Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Przerobka na GHIA

IBOL - |23 Sie 2005|, 2005 15:08
Temat postu: Przerobka na GHIA
Ostatnio rozmawialem z narzeczona na temat Skorpiaczkow i uznalismy wspolnie, ze zamiast kiedys kupowac drugiego jesli tak jak teraz ten nie bedzie awaryjny, moznaby w ramach podwyzszenia komfortu stopniowo przerabiac swoja wersje na GHIA. Trzeba by wczesniej zdefiniowac co to oznacza, mianowicie (max wypasiona wersja):

- skorzane, elektrycznie regulowane fotele
- elektryczne szyby tyl/przod
- el. lusterka
- el. szyberdach
- podgrzewana przednia szyba
- halogeny z przodu
- wycieraczki / spryski na reflektorach
- podswietlanie nog kierowcy i pasazera
- oswietlenie otwartych drzwi
- klima
- ... o czym zapomnialem?

Naturalnie czesc rzeczy trzeba by po prostu kupic i zamienic, nie mniej z czescia trzeba by pobawic sie samemu, jak z podswietleniem na nogi oraz oswietlenie otwartych drzwi.

Wiem, ze jest troche informacji na ten temat na forum, jednak moznaby to wszytko skupic w jeden watek z samymi konkretami opisanymi przez osoby ktore to juz robily z podaniem orientacyjnego kosztu takich przerobek. Mysle, ze wiele odiwedzajacych nas osob zechcialoby z tego skozystac.

Prosze o info. Dzieki.

Struna - |23 Sie 2005|, 2005 15:17

elektrycznie kładzione oparcie tylnej kanapy ;)
Rafał A.(antek) - |23 Sie 2005|, 2005 15:25

tak czy owaj nieopłacalne foinansowo, a czasem nierealne, lepiej kupic ghie :) nawet zapuszczona i reanimować :) a liste wypasu ci zrobie w wolnej chwili :)
lancer - |23 Sie 2005|, 2005 15:47
Temat postu: Re: Przerobka na GHIA
IBOL napisał/a:
Ostatnio rozmawialem z narzeczona na temat Skorpiaczkow i uznalismy wspolnie, ze zamiast kiedys kupowac drugiego jesli tak jak teraz ten nie bedzie awaryjny, moznaby w ramach podwyzszenia komfortu stopniowo przerabiac swoja wersje na GHIA. Trzeba by wczesniej zdefiniowac co to oznacza, mianowicie (max wypasiona wersja):

.

To masz fajną babke bo moja stara powiedziała że jak kupisz nowe białe kierunki to ci spakuje walizki :mrgreen:

wersja ghia nie musi mieś skórZanej tapicerki ja swoją scorupke podwyższałem potajemnie no ghia i wcale drogo nie jest chyba że kupujesz w serwisie i od jakiego wyposażenia startujesz fotele mam elektryczne elektrykę kanapy tylnej też mam. Jak nie masz klimy to zapomnij o niej bo na przeszkodzie stoi ściana grodziowa która jest inna elektryczna przednia szyba też nie jest obowiązkiem dostawały go auta z winterpaku tak jak szpere tak kiedyś mówił willim

Darecki - |23 Sie 2005|, 2005 15:50

Jo Jo Jo masz racje większość kobiet tego nierozumie.
Chociarz moja kobieta jest za tym aby autko było super. Jedyne zaco mogę wylecieć z domu to kupno motoru (ściganta) :?

Marcin - |23 Sie 2005|, 2005 15:56

a ja nie mam kobiety i mogę se dłubać [bądź nie dłubać :wink: ] do woli :mrgreen:
lancer - |23 Sie 2005|, 2005 16:05

przypominam że oddalamy się od tematu ....
Darecki - |23 Sie 2005|, 2005 16:06

No tak schodzimy na kobiety :D
Ale to też przyjemny temat :wink:

mmmk - |23 Sie 2005|, 2005 16:41

brakuje jeszcze tempomatu, kompa pokladowego i kilkuset innych pewnie ale jak ci ktos napisal wyzej wszystko zakladac to calkowicie nieoplacalna sprawa, no chyba,ze sam bedziesz robil jak ja w cl wkladalem elektryczne szyby na wszystkie drzwi to wyszlo mi prawie 1000zl. na szczescie opamietalem sie w miare i powaznie taniej jest ghie odbudowac niz zbudowac wlasna
pozdrawiam
maciek
p.s. a pozatym jak chcesz robic swojego to sie grubo zastanow co bedziesz uzywal bo ja el tylnej kanpy uzylem ze 3 razy raz sprawdzic czy dziala raz jechalem z tylu to z nudow i 3 raz sprawdzic czy dalej dziala :mrgreen:

lancer - |23 Sie 2005|, 2005 17:35

no ale tylną kanapę to najprościej zrobić jak ktoś wie co i jak 2 godziny i gotowa wiadomo że jak zaczynamy od CL to darujmy sobie ja zaczynałem od glx i miałem do wstawienia elektrykę foteli oświetlenie w drzwi i tylne szyby elektryczne oraz szyberek na korbkę wszystko mnie wyniosło 1500 zł i sam robiłem ale miałem tempomat komputer elektrykę szyb przednich więc z tej wersjii startować w tym temacie można i chyba nawet warto
Kevin Xy - |23 Sie 2005|, 2005 17:37

fakt ze czesci tych pierdol to sie wcale nie uzywa, ale przynajmniej moge ojca corse podegradowac- myslalem zeby starego ohaca glke na ghia przerobic- kupa zabawy a wlasnie za takie rarytaski dzijowskie najwiecej sobie licza, gdziekolwiek ...
dochodzi jeszcze szeroka listwa, el regulacja swiatel, spryskiwacze na lampy (mk1), podswietlenie lusterka w zaslonce przeciwslonecznej

Kevin Xy - |23 Sie 2005|, 2005 20:27

w rzeczy samej, w mk2 dali juz wycieraczki
Aneta - |23 Sie 2005|, 2005 21:50

Samopoziomujące się zawieszenie z tyłu.
Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 21:52

Samozapinające się pasy bezpieczeństwa.
Marcin - |23 Sie 2005|, 2005 21:56

Adam_2000 napisał/a:
Samozapinające się pasy bezpieczeństwa.

o tym jeszcze tutaj nie słuszałem, moze jekaś fotka czy coś?

Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 22:02

Nie widziałeś tego wynalazku w hamerykańcach (mercurach) ?
Pasy jeżdżą po takich suwnicach... jak włączasz zapłon, to Cię ściskają :))

Marcin - |23 Sie 2005|, 2005 22:06

widziałem tylkow fordzie probe, ale nie w scorpio
Kevin Xy - |23 Sie 2005|, 2005 22:09

sciskaja, dusza a pozniej biora nastepnego kierowce :mrgreen:
COSSY - |23 Sie 2005|, 2005 22:14

-podswietlane lusterko pasazerki :lol:
-servotronic (2.9 12V w wersji ghia od przejsciowki do 96)

Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 22:14

No to jeszcze może... samowybuchające poduszki :)
Kevin Xy - |23 Sie 2005|, 2005 22:20

elektryczne zaglowki ??
Aneta - |23 Sie 2005|, 2005 22:23

Samonapełniający się zbiornik paliwa (bez obciążeń dla portfela właściciela) :mrgreen:
Adam_2000 - |23 Sie 2005|, 2005 22:25

Heroina w kole zapasowym ?
Kevin Xy - |23 Sie 2005|, 2005 22:28

Adam !! miales nie uderzac w czule miejsca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Vaux - |23 Sie 2005|, 2005 22:29

Czy po włożeniu lampek w drzwi i wpięciu w wolną kostkę która tam jest trzeba się jeszcze gdzieś podłączać albo przekaźnik wsadzać? Właśnie na próbe w jedne drzwi sobie to cudo włożyłem, podłąćzyłem i nie świeci:( Żarówka niby dobra.
P.S Jak elektrykę kanapy chciałem zakładać to się okazało że niestety butla jest za blisko siedzeń i się nie opuszczą hehe...ale elszyber, lampki żabie i podświetlenie lustereczka juz jest:D

mmmk - |24 Sie 2005|, 2005 01:15

no mi scieloby glosniki jak na zywca byly przeniesione z mk1 ale to nie byly seryjne scorpiowe.
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |24 Sie 2005|, 2005 13:33

ee servotronic to tylko 2,9 24V miały chyba :)
tomas - |24 Sie 2005|, 2005 19:02
Temat postu: transformacja na ghia
witam wszystkich
mam okazje za 200E kupic rozbitą Scorupe Ghia,ja mam cl i chcialbym poprzekladac wyposazenie do mojego,skóra,pelna elektryka(szyby,lusterka,lampki w drzwiach,aha i regulacja.z czym wiaze sie rzekladanie elektryki,cale wiazki do skrzynki bezpiecznikow trzeba ciagnac(instalacja prawie ze od podstaw)czy moze to niejest taki wielki problem,czy ktos bawil sie w cos takiego,gdyby nie okazyjna cena tego samochodu to bym sie nawet niezastanawial.
prosze o odpowiedz

[ Dodano: 2005-08-24, 19:09 ]
:? sory za zasmiecanie,niezauwazylem takiego samego tematu nizej:P

edit: nie szkodzi, ja zauważyłem oba naraz... marcin®

mmmk - |24 Sie 2005|, 2005 19:11

no napewno latwiej jest przelozyc jak masz 2scorupy obok siebie bo widzisz jak to bylo no i zadnych czesci czy fragmentow wiazki ci nie zabraknie. jak sie znasz na kablach i sie tego nie boisz to chyba nie jest trudne. ja bym sam sie nie podjal bo w zyciu bym tego nie zlozyl
pozdrawiam
maciek

COSSY - |24 Sie 2005|, 2005 20:09

Antek mylisz sie. Ja pisze tylko sprawdzone rzeczy a nie domysly :lol:
Rafał A.(antek) - |24 Sie 2005|, 2005 21:07

A pełne wyposazenie obejmuje:
4x elektryczne szyby
el szyber dach
el regulowane fotele i podgrzewane (skorzane w opcji)
el regulowana tylna kanapa
podswietlenie nóg
podswietlenie po otwarciu dzwi (białe i czerwone)
el sterowane i podgrzewane lusterka
podgrzewana przednai i tylna szyba
radio ze wzmacniaczem oraz z wyprowadzeniam na słuchawki w podłokietniku centralnym dla pasazerow z tyłu, z regulacja głosnosci ( gniazdo na 2 sluchawki )
ABS
wspomaganie kierownicy
wycieraczki przednie z regulacja czasu przerywacza
tylna wycieraczka
spryskiwacze reflektorow
lampki do czytania z tyłu i z przodu, z podwojnymi lampkami soczewkowymi, kierunkowymi
Zapalniczka z tyłu i mozliwosc zamkniecia nadmuchu na nogi z tyłu
klimatyzacja ( automatyczna w wersji USA ) i wewnetrzny obieg powietrza
swiatła przednie z dodatkowymi swiatłami dalekosieznymi
swiatła przeciwmgielne przednie i tylne
el regulowana wysokosc lamp przednich
regulacja kierownicy w 2 płaszczyznach
tempomat
centralny zamek
komputer pokazujacy spalanie ETC...
termometr zewnetrzmy stoper zegarek
graficzna sygnalizacje otwartych dzwi i spalonych zarowek oraz oblodzenia jezdni
obrotomierz
regulowany na wysokosc fotel i pompowoany (elektrycznie lub manualnie) pasazera i kierowcy
podłokietnik ecntralny wysoki ze schowkiem ( i zapalniczka dla tyłu)
szeroka boczna listwa
odpowiednie felgi
samopoziomujace sie zawieszenie
podswietlane lusterko w osłonie słonecznej

w przejsciówce pare rzeczy zmieniono...
spryski reflektorow na wycieraczki, dodano podwojne ryglowanie dzwi i chyba pilota do centralnego zamka oraz alarm (z czyjnikami ultradzwiakowymi), inaczej radio i wzmacniacz ułozono, zrezygnowano z wyprowadzenia audio na tył i z mozliwosci zamkniecie nawiewu (zostala zapalniczka) ale za to dołozono mozliwosc zainstalowania radia i odtwarrzacza cd (2x 1din) albo radia i zmieniarki CD

o czym zapomnielem?

Marcin - |24 Sie 2005|, 2005 21:11

o ASB i dyferze ze szperą

[ Dodano: 2005-08-24, 21:12 ]
nie jestem pewny, ale co z webasto :?: w starej budzie było?

COSSY - |25 Sie 2005|, 2005 17:16

-zmieniarka CD
-skóra
-alarm
-SRS

Rafał A.(antek) - |25 Sie 2005|, 2005 17:23

zmieniarka CD i alarm w MK1???
Kevin Xy - |25 Sie 2005|, 2005 17:25

mam fabryczny alarm w swoim
Rafał A.(antek) - |25 Sie 2005|, 2005 17:26

poprosze fote jak to wyglad?? iii no ten a podwojne ryglowanie tez masz?
COSSY - |25 Sie 2005|, 2005 17:27

O przejściówce też pisałeś, zatem podpiąłem też te gadżety.
Kevin Xy - |25 Sie 2005|, 2005 17:28

nie no, ryglowanie podwojne to chyba do mk2 dawali- na zlocie obejrzysz jak to wyglada
Szuler - |25 Sie 2005|, 2005 19:28

Mam do samo co Speedo. Nawet przez parę dni działało :) . Teraz martwa cisza...

A elektryczna tylna roleta?

Pozdrawiam
Szuler

mmmk - |25 Sie 2005|, 2005 19:33

Szuler napisał/a:
Teraz martwa cisza...

no to jezeli to choc troche przypominalo to co mialem podpiete do fabrycznego alarmu w mk2 to ciesz sie,ze nie dziala. przeciez to tak wyje,ze jak sie wlaczy przez przypadek to ktos by samochod okopal ze zlosci albo cos takiego. prawdziwa masaka 8) . u mnie to chodzilo ze 3 sekundy i decyzja od reki wywalic zalozyc normalny alarm :mrgreen:
pozdrawiam
maciek

Kevin Xy - |25 Sie 2005|, 2005 20:42

Speedo napisał/a:
w swoim mk1 tez mialem fabryczny alarm, zalaczny kluczykiem, bez diody, klakson za akumulatorem, biper pod maska

wlasnie- Speedo to widzial

zommbi - |25 Sie 2005|, 2005 20:48

no może jesze poduszki + napinacze
opuźniacz oświetlenia wew.

w combi niestyty nie było:

A czy 4x4 można zaliczyć do wyposażenia 8)
ABS - to to ma każdy Scorpion :twisted:

nie wiem czy zwróciliście kiedyś uwagę w instrukcji na opis przekaźników:
R7 - układ świateł mijania - ściemniacz (tylko GB) ??
R14 - światła dzienne (tylko skandynawia) - czy to były jakieś dodatkowe światła ?? a może zamiast dopalacza ??

Czy ktoś zna niemiecki ??
może znajdzie jeszcze coś ciekawego o czym nie pisaliśmy tu:
http://www.scorpio-line.d...orpiobild37.htm
http://www.scorpio-line.d...orpiobild38.htm

aha słyszeliście kiedyś o wersji EXECUTIVE ??
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=61078085

Rafał A.(antek) - |25 Sie 2005|, 2005 21:00

zommbi napisał/a:
no może jesze poduszki + napinacze

ale to przejsciowka owszem ale dopiero od 08.93

zommbi napisał/a:
w combi niestyty nie było:

1 ze wzgledu na techniczna awykonalnosc, 2 bo było poziomowanie zawieszenia z tyłu (nivomaty)
zommbi napisał/a:
A czy 4x4 można zaliczyć do wyposażenia

to raczej model tak jak różne silniki

zommbi napisał/a:
R7 - układ świateł mijania - ściemniacz (tylko GB) ??

nie widzielismy?? Aneta co to??

zommbi napisał/a:
R14 - światła dzienne (tylko skandynawia) - czy to były jakieś dodatkowe światła ?? a może zamiast dopalacza ??

nie wiem czy czegos takiego nie widzialem w wielorybie, swiatla zapalały sie razem ze stacyjka...
zommbi napisał/a:
aha słyszeliście kiedyś o wersji EXECUTIVE ??

były ale w wielorybach :) opis wypasu jest na stronie angielskiej

niemiecki znamy, postudiujemy :) moze przetlumaczymy :)

zommbi - |25 Sie 2005|, 2005 21:17

Antek dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, ale nie wszystko co napisałem było pytaniem :P

ten executiv z allegro jest z 91r ?!

a el regulowana wysokość lamp przednich i tak sobie kiedyś zrobię :twisted:
PS może ktoś się orientuje czy można do lampy bez el. sterowania założyć silniczek regulatora ??

Oli - |26 Sie 2005|, 2005 11:06

Podwójne ryglowanie było też w mk1 :D przynajmniej u mnie
a co jeszcze? - przełącznik świateł - z włączaniem postojówek tylko jednej strony - lewej

Boni - |26 Sie 2005|, 2005 12:09

Przeczytałem tę listę co Antek podał i jestem zdumiony, bo mam rzeczywiście full wypas na Europę, i nawet wszystko działa, oprócz samopoziomowania (założone są zwykłe amorki, reszta instalki jest).

Z praktyki i teorii - zrobienie nawet ze średniego Mk1 takiego fulla to jest po prostu mordęgą, nie mówiąc o przerabianiu CLa.

A do fulla też da się coś dorobić, np. mocno rozważam zrobienie ładnego klimatronika :)

mmmk - |26 Sie 2005|, 2005 15:06

tylko pozazdrosic. szczegolnie jak sie ma ghie ktora w nawiasie powinna miec cl :|
pozdrawiam
maciek

zommbi - |27 Sie 2005|, 2005 11:43

Speedo - a niewiesz może czy silniczki są takie jak w sierrce po '87
COSSY - |30 Sie 2005|, 2005 15:19

R 14- przekaźnik do śwaiteł dziennych (Szwecja, Norwegia, Dania, Finlandia, Holandia)
R 7- bez zastosowania.
Ja to znalazłem w mojej instrukcji