Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Niedziałająca prawie cała tablica rozdzielcza :|

Robroypl - |22 Lip 2005|, 2005 23:53
Temat postu: Niedziałająca prawie cała tablica rozdzielcza :|
Witam od niedawn jestem posiadaczem SCORPIO a konkretnie wersji MERKUR robionej na USA :) W czym rzecz: Chce z początku naprawić pare małych ale jakże ważnych rzeczy.

1. Nie działa mi licznik kilometrów, (jest to licznik wyskalowany w milach) prędkośc pokazuje niestety nie zlicza kilometrów, jak docisne rest licznika dziennego, to licznik kilometrów chwile pochodzi tzn podczas jazdy tak z 2km i potem znów staje. Chciałbym się za to jutro zabrać, ale nie znam budowy tego licznika więc przyznam się szczerze będe improwizował. Byłbym wdzięwczny za garść porad w sprawie naprawy licznika.

2.Nie działa mi całkowicie obrotomierz (nie działał od kupna) Co i gdzie moge sprawdzić aby wyeliminować samo uszkodzenie się obrotomierza (tej części w desce) Może gdzieś jest jakas stykologia ale też nie wiem gdzie i co szukać.

3. Najzabawniejsza moim zdaniem sprawa. Komputer pokładowy (ten odpowiedzialny za wyświetlanie kontrolek niedomkniecia zamkow, spalonych żarówek itd.) Pokazuje te wszystkie rzeczy jak jest bardzo ciepło w aucie (podczas niedawnym upałów) przy temperaturze normalnej tak jak 20stopni, jedyne co mi świeci to wksaźnik spalonych żarówek pomimo że są sprawne :) oraz co bardziej śmieszne: Przy światłach postojowych i mijania świeci mi kontrolka długich, po przejściu na długie gaśnie. Też zupełnie nie mam pojęcia jak rozwiązac ten problem. A po szukaniu na forum nie bardzo moge znaleść odpowiedż na moje pytanie.

Z góry dziękuje za pomoc, jeśli się takowa znajdzie. Pozdrawiam.

bynio204 - |23 Lip 2005|, 2005 08:36

u mnie niestety to samo :( mecze to juz dwa lata licznik zaczal chodzic (po wymianie)ale z kontrolkami nie moge sobie poradzic :( mam gdzies namiar na goscia ktory sprzedawal merkura na czesci zdaje sie ze z raciborza
Kevin Xy - |23 Lip 2005|, 2005 09:37

nie wiem jak w merkurym ale wielkich roznic nie podejrzewam:
jesli chodzi o licznik kilometrow to jak przez 2 km dziala a pozniej spi to stawialbym na mechanike tegoz zegara- moze jakis trybik dal sobie spokoj- sproboj przekladki dla sprawdzenia
obrotomierz- rowniez zastosuje przekladke aby stwierdzic czy to kwestia zegara czy jego zasilania w impulsy
jesli chodzi o ten komputerek to mialem podobne jazdy- nie mialem kontrolki od dlugich chociaz same dlugie byly- wymienilem caly modol i po robocie

wychodzi na to ze ktos mial niezly zapal aby uszkodzic Twoje zegary, i sie udalo

IBOL - |23 Lip 2005|, 2005 12:14

Jesli chodzi o kontrolki niedomknietych drzwi itp, to ktoregos razu sam sobie to uszkodzilem. Wraz z wtyczka na sile wyrwalem dwa z pinow i porozrywalem sciezki. Moze masz tak samo. Przyjrzyj sie dokladnie - to sie normalnie wykrece. To wszystko da sie bez problemow naprawic.

Licznik kilometrow - to najpewniej jest kwestia uszkodzenia mechanicznego - rozbieralem juz licznik wiele razy ale nie mam pojecia jak dobrac sie do tych zebatek :(

Co do obrotomierza, jesli nie masz na probe innego, to mozesz sprawdzic, czy wychodza impulsy z kostki ktora jest wpieta w niego.

Robroypl - |23 Lip 2005|, 2005 13:11

IBOL napisał/a:
Jesli chodzi o kontrolki niedomknietych drzwi itp, to ktoregos razu sam sobie to uszkodzilem. Wraz z wtyczka na sile wyrwalem dwa z pinow i porozrywalem sciezki. Moze masz tak samo. Przyjrzyj sie dokladnie - to sie normalnie wykrece. To wszystko da sie bez problemow naprawic.

Tylko mi to wszystko działa w momencie jak jest bardzo ciepło w samochodzie :) tzn jak stoi na słońcu i się grzeje w upalny dzień. Działa wszystko bez zarzutu, czujniki niedomknięcia dzrzwi itp itd. Jak jest zimniej to swiecą tylko kontrolki ABS, ręcznego, no i non stop czujnik długich :)

Kevin Xy - |23 Lip 2005|, 2005 13:14

przeca mowie ze modol wysiadl- jak jet cieplo i wilgotnosc mala to dziala- elektryka wilgoci nie lubi, a przeciez swoje lata to ona juz ma ...
Robroypl - |23 Lip 2005|, 2005 13:17

Ale który ten pod kierownicą. Bo z tego co czytałem na forum on tylko za wskazania spalonych żarówek odpowiada. :?:
Kevin Xy - |23 Lip 2005|, 2005 13:31

jak sciagniesz deske to naprzeciw pasazera jet takie cosik- powinienes miec tam listwe z przekaznikami i obok przykrecony wlasnie ten modol- zanim go wywalisz na smietnik to poproboj poruszac wtyczka- najprawdopodobniej luty poszly ...
na szrocie, allegro czy tutaj taki modol nie wiecej jak 30 plnow

IBOL - |23 Lip 2005|, 2005 13:37

Tak na marginesie, zebys nie popelnil tego beldu co ja - ktoregos razu w zime podczas montowania alarmu wypialem ten modul pod kierownica i jak sie pozniej w niezbyt milych okolicznosciach okazalo bez niego nie dzialaja zadne swiatla :)
Robroypl - |23 Lip 2005|, 2005 14:06

A mam jeszcze dodatkowe pytanie, czy opis któru ktoś zeskanował na forum dodatkowej skrzynki bezpieczników odnosi się tez do mojego SCORPIO z 88r ? http://img121.imageshack..../dodskrz9ld.jpg

Ja mam tam, 1-en przekaźnik, potem idac na prawo jeden na drugim dwa czarne sloty na bezpieczniki, i w nastepnym rzedzie na górze Pomarańczowy slot, a pod spodem Zielony.

Aro - |25 Lip 2005|, 2005 02:29

Tak proszę Pana :)
_Mu. - |27 Lip 2005|, 2005 02:12

IBOL napisał/a:
[...]
Licznik kilometrow - to najpewniej jest kwestia uszkodzenia mechanicznego - rozbieralem juz licznik wiele razy ale nie mam pojecia jak dobrac sie do tych zebatek :(
[...]

IBOL - skoro rozbierałeś licznik, to może podpowiedz mi jak sobie poradzić z przełożeniem części licznikowej z jednego prędkościomierza do drugiego? W jednym mam nie działający licznik dystansu w drugim działający ale z obłamanym mocowaniem sztyftu od resetu kilometrów dziennych. No i chcę przełożyć i za bardzo nie wiem jak. Da się to uskutecznić?

Robroypl - |27 Lip 2005|, 2005 08:34

Aro napisał/a:
Tak proszę Pana :)

Tylko się jakoś dostrzec nie moge w moim SCORPIO regulacji wysokości zawieszenia. A bezpiecznik jest :roll: . A pozatym chyba mam gdzieś przecietą wiązke która zasila regulacje elektryczną tylnej kanapy i el szyb z tyłu. Podświetlenia drzwi i centralny zamek tylnich drzwi chodzi. Nie mam schematu i nie wiem gdzie szukać jak nie dochodzi prąd.

Oli - |27 Lip 2005|, 2005 09:13

Cytat:
Tylko się jakoś dostrzec nie moge w moim SCORPIO regulacji wysokości zawieszenia

luknij na tylne amortyzatory - powinny iść do nich przewody, a poza tym pod spodem, kolo prawego tylnego koła jest takie "pudło" - sprężarka - jeżeli tego ustrojstwa nie masz - nie ma regulacji zawieszenia

Rafał A.(antek) - |28 Lip 2005|, 2005 02:35

sprezarka akurat jest z przodu w okolicach lefrektora, po stronie kierowcy, pod maska, pod puszka filtru powietrza mniej wiecej.