| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Pomoc w wyborze radia
Anthrax - |2 Wrz 2005|, 2005 15:25 Temat postu: Pomoc w wyborze radia Witam,
Będę kupował radyjko do wieloryba.
Warunek : sterowanie przy kierownicy musi obsługiwać.
Rozważam 2 rozwiazania:
- Kaseciak i w przyszłości transmiter + doscman albo zmieniarka mp3
- Cedek serii 6000.
Generalnie chyba skłaniałbym się na kaseciaka i improwizacje później.
Pytanie jaki model polecalibyście?
Mam wersje ghia czyli jakiś tam lepszy niby zestaw głośnikow jest (a na pewno jest ich więcej bo i gwizdki z przodu i z tyłu
Obencie mam podłaczonego jakiegoś chłama za pomoca przejściówek ford-iso i gra czyli wzmaka zewnętzrnego żadnego nie mam (chyb nawet w tych wersjach nie było, choć to 95 rok i oryginalnie był zestaw ze zmieniara ale rozszabrowany jeszce przed moim zakupem)
Czym róznia się wersje 3000, 4000 5000 i 7000?
Czy rzeczywiście 7000 najlepsza (jest najdroższa a ciekawe czemu???)
Czy do niej zewnętrznego dismena moża podłączyć bezpośrednio minijackiem czy w inny sposób czy zostaje transmiter fm ???
Czekam na jakkieś sugestie.
Grzegorz.
Rafał A.(antek) - |2 Wrz 2005|, 2005 16:22
roznia sie mocami i funkcjami, no regulacja basow i sopranow, rds-em i innymi bajerami
5000 i 7000 chyba niczym lub prawieniczym sienie roznia moze mocą
jak bys chcial mam 5000 ( kaseciak) do sprzedania.
[ Dodano: 2005-09-02, 16:29 ]
aha 3000 i 4000 sa jakies uboge w funkcje napewno i nie obsługuja zmieniarki CD bo to sa z fiest i ym podobnych wogole o nich zapomnij.
jak juz to 5000 6000CD albo 7000 zalezy czy chesz zmieniarke czy nie.
Anthrax - |5 Wrz 2005|, 2005 10:30
Żeby pomóc może kiedyś innym to co udało mi się ustalić:
Ford 7000 RDS jest to najwyższy kasetowy model orig. radioodtwarzaczy do Forda.
W odróżnieniu od modeli 4000 i 5000 posiada wbudowany wzmacniacz i tym samym ma większą moc. Ponadto posiada funkcję Dolby oraz miechanizm kasetowy Full Logic (całkowicie elektronicznie sterowany mechanizm kasety.)
No i oczywiście żeby było sterowanie z kierownicy radio musi miec głośnośc na pokrętło a nie na klawisze +/-
To chyba tyle.
Szczerze mówiąć chyba z uwagi na ten wbudowany wzmak (moc rośnie może niewiele ale spodziewam sie dodatkowo generalnie poprawy brzmienia skocnentruję się raczej na modelu 7000.
Dlatego Rafał A.(antek) dzięki za propozycję ale na ten moment nie skorzystam.
Pozdrawiam, Grzegorz
Rafał A.(antek) - |5 Wrz 2005|, 2005 13:59
| Cytat: | | No i oczywiście żeby było sterowanie z kierownicy radio musi miec głośnośc na pokrętło a nie na klawisze +/- |
tu sie niestety mylisz ja mam głosnosc na +/- i mam sterowanie przy kierownicy
moze doszedłeś czy 6000 ma tez wbudowany wzmacniacz?
COSSY - |6 Wrz 2005|, 2005 15:48
5000 a 7000 różnią się mocą znacząco. 5000 ma 4x15W a 7000 ma 4x56W. Samo wysterowanie idzie w 7000 do skali 36 a nie jak w 5000 do 30. Ja preferowałbym oczywiście 7000, ze względu też na całkowicie elektroniczny napęd. Jedyne co mnie wkurza to jest gałka, która jest trochę nie intuicyjna, trudno ustawić jest nieraz zamierzony parametr.
Gałka jest tylko ważna, jeżeli chce się mieć połączony telefon komórkowy z radiem.
6000 nie ma wzmacniacza.
Sam miałem kiedyś 5000, 6000 CD i 7000. Moge stwierdzić, że najbardziej fajne rozwiązanie to jednak 7000 ze zmieniarką CD. Ot taka mała wieża grająca
_Mu. - |6 Wrz 2005|, 2005 20:12
A jak się przedstawia kwestia kradzieży tego radia. I generalnie - kradzieży radioodtwarzaczy firmowych w samochodach?
irek - |6 Wrz 2005|, 2005 20:20
mu gdzieś był temacik o kradzieżach i uwierz mi skur... kradną te firmowe może nie aż tak, ale zawsze znajdzie się jeden debil który zwinie aby dalej sprzedać. Mi ukradli stary piekny model 2006 a zmacniacz zostawili który był zewnętrzny orginalny ale radyjko poszło i szyba jak na razie do wieloryba nikt mi się nie dowalał
Rafał A.(antek) - |7 Wrz 2005|, 2005 01:23
z tą moca w 7000 to chyba nieco przesadziłeś ale fakt ze jest mocniejsze.
a teraz zagwozdka... wg XXXXXXX i TIS a ford przewidział zewnetrzne wzmacniacze w wielorybach pytanie, w jakich i do jakich radii podłaczane...
COSSY - |7 Wrz 2005|, 2005 01:37
Antek, ja piszę tylko sprawdzone fakty w przeciwieństwie do Twoich.
Rafał A.(antek) - |7 Wrz 2005|, 2005 01:44
jesli mozesz, to zapodaj skad masz te informacje?
no chyba ze mowimy o mocy muzycznej radia 7000 to sie zgodze ze moze byc 4x56W
COSSY - |7 Wrz 2005|, 2005 01:49
Z reguły tylko taka jest podawana, teraz to już wymyślasz
http://img377.imageshack....30/radio4qa.jpg
Rafał A.(antek) - |7 Wrz 2005|, 2005 02:38
wiesz zalezy gdzie z reguły.
Generalnie ja uznaje podawanie mocy RMS i szanujace sie firmy taka moc podaja, bo moc muzyczna niewiele znaczy, i jest to przewaznie jedynie chwyt reklamowy.
[ Dodano: 2005-09-07, 02:39 ]
PS dalej pytanie pozostaje gdzie i czy i w jakich wielorybach montowano osobne wzmacniacze.
COSSY - |7 Wrz 2005|, 2005 11:01
Fakt, RMS jest podawany gdzieś małym druczkiem lub wogóle. RMS to z reguły 1/3 mocy muzycznej lub 1/100 mocy PMPO.
Co do wzmacniacza w wielorybie, myślę, że są one do tych małych radyjek przewidziane z początku produkcji
Anthrax - |7 Wrz 2005|, 2005 13:07
Tak z poczatku produkcji wieloryby (nie wiem czy nie tylko ghie) miały stare odtwarzacze i wzmak był tam luzem. (chyba seria 2... radia)
Oglądałem takiego radio + wzmak + zmieniarka - ghia z 1995r.
Codo złodzieji akurat mój sąsiad ma monitoring i obejmuje on kawałek ulicy. Widziąłem u niego co się dzieje pod moim blokiem nocami, a mianowicie:
1. Idzie sobie kolo z latarką przystaje przy każdym samochodzie i świeci do każdego samochodu po koleji patrzy co tam siedzi w środku, przechodzi tak cała ulicę.
2. Idzie sobie spokojnie drugi gościu kilka chwil później dośc szybkim krokiem, nie rozgląda sie żec by można normalny nocny przechodzień.
3. Nagle nie zwalniając kroku dup w szybę 3 seki mijają radio w łapie i sper...ala.
Wybór wtedy padł akurat na cienkola stojącego w środku raji.
Wniosek - typy z moich okolic nie działąja pochopnie, szczęście w tym że w nowych fordach jest juz inne radio tak więc popyt się troszkę zmniejszył, dodatkowo dochodzą koszty panela i odblokowania kodu - interes dla złodzieja średnio opłacalny tym bardziej że musi znaleść kupca też z kilkuletnim co najmniej fordem.]
Obym miał rację...........................
G.
Aha mi sprzedawca napisał że moc 5000 jest 4x20 a 7000 4x27 W.
Skąd to wziął tego nie wiem, ale na pewno podawał w tych samych jednostkach, czyli wynika że o jakies 1/3 więcej pary ma taka 7000.
Zreszta wzmak naprawdę dużo daje niezależnie czy wbudowany czy osobny.
A co do mocy jak ktoś pamięta AMATORA STEREO - taki ampli polski sprzed ładnych paru lat miał chyba 2x10 W ale po podłaczeniu do niego decka nagłośnić potrafił nie tylko moje mieszkanie ale i kilka okolicznych domostw zarazem.
Adam_2000 - |7 Wrz 2005|, 2005 13:52
| Anthrax napisał/a: | | A co do mocy jak ktoś pamięta AMATORA STEREO - taki ampli polski sprzed ładnych paru lat miał chyba 2x10 W ale po podłaczeniu do niego decka nagłośnić potrafił nie tylko moje mieszkanie ale i kilka okolicznych domostw zarazem |
Deck, to jest kolego sympatyczny - gramofon, magnetofon, CD... czy inne BEZ WZMACNIACZA MOCY !
COSSY - |7 Wrz 2005|, 2005 14:32
Deck się u nas przyjął jako magnetofon tylko
Kolega pisze, że amp + deck= power, nie wiem o co Ci chodzi Adam2K
Anthrax - |7 Wrz 2005|, 2005 15:06
Hehe ja akurat wiedziałem co piszę bo podłączałem do niego szuflade (magnetofon) i gramofon a użyłem słowa DECK jako coś co podłączam do ampli.
Ktoś coś źle zrozumiał, ale fakt że deck to dla większości ludzi może oznaczac :
1. magnetofon
2. nie rozumiem pytania, nie znam tego słowa
G.
Rafał A.(antek) - |7 Wrz 2005|, 2005 20:12
no cossy chyba masz racje ze w tych małych radiach, jak by kontynuacja koncepcji z MK2, ciekawe czy to nie lepiej grało. Jak przegladalem TISa to wyglada jak by nawet był mozliwy osobny wzmacniacz na przod i na tył ale nie wiem czy dobrze interpretuje schematy ( adam 2k prosze o weryfikacje)
Adam_2000 - |7 Wrz 2005|, 2005 20:51
No... jest coś takiego, co się nazywa "Remote amplifier, front", ale to front dotyczy chyba tylko tego, że mocowane jest to z przodu (pod deską), bo zasila tak przednie, jak i tylnie głośniki
Rafał A.(antek) - |7 Wrz 2005|, 2005 21:47
no to popatrz na te wersje rozbudowana
widzialem chyba gdzies rear ale moze mi sie pomerdalo
|
|