Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Czy jest to mozliwe do wykonania??

superfish - |5 Sie 2004|, 2004 13:29
Temat postu: Czy jest to mozliwe do wykonania??
Witam serdecznie!!

Mam Scorpio 2.0 DOHC EFI z '89 i pewne pytanko odnosnie skrzyni biegów :? Chcialbym wymienic skrzynie z automatycznej na manualna,ale nie typ MT75 tylko na ta starsza - typ N.Czy jest to mozliwe?Rozstaw srub bedzie pasowac?Jak kwestia komputera i kompatybuilnosci innych elementow??Co o tym sadzicie??Prosze o szybka odpowiedz :) Moze ktos to robil??Dajcie znac.

Pozdrawiam!!

VIK - |5 Sie 2004|, 2004 13:51

Możliwe będzie, ale na MT 75, robię takie zabiegi ludziom, którym pada automat.
Potrzebne są:
koło zamachowe do silnika+łozysko igiełkowe montowane w koniec wału korbowego,
sprzęgło kpl.,
linka sprzęgła,
pedały sprz.+ham.,
kpl. skrzynia MT 75 - jak chodzi o DOHC,
wał napędowy,
i trzeba zrobić małe obejście w elektryce, aby dało sie uruchamiać silnik(wiadomo, ze jest to powiązane w automacie z poz. N i P)

Pershing - |5 Sie 2004|, 2004 15:36

VIK - tak z ciekawosci zapytam ile kosztuje taka zabawa ze zmiana z automatu na manual ? Chodzi mi o cene czesci + robocizna ? Pytam bo kiedys mialem mozliwosc zakupu Scorpio z rozwalonym automatem i chcialem wymienic na manuala ale kazdy odradzal bo podobno spore pieniadze to kosztuje
Pozdrawiam

VIK - |5 Sie 2004|, 2004 16:06

skrzynia 500-600zł
sprzęgło nowe 450zł,
pedały 50zł,
wał napędowy 100-200zł
linka sprzęgła oryg. 120-160zł
koło zamachowe 50-100zł
łożysko igiełkowe 25-80zł
Robocizna 350zł

superfish - |6 Sie 2004|, 2004 00:48

Dzieki bardzo VIKu :) Wiem,ze z MT75 jest to mozliwe.Pisalem o tej starszej skrzyni,bo mam mozliwosc zalatwienia takiej za male pieniadze,zreszta nie tylko jej bo w zasadzie wszystkie elementy,ktore wymieniles,bo pracowaly one w jednym autku (sprzeglo,wal,skrzynia i inne bzdurki :wink: )Problem chyba tez w tym ,ze auto - dawca 8) to 2.0 OHC EFI a u mnie jest 2.0 DOHC EFI i najprawdopodobniej roznia sie one komputerami,a co za tym idzie jest inna mapa zaplonu czy cuś :wink: nie wiem.Kolejną ciekawa rzeczą jest fakt,ze silniki DOHC nigdy nie byly wypuszczane razem ze stara skrzynia typu N i nie mam pojecia czy da sie to zlozyc razem do kupy :cry: Ja myslalem o takim rozwiazaniu:komputer od 2.0 DOHC manual + skrzynia biegow i caly osprzet od tego 2.0 OHC....Co o tym sadzicie?Czy to brednie desperata usilnie pragnacego zlozyc cos z niczego :? czy moze jednak ma to sens??

Pozdrawiam i czekam na jakikolwiek przejaw zainteresowania tym tematem :)

P.S. U jednego mechanika slyszalem,ze ta stara skrzynia (N) to po prostu...gowno i nie warto sie z tym meczyc.Sam nie wiem..

VIK - |6 Sie 2004|, 2004 07:49

nie warto, bo nic z tego nie będzie, tylko sie narobisz, a komputer silnika nie ma tu nic do zabiegu
potrzebne jest tylko to co pisałem

COSSY - |6 Sie 2004|, 2004 15:52

Za te pieniądze lepiej kupić sprawny używany automat
VIK - |6 Sie 2004|, 2004 16:13

dokładnie tak, najprostsze wyjścia są z reguły najlepsze