| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - czy wywlic kata
arek33 - |14 Lip 2005|, 2005 17:41 Temat postu: czy wywlic kata Witwam moj wielorybek robi sie coraz bardziej mulowaty i zaczyna coraz wiecej pali czy moze to byc zapchany kat. Ma przejechane 140 tys. km Pare miesiecy temu instalka z gupiala i kop od benzyny pokazywal ze mieszanka jes uboga a faktycznie byla za bogata i tak zrobilem 2 tys km , rura byla czarna i swiece oblepione. Czy moge poprostu go wyczepac i posprawie, tu troszku mnie martwi bo sonda jest wkrecona prosto w kat , czy po usunieciu srodka bedzie sonda pracowala poprawnie?
monter - |14 Lip 2005|, 2005 21:52
Czy sonda pracowac bedzie normalnie nie wiem ale wiem ze po wypruciu kata szlag Cie trafi bo bedzie chodzil glosno i jak ze studni (podobny efekt do strumienicy). Tak wlasnie zrobilem w Mazdzie.
A tak przy okazji najpierw poszukaj na forum a pozniej pytaj bo ten temat juz byl walkowany i to chyba nie raz.
Adam_2000 - |14 Lip 2005|, 2005 22:00
Nie czepiałbym się katalizatora po takim przebiegu... no chyba, że jest uszkodzony mechanicznie. Możesz przecież sprawdzić jego drożność po wymontowaniu z układu.
Myślę, że przyczyną braku mocy może być wiele innych rzeczy. Może to właśnie kwestia niewłaściwych świec ?
A jak zachowuje się auto na beznzynie ?
Spróbuj też przeczyścić MAF-a.
IBOL - |15 Lip 2005|, 2005 07:50
Co do katalizatora, to po jego oproznieniu istotnie jest glosniej ale powiem szczerze, ze mnie tego podzwieku wlasnie brakuje (po wspawaniu rury w pusty kat), bo nie byl denerwujacy a nadawal ciekawy charakter brzmieniu auta. Jesli istotnie kat jest zapchany to naturalnie ubedzie KM. Nie mniej, tak jak pisze Adam, bylbym za teoria, ze mulowatosc nie jest jego wina.
arek33 - |16 Lip 2005|, 2005 12:59
Na benzynie to samo mul i duzo pali tak jak pisalem wczesniej kop od gazu sie poprzestawial i pokopal kopa od benzyny i palil duzo benzynki , rura byla czrna i lepka jakby lepikiem wysmarowana z swiecami to samo , po ustawieniu kopa od gazu czarne ustapilo ale zrobil sie mul i mam odczucie ze to sie poglebia. Czy ktos wywalil kata co ma wkrecona sonde w obudowe czy po takim zabiegu sada nie bedzie glupiec?
arek33 - |23 Lip 2005|, 2005 17:04
Czy ktos ma wybebeszony katalizator co ma sade wkrecona w obudowe?
Struna - |26 Lip 2005|, 2005 16:50
no moja furka pewnie dlatego ma dźwięk jaki ma bo raczej w katach pustka al emnie się bardzo podoba
wilq - |27 Lip 2005|, 2005 17:09
nie polecam wywalac kata ze wzgledu na sonde gdy nie bedzie kata sada nie bedzie miala odpowiedniego cisnienia i temperatury co sprai ze sada zacznie swirowac.
arek33 - |9 Sie 2005|, 2005 19:47
Kat wywalony juz platynka sie zaczela sypac duzo' niby ' kanalkow zatkane dwie szpilki od kolektora same odpadly a nastepne dwie przy niewielkiej sile odecialy , kolektor byl caly czarny [wydaje mi sie ze powinien byc rdzawy] a obudowa kata czarno fioletowa , spalanie na benzynie spadlo do 13 l w miescie . a na gazie wyszlo 18 l ,gazownik twierdzi ze to przez kata i sugeruje wstawienie strumienicy
|
|