Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - problemy z silnikiem 2,dohc, 93r

mnisio - |24 Cze 2005|, 2005 10:22
Temat postu: problemy z silnikiem 2,dohc, 93r
podczas ruszania dusi sie, staje, traci moc, strasznie wali paliwem w kabinie.
stwierdzono ze walnieta jest uszczelka, zrobilem ale obiawy pozostaly.
w rozmowie z innymi dowiedzialem sie zo moze to byc wina rozrzdu, ale nie wiem jak ma byc ustawiony. podobno walki musza byc odchylone o jakie katy w stosunku do znakow na silniku. pomozecie mi??

mmmk - |24 Cze 2005|, 2005 14:57

no ja niestety w tym ci nie pomoge ale jak ktos nie zna fordowskiego dohc to dziwnie go sklada. jak widzialem samochod awb ostatnio u xxxxx w garazu przed wymiana silnika to ktos mu ustawil tak rozrzad,ze xxxxx smial sie z tego z pol godziny. gdyby byl caly to po odpaleniu polamalo by sie wszystko . ale kazdy uwaza ze forda byle kowal naprawi a tu jednak nie.
pozdrawiam
maciek

mnisio - |24 Cze 2005|, 2005 15:01
Temat postu: kolejne pytanie o rozrzad
czy to prawda z tym ustawieniem rozzrzadu na katy. znasz moze opios do tego ustawienia?. zdradzisz?
VIK - |24 Cze 2005|, 2005 18:35

walki w bok znaki, od siebie, koło pasowe wału korbowego-nacięcie w górę
mnisio - |26 Cze 2005|, 2005 21:41
Temat postu: tzn standardowe ustawienia rozrzadu
czyli nie ma jakis specyficznych ustawien rozrzadu w scorpiaku?
VIK - |27 Cze 2005|, 2005 16:31

nie wiem jak rozumieć specyficzne, tak ustawiam jak w książce, każdemu z resztą polecam :)
mnisio - |28 Cze 2005|, 2005 17:11
Temat postu: dziekuje bardzo za pomoc
jednak cala przyczyna byla w tym ze nie byly wykasowane bledy z komputera. w zasadzie zostalo jescze kilka ale ogolnie silnik powrocil do normalnosci. takich niestety mamy mechanikow w plonsku - naprawiaja silniki jak slepy gwalciciel, tzn na chybil trafil.
jescze raz dziekuje za pomoc