| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - Montaż gazu 2.3 wieloryb
jurek - |14 Sie 2004|, 2004 23:13 Temat postu: Montaż gazu 2.3 wieloryb Bardzo proszę o wiadomości użytkowników wieloryba 2.3 na gazie gdzie ,za ile i jaki gaz zamontować.
sierars1 - |14 Sie 2004|, 2004 23:25
Witam
W swoim wielorybie mam zamontowany sekwencyjny wtrysk gazu co prawda przy zakupie mniał zwykły gaz ale wymontowałem że względu na częste strzały i tak jeżdziłem przez dwa lata.
Ale wiadomo benzyna w gore więc zamontowałem wtrysk jak na razie odpukać samochodzik chodzi super nie muszę myśleć o wymianie filtra czy świec jak to ma miejsce przy zwykłej instalacji a koszt od 4,5-5tyś.
Pozdrawiam
Jacek M.
SIERARS1 2.9 24V COSWORTH
cagney - |22 Cze 2005|, 2005 14:46 Temat postu: Montaż gazu 2.3 wieloryb Witam! Mam bardzo podobny problem w 2.3 z 98 roku - kupiłem go z gazem, ale w starym, tzn mieszalnikowym systemie. Poprzedni właściciel bryczki zakładał tę instalację (widać było mu taniej), a ja nie wiedziałem, nie mając wcześniejszych doświadczeń z gazem, jak się do tego odnieść. Przez rok gaz chodził idealnie (pomijając - podobno normalne dla mieszalnika - drobne problemy na zakrętach, hamowaniu i ruszaniu z miejsca, ale zmieniłem przyzwyczajenia stylu jazdy i było OK). Ale od dwóch miesięcy mam zafundowany niezły horror: po okresowej regulacji (zresztą w autoryzowanym serwisie producenta instalacji) silnik mi "strzelił" i rozwalił kolektor (2 000 w plecy). Po wymianie znów pojechałem na regulację, gdzie Pan Monter i Regulator stwierdził, że muszę wymienić świece i przewody wys.napięcia (kolejne 300). Gdy to zrobiłem, nastąpiła Wielka Regulacja, po której samochód w ogóle nie chce mi jeździć na gazie: Po hamowaniu gaśnie (co ciekawe nie w trakcie, tylko po fakcie - jak w reklamie 2KC), nie trzyma obrotów na jałowym, falując od 300 do 2 000 obr/min, "strzela", na szczęście delikatnie, ale już kilka raze wypchnął mi jakąś rurkę z kolektora, mimo, że w kolektorze powinno być podciśnienie - a tu, co za niespodzianka, pojawia się właśnie ciśnienie i to spore, skoro wypycha tę cholerną rurkę. Wszystko to mija jak ręką odjął po przełączeniu na benzynę. Pojechałem do innego zakładu (podobno najbardziej renomowany w Łodzi), gdzie Pan Wszystkowiedzący - O - Gazie stwierdził, że moja stara instalacja w ogóle nie nadaje się do tego typu silnika i trzeba albo jeździć tylko na benzynie, albo montować sekwencję (za kolejne 4 000). Przy czym stwierdził, że żadne regulacje w mieszalnikowej nie pomogą, bo i tak nie będzie działać poprawnie (podobno jako tako funkcjonują tylko nowe). P O R A D Ź C I E , C O R O B I Ć ? ? ? Jeżdżę dożo, bo ok. 35 000 rocznie, prawie wyłącznie w mieście. Zakładać czy nie??? Jak się sprawuje taka instalacja? Jak wpływa na to, co dzieje się z samochodem podczas jazdy (bo jak wpływa na silnik - przynajmniej mieszalnikowa, to wiem - w ogóle nie wpływa)? I czy jest bardzo głośna: ogłądałem pracujący model na tablicy reklamowej u gazera, strasznie waliły wtryskiwacze, ale mówił, że to rezonuje tablica, a poza tym, jak samochód jest dobrze wyciszony...(co to znaczy DOBRZE WYCISZONY ??? Czy Scorpio jest wyciszony? Czy dobrze wyciszony on jest???). Bardzo proszę o poratowanie informacją !!! cagney.
kuba - |22 Cze 2005|, 2005 17:21
cagney - nie powielaj tematów.
cagney - |22 Cze 2005|, 2005 21:40
Sorry za powielanie tematu - przez nieuwagę wpisałem się w złym miejscu. Jestem nowym użytkownikiem, problem wyniknął mi praktycznie w tej chwili, a beznadzieja działania "autoryzowanego serwisu" kompletnie zdołowała. cagney.
stuff - |22 Cze 2005|, 2005 22:57
Witam,
jeżeli nie chcesz mieć problemów i ryzyka strzału to sekwencja.
W Szczecinie zamontujesz już za 3800 zł.
Rafał A.(antek) - |23 Cze 2005|, 2005 12:01
a w łodzi za 3000
sierars1 - |23 Cze 2005|, 2005 19:21
Fajnie każdy pisze za ile ale napiszcie jakiej firmy bo firma nie równa firmie.
Rafał A.(antek) - |23 Cze 2005|, 2005 19:52
BRC apropos ile gazu wcinaja Cosworthy a ile benzyny oswieccie mie
cagney - |23 Cze 2005|, 2005 21:31
Witam! No dobra mili państwo, ale może trochę więcej konkretów: tanio założyć instalację, to żaden problem; ja mam tanią, tylko jak pisałem - nie chce działać. Jest to instalacja polskiego ELPIGAZU i nikt, ale to absolutnie nikt w Łodzi (poza "fachowcami" z ENTECHU na Szczecińskiej, którzy mają autoryzację) nie chce sie do niej dotknąć - wiem, bo byłem w kilku zakładach (jedni, na Piłsudskiego, zaproponowali mi regulację "na oko", bez użycia żadnych modemów - tacy dobrzy!). Tak więc jak już mam wypaskudzić te kilka patoli, to chciałbym chociaż wiedzieć za co. Oszczędność kilku stów przy takim wydatku może się srodze zemścić. Tak, że jak wiecie coś konkretnego, to piszcie na litość boską !!!
Rafał A.(antek) - |23 Cze 2005|, 2005 21:45
pisalem umow sie ze mna, zobaczymy co sie da zrobic z tym co masz w aucie, jak nie to przerobka na BRC
a co wkłądac BRC LOVATO albo LANDI
no ENTECHU w zycoiu bym ine pojechal robic gazu, ja dotknac sie moge, ale musze zobaczyc coo to jest za instalka i jak to ugryść.
stuff - |23 Cze 2005|, 2005 22:17
Ja mam BRC i jest ok. Aczkolwiek z czystym sumieniem polecę ja jak świece zmienię.....
sierars1 - |23 Cze 2005|, 2005 22:36
Osobiście też latam na BRC DREAM XXI napoczątku mniałem problemy bo najpierw padł komp jak tylko wyjechałem a po paru miesiącach reduktor ale od tamtego czasu wszystko działa bz.
Adam - |30 Cze 2005|, 2005 13:05
Ja mam sekwencje Zavoli. Niestety nie jestem zadowolony no moze poza bezpieczenstwem kolektora. Jezdze dopiero niecale dwa miesiace ok 10 tys km ale spalanie (roznica gaz benzyna) wyzsze niz przy instalce I generacji jaka mialem w 2,0 DOHC gorsza dynamika. Nie chodzi jak na benzynie i nie potrafia mi go wyregulowac aby bylo lepiej ???? Ciekawe co???
Rafał A.(antek) - |30 Cze 2005|, 2005 13:11
jaki zaklad i instalacja takie efekty.
Adam - |30 Cze 2005|, 2005 13:16
Niestety sie zgodze z Toba. Jednak wczesniej mialem tez zavoli I generacji i bylo OK (tylko przy podcisnieniowce to co za roznica jaki producent tylko regulacja)
A o zakladzie mialem dobre opinie i znam kilku zadowolonych kliientow
Ja naleze do tych nie zadowolonych
Misiek - |27 Lip 2005|, 2005 09:21
Witajcie znajomi o wspaniałym guście(posiadacze Scorpio) Kupiłem Wieloryba 2.0 16V w ASB i doszły mnie słuchy,że mogą być problemy ze skrzynią na zwykłym gazie.Podobno automat głupieje na tradycyjnej inst.gaz.Jakie macie opinie na ten temat, ponieważ mam rewelacyjnego gazmajstra i wiem,że auto będzie jeździć na zwykłym gazie tylko co ze skrzynią?!Aha wszystkim zainteresowanym mogę polecić tego mechanika-100% satysfakcji gwarantowane, no i instalacja do mojego Scorpio już od 1500PLN (pełnowartościowa, nie jakieś rękodzieło)
irek - |27 Lip 2005|, 2005 10:28
Hej
Jakby nie patrzeć to każda instalka podejdzie i może chodzić, jak dobry gazownik to nawet zwykła instalację podepnie do coswortha i będzie hulał.
Prosty przykład kiedyś jeden z naszych kolegów chciał zamontowac do wieloryba zwykłą instalkę ale nikt nie chciał bo kolektor plastikowy. Podałem mu adres firmy z Krzeszowa na śląsku za Raciborzem i co i załozyli z gwarancją na kolektor.
Kolega bodajże z Bielsko_bialej - dawno już nie pisał
Także naprawdę bardzo dużo zależy od fachowej wiedzy instalatorów
Pozdrawiam
Irek
Adam_2000 - |27 Lip 2005|, 2005 10:49
Problem ze skrzynią A4LDE (4R44) przy zasilaniu gazem polega na tym, że skrzynka ta jest sterowana przez ten sam komputer, który steruje silnikiem. Podczas zmiany biegów (w górę i w dół), zmieniane są na moment parametry pracy (zapłon, czasy wtrysków) aby zmiana była płynna, bez szarpania.
Wszystko jest O'K kiedy silnik jest zasilany benzyną, w czasie pracy na gazie, komputer nie jest w stanie zmienić niektórych parametrów i występują szarpnięcia, które nie są zbyt zdrowe dla skrzyni i całego układu napedowego. Dlatego w autach, które mają skrzynie sterowane elektronicznie powinno stosować się instalki najnowszej generacji, które mają "mądrzejsze" komputery i potrafią współpracować z PCM-em. Mimo dużo wyższych kosztów instalacji, zaoszczędzi to na pewno wielu problemów z ASB i pytań typu ... " mruga O/D, co robić ? "
sierars1 - |27 Lip 2005|, 2005 13:53
Widzisz Adamie u mnie mruga O/D jak mu depne porządnie to po wrzuceniu P zaczyna mrugać a jak wrzucę spowrotem na D to przestaje no chyba że wyłącze silnik i włącze spowrotem to wszystko wraca na miejsce i w czym może być problem ??
Adam_2000 - |27 Lip 2005|, 2005 14:03
Jacku, lista kiedy miga O/D jest dosyć długa... od temperatury skrzyni po spalone taśmy/sprzęgła.
Żeby mieć powność, to niestety trzeba podłączyć się komputerem, wtedy dostaniemy komunikat co i dlaczego. Dopóki nie będziemy mieli tych cholernych kostek do OBD, to będziemy tylko gdybali
A tutaj jest taka mała rozpiska
http://www.fordscorpio.co.uk/odlight.htm
sierars1 - |27 Lip 2005|, 2005 16:25
Dzieki za info
Damian_Lisu - |27 Lip 2005|, 2005 18:30
| cagney napisał/a: | | Witam! No dobra mili państwo, ale może trochę więcej konkretów: tanio założyć instalację, to żaden problem; ja mam tanią, tylko jak pisałem - nie chce działać. Jest to instalacja polskiego ELPIGAZU i nikt, ale to absolutnie nikt w Łodzi (poza "fachowcami" z ENTECHU na Szczecińskiej, którzy mają autoryzację) nie chce sie do niej dotknąć - wiem, bo byłem w kilku zakładach (jedni, na Piłsudskiego, zaproponowali mi regulację "na oko", bez użycia żadnych modemów - tacy dobrzy!). Tak więc jak już mam wypaskudzić te kilka patoli, to chciałbym chociaż wiedzieć za co. Oszczędność kilku stów przy takim wydatku może się srodze zemścić. Tak, że jak wiecie coś konkretnego, to piszcie na litość boską !!! |
Dlaczego tak narzekasz na ELPI ?? Ja zamontowalem u nich (tylko ze w oddziale w Bendzinie) niedawno sekwencje i jestem bardzo zadowolony.
Zanim zdecydowalem sie na nich obdzwonilem chyba wiekszosc gazownikow, wybor na nich padl w 50% dlatego ze maja hamownie i ustawia wszystko jak sie nalezy a z tego co sie dowiedzialem sekwencja ustawiana na oko chodzi mizernie.
Na gazie bryka chodzi tak jak na benzynce, spalanie ok +5% wiecej i bez zadnych wiekszych boli.
sunnychris - |13 Sie 2005|, 2005 18:59
| Adam_2000 napisał/a: | Problem ze skrzynią A4LDE (4R44) przy zasilaniu gazem polega na tym, że skrzynka ta jest sterowana przez ten sam komputer, który steruje silnikiem. Podczas zmiany biegów (w górę i w dół), zmieniane są na moment parametry pracy (zapłon, czasy wtrysków) aby zmiana była płynna, bez szarpania.
Wszystko jest O'K kiedy silnik jest zasilany benzyną, w czasie pracy na gazie, komputer nie jest w stanie zmienić niektórych parametrów i występują szarpnięcia, które nie są zbyt zdrowe dla skrzyni i całego układu napedowego. Dlatego w autach, które mają skrzynie sterowane elektronicznie powinno stosować się instalki najnowszej generacji, które mają "mądrzejsze" komputery i potrafią współpracować z PCM-em. Mimo dużo wyższych kosztów instalacji, zaoszczędzi to na pewno wielu problemów z ASB i pytań typu ... " mruga O/D, co robić ? " |
powiedz prosze co rozumiesz przez "instalki najnowszej generacji" ?? Dzisiaj ogladalem scorpiaka ktorym wstepnie jestem zainteresowany... silnik 2.9 24V. Domyslam sie ze tu bedzie ten sam problem, a po kupnie bede go "gazowal" i chcialbym wiedziec na jaki wydatek musze sie nastawic zeby wszystko bylo O.K.
Adam_2000 - |13 Sie 2005|, 2005 19:12
Chodzi o wtrysk ciekłego gazu... coś takiego ma właśnie nasz admin - Rafał
Tylko z tego co się orientuję, to taka instalka kosztuje ca 7 tys. zł.
sunnychris - |13 Sie 2005|, 2005 19:36
uuu to troche za drogo jak dla mnie nigdy by mi sie nie zwrocilo.... juz lepiej na benzynie smigac w moim przypadku. A taka instalka wtryskowa - ceny wachaja sie od 2800 do 5500, tutaj nie da sie tak zrobic zeby dobrze bylo i O/D nie mrugalo ??
Rafał A.(antek) - |13 Sie 2005|, 2005 20:17
9
ale dobra sekwencja powinna tez dzialać, koszt ok 4500 do V6
sunnychris - |13 Sie 2005|, 2005 20:23
4500 to juz bardziej w moim zasiegu. Powiedz prosze czy jest jakis konkretny model instalki i gdzie w lubuskim ( i powiedzmy w promieniu 200km od gorzowa ) mi to dobrze zrobia ??
Rafał A.(antek) - |13 Sie 2005|, 2005 20:28
nie ma konkretnego modelu, kazda firma ma 1 typ instalki wtrysku sekwencyjnego i juz. Szykac takiej ktora ma do tego modelu auta dobrany dobrze komputer, a nie ze "cos dobiorą" zeby chodziło.
Szukac wśrod sprawdzonych firm, Landi Renzo, Lovato, BRC
tomi503 - |15 Sie 2005|, 2005 20:48
Niewiem czy dobrze że to pisze ale mam cosiego jak wiecie załorzyłem mu gaz nie II nie III generacji ale pierwszej bo uwarzam że II i III generacja niedaje więcej niż pierwsza dopiero wtrysk gazu w stanie ciekłym by mnie zadowolił ale na to niestety mnie nie stać.
Uwarzam że w autach o sporych pojemnościach II generacja instalacji to pomyłka.
Teraz coś o moim odczuciu nie strzela na gazie, moc jaka ma na gazie wystarcza bez problemu niema durzej różnicy, skrzynia przełancza bez szarpnięć i co tu więcej chcieć?
Spalanie? Po mieście 17l.
Ps. nie namawiam innych do praktyk w moim stylu każdy ma swoją hople i robi to z własnej woli uprzedzam że chcąc tak zamontować gaz trzeba mieć jakąś wiedze żeby samemu możnabyło tą instalacje doregulować bo może się okazać że częsciej będziemy u gaziarzy niż bedziemy jeździć.
Aha jeszcze istnieje coś takiego jak BLOS ale tego jeszcze nie próbowałem w moim autku.
zbyszek - |15 Sie 2005|, 2005 22:19
To i ja dopiszę swoje odczucia z posiadania instalacji II generacji. Instalacja OMVL zero strzałów, skrzynia pracuje bez szarpnięć w górę i w dół. Żadego świecenia O/D, chyba że przycisnę ten dziwny zielony przycisk . Ostatnio byłem w Chorwacji samochód załadowany full (plus box) spisywał się znakomicie. Średnie spalanie po górach i autostradach w całym wyjeździe wyszło 12l/100. W mieście pali ok 16.
Mam już drugiego cossiego zagazowanego II generacją i na żadnego nie narzekałem.
Misiek - |31 Sie 2005|, 2005 12:27 Temat postu: Tania sekwencja
| stuff napisał/a: | Witam,
jeżeli nie chcesz mieć problemów i ryzyka strzału to sekwencja.
W Szczecinie zamontujesz już za 3800 zł. | znam bardzo dobrego gaz majstra, który zakłada sekwencję za ok. 3300PLN, działa pod Kielcami. Mnie osobiście zakładał gaz do BMW -rewelacja,żadnych problemów (zima nie zima).
WTOM - |4 Wrz 2005|, 2005 13:20
wszystko zależy od poprawnie zamontowanej instalacji. wcześniej miałem scierkę 2.0i DOHC ze zwykłą instalacją, zrobiłem ponad 300tys i nigdy mi nie strzelił, świece (zwykłe motorcrafty) zmieniałem co 30-40tys filtr co 20tyś i chodziła jak ta lala.
teraz w wielorybku mam też zwykłą podciśnieniową (fakt że szmaciarzy gaziarzy zgnębiłem żeby założyli jak należy) i chodzi bez zarzutu, nie strzela, pali w mieście ok 12.5-13l, biegi zmienia dobrze, automat nie głupieje.
ludzie zakładają bez sprzawdzenia cewek, kabli WN ,dossań a później się dziwią że mają przeboje!
Maryba - |7 Maj 2006|, 2006 21:43
czy ktoś coś nowego może napisać o gazie odpowiednim dla 2,3 - konretne modele , producent, cena?
Rafał A.(antek) - |7 Maj 2006|, 2006 23:14
sekwencja, BRC, LANDI etc, cena ok 3000zł
Maryba - |14 Maj 2006|, 2006 22:36
a co powiedz na listę MATRIX ?
marcin_o1 - |16 Maj 2006|, 2006 16:05
Witajcie
Ja tez coś skrobne. Mam od miesiąca 2.9 V6 24V cosworth '96 + ASB A4LD ( tak wynika z VIN ) instalacja II generacja na meszalniku O.M.V.L. R90e + komputer ( sterownk AEB 175 Leonardo) - w zasadzie nie ma większych problemów z ta instalacją, strzały wynikały z tego że nie były wymienione kable WN i świece oraz filtry przez poprzedniego własciciela ( w aucie zaistalowano instalację w Holandii ) i przez to dolot poietrza się rozwalił tzn. pękł ale pospawałem i jest ok, może kupię drugi na allegro razem z przepustnica - koszt jakieś 150 zł.
Co do przyspieszenia to jak dla mnie jest ok. nawet jak jest spadek mocy - a zapewne jakiś niewielki jest to przy 207 KM jet niewiele odczuwalny, no może przy młych prędkościach ale to nie jest auto do super sportowej jazdy i butowia na światłach - no chyba że ktoś nie dba o automat, na tomiast na wyzszch obotach jest ok. , ja jechałem na trasie W-wa Lublin na prostej ok. 215km/h i wcale nie trzeba było go prosić o taką prędkość i długo na nią czekać - niestety prosta się kończyła i nie chciałem dalej cisnąć a jeszcze niałem spory zapas pod nogą.
Na trasie przy jeździe z 5-oma osobami i bagażem oraz prędkości od 60 - 140 z wyprzedzaniem i takie tam spalił ok. 13 litrów Lpg , więc wynik chyba zadawalająy.
Można go pewnie podkręcić ale jak to zrobie u siebie na mieszalniku to sie zalewa i właśnie nie wiem dla czego?
Proszę o wszelkiego typu informacje i własne doznania i metody - gdyż mam auto jak pisałem wczesniej od miesiąca i jeszcze wszystkiego nie wiem a bęzie to dla mnie cenne źródło informacji.
Dzięki i pozdrawiam
Struna - |17 Maj 2006|, 2006 12:35
niestety w cossim nie naskaczesz z instalką II gen. ciesz się, że nie strzela i jeździ jak jeździ i nieźle spala.
|
|