Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektro-Gadżet-Lab - Klient poczty

Julek - |5 Maj 2017|, 2017 10:54
Temat postu: Klient poczty
Pomóżcie, bo nie mam czasu na eksperymenty, a moja cierpliwość do "Mozilli Thunderbird" właśnie się wyczerpała. Używam tego programu już z 3 czy 4 lata, ale ostatnio Mozilla odcięła im chyba hajs i przestali to aktualizować. Zasadniczo wiecznie gubi hasła do serwerów, a wyszukiwarka maili działa dramatycznie - nie potrafi sobie poradzić z najprostszym wyszukiwaniem.

Potrzebuję najprostszego programu do obsługi poczty, bez kalendarzy notatników i innych pierdół, ma to obsługiwać 4 konta pocztowe, mieć dobrą wyszukiwarkę i pracować stabilnie, nic więcej. Outlook odpada bo namieszali teraz z jakimiś chmurami czy co

WieSiu - |5 Maj 2017|, 2017 11:02

kiedys uzywalem banalnego programu pocztowego wbudowanego w opere, teraz jest osobno: http://www.opera.com/pl/computer/mail moze bedzie ok ?
Struna - |5 Maj 2017|, 2017 11:05

może sobie w gmailu poustawiaj inne konta i będziesz miał wszystko w kupie, plus dostępne skądkolwiek.
krzyhoo - |6 Maj 2017|, 2017 14:43

A co Ci Julian Outlook wadzi? Całe życie na nim działam (obecnie wersja 2010), kalendarza nie używam, czasami zadania dodaję i wszystko chodzi przyjemnie. Mam 5 kont pop na profilu prive + konto exchange na osobnym profilu firmowym. żadnym problemów. A wcale zakochany w MS nie jestem bo choćby przeglądarkę mam Mozillę.
Adam_2000 - |6 Maj 2017|, 2017 19:04

Coś kombinujesz Julek... też używam Thunderbirda od lat, też mam kilka kont i wszystko śmiga.
Aktualizacje są (ostatnia 52.1.).

pablo19 - |7 Maj 2017|, 2017 00:20

Jedna znajoma też używa TB, ma konta po kilka giga i nie narzeka.
Boni - |7 Maj 2017|, 2017 01:59

Zanim zupełnie zrezygnowałem z własnej poczty przez klienta (bo przesiadłem się własny serwer z dostępem przez web do wyboru do koloru), to najlżejsza i najprostsza była Opera. Ale to było ładne parę lat temu, wtedy i na thunderbirda nikt specjalnie nie narzekał (którego używałem jakieś 10 lat temu czy lepiej).

Ogólniej - pod rozwagę polecam, Julku, jak ktoś ma potrzeby w zakresie poczty, stronę, nie daj bóg jakiś sklep czy biznes, itd itp. WŁASNY serwer najtańszy u jakiegoś MNIEJSZEGO dostawcy; po co się pitolić z zylionem problemów w pierdyliardzie "darmowych" miejsc w sieci i ich konfiguracją i zmiennością itd., jak można "walczyć" z jednym serwerem i z jednym ISP. Płaci się grosze, a nawet jeśli dołożyć komuś drugie tyle za konfigurację itp. bo nie chce się samemu babrać w przedszkolu IT, to przynajmniej jest się klientem, a nie doskonale nieistotnymi drożdżami w szambie jakiegoś microsoftu czy fejsbunia czy gugla czy nawet mozilli.

I wszystko działa jakby znacznie pewniej niż "darmowe" albo i wcale niedarmowe usługi, chmury i inne mambo-dżambo od wielkich i "renomowanych" dostawców - w pracy mam outluki-sroutluki, symanteki, chmury, szmery, bajery, czasem przemysłówka za tysiące funtów, i od czasu do czasu fakapy żenujące; na własnym serwerze u mikroISP jedyne fakapy za ostatnie 5 lat, to zawieszenie usług, jak zapomniałem za serwer zapłacić ;)

Aro - |7 Maj 2017|, 2017 21:29

Julek, a te kłopotliwe konta nie siedzą na o2?