| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Upgrade klimy manualnej do automatycznej??
ruszomir - |28 Cze 2005|, 2005 12:45 Temat postu: Upgrade klimy manualnej do automatycznej?? Witam,
czy możliwe będzie przełożenie samego panela kontrolnego z jakiegoś rozbitka?
czy więcej flaków różnych tam jest - jakieś czujniki rozmieszczone po kabinie.
Pozdrawiam
Marcin - |28 Cze 2005|, 2005 12:55
no tych flaków to trochę jest...
tutaj sobie porównaj http://www.fordscorpio.co.uk/acindex.htm
Adam_2000 - |28 Cze 2005|, 2005 13:07
No co Ty, Ruszomir... daj se spokój
Klimatronik to coś całkiem innego niż klima ręczna. Poza kilkoma wspólnymi elementami reszta, to cały komputer
Łatwiej chyba zmienić auto, niż to ustrojstwo
ruszomir - |28 Cze 2005|, 2005 13:30
no dobra, przeszło mi już
po prostu na rynku oferowanych jest sporo aut z manualną klimą, znacznie mniej z automatami - a uważamy ze automat to konieczność
Dzięki za info
Pozdrawiamy
Adam_2000 - |28 Cze 2005|, 2005 14:12
Ja swojego kupiułem z ręczną i też jest fajnie
Przynajmniej mniej rzeczy, które mogą się posypać...
Marcin - |28 Cze 2005|, 2005 14:36
| Cytat: | | mniej rzeczy, które mogą się posypać... |
to jest bardzo duży plus manualnej klimy... autopsja...
Boni - |28 Cze 2005|, 2005 20:08
Też mam wrażenie że przekładanie klimatronika to jednak poroniony pomysł. Ale jak w końcu wezmę się w swoim za klimę, to pewnie wstawię termostat na ograniczenie klimy z dołu, albo (jak znajdę odpowiedni, bo mi się robić nie chce) różnicowy wzg. temp zewnętrznej. To moim zdaniem w zupełności wystarczy żeby klima była max komfortowa, a jest w miarę proste. BTW jeszcze jeden termostat chyba wstawię, z sygnalizacją na deskę, od temp. max oleju w automacie
WTOM - |28 Cze 2005|, 2005 20:22
panowie mówicie o tym tak wzniośle jakby to było niewaidomo co. Można bez problemu przełożyć i nie jest to "całkiem coś innego" jak kolega wspomniał. trzeba tylko trzy czujniki temp , dwa silniczki starujące nawiewem, czujnik HBC troche kabli i panelik.... torchę grzebania w srodku.
Boni - |28 Cze 2005|, 2005 20:37
Tiaaa, szczególnie prosto można przełożyć to z twojego wieloryba do mojego (hint: awatar)
WTOM - |30 Cze 2005|, 2005 22:13
rzeczywiście!
ale dalej nie widzę problemu
klimy są prawie identyczne (różnica w sterowaniu wentylatorami na chłdnicy). sama spręzara działa niezależnie do klimatronika (steruje nią De-ice przekaźnik). klimatronik reguluje wyłącznie wielkość nawiewu i temperaturę nawiewu, jest to niezależny sterownik z niczym innym nie powiązany, więc w czym widzisz problem. wypieprzasz manual sterowania nawiewem, zakładasz z oby stron skrzynki nagrzewnicy silniczki montujesz dwa czujniki temperatury i czujnik nasłonecznienia, wywalasz rezystor biegów wentylatora nawiewu a wsdzasz HBC łaczysz kaablami ze sterowniczkiem i chodzi!
SzerszeN - |1 Lip 2005|, 2005 11:06
a ja mam pytanie jeszcze jak rozwiazane i czy wogole rozwiazane jest sterowanie nawiewami w wielorybach z klimatronikiem
bo np w moim trupku komp od klimy sterowal nie tylko temperatura ale rowniez otwieral i zamykal wszystkie nawiewy, ktore to byly sterowane elektrycznie
WTOM - |1 Lip 2005|, 2005 21:50
dokładnie tak samo!
SzerszeN - |1 Lip 2005|, 2005 22:39
| WTOM napisał/a: | | dokładnie tak samo! |
no to juz wogole podczas takiej "modernizacji" to pol samochodu do przerobienia by bylo
WTOM - |2 Lip 2005|, 2005 01:11
ogólnie grzebanina w środku pod konsolą....a to wiadomo do przyjemnych nie należy
pepi - |4 Lis 2007|, 2007 12:08
do zrobienia mi tam wyszlo i nawet dziala ale pracy multum to fakt
|
|