Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Ręczny

__Robert__ - |30 Cze 2005|, 2005 20:04
Temat postu: Ręczny
Panowie już mnie szlag trafia bo w jednym kole nie mam hamulca ręcznego. Klocki wymieniłem na nowe, tłoczek na bank nie zapieczony bo przy wymianie na nowe klocki musiałem go wkręcić do środka, linka naciągnięta, a hamulca jak nie było tak nie ma, natomiast drugie koło ( prawe ) dosłownie żyleta. Muszę to zrobić bo za miesiąc czeka mnie przegląd techniczny i boję się ,że mi nie przejdzie przez ten cholerny hamulec. Chłopaki poradzcie coś mądrego
Pozdrawiam

Adam_2000 - |30 Cze 2005|, 2005 20:20

Prawdopodobnie wina leży albo po stronie linki, która jest zapieczona na ślizgaczu przy dźwigni, albo samego zacisku (przeczyść i przesmaruj smarem grafitowym mimośród)
__Robert__ - |30 Cze 2005|, 2005 20:43

Adam linka na pewno jest ok bo w dwie osoby sprawdzaliśmy czy w ogóle linka ciągnie ten mimośród no i ciągnie bez problemu, ale nie blokuje koła, słuchj Adam w celu przeczyszczenia tegoż mechanizmu muszę zdjąć cały zacisk i jak najolepiej się do tego zabrać czy po tym zabiegu trzeba odpowietrzyc układ hamulcowy?
Adam_2000 - |30 Cze 2005|, 2005 20:50

Chyba nie trzeba całego rozbebeszać i odpowietrzać :)
Pewnie masz coś takiego, że mimośród po prostu przeskoczył w drugą stronę i teraz w ogóle nie rozpiera... miałem tak właśnie w Sierrze z ABS-em (ten sam układ hamulcowy), kiedy tylne klocki skończyły się na amen, a tarcze były troszkę grubsze od żyletek :))
Wystarczyło zdjąć zacisk, odczepić linkę ustawić prawidłowo rozpierak i wszystko wróciło do normy.

mmmk - |30 Cze 2005|, 2005 21:20

no a ja w buraku musialem wymieniac tyl zaciski oba bo recznego nie bylo wogole a zestaw naprawczy byl drozszy niz uzywka zacisk. cos w nich czasem pada. temu jak ktos chce moje kupic to od razu pyta czy reczny jest ok??
pozdrawiam
maciek
p.s. ale jak ktos sie nie boi to mozna sprobowac samemu naprawic. jak sie uda to ok a jak nie to gorzej byc nie moze skoro i tak nie dziala.

marcys - |30 Cze 2005|, 2005 23:27

kup tani zacisk używany, miałem potwoernie zastaną padline a na drugim reczny działam mimo braku okładziny na klocku:) a teraz piekny reczny na oba koła. a przeglądem sie nie przejmuj uzyj hamulca noznego ja tak zawsze w maluchu robiłemna przeglądzie :D tylko powoli naciskac trzeba i nie od razu:D
monter - |30 Cze 2005|, 2005 23:31

Ja nie mam wogole recznego. Tez mnie to juz drazni ale jakos nie moge sie za to zabrac. Przeglad przeszedlem. Powiedzialem kolesiowi ze nawet jak by byl to i tak bym go nie uzywal i mnie jakos puscil.
maup - |30 Cze 2005|, 2005 23:36

marcys napisał/a:
przeglądem sie nie przejmuj uzyj hamulca noznego...

Tiaa - pod warunkiem, że diagnosta nie wsadzi dupska w samochód i sam nie pojedzie po ścieżce zdrowia. A coraz częściej się to spotyka.

mmmk - |1 Lip 2005|, 2005 00:01

no u mnie tylko tak robia.
pozdrawiam
maciek

Aneta - |1 Lip 2005|, 2005 00:05

A ja bym nie pozwoliła, żeby diagnosta psuł moje auto... Won z łapami od mojej laluni.
Struna - |1 Lip 2005|, 2005 10:38

dokładnie - gdzie z buciorami :D
mmmk - |1 Lip 2005|, 2005 11:39

no u mnie nawet sie nie pytaja. kaza zostawic samochod i sami jada. moze za duzo asow im do kanalu wpadlo czy jak?? :mrgreen:
pozdrawiam
maciek

marcys - |1 Lip 2005|, 2005 16:08

hyhy fakt. z tymi asami to dobre :lol:

ja jezdze (jezdziłem do 2000 r teraz tylko dowód jeździ :mrgreen: ) na stacje całodobową, po 21 nie chce im sie kombinować:D

__Robert__ - |1 Lip 2005|, 2005 20:51

U mnie ręczny już działa na dwa koła :) , wczoraj to zrobiłem i dzisiaj dodatkowo pojechałem na stację diagnostyczną i kompleksowo kazałem sprawdzić auto gdyż za miesiąc muszę wbić piecząteczkę za przegląd techniczny. Faktycznie facet kazał mi wysiąść z samochodu i sam jechał po ścieżce zdrowia, amorki hamulce ( wszystkie ), spalinki, zawieszenie, trzepaki w przód i w tył no wszystko sprawdził światła również i u mojego Scorca nic nie znalazł, na szczescie wszystko jest w porządku z czego bardzo sie cieszę po przejściach z nim na samym początku kiedy go kupiłem.
Pozdrawiam

__Robert__ - |1 Lip 2005|, 2005 20:55

Aneta napisał/a:
A ja bym nie pozwoliła, żeby diagnosta psuł moje auto... Won z łapami od mojej laluni.

Chyba Aneto nie masz innego wyboru teraz chyba wszędzie diagnosta karze wysiąść z auta.

Aneta - |1 Lip 2005|, 2005 21:45

Nie wszędzie, 20 maja robiłam przegląd.
COSSY - |1 Lip 2005|, 2005 22:17

Też miałem w maju przegląd.....
Tylko, że do mojego auta diagnosta nie ma wstępu, po drugie i tak się tylko z samymi dokumentami przychodzi

Struna - |4 Lip 2005|, 2005 14:16

u mnie też sobie sam jade po ścieżce zdrowia :D A Robert - co zrobiłeś że ręczny działa ?
Rafał A.(antek) - |7 Lip 2005|, 2005 04:18

Co do recznego to zapieka sie nie tloczek a tylko ten trzpien co na nim linka od recznego jest mocowana, i mozna
- wymienic zacisk
- rozruszac trzpien
- rozebrać zacisk i reanimowac trzpien

2 i 3 nie wchodza w gre gdy trzpien tak sie wyrobi ze dostanie luzu i straci swoja osiowosc/zegnie sie.

A co do diagnostow, Astra se mogli jeździc, mojego cacuszka teraz nie dam, jeszcze mi ASB popsuja albo co!

__Robert__ - |7 Lip 2005|, 2005 20:07

Właściwie to nie wiem co zrobiłem, ale działa super. Zdjąłem cały zacisk z tarczy i wykręciłem troszku tłoczek i ku własnemu zdziwieniu zaciągnąłem ręczny a koło ani dygnie, tylko miałem problem bo i tak nie jest do końca tak jak byc powinno ponieważ mi nie odbija do końca bo chyba coś tam jest jużzasyfiałe, więc założyłem dodatkową spręzynę ( zahartowaną -coby się nie rozciągnęła ) i zahaczyłem ją za tylni tłumik, no o teraz jest bardzo bardzo dobrze. Więc nic specjalnego nie zrobiłem, ale któregoś pięknego dnia zreanimuję ten zacisk i będzie miodzio. W zasadzie nie używam w ogóle ręcznego więc zrobiłem tylko na przegląd techniczy, ale jak działa to super :)
Pozdrawiam

Adam - |8 Lip 2005|, 2005 10:27

Mogłeś troche WD 40 popsikać pod dzwigienke i rozruszac sposób sprawdzony i wystarcza bez dodatkowych sprezyn na jakis miesiac. Wszystko jednak wskazuje ze zacina Ci sie tez Czpień (śruba) popychający tłoczek.
__Robert__ - |8 Lip 2005|, 2005 19:49

Adam być może że ten trzpień się zacina, póki co tak będę jeździł. Któregoś dnie , może wq sierpniu bo mam urlop wezmę się za to.
Pozdrówka

sqncook - |28 Gru 2007|, 2007 20:43

ja nie mam wogole recznego nie mam pojecia co moze byc .... dzwignia od recznego strasznie lekko chodzi nic nie łapie reczny ... :shock:
Struna - |29 Gru 2007|, 2007 10:17

sqncook napisał/a:
ja nie mam wogole recznego nie mam pojecia co moze byc .... dzwignia od recznego strasznie lekko chodzi nic nie łapie reczny ... :shock:
jasne i najlepiej o tym pisać w 10-ciu tematach.
sqncook - |29 Gru 2007|, 2007 12:30

najpierw znalazłem ten temat a pozniej drógi a po za tym skoro był załozony to chyba po cos a nie po to zeby se był.... nie moja wina ja tu nic nie zakładałem jeszcze.... 8)
Struna - |29 Gru 2007|, 2007 12:36

sqncook napisał/a:
nie moja wina
to nie oczekuj poważnego traktowania zatem skoro burdel robisz ( a to akurat Twoja wina :) )
sqncook - |29 Gru 2007|, 2007 12:44

no w koncu gdzie mam pisac tu czy na drugim temacie??
Struna - |29 Gru 2007|, 2007 13:00

tam Ci odpisałem.