Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - 2.0 16V nie działa pompka nie słychać przekaźnika

szef_ff - |5 Wrz 2015|, 2015 16:58
Temat postu: 2.0 16V nie działa pompka nie słychać przekaźnika
Witam. Kupiłem niedawno Scorpio z dmuchniętą uszczelką. Przy zakupie odpalało prawidłowo. 2 godziny później już nie. Nie słychać pompki paliwa ani żadnego przekaźnika.
Sprawdzałem już wyłącznik w bagażniku. Wyczyściłem skrzynkę od strony pasażera. Była średnio zaśniedziała miedzy przekładkami. Złożyłem już cały silnik i nie mogę pojeździć...
Który bezpiecznik i przekaźnik jest od pompki paliwa?

aviator - |5 Wrz 2015|, 2015 17:42

Zacznijmy standardowo od pytania: a jak wiązki - byly już robione?
Jankes - |5 Wrz 2015|, 2015 17:47

Moze pompa padla, w bagazniku masz wtyczke od pompki, po prawej stronie taka 5 pinowa, podaj plusa i mase na grube kable i zobaczy czy dziala.
szef_ff - |6 Wrz 2015|, 2015 14:03

Moje pytanie dotyczyło przekaźnika i bezpiecznika pompki paliwa a nie wiązki..... Nie, wiązka nie była robiona, ale zdejmowałem peszel z tej na podłużnicy i wygląda ze jest ok (izolacja nie popękana, niebieskiego nalotu nigdzie nie zauważyłem). Mała wiązka silnika ma już powymieniane przewody bo są miękkie i widać termokurczliwe rurki (może poprzedni właściciel). Prąd do pompki nie dochodzi. Dlatego pytam o przekaźnik (i bezpiecznik o ile takowy jest). Jak znajdę odpowiedni przekaźnik to dalej sobie pewnie poradzę. Trochę elektryki liznąłem w szkole. :)
maly - |6 Wrz 2015|, 2015 14:43

Przekaźnik z tego co pamiętam jest duży zielono-fioletowy i znajduje się on w małej skrzynce. Bezpiecznik od pompy ma numer 42 (15A).
pablo19 - |7 Wrz 2015|, 2015 08:27

szef_ff napisał/a:
...Mała wiązka silnika ma już powymieniane przewody bo są miękkie i widać termokurczliwe rurki (może poprzedni właściciel)....

To nie jest optymistyczny widok, bo może jest tylko połatana gdziekolwiek, nic tam, próbuj po swojemu. Wiązkę sprawdza się przykładowo, zdejmując peszel i ściskając kable w garści, jak nic Ci w tej garści nie zostanie to te kilkanaście cm oryginalnej wiązki jest okej ;) itd.

Jankes - |7 Wrz 2015|, 2015 08:33

Pablo daj spokój przecież...

szef_ff napisał/a:
Moje pytanie dotyczyło przekaźnika i bezpiecznika pompki paliwa a nie wiązki.....

wiec kolega otrzymał odpowiedz na swoje pytanie, a że my mówimy o czyms co jest normalne w scorpio, to nie wazne...

szef_ff - |18 Wrz 2015|, 2015 10:39

Jankes, tak dokładnie chodziło mi tylko o przekaźnik pompki. Przeczytałem wiele tematów na forum i zastosowałem się do cennych wskazówek. Nie zakładałbym nowego tematu po to żeby dowiedzieć się o czyszczeniu skrzynek i zrobieniu wiązki :)