| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Hamulce-uno piccolo problemo...
marcys - |21 Sie 2005|, 2005 15:03 Temat postu: Hamulce-uno piccolo problemo... Sluchajcie rzecz dziwna- robilem nową instalacje elektryczną do gniazdka przy haku holowniczym, po zrobieniu podpinam sie do przyczepy wszystko działa swieci cacy tylko hamulcowe swiatelko sam nie dam rady obadac. poprosilem o pomoc. przekrecam stacyjke, silnik zgaszony, biegne na tyl przyczepy (kempignowej wiec mialem maly spacerek) a ta osoba ktora mi pomagala nascie razy w szybkich odstepach nacisnela hamulec. fajnie swiatla sa, wracam happy do auta a tam rzecz dziwna:
pedał hamulca działa wyzej niz poprzednio!!! zeby porownać - tak wysoko działały hamulce w mk1 jak sa nowe tarcze i klocki. skuteczność jak dawniej. czas ladowania do wlasiciwego cisnienia w ukladzie wynosi ok 45sek ( 3 mies. temu ok 40 sek) i to wystacza przecietnie na 5-6 do 7 hamowań. skutecznosc i charaktesytyka jak dawniej. znadnych zmian tylko pedał troche wyzej. auto ma polorczny plyn ham. dot4, nowe klocki z tylu (tez pol roku) płynu nie ubywa. KI DIABEŁ?!!?!? o co chodzi?? olać, czy cos robic? jedyne laczenie miedzy kulą a pompa hamulcową (ktore zauwazylem)sprawdzilem na szczelnosc i jest szczelne. juz nic nie rozumiem...
megalith - |21 Sie 2005|, 2005 15:16
Wysoko stojący pedał hamulca i lekko reagujący na nacisk to jakieś problemy prądem przy pompie (odpięta masa alebo cuś).
marcys - |21 Sie 2005|, 2005 15:29
pedał nie chodzi lżej tylko wyzej pracuje. zrobilem wiele prob nic sie w pracy hamulcow nie zmienilo . tylko pedal pracuje wyzej.
[ Dodano: 2005-08-21, 21:06 ]
piszcie piszcie bo w duzej desperacji jestem musze jutro spory ladunek przewiezc...
Struna - |22 Sie 2005|, 2005 10:50
u mnie też tak czasem bywa - olej sprawę.
marcys - |22 Sie 2005|, 2005 15:45
zgodnie z radą olalem sprawe (zresztą prawie zawsze tak robie:)) pedal dzial dalej wyzej- przyzwyczajam sie. tylko malym problemem jest to ze troszke za pozno sie swiatlo hamowania zapalna. musze troche mocniej naciskac hamulec zeby swiecila.
Marcin - |22 Sie 2005|, 2005 16:08
wyreguluj sobie ten włącznik stopów co jest pod pedałem, o ile dobrze pamiętam ma tam jakąś regulację
marcys - |24 Sie 2005|, 2005 13:46
a konkretniej? mowisz o mk1? bo wolalbym zeby mi sie zapalaly zanim auto zaczyna hamowac.
Rafał A.(antek) - |24 Sie 2005|, 2005 13:59
kazdy ma
Marcin - |24 Sie 2005|, 2005 14:01
tak, mówię o mk1
a konkretniej...
to musisz się schylić i zajrzeć pod pedały, to jest taki czarny dynks z białym bolcem i wtyczką pod hamulcem, musisz go wyjąć, sprawdzić jak działa [dla zabawy ] wkręcić spowrotem na odpowiednią głębokość żeby stopy łapały w miare szybko
marcys - |25 Sie 2005|, 2005 13:10
dzieki zaraz sie za to biore...
|
|