| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - pompa paliwa nie działa?
Julek - |30 Mar 2026|, 2026 20:04 Temat postu: pompa paliwa nie działa? Widzę, że stałem się tutaj najczęściej pytającym użytkownikiem
Pacjent to 2,3 16v automat z LPG. Wiązki i skrzynki robione, nadal wyglądają OK.
Przed zimą jeździł bezproblemowo, aczkolwiek po dłuższym postoju zdarzało mu się mieć problem z odpaleniem - kręcił jak oszalały, ale załapywał dopiero za którymś razem. Potem już zawsze palił normalnie.
Teraz nie chce odpalić, sprawdziłem:
- cewki, przewody, świece podmienione i sprawdzone - iskra jest
- śmierdziało paliwem, więc wyszło mi że pompa działa - ale nie słyszę jej raczej po przekręceniu kluczyka, więc to może jakiś trop?
- zmieniłem CPWK - ręka goi się do dziś
- obejrzałem wiązkę przy EDISie, wtyczkę - jest OK
- zielony przekaźnik w małej skrzynce od pompy stuka po zapłonie
Kręci super, ale nie chce zapalić. RÓWNIEŻ na lpg. Pomimo, że procedura awaryjna odpalania z gazu działa - oba zawory stukają i śmierdzi gazem, nie odpala. I to mnie mega dziwi, bo wcześniej jak miał problemy z paleniem na Pb to palił na gazie...
Ja już zgłupiałem, zawsze mi się zdawało że jak jest paliwo iskra i powietrze to odpalić musi. Choćby kulawo, chociaż na chwilę - ale tutaj - nic.
Jakieś pomysły ?
Aro - |30 Mar 2026|, 2026 23:46
Może coś z immo? U siebie toto podejrzewam, bo po zimie też nie pali. Tylko, że w moim brak iskry.
Julek - |31 Mar 2026|, 2026 14:01
Aro, u mnie iskra jest, dioda immo gaśnie poprawnie
Aro - |31 Mar 2026|, 2026 18:53
Nic tylko poniuchać czy pachnie etyliną. Nie wiem jak łatwo wykręcić świecę w 2,3...
Julek - |1 Kwi 2026|, 2026 14:16
Zdjąłem przewody paliwowe przy kolektorze - sucho, więc pompa nie działa.
Wiązkę rzeźbił sto lat temu pewien rzeźbiarz, któremu nie chciało się nawet przewodów przy kompie wymienić, tylko zostawił zniszczone kawałki i do nich lutował.
Czeka mnie sporo pracy, ale korci mnie zrzucić bak i sprawdzić czy jednak pompa nie umarła.
Struna - |1 Kwi 2026|, 2026 15:52
A ten dynks wstrząsowy może patrzyłeś ?
ford2fast - |2 Kwi 2026|, 2026 10:42
| Cytat: | | Wiązkę rzeźbił sto lat temu pewien rzeźbiarz, któremu nie chciało się nawet przewodów przy kompie wymienić, tylko zostawił zniszczone kawałki i do nich lutował |
Czyżby przyjaciel jankes ?
Możesz podpiąć pompę na krótko w bagażniku
Aro - |2 Kwi 2026|, 2026 21:07
No ale na gazie też nie pali kurna
Może to niezależne awarie: pompa i coś z gazem...
Możesz zrobić "test plaka" albo zwyczajnie z butli turystycznej bez żadnych palników i reduktorów spróbować psikać w dolot. Ja tak kiedyś zjechałem ze stacji benzynowej jak mi po zgaszeniu i zatankowaniu nie chciał odpalić. W Reszlu to było a sprzedawca chciał na mnie wzywać milycję
Maross - |2 Kwi 2026|, 2026 22:41
A to drań sobaczy ,na mojego kolegę Arkaszkę mylicję zwał
Julek, sprawdż kosz czy już nie przepuszcza powietrza do baku rułkami, ja tam sobie rozwaliłem tereoretycznie nową pompę, okazało się że kosz zgnity był.
Julek - |4 Kwi 2026|, 2026 19:32
Struna, dynks wstrząsowy sprawdzony
ford2fast, które przewody?
Aro, tak, po świętach go chyba splakuję
Maross, a to musiałbym bak zrzucać, a tak mi się nieeeeee chceeee
Aro - |4 Kwi 2026|, 2026 22:10
Julek, przydrutuj i wychlaszcz sobie rewizję. Ja w granatniku wyciąłem bez wyciągania baku, więc jeśli w oczatym jest tak samo, to mogę podać "współrzędne"
Julek - |7 Kwi 2026|, 2026 11:22
Aro, podłoga ta sama, kształt baku też ten sam, to jak będziesz miał chwilę - podeślij orientacyjne namiary. Czym to ciąłeś? bo chyba nie diaksem.
Chyba że f2f podeśle które kable idą do pompy....
Struna - |7 Kwi 2026|, 2026 11:34
| Julek napisał/a: | | Czym to ciąłeś? bo chyba nie diaksem. | no a czym
Aro - |7 Kwi 2026|, 2026 11:40
| Struna napisał/a: | no a czym | no chyba nie fiebika grzebieniem
[ Dodano: |7 Kwi 2026|, 2026 11:47 ]
Delikutaśnie kątówką można smagać, smagać; a jak już będzie blisko to ręcznie podważać. Obrobi się jak będzie wszystko widać.
Jutro jak nie zapomnę zrobię zdjęcia mojej superrewizji.
Nota bene Romuś da mi za to popalić
Julek - |9 Kwi 2026|, 2026 11:27
Aro, zrób tę fotę Przyjacielu to wydiaksuje ten bagażnik, chyba że ford2fast, najpierw podpowie które konkretnie kable kufrze idą na pompę
[ Dodano: |9 Kwi 2026|, 2026 16:51 ]
EDIT:
Znalazłem używaną pompę z uciętą wtyczką - przewody zasilające do pompy to czarny i fioletowy z pomarańczowym paskiem - idą przy prawej lampie w najgrubszej wiązce, są o jednakowym przekroju (to ważne, bo są też tam grubsze czarne).
Po podaniu na nie prądu - iskrzy, ale pompa nie zaczyna pracować. Będzie otworek rewizyjny
Aro - |9 Kwi 2026|, 2026 19:03
OK, jutro ogarnę
ford2fast - |10 Kwi 2026|, 2026 08:49
| Julek napisał/a: | ford2fast, najpierw podpowie które konkretnie kable kufrze idą na pompę |
W prawej części bagażnika jest przelotka, którą idą kable do zbiornika paliwa
2 najgrubsze to te do pompy, Kolorów nie jestem pewien, ale 1 jest chyba czarno czerwony, a 2 brązowy
[ Dodano: |10 Kwi 2026|, 2026 11:36 ]
| Julek napisał/a: | Będzie otworek rewizyjny |
Jak ktoś leniwy to psuje auto. I kup sobie potem od takiego "rodzynek" na zółtych blachach. Partanina i gównolit jednym słowem
[ Dodano: |10 Kwi 2026|, 2026 11:38 ]
| Aro napisał/a: | Julek, przydrutuj i wychlaszcz sobie rewizję. Ja w granatniku wyciąłem bez wyciągania baku, więc jeśli w oczatym jest tak samo, to mogę podać "współrzędne" |
I Ty Brutusie taką partaninę rozpowszechniasz ?
Julek - |10 Kwi 2026|, 2026 16:47
| ford2fast napisał/a: | | 1 jest chyba czarno czerwony, a 2 brązowy |
Tak jak napisałem wcześniej: czarny i fioletowy z pomarańczowym paskiem
Reszty nie chce mi się, komentować
ford2fast - |10 Kwi 2026|, 2026 18:39
| Julek napisał/a: | ford2fast napisał/a:
1 jest chyba czarno czerwony, a 2 brązowy
Tak jak napisałem wcześniej: czarny i fioletowy z pomarańczowym paskiem |
Zapewne masz rację, nie czytałem aktualizacji postu
Czarno-czerwony i brązowy jest w mk2
Aro - |11 Kwi 2026|, 2026 22:26
Siemka. Julek pochwalił że ładne, to wstawiam dziurę w MK1. Może się komuś przyda.
Julek - |14 Kwi 2026|, 2026 23:30
Pompa wymieniona, auto jeździ jak złe.
Pierwsze objawy były takie, że odpalał, ale potrafił zgasnąć i ciężko palić. Po zimie rzucił palenie całkowicie, choć kręcił jak oszalały, a świece były mokre.
Nie chciał też odpalić na gazie - załapywał, ale gasł.
To tak dla potomnych.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, szczególnie Aro za wszystkie zdjęcia - polecam taki sposób wymiany pompy. To dużo lepsze niż demontaż haka, zderzaka, cięcie śrub od pasków zbiornika etc.
ford2fast - |15 Kwi 2026|, 2026 12:21
| Julek napisał/a: | | To dużo lepsze niż demontaż haka, zderzaka, cięcie śrub od pasków zbiornika etc. |
Haka demontować nie trzeba, zderzaka również. Rozumiem, że przecięcie 2 śrub M8 jest za trudnym przedsięwzięciem jak również bardzo kosztownym
Lepiej drutować i niszczyć konstrukcję nośną Scorpio
Przesiądź się Juleczku na wóz drabiniasty, tam pompa paliwa nie umiera z głupoty właściciela pojazdu
WieSiu - |15 Kwi 2026|, 2026 12:39
Nie pierwszy i nie ostatni wybrał taką metodę. Ja bym takiej wersji nie zrobił. Lubię hardcore;) maross może potwierdzić że zrzucenie zbiornika to moment
Maross - |16 Kwi 2026|, 2026 00:31
WieSiu, mogę, pamiętam robiliście to dwa razy chyba no a potem jeszcze ja musiałem dorzucić hajsu na jeszcze dwa
Ale nie ma tego złego, kosz wymieniony i bak zakonserwowany
Julek - |16 Kwi 2026|, 2026 09:42
Konstrukcja nośna z blaszki 1,5mm
Gdzie te czasy, gdzie za bajki w technicznym dostawało się punkty, a za personalne wycieczki w kierunku innych użytkowników - urlopy.
Aro - |17 Kwi 2026|, 2026 20:52
Chłopaki, w tym granatniku z dziesięć (może naście) lat temu musiałem zwalić bak, posztukować jedną obejmę (bo nie wytrzymała wykręcania), po czym założyłem używaną "dobrą" pompkę zakupioną od kogoś z forum, ujechałem kilka kilosów i dupa. Znów zrzuciłem zbiornik poznałem wątpliwe tajniki ciśnieniowych parametrów pomp paliwa, kupiłem " zajebistą" nówkę i git. Tylko za jakiś czas trip zaczął mi pierdaczyć głupoty (wskaźnik poziomu paliwa swoje, trip swoje). Wiedząc, że będę się z tą kolonią bujał "do śmierci " wywaliłem okienko. I dobrze, bo znów muszę tam zajrzeć gdyż przy pełnym zbiorniku sygnał rezerwy drze mordę.
Romuś, a konstrukcję nośna tegoż auta nawet poprawiłem, bo dociąłem blaszkę z podłogi wojskowego BRDM-a i przykręciłem na dwie wzmacniane holśróbki co trzymają heder w bizonie
Maross - |18 Kwi 2026|, 2026 21:32
| Cytat: | | Romuś, a konstrukcję nośna tegoż auta nawet poprawiłem, bo dociąłem blaszkę z podłogi wojskowego BRDM-a i przykręciłem na dwie wzmacniane holśróbki co trzymają heder w bizonie |
Jednak prawdę pisały na forum naście lat temu, że jesteśmy drut teamem i bizonujemy skorupy, nie tylko springami z Mercedesa
Na tym Podlasju to jednak te Lubelaki łeb mąki, Scorpio z czołgu zbudujo
ford2fast - |4 Maj 2026|, 2026 16:00
| Julek napisał/a: | Konstrukcja nośna z blaszki 1,5mm
Gdzie te czasy, gdzie za bajki w technicznym dostawało się punkty, a za personalne wycieczki w kierunku innych użytkowników - urlopy. |
Wiem, że potrafisz liczyć tylko banknoty Fizyka i mechanika chyba za trudna
Julek - |8 Maj 2026|, 2026 08:46
jak wspaniale, że pośród wielu niedziałających funkcji tego forum, ignorowanie pajaców nadal działa
pablo19 - |23 Maj 2026|, 2026 13:13
Ciekawe Julek, że nie odpalał Ci na gazie, jak myślisz, dlaczego?
Miałem taki otwór w złotym, tyle, że poprzedni właściciel się postarał i zrobił okrągły
Przydatna rzecz, w innych samochodach to standard i nawet można by poszukać jakiejś oryginalnej zakrywki z innego auta i zainstalować.
Co do odkręcania zbiornika, to w którymś, ciachnąłem taśmę w najlepiej dostępnym miejscu, żeby nie walczyć z głęboko osadzoną śrubą i potem połączyłem taśmę gustowną blaszką na cztery śrubki
PS. Aro, ta strzałka jest dla Krychy, żeby wiedziała w którą stronę odkręcać?
Aro - |26 Maj 2026|, 2026 09:45
| pablo19 napisał/a: | PS. Aro, ta strzałka jest dla Krychy, żeby wiedziała w którą stronę odkręcać? | No wieszsz, u dziewcząt "w prawo" nie jest jednoznaczne
Julek - |26 Maj 2026|, 2026 10:25
| pablo19 napisał/a: | | Ciekawe Julek, że nie odpalał Ci na gazie, jak myślisz, dlaczego? |
Też mnie to ciekawi, gdyż po tym jak naprawiłem pompę i spróbowałem odpalić awaryjnie na gazie - wszystko zadziałało bez problemu.
Może stara pompa poza zepsuciem się robiła jakieś niemiłe zwarcie ?
|
|