Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Klakson, tempomat, pasy.....

GoLo - |25 Sie 2005|, 2005 19:47
Temat postu: Klakson, tempomat, pasy.....
Witam, dwa tygodnie temu byłem w warsztacie z moim scorpio 94r, cosworth ghia.

Były wymieniane częsci z przedniego zawieszenia (wachacze, drązki itp), wyjechalem z warsztatu, zaczołem testowac skrety kierownicy, przy kreceniu w lewo zatrzymała sie w 1,5 obrotu, cos trzasnelo i zrobiła jeszcze pol obrotu.....( w prawo chyba ok 1 1/3 obrotu?) Krece kiera, slysze ze cos czasami delikatnie obciera przy kierunkach.

Koles zaczol tlumaczyc mi ze to jest do ustawienia i abym sie nie przejmowal.

Wracam do domu, jade w trasie, nagle zauwazam ze migaja mi niezapiete pasy (mimo ze je zapilem :) , jade dalej chce wlaczyc tempomat, nie dziala. Przed domem zorietowalem sie, ze dodatkowo nie dziala jeszcze klakson.

"Spec" wymienial mi jeszcze żaróweczki w podswietlaniu aut. skrzyni biegow.

Pytanie, co wg. was sie zepsuło? Elektrtyka? Czy moze miec to zwiazek z kierownica, a moze przez przypadek rozlaczyli jakas wtyczke? Czy jest to możliwe do samodzielnego naprawienia?

Moze zna ktos w Olsztynie lub okolicach jakiegoś prawdziwego fachowca od scorpio, juz mnie irytuja ci pseudo fachowcy.

Rafał A.(antek) - |25 Sie 2005|, 2005 20:33

klakson temomat to by wygladlo jak by sie ukrecil pierscien przy kierownicy... mam niejasne przeczucie ze nie mogli zbieznosci ustawic i przestawiali cie kierownice na wiencu i cos zpartolili...

dziw mnie tylko ta kontrolka od pasow? szczegolnie ze nie kojaze takiej w scorpio? czy nie jest to przypadkiem kontrolka poduszki powietrznej ?? w ktorym miejscu ja masz?

Uscislij ktory model scorpio masz, 94 w starej karoseri, czy 94 w nowej karoserii

Moim zdaniem uszkodzony jest wielostyk pod kierownica, cos widac grzebali i to by sie zgadzalo ( cos obciera) i nie dziala klakson tempomat i poduszka ( czyli to co jest w kierownicy) tan opor co byl to pewnie cos podeszlo i poszlo jak przekreciles dalej, no i to ze niewlasciwa ilosc obrotow kierownicy jest...

GoLo - |25 Sie 2005|, 2005 22:03

Faktycznie gdy przyjzalem sie tej kontrolce okazalo sie ze jest od poduszki (zmylil mnie znaczek kolesia przypietego pasami).

Scorpio mam jeszcze w starej budzie. Taki wielostyk jest jest do naprawy czy trzeba go wymienic? Czy to cos skomplikowanego i szukac fachowca, czy moge spokojnie dac do pierwszego lepszego mechanika?

O ile obr wlasciwie powinna sie obracac kierownica w scorpio, bo juz nie wim (o ile dobrze pamietam, to gdy go kupowalem bylo ciut wiecej niż 1,5 obr w kazda strone)

Adam_2000 - |25 Sie 2005|, 2005 22:14

Coś musieli mechsy sp...ić :)
Zobacz tutaj : http://forum.fordclubpols...p?p=72680#72680

Rafał A.(antek) - |25 Sie 2005|, 2005 22:52

skomplikowanie o tyle ze jest podusia i trzeba uwazac zeby nie popsuc i zeby nie odpalila, a czy naprawic czy wymienic okaze sie jak sie rozbierze. ja bym popytal tych mechesow co ci robili te drazki czy cos kombinowali z kierownicą.
GoLo - |30 Wrz 2005|, 2005 18:24

Przy okazji innych napraw byla zdejmowana kierownica. Na kolumnie gdzies na wysokosci pedalow zwisal czarny pierscien, podlaczony złaczka z 3 przewodami, w srodku jest cos na wzor sciezki weglowej, calosc wyglada na potencjometr.

Czy moze wie ktos do czego to sluzy? Odobiscie podejrzewam, ze sluzy to do pomiaru konta skretu kierownicy.

Czy wspomniane przezemnie w tym poscie problemy z klaksonem, tempomatem i poduszka moga byc spowodowane przez ten pierscień, czy moze to tylko zbieg okolicznosci a problem jest na innym zlaczu?

Kevin Xy - |30 Wrz 2005|, 2005 19:18

jetem prawie pewny ze uwalili cos przy tym pierscieniu- w sumie to wlasnie on jet lacznikiem elektrycznym miedzy kierownica a kolumna- a jak cos Ci strzelilo przy obrocie kierownicy to najprawdopodobniej wlasnie sie cosik w nim polamalo- pewnie slizgi poszly sie jebac- niewazne- fajera do zwalenia i calosc do obejrzenia- niezbedny miernik uniwersalny

jak ja uwielbiam mechanikow ktorzy do ustawienia zbierznosci potrafia kiere sciagac

GoLo - |2 Paź 2005|, 2005 17:51

Jak zdjac kierownice? Od czego zaczać, dalej juz sobie poradze :)

Od tylu as 4 czarne plastikowe kolki i 2 sruby - gwiazdka?

Kevin Xy - |2 Paź 2005|, 2005 18:59

Ty chyba masz poduche wiec nie pomoge
Adam_2000 - |2 Paź 2005|, 2005 19:13

1. Odłącz akumulator
2. Odkręć 2 torxy trzymające poduszkę
3. Odłącz łączówkę i zdejmij poduszkę
4. Ustaw koło kierownicy centralnie
5. Odłącz łączówkę od sygnału
6. Odkręć centralną nakrętkę od koła
7. Ustaw stacyjkę na poz I
8. Zdejmij koło
9. Ustaw stacyjkę na 0.

... ot i wsio :))

GoLo - |2 Paź 2005|, 2005 19:28

Wielkie dzieki, jutro podzialam wg powyzszego algorytmu....:)