| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - CO TO ZA PRZELACZNICZKI I INNE PSZTYCZKI ?
rad - |6 Wrz 2005|, 2005 22:08 Temat postu: CO TO ZA PRZELACZNICZKI I INNE PSZTYCZKI ? Witam
Posiadam w samochodzie cos co mnie nurtuje a nie wiem co to jest.
np.
na tunelu tuz nad przyciskami do grzania foteli jest taki czerwony wlacznik , piorunek w prostokacie , do czego to sluzy ?
posiadam tez lusterko z jakims wlacznikiem , jak wlacze to sie swieci na zielono dioda, a na lusterku napisane jest AUTO , tego tez nie moge ogarnac co to jest .
Tu gdzie nogi pala sie wszedzie swiatla. jak to wylaczyc ?
Jezeli ktos wie co to jest to bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam
rad
Marcin - |6 Wrz 2005|, 2005 22:13
| rad napisał/a: | | na tunelu tuz nad przyciskami do grzania foteli jest taki czerwony wlacznik , piorunek w prostokacie , do czego to sluzy ? |
odłącza zasilanie do uchylania tylnych szyb i innych bajerów na prąd co są z tyłu
| rad napisał/a: | | posiadam tez lusterko z jakims wlacznikiem , jak wlacze to sie swieci na zielono dioda, a na lusterku napisane jest AUTO , tego tez nie moge ogarnac co to jest . |
masz lusterko elektrycznie ściemniane, jak świeci się zielona dioda to lusterko powinno się ściamniać w zależności od różnicy natężenia światła przed i za samochodem
| rad napisał/a: | | Tu gdzie nogi pala sie wszedzie swiatla. jak to wylaczyc ? |
zamknąć drzwi i czekać 20 sekund/ włączyć silnik/ zamknąć drzwi z pilota
rad - |6 Wrz 2005|, 2005 22:17
| marcin napisał/a: | | zamknąć drzwi i czekać 20 sekund/ włączyć silnik/ zamknąć drzwi z pilota |
Dzieki za odpowiedz , juz wszystko wiem,
a nie da sie tych swiatelek kompletnie wylaczyc aby nie swiecily ?
bo do tego z tymi dzwiami to juz doszedlem
Marcin - |6 Wrz 2005|, 2005 22:21
| rad napisał/a: | | a nie da sie tych swiatelek kompletnie wylaczyc aby nie swiecily ? |
mozesz wyjąć żarówki [ uwaga!! grzeją sie jak cholera, ja się poparzyłem] musisz joge trenować, zeby dobrać się do tego po stronie kierowcy, reszta ujdzie
nie znam innego sposobu, jak ktoś ma to byłbym wdzięczny
edit: za długo pisałem tego posta
rad - |6 Wrz 2005|, 2005 22:26
Dziekuje za pomoc,
Pozdrawiam
[ Dodano: 2005-09-06, 22:34 ]
ahaaaaa.
jeszcze jedno , komputer mam 3 przyciski , jednym zmieniam to co mi wyswietla w desce , i mam jeszcze 2 oznaczone jakimis literkami , do czego one sa ?
SOrry za moze i glupie pytania , ale nie wiem do czego to bo jak wciskam to chyba sie nic nie dzieje.
pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |7 Wrz 2005|, 2005 02:09
przełaczanie wersja angielska europejska czy li mile/km itp i ostatni r- reset. bywa ze to nie dziala.
Marcin - |7 Wrz 2005|, 2005 07:03
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | r- reset. bywa ze to nie dziala |
trzeba przycisnąć [chyba] 3 sekundy i jest reset [u mnie działa],
trzeba jeszcze wiedzieć, że nie wszystkie dane są zerowane, nie resetuje ilości kilometrów do wyczerpania baku i temperatury
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | przełaczanie wersja angielska europejska czy li mile/km |
przy termometrze stopnie C. na F. i F. na C.
Gwelezemba - |19 Wrz 2005|, 2005 00:29
A ja mam pytanie też odnośnie deski rozdzielczej.
Mianowicie: po zdjęciu tego wielkiego plastiku (czarna osłona) z jednej i drugiej strony nad pokrętłami po lewej od świateł a po prawej od nadmuchu wystają takie jak by oprawki na żarówki i przypięte są do nich wtyczki. Niewiem ale jakoś nie widze żeby do czegoś służyły i niewiem kompletnie co to jest a w książce "sam naprawiam" nie pisze wogóle że takie coś jest.
Wie ktoś może co to i do czego to służy?
Aa i jeszcze chyba upaliłem bezpiecznik oglądając co to i podpinając bo nie świecą mi sie halogeny, podświetlenie liczników i radia.
Mój model dziwny wogóle jest jakiś. 1991r czerwiec 2.0 Ghia wyposażenie standardowe bez bajerów.
Aa i jeszcze jedno: Skorpiony miały detektor światła albo coś w tym rodzaju? bo w świetle nie świeci sie zegarek pod sufitem.
Pershing - |19 Wrz 2005|, 2005 00:35
Ghia to nie moze byc standardowe bez bajerow. W Ghia wlasnie jest najwiecej bajerow
Gwelezemba - |19 Wrz 2005|, 2005 00:38
A możliwe że są ale ja go dopiero odkrywam. Narazie mnie kopnął prąd w fotelu i zatrzasnąłem sie w bagażniku
I jak na razie odkrywając pale bezpieczniki dlatego z takim troche strachem podchodze do niego.
Ale co to może być te coś na plastiku od deski?
Pershing - |19 Wrz 2005|, 2005 00:44
O ile CIe zrozumialem to chodzi Ci o właczniki podgrzewania szyb (przod/tył)
Gwelezemba - |19 Wrz 2005|, 2005 00:51
niee, co dziwne to wygląda od tyłu jak oprawka na żarówke, dochodzi nawet wtyczka ale jeśli by to była żarówka to by sie świeciła albo przynajmniej dała wyjąć, a to jest na gorąco fabrycznie zalane.
A właśnie co ciekawe to są tego dwie sztuki,
= po lewej - zaraz nad pokrętłem od świateł w punkcie z namalowanym trójkątem wskazującym jakie światło jest wybrane
= po prawej stronie - nad pokrętłem wyboru siły nadmuchu też w takim okienku z namalowanym trójkątem wskazującym siłe dmuchania 1-3
Zawsze jak chce zdjąć plastik-osłone deski (osłaniającą liczniki pokrętła i guziki) to musze odpiąć te dwie wtyczki podające prąd do tych dziwnych oprawek
One są widoczne tylko od tylnej strony plastiku, z wierzchu widać tylko okienka z trójkącikiem pokazującym co jest wybrane na pokrętłach.
Pershing - |19 Wrz 2005|, 2005 01:00
Moze chodzi Ci o oprawki podswietlajace wlasnie ten trójkacik ? Swiatło przekazywane jest przez taki przezroczysty plastik. Te oprawki powinny wejsc wlasnie w ten czrny plastik (osłone deski)
Gwelezemba - |19 Wrz 2005|, 2005 01:14
A możliwe, pomalowane są na około białą farbą, tyle że nie za bardzo da sie je wyciągnąć
Wtyczka sie odpina ale ta oprawka nie chce wyjść, a na siłe się boje że połamie.
Niewiem może sie spaliły bo ta od nawiewu to sie wogóle nie świeci
a ta od świateł no świeci sie
A i możliwe że to oświetlenie to wychodziło by że światło nie idzie z pokrętła tylko z tej żarówki poprzez białe punkty na brzegu pokręteł.
Jak sie nie świecą liczniki to znaczy że bezpiecznik padł? a dziwne bo miernik pokazuje że jest przejście. Chyba posprawdzam za pomocą przekładania bo może jest w części przepalony tylko.
Nie podświetla mi sie też zapalniczka, może żarówka i nie świecą sie guziki od podnoszenia szyb (obok ręcznego) tyle że to są zespolone kasetki i nie bede ich otwierał
Rafał A.(antek) - |19 Wrz 2005|, 2005 01:38
te wtyczki i oprawki z tyłu trójkącikow, to oczywiscie oprawki zarowek, podswietlaja wskazania pokreteł, o ile dobrze pamietam to w samym pokretle tez powinna byc zarowka podswietlajaca wnetrze pokretła, całe zegary powinny byc rownomierni e podswietlone, jak rowniez podswietlone powinny byc suwaki od ogrzewania
podswietlane sa rowniez graficzkui od ogrzewania szyby i przeciwmgielnych swiatel itp ( bodaj azrowkami własnie w tym plastiku z tyłu nad trojkątami, w samych wylacznikach po właczeniu azpalac sie powinna dioda pomaranczowa, we wszystkich przelacznikach od szyb blokad grzania siedzen itp powinno byc podswietlanie. czujnika oswietlenia nie ma natomiast moze byc tak ze podswietlanie zagarka zapala sie z właczeniem swiateł dopiero. Samam popielniczka jest podswietlana i szapalniczka osobno tez.
Gwelezemba - |19 Wrz 2005|, 2005 02:23
jeej Dzięki za rozwiązanie problemu
bo poważnie niewiedziałem co to.
uu to jak suwaki od ogrzewania się powinny świecić i zapalniczka to coś z elektryką mam bo nie świecą sie.
Musze jutro przejrzeć bezpieczniki. Bo ta skrzynka wewnątrz w schowku to chyba tylko od ABS jest i coś tam czy też od podświetleń różnych rzeczy? Bo niewiem czy ruszać ją, ee chyba też przepatrze dla pewności.
Rafał A.(antek) - |19 Wrz 2005|, 2005 08:13
niekoniecznie - podstawa to bezpieczniki na www masz opis skrzynek bezpiecznikow, ale zarowki lubia si apalic w podswietlaniach a własciciele ni elubia ich zmieniac wiec jak był jakis nuiechluj to mozesz miec poprostu wszystkie popalone.
Oli - |19 Wrz 2005|, 2005 08:37
Dokładnie - jak mówi Pershing - te żarówki są od podświetlenia "znaczków - symboli" w plastikowej ramce - trójkącika wskazującego zakres na którym chodzi nawiew (cyferke na pokretrle) oraz symboli szyby przedniej i tylnej (przy włącznikach podgrzewania szyb - z prawej strony) oraz trójkącik pokrętła włącznika świateł, oraz symboli świateł przeciwmgielnych i halogenów z lewej strony.
KOREK - |19 Wrz 2005|, 2005 20:11
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | ... natomiast moze byc tak ze podswietlanie zagarka zapala sie z właczeniem swiateł dopiero. . |
Zegarek podświetla sie po przekręceniu stacyjki. Wtedy też można go ustawić klawiszami.
Gwelezemba - |19 Wrz 2005|, 2005 20:45
Znalazłem popalone żarówki z popielniczki ledwo wyciągnąłem żaróweczke jeszcze mnie czeka dokopanie sie do zapalniczki ale chyba do niej to trzeba rozkręcać cały panel środkowy.
Ale dziwna sprawa była: spalił sie bezpiecznik 15A od podświetlenia liczników i to on był połączony z włącznikiem halogenów, nocnego podświetlania radia, podświetleniem zegarka i kilkoma lampkami.
Podobno że spalająca się żarówka potrafi przepalić bezpiecznik.
Rafał A.(antek) - |19 Wrz 2005|, 2005 23:51
owszm potrafi
Gwelezemba - |21 Wrz 2005|, 2005 01:43
Ale bryndza
żeby sie dostać i założyć oprawke z żarówką do podświetlenia popielniczki trzeba wymontować radio, musze sie przejechać do sklepu elektronicznego bo oni mają takie druty do wyjmowania.
podejrzewam że do podświetlenia zapalniczki też się zrobi wtedy dostęp.
Kevin Xy - |21 Wrz 2005|, 2005 08:53
generalnie to radia nie musisz wyjmowac do podswietlenia zapalniczki !! tylko te maskownice zwalic i dostep jet od spodu- ta ramka co na radiu siedzi- oczywiscie wywal ta kieszen co jet pod radiem- jesli chodzi o te dwie zarowki w maskownicy co do nich te wtyczki dochodza to oprawy zarowek wyjmiesz po obrocie o 90 stopni- jak dla mnie to badziewie bo lamie sie jak cholera
panel srodkowy jet na wcisk- nie jet przykrecany
cyferki na pokretlach sa podswietlane przez osobne zarowki wlasnie w tych pokretlach- masakra z dostaniem tego- nie dosc ze nietypowe to jeszcze zielone
podswietlenie suwakow taka sama zarowka jak postojowka
jesli chodzi o podswietlenie przyciskow do opuszczania szyb to jak dla mnie najbardziej pasuja zarowki ktore siedza w wyswietlaczu samochodzika na desce- o ile masz takowy w zapasie to jet z czego wybrac
Struna - |21 Wrz 2005|, 2005 13:44
al eakurat do włączników szyb spokojnie można zielone diody wstawić i będzie gites - mało tego nie będa tak parzyć jak na żarówkach
Przemko - |21 Wrz 2005|, 2005 13:50
Przesadzasz Struna! ja sobie paluszki dogrzewam w zimie na tych przyciskach A do pokręteł pasuje żarówka z pozycyjnego MZ-tki tylko jest biała ja mam już obie białe właśnie z mzty.
Struna - |21 Wrz 2005|, 2005 14:05
oki - przesadzam ale fakt faktem sa niekiepsko cieplutkie
Rafał A.(antek) - |21 Wrz 2005|, 2005 14:13
ASO napewno ma odpowiednie zarowki po 6 zł sztuka
Kevin Xy - |21 Wrz 2005|, 2005 14:28
6 pln ?? oczywiscie biala- zielona u mnie w serwisie 23 pln (glupi serwis)
Struna - |21 Wrz 2005|, 2005 14:30
no wiesz co - mądry serwis bo jakiś atermiczny pisak dorwali i żarówki z białych po 6 zeta maluja na zielono i niekiepską przebitke mają
Przemko - |21 Wrz 2005|, 2005 14:31
Ja za te małe w plastikowych oprawach do podświetlenia trójkącików i oznaczeń przełączników płaciłem po 8 zeta w mordę! A takich małych zielonych to nawet nie mieli kurtyzana ich matka!
[ Dodano: 2005-09-21, 14:34 ]
W naszych czasach to kazdy dobry i tani pomysł na bussines jest dobry bo tani
Struna - |21 Wrz 2005|, 2005 14:35
gwałcona od tyłu kobieta lekkich obyczajów jego mamusia :D:D
Gwelezemba - |21 Wrz 2005|, 2005 15:35
Uuuuu to widze że niezłe ceny tych żaróweczek od pokręteł są
To czyli że przełączniki od podnoszenia szyb da sie rozebrać, a już myślałem że to jakoś na stałe zabudowane jest.
A to zapalniczka ma dwie żarówki? ahaa dobrze wiedzieć spróbuje ją przekręcić o 90 stopni tak jak mówisz żeby wyszła.
A co w końcu ma te zielone żarówki podświetlenie pokręteł? czy podświetlenie przełącznika podnoszenia szyb? bo już niewiem.
Struna - |21 Wrz 2005|, 2005 15:37
przełączniki się daje rozebrać - pomału i delikatnie.
Kevin Xy - |21 Wrz 2005|, 2005 15:41
zapalniczka ma jedna zarowke ale masz dwie zapalniczki wiec mozna powiedziec ze dwie zapalniczki maja dwie zarowki- w zapalniczce zarowka jet jakby zaciskana- ino uwazaj bo jak ta obejma swiatloprzewodowa wokol zarowki strzeli to nie bedzie swiecic- swiatelko z zarowki sie nie rozplunie- te 90 stopni to mocowanie zarowki na maskownicy zegarow- ta ramka plastikowa
male zielone zarowki siedza w pokretlach nawiewu i swiatel
Gwelezemba - |21 Wrz 2005|, 2005 15:42
ahaa
to wezme je do domu na spokojnego rozbiore
to do nich diode lepiej wstawić czy żarówke?
Kevin Xy - |21 Wrz 2005|, 2005 15:44
nie wiem czy dioda nie musi byc z oporem, ja wstawialem te male zaroweczki wiec git bylo- odnosnie diod to uzytkownicy takich patentow wypowiedziec sie musza
Gwelezemba - |21 Wrz 2005|, 2005 15:46
Ale podobno w pokrętle nie ma żarówki tylko w oprawce nad nim (taki trójkącik wskazujący co jest wybrane) a i w pokrętle na jego obrzeżach są takie białe punkciki chyba przewodzące to światło z żaróweczki nad nim.
Kevin Xy - |21 Wrz 2005|, 2005 15:49
chwila chwila- jak sciagniesz pokretlo to w srodku masz zarowke- ta za 23 pln- jak sciagniesz maskownice to wlasnie tam siedza takie zarowki w oprawach wkrecone 90 stopni w maskownice- one oswietlaja wlasnie trojkacik i oznaczenie przeciwmgielnych (lewa strona) i podgrzewania szyb (prawa strona)
Struna - |21 Wrz 2005|, 2005 15:50
albo diode już na 12v a jak nei to oczywiście rezystorek trzeba w szereg wstawić ( chodzi o pstryki do szyb )
Gwelezemba - |21 Wrz 2005|, 2005 15:58
to czyli pokrętło ma własną żarówke a ta w maskownicy to podświetla tylko trójkącik?
to po prawej pokrętło to od regulacji siły nawiewu mam
Do podgrzewania tylnej szyby to mam guziczek na samej górze świecący na pomarańczowo.
Kevin Xy - |21 Wrz 2005|, 2005 16:01
guziczek ma swoje podswietlenie- te od ogrzewania jak i przeciwmgielnych
pokretla maja swoje zarowki- te zielone po 23 plny
trojkaciki maja podswietlenie wspolne z tymi oznaczeniami o ktorych pisalem- zdejmij maskownice i bedziesz wszystko wiedzial i widzial
Gwelezemba - |21 Wrz 2005|, 2005 16:22
U mnie jest to tak jak by bardzo wciśnięte i dziwnie wygląda pokrętło bo ma na obrzeżach punkciki przewodzące światło tak jak by było podświetlane z żarówki w tym właśnie trójkąciku.
Kevin Xy - |21 Wrz 2005|, 2005 16:37
pociagnij za pokretlo- winno zlesc- zobaczysz tam jedynie taka tulejke na ktorej wlasnie to pokretlo sie trzyma a w srodku tej tulejki jet zarowka- niech to bedzie punkt zaczepienia
Struna - |21 Wrz 2005|, 2005 16:42
słuchaj wujka Kevina - bo dobrze prawi
Gwelezemba - |21 Wrz 2005|, 2005 17:29
ahaaa no ściągałem toto ale no musze sie przyznać że nie zaglądałem bo nawet nie przypuszczałem że może tam być żarówka.
Myślałem że pokrętło jest doświetlane z tej żaróweczki nad pokrętłem czyli tej co podświetla trójkącik wskazyjący wybrany poziom nadmuchu 1-3.
Kevin Xy - |21 Wrz 2005|, 2005 17:35
no widzisz- teoretyzowac moglibysmy do konca- jak juz rozebrales to widzisz ze to zaczyna sie ukladac z tym co pisalismy- ufam iz wiesz jak zwalic maskownice aby dostac sie do reszty
creeping - |5 Lis 2006|, 2006 21:55
hey - ja nie wiedziec do czego sluzy ten wlacznik ?? :
http://img512.imageshack....dscn0789oj5.jpg
z gory dzienx za uswiadomienie
Marcin - |5 Lis 2006|, 2006 21:59
bezwładnościowy wyłącznik pompy paliwa czy jakoś tak. w każdym razie jak masz dzwona to wyskakuje przycisk i paliwo nie dochodzi do silnika
[ Dodano: 2006-11-05, 22:00 ]
żeby jechać dalej wystarczy go wcisnać z powrotem
creeping - |5 Lis 2006|, 2006 22:34
Wow ale bajer, dzieki Marcin, teraz to nawet temat o tym znalazlem :
http://ford-scorpio.pl/fo...dnosciowy+pompy
-dobrze wiedziec bo normalnie w razie wypadku niewiedzialby o co biega.
Znalazlem wogole katalog na kompie ze zdjeciami czesci ze scorupy ktorych nie obczajam, to jeszcze jedna rzecz :
http://img56.imageshack.u...dscn0791ka2.jpg
to jest w okolicach tylnej kanapy(znaczy siedziska), przynitowane do podlogi - wyterzalem umysl ale nie doszedlem co mozna do tego przyczepic i w jakiej sytuacji.
Kevin Xy - |5 Lis 2006|, 2006 22:44
no co- oczko do uchwytu
creeping - |5 Lis 2006|, 2006 22:57
| Kevin Xy napisał/a: | | no co- oczko do uchwytu |
hm - ze co ze jakbym spawal dziury w podlodze i bym sie np zachwial to sie mam za co chwycic zeby nie upasc
Adam_2000 - |5 Lis 2006|, 2006 23:01
| creeping napisał/a: | | ze jakbym spawal dziury w podlodze i bym sie np zachwial to sie mam za co chwycic zeby nie upasc |
Oczywiście, a w pozostałych przypadkach służy toto do zaczepienia pasów/gum, które trzymają pierdoły w bagażniku, żeby nie latały po całości
Kevin Xy - |5 Lis 2006|, 2006 23:15
jak bedziesz spawal dziury w podlodze to linka mozesz sie przepiac do tego oczka- ja u siebie tez takowa jedno mam, szkoda ze jedno
creeping - |5 Lis 2006|, 2006 23:48
znaczy zaczepnik z przeznaczeniem, jednakze genialnosc konstrukcyjna spowodowala jego uniwersalne (wedle fantazji) zastosowanie
Kevin Xy - |5 Lis 2006|, 2006 23:51
no u mnie trzyma zmieniarke
|
|