| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - [elektryka] tempomat i sygnal
wojki - |29 Cze 2005|, 2005 22:44 Temat postu: [elektryka] tempomat i sygnal Witajcie
Przestal dzialac mi tempomat i klakson. Nie stalo sie to nagle. Czasami zaskakiwal i dzialal przez kilka dni, a teraz chyba wysiadl na dobre. Czy mozecie cos podpowiedziec ?
Pozdrawiam
Wojki
Struna - |30 Cze 2005|, 2005 15:54
bezpieczniki ok ? no i oczywiście skrzynka w podejrzeniu.
COSSY - |30 Cze 2005|, 2005 17:19
Przy lewej skrzynce bezpieczników jest taka wajcha metalowa. Spróbuj ją otworzyć i zamknąć, powtórz ten proceder kilka razy. Tam też lubi nieraz nie łączyć.
wojki - |30 Cze 2005|, 2005 22:38
Bezpieczniki w porzadku. Skrzynka czasami robi numery, zazwyczaj po deszczu, ale zazwyczaj wszystko wraca do normy. Jutro pomacham tym zalacznikiem przy skrzynce. Dzieki
Rafał A.(antek) - |30 Cze 2005|, 2005 22:53
hehe jak po deszczu to wiesz co - czyszczenie skrzynki, proponuje szybciej niz pozniej
Struna - |1 Lip 2005|, 2005 11:00
potem może już nie być co czyścić.
wojki - |1 Lip 2005|, 2005 22:52
Tak, chyba wyciagniecie skrzynki mnie nie ominie.
Rozwazmy jedna sprawe. Gdyby byl problem z tym zalacznikiem przy bezpiecznikach, to czy nie powinny przestac dzialac inne rzeczy ?
Moze problem jest gdzies pod kierownica ?
Pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |7 Lip 2005|, 2005 02:31
moze poszło ci złacze pod kierownicą, lub to na pierscieniu obrotowym, bo to faktycznie tak jakos razem, a poduszka ci nie swieci? pewnie nie , bo masz 92 i nie masz zadnej, rozbierz to wiec najpierw i posprawdzaj,
Kevin Xy - |7 Lip 2005|, 2005 09:00
jesli padl klakson i tempomat jednoczesnie to stawiam na jakis problem w laczy obrotowym kierownicy
wojki - |7 Lip 2005|, 2005 21:05
Poduszki nie mam wiec nie swieci.
Dzieki za podpowiedz. Szukam juz szybciutko bo czas gdzies wyjechac...
Dzieki
Pozdrawiam
mIRO - |8 Sie 2005|, 2005 09:22 Temat postu: Re: [elektryka] tempomat i sygnal
| wojki napisał/a: | Witajcie
Przestal dzialac mi tempomat i klakson. <...>mozecie cos podpowiedziec ? |
Właśnie dzisiaj rano chciałem napisać na grupę, bo miałem ten sam problem. Nie szukajcie problemu w skrzynce bezpieczników (oczywiście PO SPRAWDZENIU bezpiecznika), ani na łączeniach w kierownicy. W moim przypadku był to przerwany taki cieniutki czarny kabelek masy podłączony do nadwozia. Otwierasz maskę i jest on po prawej stronie samochodu (ale stojąc przed maską jest on po lewej), za reflektorem, POD tempomatem. Biegnie od grubej czarnej wiązki.
Podłączyłem go na nowo i co?! Mam spowrotem tempomat i klakson!
A! Klason działał wcześniej, ale tylko przy WYŁĄCZONYM silniku. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce już nie działał... Typowy objaw problemów z masą.
Pozdrawiam i powodzenia,
mIRO
|
|