Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - przciemnianie szyb, co, jak, ile??

Marcin - |3 Lip 2005|, 2005 15:07
Temat postu: przciemnianie szyb, co, jak, ile??
no więc tak:

jaką metodą lepiej przyciemnić, czy naklejac folię czy przez jakieś nakładanie proszku i potem wypalanie??

nawet gdyby były to naklejane folie to i tak daję to do specjalistycznego zakładu, sam się babrać nie będę [ bo będzie wyglądało gorzej niż dupa jeża :P :wink: ]

i czy ma ktoś pojęcie ile taki coś będzie kosztowało?

oczywiście folia jak najciemniejsza, no chyba, że są ajkies przeciwwskazania?

oczywiscie chodzi o tylne szyby

mmmk - |3 Lip 2005|, 2005 16:24

kwestia wygladu ale pamietaj,ze to scorpio a nie golf. wstydzisz sie,ze tym jezdzisz czy jak? no chyba,ze potrzebujesz samochod do celow uzytkowych :mrgreen: i nie chcesz,zeby bylo widac kto co i jak :wink: . a tak powaznie folia?? drapie sie i moze sie zarwac i wtedy wyglada gorzej niz zle. jak masz kase to daj do piecowego wypalenia czy jak to sie tam zwie. wrzuc w jaka kolwiek przegladarke haslo przyciemnianie szyb to znajdzie ci duzo linkow. jakas firma solar czy podobna byla. maja ciekawa strone internetowa.
pozdrawiam
maciek
p.s. o foli to pisalem takiej jak mialem w sierrce za 25 zl rolka i robilem to z kumplem. bylo beznadziejnie ale to bylo kilka lat temu. a wiekszosc tych przyciemniaczy co znalazlem to poludnowa polska.
a odnosnie ciemnosci folii to sprawdz u kogos jak sie z tym cofa np w czasie deszczu i zaparowane szyby na nieoswietlonej drodze. czasem jest jak blaszakiem a otwieranie drzwi w czasie cofania jest tak samo w dobrym tonie jak wskakiwanie do samochodu w czasie mycia w myjni(ja to ostatnio robilem :oops: )

Matth - |3 Lip 2005|, 2005 17:49

Witam
No mialem okazje jezdzic autem z szybami przyciemnianymi najciemniejsza folia.. no i jazda do tylu tragedia w dzien jeszcze ujdzie ale wieczor a noc to musisz miec czujniki albo kogos do pomocy.. w dzien fajnie bo w aucie chlodniej jak sie wsiada.. koszt jak sie kiedys pytalem do mojego liftbacka to klapa, drzwi i trojkaty folia 1200zl w zakladzie.. ale jak chcesz robic to daj do pieca i nie przyciemniaj na maxa tylko takie przydymione zeby byly wtedy i efekt jak fabryczne ciemne i da sie z tym jezdzic jakos, koszt troche wiekszy pewnie z 1500zl na oko chociaz sedan mam mniejsze szyby ale oni licza tez za wycinanie i klejenie i rozbieranie drzwi.. jak dasz same szyby bedzie taniej:) w zielonej ktos to robi jak chcesz moge sie zorientowac.. osobiscie zrobil bym przednie boczne troche mniej niz mowia przepisy a tylne tak kolo 50-60% wtedy efekt fajny i wyglada na fabryke nie jakis tjunink..

Marcin - |3 Lip 2005|, 2005 18:28

dzięki za zainteresowanie, ale jak podałeś cenę, to stwierdzam ze se firanki założę :wink: będzie taniej i jeszcze lepszy tuning, takie czegoś jeszcze pewnie nie było :twisted: :wink:
Wilim - |3 Lip 2005|, 2005 18:37

jak założysz firanki to wtedy będzie karawan :lol: ,a nie scorpio
Marcin - |3 Lip 2005|, 2005 18:40

to musialbym mieć jeszcze czarny kolor, bo bordowy to na karawan się nie nadaje
Księgowy - |3 Lip 2005|, 2005 22:16

Przciemnienie folią w zakładzie sedana kosztuje w przedziale 400-500 zł (tylna + tylne boki)

Przyciemnienie folią samemu nie jest takie trudne jak by się mogło wydawać. Boczne szyby to banał. Najgorzej jest z tylną z dwóch powodów w tym przypadku. Pierwszy to powierzchnia szyby i jej zaokrąglenie. Można z tym sobie poradzić na dwa sposoby. 1 podgrzewamy delikatnię folię rozłożoną na szybie opalarką, żeby folia się skurczyła, lub 2 kleimy tylną szybe z trzech kawałków folii łączonych na styk na drucikach ogrzewania (w drugim przypadku trzeba bardzo dokładnie przyciąć na linii łączenia).

mmmk - |3 Lip 2005|, 2005 23:03

dla mnie to bylo kosmicznie trudne. ale fakt zawsze mozna sprobowac. mialem tam pelno kurzu a niby wszystko super umyte. kleilem na mokro a i tak wyszlo mi kilka bombli. no a dopelnieniem wszyskiego bylo to o czym juz pisalem to byla sierra wiec tyl reczny i tam sa takie kolka plastikowe i to sie rozciagnelo i wypadalo. przy zakladaniu szyby wypadlo i wyrwalo kawalek folii. potem wypadlo jeszcze ze 3 razy zawsze nowy slad. w koncu wymienilem to kolko i bylo juz ok. ale jak ja sprzedawalem a kupowal ja gosc kolo 40 to to zerwalem. to zrobilem dobrze. tylko jak ktos ma umiejetnosci i checi to koszt proby jest niewielki a zerwac zawsze mozna.
pozdrawiam
maciek
p.s. zeby bylo smieszniej ja stale pisze o bocznych tylnych. samej tylnej sie nie podjalem a ta folia chyba jeszcze lezy u mojego kolegi.

megalith - |3 Lip 2005|, 2005 23:13

A na roletki sie nie skusisz?? IMHO lepiej wygladają i zawsze można opuścić 8)

Trzeba było grzać na zlot to byś zobaczył jak fajnie wyglądają u mnie :D

Jakoś mi tak folia nie pasi... raz widziałem czarnego wieloryba + czarne dymione tak, że nie było różnicy w kolorze i to wyglądało nawet sympatycznie, ale do bordo - jestem na nie :wink:

mmmk - |3 Lip 2005|, 2005 23:32

wyglad sprawa gustu ale lekko mozna byleby to nie przypominalo BITEX'u na szybach. moja sierra byla biala i jakos tym jezdzilem. ale tam nie chodzilo o wyglad. to mialo tam po prostu byc.
pozdrawiam
maciek

artin - |4 Lip 2005|, 2005 12:39

megalith napisał/a:
A na roletki sie nie skusisz?? IMHO lepiej wygladają i zawsze można opuścić 8)

Trzeba było grzać na zlot to byś zobaczył jak fajnie wyglądają u mnie :D

Kurcze nie wypatrzyłem tych rolet u ciebie, możesz zapodać jakieś fotki do mnie na maila, bo się zastanawiam nad roletkami.

bobi - |4 Lip 2005|, 2005 19:52

scorpio jak już napisano to nie golf ale jak grzeje a nie ma klimy to takie szyby wyglądają wg mnie i ciekawie i dają efekt termiczny, piecowo przyciemniane wyglądają super o cene pytaj pod adresem www.technicolor.pl
Matth - |4 Lip 2005|, 2005 20:50

NO to widze ze niezle potanialo ja pytalem troche ponad rok temu ale bardoz mozliwe ze zjechali z cena.. trzeba by zrobic rozeznanie w terenie ;) a moj stryjas sam kleil sobie w aucie i wyszlo mu spox ale te drobinki kurzu chyba zawsze sa..
monter - |4 Lip 2005|, 2005 22:13

Potwierdzam ze firanki sa spoko :) Megalith ma u siebie i sa spox :)
Jesli chodzi o samodzielne oklejanie folia to tez nie trudne. Ja robilem to sam w polonezie i nie bylo najgorzej. Sierars wytlumaczyl mi jak je profilowac przed klejeniem i proponuje sie do niego po info odezwac.

Gierap - |5 Lip 2005|, 2005 00:42

No z tego co wiem(widziałem) to Scoprio w przyciemnionych szybkach wygląda imponująco,zwłaszcza czarne lub srebrne,to nie Golf a przyciemnione szyby nie dają efektu tuningowego,ale taką klasę limuzyny :twisted:
Matth - |5 Lip 2005|, 2005 05:40

hehe w zielonej jezdzi biala scorupa z mega czarnymi szybami i jest to liftback takze czarne slupki miedzy drzwiami i klapa daja efekt niezly.. wyglada dosc "mrocznie" :twisted: bym powiedzial mimo ze biale..
monter - |5 Lip 2005|, 2005 21:09

Ja mysle o zaciemnieniu z uwagi na synka ktorego woze czesto w samochodzie. Niestety slonce grzeje mu z kazdej stronki. Dodatkowo niestety nie mam klimy wiec czarne szybki daja nizsza temperature w tylnej czesci auta.
megalith - |5 Lip 2005|, 2005 22:53

Gierap napisał/a:
No z tego co wiem(widziałem) to Scoprio w przyciemnionych szybkach wygląda imponująco,zwłaszcza czarne lub srebrne

Ale raczej tylko wieloryb... i to zadbany wieloryb...

Artin napisał/a:
Kurcze nie wypatrzyłem tych rolet u ciebie, możesz zapodać jakieś fotki do mnie na maila, bo się zastanawiam nad roletkami.

OK, ale chyba dopiero po weekendzie, bo na razie aparat mi gdzieś przepadł i muszę się zastanowić kto go pożyczył jak mnie nie było :roll:

Gierap - |6 Lip 2005|, 2005 01:18

Megalith napisał:

Ale raczej tylko wieloryb... i to zadbany wieloryb...

Oj mylisz się przyjacielu,mam sąsiada ma Scorpio przejściówkę w kombi czarną,i po przyciemnieniu dośc mocnym wszystkich shyb oprócz przedniej fura stała się moco imponująca i robiąca wrażenie,do tego to GHIA,czarna skóra w środku co robi nieziemski efekt jako całość,więc nie pisz że tylko w wielorybku fajnie to wygląda :!: :!: :wink: :wink:

Marcin - |6 Lip 2005|, 2005 08:41

wiecie co?

poczekam aż technologia piecowa stanie się tańsza i bardziej dostepna, tylko będzie wtedy jeden problem....

przy rpzyciemnianiu folią chciałem aby najpier nakleili mi na tylną szybę nowa naklejke klubową i dopiero na to folię, i by było wiadomo o każdej porze dnia i nocy gdzie marcin sie wozi po Bydzi :wink: a przy piecowym nie mam konepcji jak to rozwiązać... ale puki co jeżdżę na szybach seryjnych...

Księgowy - |6 Lip 2005|, 2005 09:52

Szczęśliwego czekania :mrgreen:
Tylko, że może to być już do następnego auta

megalith - |8 Lip 2005|, 2005 23:20

OK, tu jest mały mix widoku roletek z zewnątrz :)

Bongo - |9 Sie 2005|, 2005 14:49

Witam.U mnie w Lubinie jeździ bordowe scorpio 91 hatchback na ladnych alusach i ma wszystkie szyby przyciemnione...i piekne odnowione chromy...efekt niesamowity...moze monter je widział.To wyglada na piec bo ciezko by bylo folia te tylne slupki zrobic...jednak to wciaz za droga przyjemnosc...
KubusWariat - |18 Wrz 2013|, 2013 14:06

jak na dzien dzisiejszy wyglada sprawa przyciemniania szyb w aucie, mozna zapewne tylna szybe i tylne boczne, a te w przednich drzwiach, i jaki koszt oraz powiedzmy technologia?
gt500 - |18 Wrz 2013|, 2013 14:59

technologia zalezy od Twojego portfela.

PRzednie oczywiście mniej niż 70 % nie może być,

Metody folia, ceny rózne w zależności jaka folia, jak wygląda konkretna specyfikacja auta. Czy trzeba szyby wyciągać, czy na aucie itp itd

Piecowe przyciemnianie robił znajomy, tył smoła przednie boczne, 1600zł płacił.

Folie to różnie, mi do Forda ka tyłu gość powiedział 150 zł folia i robocizna.

pandy - |18 Wrz 2013|, 2013 18:25

Ja robilem folia - dalem sobie spokoj z piecowym bo i ryzyko wieksze i cena wieksza i upierdliwosc wieksza i folie mozna zawsze latwo zlikwidowac a zdzierac powloke z piecowego trzeba dlugo i uciazliwe.
KubusWariat - |18 Wrz 2013|, 2013 19:25

Pandy.. i jaki koszt?
kat - |18 Wrz 2013|, 2013 20:27

robilem volvo cały tył
200 zl z papierkiem

Zysio - |18 Wrz 2013|, 2013 21:17

Tylko weź Andrzej poprawkę na to, że w Volvo masz generalnie proste szyby - w sensie kształtu, bez załamań, itp.

To też pozytywnie na cenę wpłynie.

W Scorpio hb to raczej na 400-450 PLN popłynie.

KubusWariat - |18 Wrz 2013|, 2013 21:25

to akurat do sedana kuzyna
pandy - |19 Wrz 2013|, 2013 14:40

KubusWariat napisał/a:
Pandy.. i jaki koszt?

Nie w Scorpio, Nissan X-Trail, za calosc zaplacilem ok 400zl jesli dobrze pamietam.
W Scorpio raczej nie bede przyciemnial jest zielona tinta fabryczna i niech tak zostanie - predzej roletki zaloze.

Robilem w http://www.foltech.szczecin.pl/ - podobno dobra firma - demontuja szyby i co wazne dziala to tak jak wczesniej - nie slyszalem tez zeby cos grzechotalo w plastikach po pol roku wiec chyba nie robia zle mechanicznie.

Co do jakosci przyciemnienia - wydaje mi sie ze w dwoch miejscach sa jasne spoty - moze wada na szkle moze cos innego jeszcze nie wiem czy bede reklamowal bo praktycznie nie jest to widoczne (jak sie czlowiek nie zacznie mocno przygladac).

WieSiu - |19 Wrz 2013|, 2013 21:59

Ja tam sobie sam przyciemniam :p znaczy przyciemnialem, bo od czasu jak miałem Scorpio mi się odechcialo.