| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - PROBLEM, NIE KRECI ROZRUSZNIK a jest ok
janczi - |27 Cze 2005|, 2005 10:50 Temat postu: PROBLEM, NIE KRECI ROZRUSZNIK a jest ok Witam, potrzebuje pomocy w dosc dziwnej sytuacji:
po postoju nie kreci mi rozrusznik, na akumulatorze jest zielona lampka, czyli jest naladowany( dzis go sprawdzilem testerem do aku, pod obciarzeniem jest 11V czyli ok),jesli podlacze ladowanie na jakies 3h to kreci normalnie i zapala. rozrusznik byl wyjmowany, na stole kreci za kazdym razem, elektomagnes wymieniony i jest tez ok.
akumulator byl sprawdzany w serwisie i jest na 100% sprawny.
czy ma ktos pojecie co to moze byc?
scorpio 2.0i DOHC '94
pozdrawiam
janczi
Rafał A.(antek) - |27 Cze 2005|, 2005 11:12
ale co jest cisza kompletna? prad do niego dochodzi?
free_iwan - |27 Cze 2005|, 2005 11:18
Witam.
Ja bym stawiał na usterke w podłączeniu (zle podlaczenie, zasniedziale styki na kablach, przerwane kable - albo stacyjka). Bo przecie jezeli aku jest dobry i rozrusznik jest dobry a nie dziala to cos posrodku musi byc zlego.
Nie jest to odkrywcze ale ....
Pozdrawiam
free_iwan
GrzesPi - |30 Cze 2005|, 2005 09:40
Zerknij czy masa jest dobrze podłączona do silnika, to taka gruba miedziana taśma od karoseri do silnika.
Pozdrawiam
Aro - |30 Cze 2005|, 2005 09:55
Kiedyś miałem podobne kłopoty, kombinowałem z rozrusznikiem, akumulatorem, masami itp, ale nie przyszło mi do głowy, że wina może tkwić w samej stacyjce. Okazało się, że bolec obracający przełącznik (w okragłej kostce na stacyjce po przeciwnej stronie względem kluczyka - na dwóch zatrzaskach) wytarł już swoje gniazdo i najczęściej nie przekręcał go w położenie "rozruch". Nie miałem zapasowego, więc wypełniłem tą dziurkę poxipolem, bolec nasmarowałem lekko wazeliną techniczną, złożyłem, odczekałem i do tej pory (już u następnego właściciela) jest ok.
Niezrozumiałe tylko dla mnie było, dlaczego na świeżo naładowanej baterii przeważnie kręcił. Ale odpuściłem i przekazałem to do X-files
Waski - |30 Cze 2005|, 2005 23:36
Witam
A ja mam podobnie tylko ze u mnie czasami pali a czasami nie
Ale jak na krotko dostanie prad to od razu zaskakuje
Pozdrawiam
Wąski
Szwedzik - |3 Lip 2005|, 2005 19:07
W moim Scorpionie 2,0 DOHC 94r miałem takie obiawy po "naprawie" silnika w warsztacie.
Okazało się, że po przykręcenu masy (gruby czarny przewód) do śrub mocujących rozrusznik niedogodność ustąpiła. Teraz mam już tydzień spokoju
Oli - |5 Lip 2005|, 2005 16:29
ja w OHC mam podobnie. Na zlot jechałem... miałem 5 postojów... no i 5 razy nie kręcił rozrusznik. Jak pierd***ąłem w niego kilka razy młotkiem - zaskakiwał - i tak sobie jechałem....
Szwedzik - |5 Lip 2005|, 2005 16:59
| oli31 napisał/a: | | ja w OHC mam podobnie. Na zlot jechałem... miałem 5 postojów... no i 5 razy nie kręcił rozrusznik. Jak pierd***ąłem w niego kilka razy młotkiem - zaskakiwał - i tak sobie jechałem.... |
Podobno takie obiawy daje zawieszający sie automat w rozruszniku. Jak nie p.... to nie zaskoczy.
mmmk - |5 Lip 2005|, 2005 19:54
albo konczace sie szczotki i nie stykaja do wirnika. w koncu to ma lata trza czasem cos wymienic.
pozdrawiam
maciek
tyci33 - |6 Sie 2005|, 2005 17:00
jak masz ałtomata to tez moze nie działac czasem bo moze nie wyłanczac sie zabezpieszenie skrzyni
|
|