Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Vehicle Explorer

Grześ - |11 Lip 2005|, 2005 14:17
Temat postu: Vehicle Explorer
Witam ...

No właśnie, czy ktoś to uruchomił ? Mam interfejsik na ELM320 (z Allegro) i parę innych programów działa, ale VE nie chce się połączyć. Niektórzy twierdzą, że działa tylko po podaniu password albo z jakimś drogim oryginalnym interfejsem. Macie jakieś doświadczenia ?

Pozdrowienia

Adam_2000 - |11 Lip 2005|, 2005 18:49

Podaj linka do aukcji, na której to kupiłeś
Grześ - |11 Lip 2005|, 2005 19:08

Adam_2000 napisał/a:
Podaj linka do aukcji, na której to kupiłeś

Już jej nie ma, ale można podejrzeć co było ...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56006993

Ale dalej nie wiem, jak to jest z tym VE .... No nic, na razie skasowałem jeden chyba stary błąd z PCM i patrzę dalej ...... Czasu jakoś nie za wiele, a interfejsik mam od piątku.

Jak by co, to ELMa320 można kupić spokojnie poniżej 20 $.

Pozdrowienia

Adam_2000 - |11 Lip 2005|, 2005 20:12

Dzięki za linka :)
Co do programu... nie wiem, ale VE powinien na tym chodzić. Może to jest kwestia błędu konstrukcyjnego ?... widze, że kabel od OBD-2 do interfejsu jest dosyc długi.
Teoretycznie... producent zaleca chyba max. 50cm. Może jakieś błędy transmisji ??
A odnośnie samego scalaczka tj. ELM320... masz jakieś konkretne namiary ?

Grześ - |11 Lip 2005|, 2005 21:19

Adam_2000 napisał/a:
Dzięki za linka :)
Co do programu... nie wiem, ale VE powinien na tym chodzić. Może to jest kwestia błędu konstrukcyjnego ?... widze, że kabel od OBD-2 do interfejsu jest dosyc długi.
Teoretycznie... producent zaleca chyba max. 50cm. Może jakieś błędy transmisji ??
A odnośnie samego scalaczka tj. ELM320... masz jakieś konkretne namiary ?

Oj, chyba VE chodzi tylko z zakupionym w komplecie interfejsem. Już 2 takie uwagi znalazłem ..... Potrzebny jest jakiś kod aktywacyjny...... W zasadzie można to zrozumieć, gość chce trochę zarobić. Teraz ma wakacje, ale wraca 13-go i zaraz go zaatakuję. Ponoć za paredziesiąt dolców można kupić kod ...

Błędów transmisji nie mam żadnych, parę innych programów działa, dwa się wieszają. Zresztą dokładnie jeszcze nie sprawdzałem. Ale już wiem, że układ przewietrzania silnika daje za dużo powietrza ! Long term fuel trim jest powyżej 25% na biegu jałowym. Na gazie i na benzynie. Żeby jestcte tak ABSa odczytać .....

A ELMa łatwo znaleźć w Googlach (ELM320 buy), można kupić na pewno w USA i w Niemczech. Teraz nie mam niestety dostępu do linków, o ile w ogóle jeszcze je mam. Na tego gościa od interfejsu mam prywatny namiar ;-) ! Cena wydała mi się zjadliwa .....

Pozdrowienia

Adam_2000 - |11 Lip 2005|, 2005 21:37

Coś nie za bardzo wierzę w jakiś kod :))
Może to taki sam problem jak tutaj :
http://www.scantool.net/f...ay;threadid=538

Grześ - |11 Lip 2005|, 2005 22:14

Adam_2000 napisał/a:
Coś nie za bardzo wierzę w jakiś kod :))
Może to taki sam problem jak tutaj :
http://www.scantool.net/f...ay;threadid=538

Za dwa dni będę wiedział, czy jets kod.

A to nie taki problem, jak w linku, gdyż inne (2) programy działają OK. A zatem nie timing na magistrali.

Pozdrowienia