| |
Ford Scorpio Team Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Odpalanie na ciep³ym problem
gt500 - |27 Gru 2016|, 2016 15:52 Temat postu: Odpalanie na ciep³ym problem Witam
Taki problem mam z drugim scorpiakiem. Odgruzowa³em auto, skrzynki zrobione, wi±zki od jankesa za³o¿one, auto pali smiga.
Problem by³ taki ¿e na ciep³ym odpala³ dopiero jak siê gazu ciut doda³o, to zapala³ jak stary parowóz. Do tego by³ s³aby do³em i dziwnie siê jezdzi³o.
Wyczysci³em ebj i wykasowa³em mape adaptacji.
Jezdzi idealnie, z do³u czy gór± trzyma piêknie obroty, zero b³edów.
Zimny odpala zawsze
Jak siê nagrzeje zgaszê i chce odpalic zaraz nie ma problemu, po 5 min te¿ nie ma.
Postoi skubany 30 min i nie chce zapaliæ. Kreci normalnie i muszê lekko przy³ozyæ nogê na peda³ gazu. Wtedy zach³e³a odpali i chodzi git.
Kto¶ ma jaki¶ pomys³??
Po wyrzuceniu na luz podczas jazdy ciut ponizej 1500 rpm trzyma, dopiero jak siê zatrzyma spada na ciut poni¿ej 1000 na liczniku co daje oko³o 920 rpm
[ Dodano: |27 Gru 2016|, 2016 16:05 ]
Oczywi¶cie nie poda³em podstawowego info
Wieloryb 2.0 16v
Ogólnie tak teraz mysle ¿e jest gaz tam zamontowany sekwencja, Diego ls sterowniki, na gaz idzie odpaliæ ale chodzi fatalnie. Po prze³±czeniu na gaz którys wtryskiwacz od gazu cyka jak stara muckarnia. Wiêc pewnie tutaj jest problem.
Nie wiem czy gaz mo¿e powodowaæ jaki¶ problem z tym odpalaniem.
VIK - |27 Gru 2016|, 2016 17:22
Mo¿e, mo¿e reduktor puszcza gaz podci¶nieniem do dolotu i masz bifjuel
gt500 - |27 Gru 2016|, 2016 18:39
W³a¶nie to samo mi kumpel powiedzia³ ¿e mo¿e gaz puszcza. Dlatego dopisa³em o tym gazie bo nie bra³em go pod uwagê.
Jak zakrêcê zawór od butli i prze³±czê na gaz aby poci±gnê³o gazu to teoretycznie powinien problem ust±piæ.
Jeszcze dok³adnie sprawdzê czy czujnik od temp na kompa nie fiksuje ale w±tpie bo od zimnego do rozgrzania pokazywa³ git i podczas jazdy te¿ nic nie ¶wiruje.
EBJ raczej by takich problemów nie robi³, ¿e na zimnym odpala na ciep³ym po zgaszeniu odpala.
A reduktor dostanie temp od p³ynu i po postoju np 30 min czy godzinê nazbiera siê wystarczaj±co gazu.
[ Dodano: |27 Gru 2016|, 2016 19:00 ]
teraz mi siê tak kulki zderzy³ ¿e gaz jest zakrêcony. Przy butli zawór ... hmm
VIK - |27 Gru 2016|, 2016 19:49
a czujnik temp. jakie ma warto¶ci?
YaKuZ - |27 Gru 2016|, 2016 21:35
Z tym gazem to moze byc bo fabianka tak miala na elce moja. Puszczal parownik gaz w dolot na postoju i jak postal chwile trzeba bylo chech³aæ zeby odpalil bo sie przylewal a jak stal 2- 3 minuty to od szcza³a
gt500 - |27 Gru 2016|, 2016 23:17
| VIK napisa³/a: | | a czujnik temp. jakie ma warto¶ci? |
Mam pod³±czonego fordiaga i na live dacie normalnie pokazuje, od temp na dworzu do 90 stopni. Reszta czujników te¿ pokazuje wszystko ok.
Jeszcze sprawdzê ten gaz, bo zawór zakrêcony ale jak wykrêca³em jeden przewód od parownika to mimo zakrêconego zaworu zanim zlecia³ gaz to lata by³y, wiec jak lekko puszcza ¿e nape³nia trochê to mo¿e potrwaæ ciut.
[ Dodano: |30 Gru 2016|, 2016 21:17 ]
gaz zakrêcony juz dosyæ d³ugo , dzisiaj próbowa³em go prze³±czyæ na gaz to po chwili wraca do beny.
Po 30 minutach odpali³ ale taki jakby przylany by³, poostój 50 min ju¿ nie chcia³ za³apaæ pod³aczy³em lapa, czujniki wszystko git, temp pp³ynu 60 stopni wskaznik nie zdazy³ opa¶æ do konca te¿.
Tylko patrz±c na mapê paliwow± i to jak czuæ na wolnych obrotach. Obstawiam ¿e wtryski beny chyba puszczaj± co¶.
Obciête paliwo szczególnie przy mniejszym obci±zeniu. Nie widzia³em takiej mapy w zadnym scorpio, zreszt± nie tylko scorpio. Szczególnie z zatkanym egrem
|
|