jeśli nie ma elektrycznych szyb to i kostki nie ma.
Aaale niezły bajer i to montowany fabrycznie. Jak zajade pod szkołe to znowu im szczeny opadną, gościu ma światło w drzwiach
Myślałem też o niebieskich diodach LED wzdłóż drzwi jest taka szczelina i gąbke czuć, i właśnie tam miałem wstawić w szeregu kilka diód, też by fajnie wyglądało ale jakoś nie pasuje do limuzyny.
KOREK - |27 Wrz 2005|, 2005 01:03
No bajer jest niezły i też mnie to ruszyło jak zobaczyłem na zlocie. Może w końcu w weekend zamontuję bo już mnie trafia że wszystko leży i czeka "aż Korek bedzie miał wolną chwilę".
Co do montażu na tył to muszę tylko ustalić do którego pina na wielozłączce na słupku mam się wpiąć aby złapać + i masę z włącznika drzwiowego. Potem to już tylko dorobienie pinów i podłączenie.
Nie jestem przekonany do kombinacji z żaróweczkami, plexi, klejem itp. Nie mówię że nie da się tego jakooś z jajem zrobić. Pamiętaj jednak, że mieści się to w drzwiach na podszybiu. Czyli zasadniczo zbiera się tam woda, oczywiście zlatuje, ale tak czy siak lampki muszą być hermetyczne.
Rafał A.(antek) - |27 Wrz 2005|, 2005 02:02
z tyłu to luz ale z przodu jest error bo szyba zjezdza na sam dół i musi byc specjalnaalmpka, ogolnie mało miejsca tam jest.
Gwelezemba - |27 Wrz 2005|, 2005 03:04
A no faktycznie, zapomniałem o szybie a szyba jest nawet spora.
Dzięki za rade musze to oblukać na opuszczonej szybie.
Co do hermetyczności to jak to zaleje gulo-klejem na gorąco to powinno być szczelne.
To jest taki ten śmieszny klej co się go rozprowadza pistolecikiem na prąd, grzałka podgrzewa laske z klejem a klej wylewa się z pistoletu. Noo dobra troche to głupio zabrzmiało ale tak to działa.
KOREK - |27 Wrz 2005|, 2005 08:32
heh wiem jak wygląda pistolet na "gluta"
Gwelezemba - |28 Wrz 2005|, 2005 15:47
Mam pytanie: dobrałem się do drzwi, przy okazji cały utytrałem w czymś smoło-silikono podobnym ale to nic
Znalazłem dwie kostki, i to są chyba: podświetlenie czerwone boku drzwi i podświetlenie białe dołu drzwi
Tylko że jest ajne problem, mianowicie: styki w kostce są zabezpieczone czymś jak pasta, badałem miernikiem i żaden prąd nie przepływał, czy to wina tego smaru? niewiem.
A może trzeba coś uruchomić? albo już sam niewiem.
Kostka od czerwonego podświetlenia boku drzwi ma trzy kable a ta od podśwoietlenia dołu ma dwa.
KOREK - |28 Wrz 2005|, 2005 19:59
Obie lampki czerowna i biała mają kabelki które schodzą się w 1 wtyczkę. Tą wtyczkę wpinamy w odpowiednią wtyczkę w instalacji drzwiowej. W Mk1 wtyczka jest okrągła z 3 pinami z tego dwa sa podłaczone ( "+" - czerowny, "-" z włącznika brązowy). W Mk2 wtyczka oczywiście jest inna w bardziej "prostokątnym" kształcie. Wtyczki sa zabezpieczone w środku smarem uniemożliwiającym śniedzenie styków.
Co do upuprania się czymś, to pewnie była to "konserwacja" drzwi lub "czarny glut" na który przyklejona jest gąbka tłumiaca.
[ Dodano: 2005-09-28, 20:03 ]
A możesz mi zrobić zdjęcie instalacji drzwiowej z tylnych drzwi z "prawdziwej" Ghia -iiii
Pyknij fotkę tych wiązek i kostek w tylnych drzwiach i tego wielostyku który jest wpięty w słupek. Jeszcze jakbyś zrobił fotkę wtyczki wielostyku po odsunięciu tego gumowego kołnierza tak abym sobie looknął na kolory kabli to byłoby super. Masz taką możliwość ?
irek - |28 Wrz 2005|, 2005 20:26
Hej
Korek tak jak mówisz w MK2 są prostokatne i w wielorybie także i sa 2 pinowe - ja u siebie też chciałem wpiąć światełka ale ? no własnie na wtyczkach nie ma prądu, sa dwie wtyczki jedna męska druga żeńska i razem są spięte i trzyma je zatrzask po rozłaczeniu nie ma na nich wogóle prądu, kable do tych wtyczek wychodzą z głównej wiązki w drzwiach.
Nie pamietam kolorów tych kabli no ale tak czy owak nie ma na nich prądu, a szkoda bo miałbym podświetlenie
Gwelezemba - |29 Wrz 2005|, 2005 00:41
oo no właśnie u mnie jest podobnie
Wtyczki są okrągłe
jeden to napewno brązowy drugi chyba żółty a trzeciego niepamiętam
w każdym bądż razie są dwie wtyczki
jedna dwupinowa przy otworze na podświetlenie dołu
i druga trzypinowa przy podświetleniu bocznym
ale dlaczego nie płynie przez nie prąd
czy to wina tego kremo-silikono czegoś tam bo piny w wtyczkach są tym zabezpieczone
czy też coś jeszcze jest potrzebne żeby prąd popłynął
bo szkoda mi pruć tych wtyczek
bo właśnie problem w tym że niewiem czy to przez tą maź zabezpieczającą od zwarcia nie ma prądu czy też trzeba coś wcześniej uruchomić.
Niewiem już sam.
misio_23 - |29 Wrz 2005|, 2005 00:51
.... Gwelezemba .... mam dwie lampki białe do podświetlenia drzwi od spodu , ale tylko dwie - kiedyś wytargałem ze złomu i nie mają wtyczek , / są tylko kable / jak je potrzebujesz to wal na PW - oddam w cenie dobrego browara - no najwyżej dwóch - może sie Ci przydadzą bo ja już nie będę nic przy moim kombinował ..,
Gwelezemba - |29 Wrz 2005|, 2005 00:57
Noo ale najpierw to musze wybadać co jest przyczyną niedochodzenia prądu
mmmk - |29 Wrz 2005|, 2005 09:00
a nie cos albo raczej brak czegos w skrzynce bezpiecznikow?? bo u mnie na tym bezpieczniku dosc sporo rzeczy wisi. radio i pare innych rzeczy ktorych teraz juz nie pamietam.
pozdrawiam
maciek
irek - |29 Wrz 2005|, 2005 09:34
Raczej nie jest to kwestia beezpiecznika, u siebie sprawdzałem, nawet w dwa wolne miejsca na bezpieczniki po włożeniu tam bezpiecznikuów - też nic nie dało
Struna - |29 Wrz 2005|, 2005 10:39
no ale w wielorybku jest multiplex i może i podświetlenie jest nim sterowane więc może dopiero po obciążeniu działa.
irek - |29 Wrz 2005|, 2005 11:10
No własnie też nie ani na zapalonym silniku ani z przekęconymi światłami - poprostu nic
Struna - |29 Wrz 2005|, 2005 11:36
ale podepnij żarówę - może musi poczuć odbiornik na kablach.
irek - |29 Wrz 2005|, 2005 12:42
było podpiete i nic i w jednej kostce i w drugiej, kostki razem można zatrzasnąć po rozłączeniu nadal wszystko działą czyli centralny. podwójne ryglowanie itp
Gwelezemba - |29 Wrz 2005|, 2005 14:53
eee to ja już niewiem
czyli u was też nie szedł prąd tymi kablami?
To czyli jak zrobić by móc cieszyć się bajerandzkim oświetleniem drzwi ?
bo już mam wszystko poszykowane a tu nie ma prądu.
irek - |29 Wrz 2005|, 2005 14:57
nie wiem ktoś by musiał przejżeć schematy instalacji, bo jak są orginalne wtyczki to musi gdzieś to iść
mmmk - |29 Wrz 2005|, 2005 14:58
no prad pojawia sie napewno tylko w tych drzwiach co sa otwarte no i na 6 lampkach w srodku niezaleznie od tego ktore drzwi sa otwarte. wiec jak dla mnie to czarna magia ale moze wam brakuje czegos co tym steruje?? (w ghii pelno jakis dziwnych skrzynek itp...)
pozdrawiam
maciek
Gwelezemba - |29 Wrz 2005|, 2005 15:17
aa czekajcie
możliwe że jak się otworzy drzwi pasażera przy zamkniętych drzwiach kierowcy to nie będzie się świeciły drzwi pasażera? ee chyba powinny się świecić?
Bo ja to sprawdzałem na drzwiach pasażera.
tylko ten krem izolujący we wtyczkach przeszkadza nie mogłem tego sie pozbyć może to on nie pozwala albo jakoś izoluje prąd dlatego miernik mi nic nie pokazywał ?
Oli - |29 Wrz 2005|, 2005 15:23
nie ważne które otworzysz... powinny sie świecic niezależnie, tak jak u mnie
Struna - |29 Wrz 2005|, 2005 15:31
mam jeszcze taka koncepcję, że może to jakoś szeregowo ma być podpięte i zamyka się obwód żarówkami z innymi drzwiami.
irek - |29 Wrz 2005|, 2005 15:32
ja pastę wyczyściłem prądu niet i robiłem na drzwiach kierowcy i nic
mmmk - |29 Wrz 2005|, 2005 15:34
tak jak masz wyzej w drzwiach zapalaja sie 2 lampki. jakie otworzysz tylko te sie swieca + 6 lampek wewnetrznych(jezeli takie sa. ja mam.). czyli jak otwierasz prawy tyl to tylko tam na drzwiach sie pala inne drzwiowe sa zgaszone. tylko zeby to dzialalo to musi byc jakis modul albo cos bo to tak na chlopski rozum jest zbyt skomplikowane zeby tylko se lampki zalozyc i ok. moze to ma cos wspolnego z wyswietlaczem otwartych drzwi na desce?? no i jakby nie patrzec musi miec cos wspolnego z czujnikiem otwarcia drzwi kazdych z osobna. wiec tych kabli to juz sie kilkanascie robi i temu ciezko sie w tym polapac. no chyba,ze cos namieszalem ale na moj sposob myslenia to raczej nie.
pozdrawiam
maciek
Gwelezemba - |29 Wrz 2005|, 2005 15:34
A sam dorabiałeś czy już miałeś?
bo mam pytanie właśnie odnośnie tego kremu którym są zapaćkane styki na gniazdach
niewiem czy to on izoluje tak dobrze że prąd nie dochodzi czy co.
Bo nawet miałem uciąć gniazdo i wlutować się w przewód ale niewiem jak sprawdzić czy jest prąd. Uciąć gniazdo nie problem, problem jeśli na darmo.
W sobote postaram sie wcześnie wstać i dogłębnie się za niego wziąść.
Co troche znajduje w nim jakieś dziwne rzeczy, przełączniki, gniazda i kable.
Aa tak nie w temacie: Suwak od regulacji ciepła i otworów nadmuchowych to powinien być podświetlany? bo tam są takie trzy znaczki: szyba, nogi i wyłączone i chyba one powinny być podświetlane.
Sporo żarówem mam popalonych dlatego dopiero znajduje, a że nie mam kogo męczyć oprócz was to sie wypytuje.
Wiecie co? To forum to jest lepsze niż książka, w książce jest prawie nic.
Struna - |29 Wrz 2005|, 2005 15:36
ta pasta nie izoluje - tak asama jest nawalona do łączników w drzwiach i jakoś prąd płynie
Gwelezemba - |29 Wrz 2005|, 2005 15:43
No to ja już niewiem
A robił to ktoś sam?
to jeśli się to wpina w jedną wtyczkę tą przy czerwonym oświetleniu bocznym drzwi
to po jakiego grzyba mam drugą dwupinową wtyke po śwodku
Adam_2000 - |29 Wrz 2005|, 2005 15:46
A czy te światełka świecą się zawsze po otwarciu drzwi, czy tylko, przy włączonych światłach ?
Struna - |29 Wrz 2005|, 2005 15:58
to działa tak jak oświetlenie wnętzra - otwierasz dżwier i auto luminuje
Adam_2000 - |29 Wrz 2005|, 2005 16:00
To ja muszę TIS-a przejrzeć...
Gwelezemba - |29 Wrz 2005|, 2005 16:01
oo też dobre pytanie
ale chyba zawsze bo jak widziałem kiedyś wieczorem jak facet otworzył drzwi to się świeciło
a jeszcze nie wszedł do samochodu.
Czyli powinno się świecić zawsze.
Noo mówie jak zobaczyłem że Skorpiak ma taki bajer to aż mi ciastko wypadło a kopara opadła, stałem tak i gapiłem sie.
Ale ciekawe czy ktoś już sam to zakładał
przydała by sie rada takiej osoby w tym temacie.
Struna - |29 Wrz 2005|, 2005 16:02
zakładali u nas - LAncer zdaje się montował
Adam_2000 - |29 Wrz 2005|, 2005 16:04
Ja poprosze o kolory kabelków, które idą do tych lampek
Gwelezemba - |29 Wrz 2005|, 2005 16:17
brązowy i żółty, ale nie na 100%
byłem wtedy zajęty walką z klejem trzymającym obicie wygłuszające
na 100% kolory podam prawdopodobnie w sobote, jak nie bedzie padało wtedy mam się za niego wziąść.
KOREK - |29 Wrz 2005|, 2005 19:46
W GL i GLX przednie drzwi mam obcykane. Jest wolna wtyczka (okragła w Mk1 i "prostokątna" w Mk2)
do wtyczki dochodzą 2 kable.
1. Czerwony - jest na nim cały czas + 12V
2. Brazowy ( brazowy z białym psaeczkiem) - przy otwartych danych drzwiach pojawia sie na nim masa z włącznika drzwiowego. Włącznik przecież po otwarciu drzwi daje masę. Mając + i - żarówka musi świecić. Nie ma innej opcji.
Z tyłu powinno byc to samo. Muszę jednak zobaczyc czy jest wtyczka. Jesli nie to będe musiał dorobić instalkę. Czyli pociągnąć jakieś stałe +12V i masę z włącznika od danych tylnych drzwi. Chcę to jednak zrobić porządnie przez wielostyk na słupku. I stąd moje pytanie. Czy ktoś to już robił. Które piny można wykożystac bez spieprzenia czegoś innego.
Adam_2000 - |29 Wrz 2005|, 2005 19:55
Tak to wygląda w wielorybie (znaczy muszą być takie, co mają te lampki ) :

KOREK - |29 Wrz 2005|, 2005 23:57
czyli tak jak mówiłem..
a możesz dać jakiś wyraźny schemat elektryki tylnych drzwi ?
WTOM - |30 Wrz 2005|, 2005 00:53
na stronce fordscorpio.co.uk jest dokładnie opisane co trzeba zrobić, łącznie ze zdjęciami! i pisałem Wam że w wielorybie nie ma wtyczek, trzeba się wlutowywać w kable.....to co rozpinacie to nie są wtyki do lampek( i nie będzie tam napięcia..)
KOREK - |30 Wrz 2005|, 2005 01:50
ach te wieloryby to rzeczywiście nawet instalki pod to nie miały i jest wiecej kombinacji i rozbebeszania.... W Mk2 GLx tylko z tyłu trzeba dorabiać
poczytałem troszkę o montażu na:
http://www.fordscorpio.co.uk/doorlight.htm
dzięki za info
Gwelezemba - |30 Wrz 2005|, 2005 02:19
Czyli wychodzi na to że prąd powinien płynąć na czerwonym i brązowym
To bez problemu pruć drzwi i wpinać i tym kremem w stykach się nie przejmować?
Dobra spróbuje.
irek - |30 Wrz 2005|, 2005 07:56
WTOM to doczego jest ta wtyczka w wielorybie ???
Struna - |30 Wrz 2005|, 2005 09:51
niestety Korek w GL/GLX w tylnych drzwiach nie spodziewaj się wtyczki do światełek
WTOM - |30 Wrz 2005|, 2005 22:00
w sumie to już nie chciało mi się rozgryzać...ale jak mnie najdzie to wyczaję i dam znać.
KOREK - |1 Paź 2005|, 2005 14:20
| Struna napisał/a: | niestety Korek w GL/GLX w tylnych drzwiach nie spodziewaj się wtyczki do światełek |
... jestem przygotowany na taką ewentualność
jak nie bedzie instalki to się ją zgodnie ze sztuką stworzy
[ Dodano: 2005-10-01, 20:36 ]
No lampki w przednich drzwiach już świecą elegancko.
Tylne drzwi już też "obdarte" z tapicerek czekają na jutro. Dzisiaj już zmierzch mnie zaskloczył. Jutro biore "+" z przewodu od centralnego zamka i podłączam masę przez diodę i multiconnector do włącznika słupkowego, i będzie pełna iluminacja
No i jeszcze z rozpędu lampki przednie oświetlające przestrzenie na nogi założę i te tylne mocowane na zawiasach kanapy
Gwelezemba - |2 Paź 2005|, 2005 01:06
a miałeś we wtyczkach prąd?
w przednich drzwiach.
KOREK - |2 Paź 2005|, 2005 14:04
tak
z przodu wystarczyło wpiąć wtyczkę
z tyłu brałem + z kabla oidącego do centralnego zamka.
- przciągałem przez wielostyk do włącznika drzwiowego i hula bez zarzutu
Adam_2000 - |2 Paź 2005|, 2005 14:13
A ja własnie wymyśliłem ciekawy patent z tymi lampkami
Jak zrobię, to zapodam fotki.
Gwelezemba - |3 Paź 2005|, 2005 01:18
a ja jak patrzyłem miernikiem to nie było pronda
może nie za dobrze mi stykały czujki od miernika.
Musze popróbować.
To czyli że wcześniej (przed podłączeniem i montarzem lampek) nie trzeba jakiegoś bezpiecznika szukać czy połączenia bo prąd powinien tam być zawsze po otwarciu drzwi?
Struna - |3 Paź 2005|, 2005 10:56
hmm to jak to GHIA bo tak masz w opisie auta i nie masz lampek ??
Gwelezemba - |3 Paź 2005|, 2005 22:28
aaa tam to wogóle ktoś elektryke popalił w nim
prawie wszystkie żarówki jakie można było spalic są spalone oprócz tych zawnętrznych lamp
a tym kimś jestem ja, jak buchło to ja sie zaświeciłem a samochód pociemniał.
Lampki drzwi to mam tyle że są jakieś poprute i nie nadają sie do założenia dlatego musze kombinować
Dopiero jak zamieściliście zdjęcie to doszedłem do czego służą te popękane plastiki z kablami
Vaux - |2 Maj 2006|, 2006 20:29
W związku z tym że dziś wymieniałem zamek w drzwiach i przy okazji zastanawiałem się nad założeniem lampek drzwiowych mam pytanie: Do samego zamka podłączone są dwa kable na wtyczce i jest tam jakiś wyłącznik - czy to przypadkiem nie on steruje zapalaniem lampek drzwiowych? W przednich drzwiach jest u mnie miejsce, nawet testowo lampkę podłączałem ale nie świeci - na czerwonym kabelku jest +12V natomiast brązowy nie podaje masy-właśnie nie zwróciłem uwagi skąd on tę masę bierze...Wiem że koledzy pisali o wzięciu masy z włącznika drzwi ale po co jest ten drugi bezpośrednio przy zamku?
Kevin Xy - |2 Maj 2006|, 2006 20:41
obawiam sie ze ten drugi jet po drzwiczki na samochodzie, bo lampki leca ze slupka
Vaux - |2 Maj 2006|, 2006 21:10
Własnie byłem i obejrzałem ten włącznik - idą do niego 3 kabelki z czego jeden z nich to brązowy z białym paskiem - taki sam ale nie jestem pewny czy ten sam idzie na masę do lampki. Jutro jak będzie jaśniej podłączę drugi zestaw kabli do drzwi i zobaczę czy świeci - być może u mnie ten włącznik jest uszkodzony chociaż drzwi na komputerku gasną po zamknięciu.
Rafał A.(antek) - |2 Maj 2006|, 2006 21:20
na wylaczniku dzwiowym jest masa, pojawia sie + po tym jak zamyka obwod przez zarowke, tak to tam prundu nie ma
Vaux - |2 Maj 2006|, 2006 22:43
Rafał, ale o którym wyłączniku piszesz? Bo ja mam na myśli ten przymocowany do zamka drzwi - o którym Kevin pisał że jest od komputerka drzwi - ma 3 przewody więc tak sobie myślałem że ten trzeci to masa do lampek drzwiowych skoro ma kolor taki sam - jutro wrzucę fotkę. Ten w słupku wiem że napięcia nie ma -podaje tylko masę po otwarciu
Kevin Xy - |2 Maj 2006|, 2006 22:48
Vaux- pisz do Oliego- on ten zamek ostatnio przerabial
MIREK_ŁÓDŹ - |2 Maj 2006|, 2006 23:28
| Vaux napisał/a: | | Bo ja mam na myśli ten przymocowany do zamka drzwi |
Lampki dzrwiowe nie są do niego podłączone. U mnie w przednich drzwiach była do tego kostka na dole drzwi. Ale jak jej nie ma wystarczy na żarówkę podać jakiś prąd np. z szyb a z drugiej strony to już kabelek z wyłącznika drzwiowego.
Rafał A.(antek) - |3 Maj 2006|, 2006 00:42
ten na zamku nie radze wykorzystywac
Vaux - |3 Maj 2006|, 2006 16:13
A więc tak - po bliższym przyjrzeniu się wtyczka do lampek jest
Na kabelku czerwonym jest +12V, na brązowym nie ma nic - powinien być "minus" sterowany włącznikiem drzwiowym...Poszukajmy gdzie się podział ten prąd...miernik wskazuje że tu:
Ale co widzimy w gniazdku na drzwiach? (moja wersja to GL) Ano widzimy dziure
Po przemyśleniu postanowiłem zastosować jedną ze szpilek z drugiego takiego gniazka (mam w zapasie drugą trochę pociętą instalację). Co ważne szpilki trzeba wyciągać DO PRZODU, ja na początku ciągnąłem w kierunku kabli co oczywiście się nie udało. Taką wyciągniętą szpilkę razem z kabelkiem wkładamy w to wolne miejsce w naszym gniazdku po uprzednim powiększeniu dziurki w tej białej osłonce w środku kostki, oczywiście jeśli szpilki nie mamy można zastosować jakiś kabelek.
A tu całe gniazdko już po operacji:
Oczywiście drugi koniec kabelka podłączamy pod włącznik w słupku drzwiowym - ten który steruje lampką oświetlenia wnętrza.
Teraz nadszedł czas na podłączenie samych lampek. Jeśli mamy MKI a lampki z MKII to mamy mały problem - niezgodność wtyczek- oba typy widać poniżej:
Ja na szczęście posiadałem odpowiednie końcówki do przerobienia także lampki zostały szybko zaadaptowane do moich potrzeb Pozostało tylko sprawdzenie żarówek, wpięcie wtyczki i wetknięcie w drzwi. Efekt cieszy oczy
Tyle jeśli chodzi o przednie lampki...tylne dopiero przede mną :694:
MIREK_ŁÓDŹ - |3 Maj 2006|, 2006 19:17
No i SUPER
Ja dorabiałem sam lampki ale też działaja
playandwin24 - |5 Paź 2013|, 2013 21:53
Odświeżę trochę temat
W tylnych drzwiach w słoniu mam 6 kabelków, 7 to ten od otwartych drzwi na choince?
Kabelki są wpięte i mają nr: 6, 8, 9, 10, 12, 13 na wtyczce
http://zapodaj.net/77bed8bf79c12.jpg.html
Może ktoś wie od czego to?
Zysio - |6 Paź 2013|, 2013 23:54
A cóż masz w tylnych drzwiach elektrycznego?
Tylko centralny zamek + podwójny rygiel
pepi - |7 Paź 2013|, 2013 06:25
lampki jeszcze
bingo - |7 Paź 2013|, 2013 11:55
centralny - 2 kable
podwójne ryfglowanie - 2 kable
masa - jeden kabel
stały plus-1 kabel
minus na lampki- 1 kabel
szyba - 2 kable
plus na szyby - 1 kabel
czujnik zamknięcia drzwi - dwa kable