| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Element powiązany z anteną - czego w nim brakuje?
_Mu. - |29 Sie 2005|, 2005 16:46 Temat postu: Element powiązany z anteną - czego w nim brakuje? Elo.
Przeglądałem wątki antenowe, ale jakoś nie zaspokoiły mojej ciekawości.
Rzecz polega na tym, że zamontowałem sobie radio.
Sprawdzając podłączenia głośników w tylnej półce zauważyłem w bagażniku wiszącą luzem wtyczkę antenową, dwa pojedyncze konektory z czarną wtyczką na brązowych kabelkach, oraz jeden podwójny konektor ze złączani umieszczonymi prostopadle, z żółtą wtyczką. Jeden z czarnych konektorków jest po stronie anteny, drugi zaś po stronie żółtej wtyczki. Patrząc od spodu bagażnika widać dwa otwory umiejscowione po skosie na przeciw siebie w wytłoczeniach w blasze, chyba na wkręty - jakby od mocowania jakiegoś ustrojstwa. Wszystkie te elementy znajdują się w okolicach lampki oświetlenia bagażnika. Ma ktoś pojęcie czy to coś co mi odkręcono przed sprzedażą to jakiś wzmacniaczo-anteno-sterownik grzacza szyby? Jeśli tak, to jak się to fachowo nazywa i cxy ma ktoś takie coś na zbyciu?
fructon - |29 Sie 2005|, 2005 16:59
wyglada na brak przetwornika czy radio dobrze ci odbiera a jesli tak to skad czerpie sygnal antenowy?? napewno mam taki w warsztacie wiec jutro sprawdze
_Mu. - |29 Sie 2005|, 2005 17:06
Well, jest to Sony i dosyć czułe, dlatego mi odbiera, ale łapie tylko niektóre stacje.
Mam wrażenie jakby działało w ogóle bez anteny...
Co do źródła sygnału, to we wnęce radiowej była wtyczka na koncentryku, która została skwapliwie wetknięta w odpowiedni otwór w radiu. Kabel antenowy w bagażniku jest zakończony taką samą izolacją, więc zakładam, że to ten sam. Natomiast nie ma żadnej innej zewnętrznej anteny, a czytałem, że w Scorpiach anteną jest ogrzewanie tylnej szyby. Mocno się obawiam, że wymontowanie ustrojstwa pozbawia mnie zarówno anteny jak i ogrzewania szyby tylnej. Jeśli to jest to - to daj znać czy działa i ile za to chcesz.
lancer - |29 Sie 2005|, 2005 17:10
a grzanie szyby działa ??
_Mu. - |29 Sie 2005|, 2005 17:15
Well - sam nie wiem - jakoś nie miałem okazji sprawdzić, bo nigdy nie było dość zimno. Dioda w przycisku grzania zaświeca się na żółto, ale łapy do szyby nie przykładałem - poza tym trochę się bałem włączać na dłużej ogrzewanie latem, żeby czegoś nie popsuć.
fructon - |29 Sie 2005|, 2005 17:54
moge ci to wyslac zostalo po moim starym aucie i daje gwarancje ze dziala co do ceny to zaproponuj sam ile mozesz dac chyba ze masz gdzie kupic u siebie
mmmk - |29 Sie 2005|, 2005 18:08
no ciezko stwierdzic reka czy szyba dziala. jak masz pozrywane te paski grzejne to nie bedzie dzialac jako i mi nie dziala. a jeszcze tego nie zrobilem szyba ciagle czeka na naprawe albo wymiane tylko kasy szkoda...
pozdrawiam
maciek
zbyszek - |29 Sie 2005|, 2005 19:39
_Mu przecież są sposoby żeby sprawić aby zapotniały szyby w samochodzie Później włączasz ogrzewanie szybki i wiesz czy działa.
Przyjemne z pożytecznym.
_Mu. - |29 Sie 2005|, 2005 19:45
| fructon napisał/a: | | moge ci to wyslac zostalo po moim starym aucie i daje gwarancje ze dziala co do ceny to zaproponuj sam ile mozesz dac chyba ze masz gdzie kupic u siebie |
Eeee - ja mam zaproponować cenę?
Nie mam pojęcia ile to warte.
Widziałem jakieś "komputery" na allegro od 46 zł - ale cholera go wie czy cena wywoławcza, ostateczna czy ściemniana.
50 PLN-ów będzie dobrze?
I jeszcze jedno - dopiero po pierwszym - miesiąc się kończy i z kasą krucho.
fructon - |29 Sie 2005|, 2005 20:06
ok jak chcesz to daj znac
lancer - |29 Sie 2005|, 2005 20:51
jakie sposoby zbyszek ma na myśli
mmmk - |29 Sie 2005|, 2005 21:26
pewnie picie cieplej herbaty ze styropianowego kubka w mc donaldzie i na tylnym siedzeniu to akurat tyl zaparuje tylko potem jest problem,zeby z tylnej kanpy wlaczyc podgrzewanie szyby i odpalenie silnika ale moze sie da
pozdrawiam
maciek
_Mu. - |29 Sie 2005|, 2005 21:27
Rżnięcie drewna na tylnym siedzeniu scyzorykiem przy zamkniętych oknach??? (;
Marcin - |29 Sie 2005|, 2005 21:31
| _Mu. napisał/a: | | Rżnięcie drewna na tylnym siedzeniu scyzorykiem przy zamkniętych oknach??? (; |
coś w ten deseń (:
Rafał A.(antek) - |30 Sie 2005|, 2005 09:18
no dokladnie jak to sedan to brakuje ci tam w okolicy lampki takiej blaszanej puszki - wzmacniaczaantenowego i podlaczena do grzania
a radio na samym kablu bedzie gralo tylko slabo i bedzie gubic stacje.
_Mu. - |20 Paź 2005|, 2005 22:37
Well - no!
Wreszcie!
Wszystko działa!
Znaczy się gra i grzeje. (:
Pisałem już w którymś wątku, (nie moge go znaleźć) że zamontowałem zanabytą (od Fructiona) przetwornicę, która uruchomiła grzanie szyby - jednak radia już nie.
Podejrzewałem kabel antenowy lub że wypięla się wtyczka od strony radia.
Jako informatyk sprawdzam zawsze bardzo dokładnie czy wtyczki siedzą odpowiednio mocno w swoich gniazdkach, bo spora część problemów to problemy z połączeniami.
No i dziś znalazłem winowajcę... Jest nim, a jakże, ... _Mu.
Jak na to wpadłem? A no przez dedukcję - tyle, że od innej strony. Jeżdżąc sobie po mieście czasami trafiałem na miejsca (wydawało mi się) lepszego odbioru stacji. Jadąc dzisiaj aleją, na której wczoraj nieźle odbierałem trójkę dziś słyszałem tylko szumy i trzaski. Śnieżycy nie było, wielkiej stalowej ściany nie wybudowali, maszty radiowe się nie zawaliły zatem... zmiana musiała nastąpić gdzieś w samochodzie. Gdzie? Na miejscu styku, rzecz jasna! Olśniony tą myślą wczołgałem się do bagażnika, wydobyłem wtyczkę - taka dziwna, wąska jakaś... kilkoma dłubnięciami kluczy pogrubasiłem ją... i jest! Działa! Łapie wszystkie stacje! I nie trzeszczy, jak co poniektórym, w trakcie grzania! A wszystko to dzięki mojemu dobrodziejowi Fructionowi, dostarczycielowi stuprocentowo sprawnego układu, (: któremu w tym miejscu dziękuję. (:
Nie wiem jak to możliwe ale wkładając wtyczkę koncentryczną nie dostrzegłem ogromnej różnicy średnic gniazda w przetwornicy i tejże wtyczce.
Elementarne, drogi Watsonie, elementarne - chciałoby się rzec do samego siebie...
granadziarz - |29 Paź 2005|, 2005 14:00
to ja się podepnę pod wątek.
Posiadłem właśnie wzmacniacz takowy o jakim mowa, będę sobie go zakładał do starszej siostrzyczki Scorpio (do Granady II). Gdzie w szybę sie podłącza to wiem, ale czy podłączam po stronie "+" grzania szyby, czy masy grzania szyby. I drugie pytanie to już pro forma - w przyłączu zasialnia większy tatuś to "+" a mniejszy to "-" tak?
Rafał A.(antek) - |29 Paź 2005|, 2005 14:40
ja nie zabardzo rozumiem o co pytasz ale moze jakos sie nie wyspałem...
bigdaaddy - |29 Paź 2005|, 2005 17:02
granadziarz, mi sie zdaje ze w granadzie to nie bylo tylnej szyby z antena. Byc moze sie myle, ale podgrzewanie szyby i antena to chyba dwie rozne rzeczy i jak podlaczysz wzmacniacz pod te grzejace kreseczki to chyba nie bedzie dzialalo. Ale nie jestem na 100% pewien
bigdaaddy - |29 Paź 2005|, 2005 19:07
No to znowu sie cos nowego dowiedzialem
Rafał A.(antek) - |29 Paź 2005|, 2005 19:13
uczyc sie uczyc
_Mu. - |29 Paź 2005|, 2005 23:51
Każdy kawałek druta, nawet tego grzejącego, może byc anteną.
Ba, nawet nie druta, a byle przewodnika...
granadziarz - |31 Paź 2005|, 2005 07:02
Dzięki za odpowiedzi. Moje pytanie o strone podłączenia wynika z tego że ustrojstwo posiadane przeze mnie jest założone na brązowym kablu od ogrzewania szyby. Ale nie za bardzo mi pasowało żeby było po stronie masowej. Dzięki w takim razie jeszcze raz.
|
|