| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektro-Gadżet-Lab - Klucze nasadowe Magnusson
Darek_Police - |7 Maj 2016|, 2016 15:16 Temat postu: Klucze nasadowe Magnusson Kupiłem je dwa lata temu, taki zestaw z castoramy z wieczystą gwarancją. Owszem, gwarancja działa, wymienili mi już grzechotkę... cztery razy! Fakt, że bez najmniejszego problemu, ale ta grzechotka to badziew najwyższych lotów.
Magnusson
Dzisiaj chciałem okręcić śrubę z łbem sześciokątnym na klucz 14mm. Użyłem tej grzechotki, reduktora 1/2 cala na 1/4 (z zestawu wszystko) i nasadki sześciokątnej 14mm. Użyłem tylko siły własnych rąk, a do pudziana mi daleko. Efekt? Redukcja uległa plastycznemu odkształceniu a grzechotka się zacięła na stałe. Było to jej pierwsze użycie po wymianie, więc jest praktycznie nówka.
Niby całość Cr-V. Z tego, co się orientuję, to nie da się takiej stali wygiąć, prędzej pęknie. Ale raczej mało kto ma taką siłę, aby złamać prawdziwą stal chromowo-wanadową.
Cóż, nie pozostaje mi nic innego, jak dać to synkowi do zabawy, a sobie zainwestować w coś z industrialowych zestawów.
jaroz - |7 Maj 2016|, 2016 15:57
Darek_Police, boto wszystko w Chinach trzepane. Jak ma za mało chromu (albo jest tylko nim pokryte ) to nie dziwota, że się skręciła. Wszystko zależy ile dana firma płaci tam za wyrób i czy jest to kontrowane, czy tylko zwykły chwyt marketingowy...
kat - |7 Maj 2016|, 2016 16:08
aaa nie mówwwwiiiłłłłeeemmmmm ????
brac Yato,wale po tym młotem i zyją
WieSiu - |7 Maj 2016|, 2016 17:18
Kiedyś castorama miała narzędzia Stahlson i mam taki zestaw od lat,poza jednym torxem zlamanym (z mojej winy,bo dałem go na udar) nic się nie dzieje,wale młotkiem,zapinam udar na nasadki i przedluzki i od lat działa tak samo sprawnie jak kiedyś. Wiele aut już tym ogarnalem.
Szkoda ze zmienili na takie badziewie
Darek_Police - |7 Maj 2016|, 2016 17:47
Zdawałem sobie sprawę, że za tę cenę cudów nie należy oczekiwać. Ba, hasło wieczysta gwarancja też miało znaczenie. Jednak nie przypuszczałem, że to będzie się giąć w rękach takiego chuderlaka, jak ja.
Właśnie dojrzałem coś, co powinno mi wystarczyć: Proxxon
kat, a Ty który konkretnie masz zestaw?
kat - |7 Maj 2016|, 2016 19:28
Darek!
Nie mam zestawu,mam Yato poskładane z pojedynczych kluczy w zależnosci od potrzeb.Od nasadek,po torxy i imbusy.
Sam musisz wybrac zestaw,ktory bedzie dobry dla ciebie,czesci kluczy sie wogole nie uzywa,częsc jest uzywana non stop.
Do tego dobry młotek i te klucze naprawde duzo wytrzymują.
Jak pisalem ostatnio w sb,Yato wymieniaja na nowki od ręki jak cos sie stanie,ale niezmiernie żadko cos sie dzieje.I maja klucze do wszystkiego,doslownie,bo katalog Yato obejmuje 150 stron formatu A4 samych narzedzi.
Darek_Police - |7 Maj 2016|, 2016 20:10
ok, też można, jednak ja nie mam swojego garażu. Dlatego wolałbym mieć możliwie najpotrzebniejsze narzędzia w jednym kufrze.
Przypomniało mi się, że kiedyś też gadaliśmy o honitonie. Zestaw 94 el. też byłby niezły. Chociaż często potrzeba zwykłego płaskiego, ale SOLIDNEGO klucza. Bo w aucie nie trudno o mocne i zapieczone śruby. Zobaczymy, przetarg został otwarty
pepi - |7 Maj 2016|, 2016 20:17
yato -mam inne doznania na temat tej firmy może nie jest bardzo zła coś tam można tym kręcić ale pourywałem tego sporo
zestaw bitów xt-040 mam chyba 4-5 aty
grzechotek też parę popsułem
Co kupić raczej nie ma niezniszczalnych kluczy najdłużej żyła u mnie grzechotka firmy LUX z obi ze 2-3 lata teraz to max pół roku
kat - |7 Maj 2016|, 2016 20:29
Mam starą grzechotke Honitona,nawet na rurce wytrzymuje juz z 8 lat.
Płasko oczkowe mam z...castoramy,zestaw jakis swiecących sie jak psu... 5 lat,a dostają czasami niezle z młota.Nie wiem,trafilem taki zestaw i tak został.Reszta Yato.Teraz kupilem grzechotkle płaską z Yato 13,zpobaczymy co to warte.
Jacek12 - |7 Maj 2016|, 2016 21:08
Honiton,kingtony warte są polecenia
yato nie są złe jak na chińszczyznę,
płaskie z kuźni są super,dobrze zwymiarowane i wykonane.
gufer-posepny - |7 Maj 2016|, 2016 21:16
no jak taki zestaw kosztuje 112 zeta to się nie dziwię . 100 zł to grzechotka kosztuje .
co z tego że masz gwarancję jak ci się rozleci w połowie roboty ... i zostajesz się z rozgrzebanym autem . chyba że jest drugie auto jako zastępcze .
aviator - |7 Maj 2016|, 2016 21:36
| WieSiu napisał/a: | Kiedyś castorama miała narzędzia Stahlson i mam taki zestaw od lat,poza jednym torxem zlamanym (z mojej winy,bo dałem go na udar) nic się nie dzieje,wale młotkiem,zapinam udar na nasadki i przedluzki i od lat działa tak samo sprawnie jak kiedyś. Wiele aut już tym ogarnalem.
Szkoda ze zmienili na takie badziewie |
Mam i ja
Gnębie je i do tej pory udalo mi sie tylko ukręcić taki pseudo śrubokręt. Walenie młotkiem nic temu nie robi a śrub i nakrętek juz troche zniszczyłem a narzędzia jak nowe.
kat - |8 Maj 2016|, 2016 11:57
hmm,to dziwne co piszecie,ale nie przecze,ze tak nie jest
Larix - |9 Maj 2016|, 2016 00:35
Z tymi chińskimi to loteria jest. Czasami o dziwo na plus . Kupiłem kiedyś grzechotkę z nasadowymi w ... Biedronce firmy "Stonka" czy jakoś tak i o dziwo dobrze to sluży już ze 3 lata .
| pepi napisał/a: | zestaw bitów xt-040 mam chyba 4-5 aty |
Ano bity u mnie też nieraz chrupły z Yato. Przynajmniej tanie były.
pepi - |9 Maj 2016|, 2016 07:13
o to nie tylko ja urywam może to kwestia presji wywieranej na klucze ma tu spore znaczenie
ostatnio kupiłem zestaw taki za 114 pln bo kolega mnie prosił abym mu kupił i się skusiłem
http://allegro.pl/zestaw-...5773305131.html
tak w dobie ciekawości
nasadki z gumy grzechotki i przedłużki ok jak za tą cenę
Struna - |10 Maj 2016|, 2016 12:26
| Darek_Police napisał/a: | | Właśnie dojrzałem coś, co powinno mi wystarczyć: Proxxon | mam od lat widlasto-oczkowe proxxony ( żona mi kiedyś kupiła widząc jak mięchem rzucam razem z połamanymi kluczami no-name ) rewelka. Ruszyło nie raz nawet śrubki, które inne klucze śliznęły.
Zdaje się 10 lat gwarancji na to jest, ale jakoś nie bardzo jest kiedy z tego skorzystać.
Mam też sporo latek zestaw LopdenLine, raczej budżetowy ale dzielnie daje radę.
jaroz - |10 Maj 2016|, 2016 12:29
| pepi napisał/a: | | ok jak za tą cenę | no sporo tego, jak za te pieniądze. Jak będzie dawać radę przy pracach, to całkiem dobry wybór
Darek_Police - |13 Maj 2016|, 2016 17:38
| Struna napisał/a: | | mam od lat widlasto-oczkowe proxxony... |
No właśnie chyba nabędę coś z proxxona. Przeglądam zestawy, jakie mają w ofercie. Myślę o komplecie 1/2 + 1/4 w jednej skrzynce i do tego zestaw płasko-oczkowych kluczy.
Takie zestawy są baaardzo popularne zarówno wśród noname`ów jaki bardziej znanych firm. Teściu dostał pod choinkę taki zestaw kupiony w Niemczech firmy Kraft Werkzeug i jest zadowolony. Jeszcze nic nie połamał.
Ostatnio szepnąłem szefowi, że przydałby mi się jakiś miniaturowy zestawik 1/4 cala. No i dostałem:
galeria allegro
To jest zestaw Hitachi 40030020
bednarowski - |13 Maj 2016|, 2016 17:48
Mam mały zestaw z Proxxona 1/4, ogólnie bardzo fajne ale grzechotka ma tylko 52 zęby a takie Neo ma 72 i często utrudnia to pracę.
jaroz - |13 Maj 2016|, 2016 17:54
bednarowski, ja się nie zgodzę. Właśnie więcej zębów ułatwia precyzję korzystania z grzechotka.
pablo19 - |13 Maj 2016|, 2016 17:56
| jaroz napisał/a: | | bednarowski, ja się nie zgodzę. Właśnie więcej zębów ułatwia precyzję korzystania z grzechotka. | Przeczytaj jeszcze raz
bednarowski - |13 Maj 2016|, 2016 17:57
no to napisałem przecież, proxxonem jest lipa w ciasnych miejscach
jaroz - |13 Maj 2016|, 2016 18:04
pablo19, jak nie ma znaków przystankowych to zmienia się zupełnie sens, przy takim złożonym zdaniu.
Stąd wyraziłem opinię przeciw Bednarowski używaj interpunkcji
YaKuZ - |13 Maj 2016|, 2016 21:21
A ja mam proline. Terkotka duza ok, mała srednia, nasadki spoko , bity z plasteliny ale za takie piniondze w domu jest jeszcze stanley i Beta wiec cos sie dobiera
sobolaqe - |14 Maj 2016|, 2016 00:23
| Struna napisał/a: |
Mam też sporo latek zestaw LopdenLine, raczej budżetowy ale dzielnie daje radę. |
tez mam
duza grzechotka odkrecalem kola, skaczac po niej
Struna - |14 Maj 2016|, 2016 09:29
Też mi się zdarzyło i nadal żyje.
Był kiedyś taki sam temat na forum i właśnie sporo pozytywów było dla tego zestawu.
Darek_Police - |31 Maj 2016|, 2016 22:42
Słuchajcie, udało mi się zwrócić w castoramie ten nieszczęsny zestaw magnusona. Oddali całą kasę Babeczka mnie pamiętała, że już kilka razy wymieniałem tę (tfu!) grzechotkę i się zlitowała
Miał być Proxxon a się skusiłem na zestaw firmy Carolus, podobnież od Gedore. Zobaczymy.
YaKuZ - |31 Maj 2016|, 2016 23:13
nie lepiej było dorzucić kasy i kupić coś większego?
Darek_Police - |1 Cze 2016|, 2016 19:00
| YaKuZ napisał/a: | | ... coś większego? |
Co na przykład?
Tak sę myślę, że jak to przyjdzie, to pomacam i odeślę A zamówię jednak proxxona zestawik.
[ Dodano: |3 Cze 2016|, 2016 14:04 ]
Eh, co mnie podkusiło na tego carolusa? Przyszedł wczoraj, pomacałem i... zadka nie urywa. Przełączniki na grzechotkach wyglądają tandetnie, jakby gwoździem przybite. Spasowanie elementów słabe, duże luzy. Odsyłam.
W drodze do mnie są proxxon 23040 i 23821.
[ Dodano: |6 Cze 2016|, 2016 19:16 ]
Tadam!
No teraz to jestem szczęśliwy. Klucze tak piękne, że aż szkoda używać
galeria allegro
|
|