| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ASB(kick/down) podłączenie....gdzie i jak?
buku - |23 Cze 2005|, 2005 14:14 Temat postu: ASB(kick/down) podłączenie....gdzie i jak? Witam serdecznie wszystkich posiadaczy skorpio/nów:)
mam troszeczke problemów z podłączeniem kick/downa.
Otóz od kostki zwierającej przy lince gazu w komorze silnika odchodzi kabel długości ok 1-go metra i kończy sie wtyczką(fem)pięciootworową.Wiem ze powinno to sie łączyc z kick/downem ale jak i co mi brakuje?.Bede wdzieczny za wszelki podpowiedzi.
Adam_2000 - |23 Cze 2005|, 2005 14:21
Cześć...
toto idzie do wiązki, która idzie do przekaźnika a z przekaźnika leci na elektromagnes przy skrzyni (przykręcony z lewej strony i z krótką linką)
buku - |23 Cze 2005|, 2005 14:36
dzięki za szybką odpowiedź.Widze że troche byłem nieprecyzyjny.
właśnie szukam części pomiędzy wtyczka a elektomagnesem.
czyli reasumując gdzie jest przekaźnik ,ewentualnie jak wyglada ten przyjemniaczek.
Adam_2000 - |23 Cze 2005|, 2005 14:54
Tak to wygląda na schemacie (jeżeli Twoje auto jest z tego rocznika jaki masz w opisie - '89) :
A gdzie co dokładnie się znajduje, to musisz poprosić któregoś z kolegów, którzy mają MK I z automatem, bo ja tego niestety nie wiem
Aro - |23 Cze 2005|, 2005 23:35
Wydaje mi się, że przekaźnik siedzi chyba razem z elektromagnesem kick-down (jeśli wogóle jest). Miałem dziś w ręku wiązkę od ASB i nic pomiędzy złączem k-d przy skrzyni a wtyką do włącznika przy lince nic nie było.
Adam_2000 - |23 Cze 2005|, 2005 23:58
Bo to jest tak jak na schemacie :
Po wciśnięciu pedału gazu do oporu załącznik przy przepustnicy podaje prąd na przekaźnik czasowy i uzwojenie podtrzymujące EM kick-down (K-D). Przekaźnik podaje prąd na drugie uzwojenie EM K-D, które jest uzwojeniem inicjującym (większa siła potrzebna do pociągnięcia linki). Po ok. 2 sek. przekaźnik odpuszcza i wtedy zasilane jest tylko uzwojenie podtrzymujące poprzez łącznik przy przepustnicy...
Trochę to może zawiłe, ale chodzi tutaj o zmniejszenie poboru prądu i temperatury samego EM K-D.
W Sierrce przekaźnik był umieszczony w głównej skrzynce bezpieczników.
Aro - |24 Cze 2005|, 2005 00:01
No tak, więc na pewno ta para z włącznika zaiwania przez duże złącze gdzieś pod kokpit. Zaraz polecę po marą książkę, może coś będzie.
No jest.
http://img120.echo.cx/img120/4987/pict00010zg.jpg
cyt. Etzold: "L3 - przekażnik czasowy mechanizmu kick-down"
Adam_2000 - |24 Cze 2005|, 2005 00:22
Dokładnie
Tak przy okazji, to ten przekaźnik w samochodach kilku(nasto)letnich wariuje.
Po prostu elektrolity tracą pojemność i zamiast po 2 sek. rozłącza się po 0.1 sek. ... i wtedy K-D też nie trzyma
Można go naprawić (robiłem to), zdejmując obudowę i wlutowując nowe kondziołki
tomi503 - |24 Cze 2005|, 2005 08:38
Mi sie wydaje że przekaźnik siedzi pod deską rozdzielczą w srodkowej częsci. Tak chyba widziałem w książce.
Kevin Xy - |24 Cze 2005|, 2005 09:44
mi rowniez sie tak wydaje- po srodku auta, po zdjeciu dechy siedzi sobie tam samiusienki
buku - |25 Cze 2005|, 2005 10:52
No tak...nic nie wiedziałem a teraz wiem jeszcze mniej.......
mam wtyczkę na metrowym kablu która zaczyna sie na przełączniku przy przepustnicy a nie wiem gdzie mam ją wetknąć.oglądnąłem już wszystki luźne wtyki w aucie i nigdzie nie pasuje...Może jeszcze raz deskę zdejmę?...mhm...
aha do elektromagnesu to ten metr to za krótko a kabel orginalnie nie cięty ,w całości jest więc coś po srodku musi chyba być...Ba..tylko gdzie tego szukać??
A wogóle to serdeczne dzięki za podpowiedzi...Bo ja tu nowy ..a przyjęcie nie powiem z uwagą miałem:)
Adam_2000 - |25 Cze 2005|, 2005 10:56
Poszukaj, poszukaj... gdzieś to musi być
A z tym "przyjęciem" to tutaj normalne ... bo to nie jest LOB, tylko jedyne NORMALNE forum w necie
I atmosfera bardzo rodzinna
Kevin Xy - |25 Cze 2005|, 2005 11:07
| Cytat: | | ..a przyjęcie nie powiem z uwagą miałem |
bo u nas tak jet- najpierw wypie*dola Cie do mycia lap a pozniej zaprosza do obiadu !!
buku - |27 Cze 2005|, 2005 15:30
Przeszukałem całą budę...i nic...chyba u mnie tego brakuje,bo innego wytłumaczenia nie mam.Będe widocznie musiał odwiedzić jakiegoś "magika" bo już sie bez KD nie chce mi bujać.Adam dzięki za schemat...ale cokolwiek mało czytelny:).Jakbys miał coś bardziej ostrego ..to podeślij.Aro....dzięki za link....też nie pomogło
Struna - |28 Cze 2005|, 2005 16:46
to żeś Kevin przypierdzielił :D ROTFL
To jako nagłowek powinno na forum być
|
|