| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Kupujemy Vana/kombi-dla osoby niepełnosprawnej ruchowo
Macheck - |22 Mar 2015|, 2015 23:41 Temat postu: Kupujemy Vana/kombi-dla osoby niepełnosprawnej ruchowo Witajcie
Wielu tu fachowców i użytkowników różnych różności z 4-ma kołami to pewnie jakieś dobre porady uzyskam.
Ogólnie na razie w rodzinie jest etap wyboru co zakupić. Termin zakupu będzie w wakacje jak kasiora się uzbiera
Wymagania:
- Van (z bagażnikiem dla dużego psa)
- odsuwane boczne drzwi od strony kierowcy (możliwość wrzucenia wózka przez kierowce do tyłu z przedniego siedzenia)
- automat
- budżet do +/- 10 tyś (samochód + serwisowy pakiet startowy)
Pierwsza myśl była o pugu partnerze lub cytrynce berlingo ale tam automatów nie było.
Wrzucając wymagania w wyszukiwarkę wyłażą tylko amerykańce w stylu chryśka town&cantry/Voyager lub jego klony.
Budżet wydaje się wystarczający bo sporo ofert z roczników nawet 2000+ za kwoty 6-8 tysi, dodatkowo nie bagatelne udogodnienia w stylu el. zamykane /otwierane drzwi przesuwne/bagażnik.
Tylko czy to nie marzenia ściętej głowy?
W tym budżecie realnie jest coś wartego zakupu czy tylko same trupy?
Miał ktoś z Was doczynienia z amerykańską myślą techniczną? jakieś sugestie? podpowiedzi?
Może jednak jakiś inny model/marka spełniała by wymagania? Macie coś na myśli?
Nie ukrywam że amerykańce są gabarytowo zbyt duże - aż tyle miejsca nie potrzeba - mają tylko to co się szuka w wyposażeniu i są relatywnie tanie.
pablo19 - |24 Mar 2015|, 2015 07:15
Masz jeszcze coś jak Renault Espace. Nie wiem czy inne to mają, ale ten jeszcze miewa obracany fotel kierowcy przodem do wyjścia/wejścia
Zastanawiam się jak osoba niepełnosprawna ruchowo ma wsiąść z wózka do Chryśka, czy Espaca, patrząc na to jak tam wysoko jest fotel?
aviator - |24 Mar 2015|, 2015 08:54
Espace ma zwykle drzwi, wiec pewnie odpada.
Lepiej poczekać aż stanieją i kupić jakiegoś b-maxa czy jak mu tam...
pablo19 - |24 Mar 2015|, 2015 08:55
Faktycznie, pomerdało mi się.
Boni - |24 Mar 2015|, 2015 09:54
Chryśki i pokrewne, jeśli niezajeżdżony (i nie z dieslem VM...) to chyba najsensowniejsze, przy spec wymaganiach na dostęp, jak duże ilości małych dzieci, fotelików, psów czy wózek inwalidzki. Ja np. nie przepadam za nimi, ale przyznaję, w sensie drzwi i pakowania do/z inne znane mi vany nie umywają się.
Macheck - |24 Mar 2015|, 2015 15:03
No właśnie, niestety inne vany nie mają takich udogodnień.
Jedyny myk polega na tym że tak naprawde jest to spora krowa i jej gabaryty nie są aż tak wskazane.
Jak mówiłem coś wielkości puga partnera było by wygodniejsze ale nie montowano tam ASB. W renówce kangu były ASB ale ceny zaczynają się tak ze 2x większe od chryśków.
Samochód raczej do jazdy w koło komina w promieniu max 15/20 km. Więc i komfort długich tras amerykańca nie zostanie wykorzystany. Na pokład max 3 osoby + pies ale i tak 75% czasu bedzie sam kierowca jeździł.
Widziałem nowego B-Maxa z otwieranymi tylnymi drzwiami na motyla i bez słupka środkowego. Malina Ale zanim to stanieje to wiele wody w wiśle przepłynie. Niestety poza możliwościami finansowymi przez dłuższy czas.
Tak więc raczej Chryśki sa brane pod uwage.
Chyba że coś jeszcze Wam wpadnie do głowy bo mi nic na myśl nie przychodzi co by spełniało kryteria.
A co do chryśków to macie jakieś dokładniejsze info? Jaki silnik lepszy? (benzyna +lpg) jakieś bolączki? na co zwracac uwagę?
Wszelkie info mile widziane
PS. Właśnie znalazłem na oto... chryśka za 8900 (pewnie jeszcze coś do urwania) z lpg i 4x4 full wypasik aż samemu czymś takim chętnie by się polatało
Boni - |24 Mar 2015|, 2015 17:43
Jak chrysiek do jeżdżenia w koło komina bez napinek, to 3.3+LPG, chyba najtrudniejszy do zabicia. Jak wypasy czy AWD to 3.8+LPG. Inne nie warte uwagi albo upierdliwe, stare miewały 3 biegowe ASB itd. oczywiście diesla VM nie życzymy nawet teściowej, szczególniej że w poprzek siedzi... Dodge albo Plymouth przeważnie bywają mniej odpasione niż Chryslery. Voyager/Caravan jest deko mniejszy niż Grand Voyager/Town&Country.
qhen - |24 Mar 2015|, 2015 21:28
Najpierw to bym sprawdził czy osoba na wozku poradzi sobie z wsiadaniem do chryska bo siedzenie jest troche wyzej . Mozna nawet poprosic kogos pod marketem czy gdzies na parkingu zeby dal sprbowac usiasc. A dopiero pozniej sie rozgladal ew za takim autem. Jak pisze Boni VM odpada. 2.4 benzyna tez nie sa za dobre i czesto leca uszczelki pod głowica.
Vaux - |24 Mar 2015|, 2015 21:35
Nie wiem jak te nowsze voyki ale nasz chybs wcale gabarytowo od scorpio nie odstaje...tylko niech granda nie kupuje bo ten rzeczywiscie wiekszy bedzie
Mysle ze jakby wyjac srodkowa kanape i fotel pasazera to dostep bylby super-szczegolnie przy asb, widywalem ogloszenia z voykiem wyposazonym w miniwinde
O np.
http://www.auto.pl/gielda/offer.php?kod=139wrc
Macheck - |24 Mar 2015|, 2015 22:50
WOW!
Vaux ! a o tym nie pomyślałem Pomysł niezły aby nie przesiadać się z wózka zaparkowanego przy progu na wysoki fotel ale o wjeździe wózkiem po rampie do środka i dopiero w środku przesiadka na fotel .
W tak pojemnym bydlaku jak chrysiek powinno takie coś spokojnie byc wykonalne
Masz piwo u mnie
A poza tym Szwagier (bo on szuka samochodu) wielokrotnie przesiadał się do wysokich samochodów np. vw sharan czy ford ranger (choć tu juz rzeczywiście było po cyrkowemu) i dawał rade. Na szczęście Szwagier ma na razie pare w łapskach, wyćwiczone bo to jego "nogi". Oczywiście jak za kilka lat tej pary zabraknie to trzeba bedzie inaczej myśleć ale to mam nadzieje daleeeka przyszlość
Vaux - |25 Mar 2015|, 2015 00:39
Nie wiem jak w tym nowszym bo tu widzę zdjęc nie ma ale w starszym takim jak nasz od tyłu można wjechać
http://allegro.pl/chrysle...5171023756.html
Macheck - |25 Mar 2015|, 2015 00:46
Zgadza się, ale to dla inwalidy pasażera.
Szwagier ma być kierowca bo tylko on ma prawko (szwagierka nie ma a dzieciak za młody jeszcze) i dodatkowo dla niego to jest okno na świat i dzięki takiemu samochodowi nie jest przykuty tylko do 4 ścian.
Dlatego takie kombinacje w wyposażeniu poszukuje aby sam mógł w miare wygodnie sie załadować z wózkiem do samochodu.
Bo dodanie wajchy to jest pikuś żeby gazem i hamulcem operować ręcznie
Vaux - |25 Mar 2015|, 2015 21:05
No ten z drugiego linku tak ale jak pisalem to stary model, nowszy jakiego kiedys widzialem mial rampe z boku i wjezdzalo sie do srodka a wozek zostawal na miejscu pasazera
Macheck - |25 Mar 2015|, 2015 21:28
no i sprawa się rypła i wszystko wskazuje na to że chrysiek Voyager i jego klony niestety nie moga byc brane pod uwage
Właśnie rozmawiałem ze szwagrem i jeśli chodzi o zmieszczenie się taką krową do garażu jeszcze nie było by problemu to niestety wyszedł zonk w rzeczy której nie przewidziałem.
Garaż nie ma osobnych drzwi i wejscie /wyjscie jest przez brame główną. Duży van jest tak długi że zderzak jest prawie na linii progu drzwi i dodatkowo jest tak szeroki że w świetle bramy zostaje tyle miejsca że na nogach człowiek przejdzie ale Szwagier na wózku nie przejedzie
Niestety trzeba myśleć o czymś mniejszym, zmieniając wymagania. Np rezygnując z drzwi przesuwnych.
Więc poszukiwania od nowa czas zacząć.
PS. tak na szybko rzuciłem szwagrowi o czym marzy. Odpowiedź: o czymś amerykańskim, nietypowym
Na to ja dla jaj rzuciłem "PT CRUISER" i niestety trafiłem. A jak jeszcze szwagierka go zobaczyła na zdjęciach to już o niczym innym nie chcą narazie słyszeć.
Tak więc: Ktokolwiek wie cokolwiek o Chryśku PT Cruiser?
Wszelkie info mile widziane
Struna - |25 Mar 2015|, 2015 21:37
Strasznie słabe (w sensie mocy)
Macheck - |25 Mar 2015|, 2015 21:54
Mocy nie potrzeba.To ma byc substytut nóg na dojazdy do lekarza, na działkę, do rodziny na drugim końcu miasteczka itp. tak jak mówiłem jazda w promieniu max 15-20 km od domu.
Szwagier w ostatnim roku swoim starym Uno przejechał max 2 tys km.
Zwykła 2 litrówka ma mieć ponoć ok 140 kuniów to i tak szok w stosunku do silnika 1.0 fire i spokojnie wystarczy do takiej jazdy. Ten samochód chyba wogule autostrady nie zobaczy
bednarowski - |25 Mar 2015|, 2015 22:03
PT Cruiser ogólnie bardzo znienawidzone auto wśród amerykanów, jakoś nigdy bardziej w to nie wnikałem czemu ale ten wstręt do tego auta trudno przeoczyć. Jeśli dobrze kojarze to jest to Dodge Neon w nowym opakowaniu. Kolega kiedyś tym jeździł ale za dużo nie mogę powiedzieć tylko że wnętrze to paskudna tandeta.
Macheck - |25 Mar 2015|, 2015 22:05
tandeta to w sumie standard u amerykańców.
A o gustach sie nie dyskutuje
Bardziej chodzi o niezawodność mechaniczna
wegus - |25 Mar 2015|, 2015 22:35
coby daleko nie szukać ... małe z odsuwanymi drzwiami od strony kierowcy to Mazda 5, ale ta Pani znacznie przekracza założony budżet
Macheck - |25 Mar 2015|, 2015 22:46
Dzięki Wegus za cynk bo nawet nie wiedziałem że taki japoniec jest
Ale niestety tak jak mówisz poza zasięgiem finansowym. Rencina szwagra niestety nie bogata i naciągnąć się nie da:(
kat - |26 Mar 2015|, 2015 08:15
| Macheck napisał/a: |
Tak więc: Ktokolwiek wie cokolwiek o Chryśku PT Cruiser?
Wszelkie info mile widziane |
Moj sasiad ma,stoi jako trzecie,własnie kupil wołowine V60 nowke sztuke,ma jeszcze C5.Tym pitkiem jezdziła jego zona,obecnie auto stoi pod domem,bo zdaje sie,ze ona sie przesiadła na C5.Moge popytac czy na sprzedaz
gufer-posepny - |26 Mar 2015|, 2015 11:06
sąsiad miał toto od nowosci . szybko się zaczeło sypać . brzydsze niż multipla .
Macheck - |26 Mar 2015|, 2015 12:44
| Speedo napisał/a: |
to może niech się przymierzy do jakiegoś na żywo, |
Czasu do zakupu jeszcze jest dużo to pewnie szwagrowi pomogę załatwić przymiarkę. Narazie szukam info czy wogóle warto taka przymiarke organizować
| Speedo napisał/a: | | ...było tam przeraźliwie ciasno zarówno z przodu jak i z tyłu |
Hehehe... Po scorpio to wszystko jest przeraźliwe ciasne Szwagier pewnie po przesiadce z uno będzie krzyczał że jest ogromny
| kat napisał/a: | | Moj sasiad ma,stoi jako trzecie,własnie kupil wołowine V60 nowke sztuke,ma jeszcze C5.Tym pitkiem jezdziła jego zona,obecnie auto stoi pod domem,bo zdaje sie,ze ona sie przesiadła na C5.Moge popytac czy na sprzedaz |
Spoko Andrzeju. Na razie za wcześnie na zakup. Ale przy okazji zawsze miła bedzie opinia bezpośredniego użytkownika. Ale Andrzeju żebyś nie latał za siąsiadem na siłę przy okazji, przy okazji
| gufer-posepny napisał/a: | | sąsiad miał toto od nowosci . szybko się zaczeło sypać . brzydsze niż multipla . |
Sorki ale info za malo precyzyjne. To tak jak z mitem ze VW pastuch i golf to najlepsze samochody na świecie bo się w ogóle nie psują, i do tego kuzynowi kolegi brata mojego sąsiada to TDI-k pali 4 litry w mieście
Gufer, przepraszam za uszczypliwość Ale dokładniej co sypać?? korba notorycznie wychodzi bokiem? skrzynia juz 3x zmieniana? Po jakim przebiegu? Może facet robił po 60 kkm rocznie i coś co powinno się sypnąć przez zużycie po 100kkm sypło się po 60kkm. Miał prawo mówic że jest nietrwałe ale np szwagrowi przy przebiegach 2 tys rocznie to szybciej samochód pójdzie do huty niz to zużycie się objawi.
A o gustach się nie dyskutuje
gufer-posepny - |26 Mar 2015|, 2015 17:48
nie , nie robił 60 kkm rocznie , nawet powiedziałbym że 20 k tak około . bo miał inne auto jeszcze . korby bokiem nie ... bo żeby wyszły to jeszcze musiałoby to zapalić .. a z tym było różnie z naciskiem na : że nie zapalał co jest drobna wadą . ale to tylko moja opinia .
qhen - |26 Mar 2015|, 2015 18:42
| Cytat: | | różnie z naciskiem na : że nie zapalał co jest drobna wadą . ale to tylko moja opinia . |
gdzies czytalem ,że to najbardziej awaryjny chrysiek w hisotrii.
a cos w ten deseń ? http://allegro.pl/piekny-...5179324744.html
Boni - |26 Mar 2015|, 2015 23:10
Dwa modele chryslera kupuje się tylko BARDZO ZNIENAWIDZONEJ teściowej czy byłej żonie - pt cruisera i neona. No jeszcze ew. cokolwiek z silnikiem 2.7 (sebring, 300M). Po prostu nie radzę, można książkę napisać, jak bardzo i na ile sposobów spieprzono te samochody.
Rozumiem, że w powodu garażu wszelkie normalne vany odpadają?
Macheck - |28 Mar 2015|, 2015 14:01
No niestety pełnoprawne Vany jak Vayagery czy europejskie espace czy sharan (+klony) odpadaja przez wielkość garażu.
Te mini vany jak scenik, partner czy berlingo odpdają bo albo nie miały montowanej ASB lub poprostu sie Szwagrowi nie podobają.
Ja na to patrze tez pod troszke innym kontem.
Szwagier mimo wszystko nie ma wiele "radości" i możliwości realizacji wielu marzeń. Spełnienie jednego z nich w postaci wymarzonego samochodu to jest ogromny plus, który dodatkowo posiada dla osoby chorej efekt terapii zdrowotnej. Cóż... jeśli psyche jest mocne to i zdrowie lepsze czego Szwagrowi nigdy za wiele.
A zawsze marzył o jakimś amerykańcu. Pierwszy na liście był Voyager ale za duży sie okazał. Później sam znalazł w sieci fote Cheroleta HHR - niestety tez duży poza tym mało tego w polsce i jest za drogie. PT Cuiser jakoś naturalnie się wpisał w kierunek poszukiwań. Amerykańska stylistyka retro z gabarytami mniejszego europejczyka wydawał się strzałem w dyche. Choć wiadomo jeśli miał by to byc strzał w kolano zamiast w dyche to z bólem serca trzeba będzie zmienić obiekt poszukiwań.
Tylko niestety nie wiem co mogło by być innego wpisującego sie w kanon.
PS. Oprócz minivanów ja osobiście jeszcze biorę pod uwagę jakieś kombi. Może coś trafi w gusta Szwagra.
ford2fast - |28 Mar 2015|, 2015 14:15
Scorpio kombi Ma do wyboru dwa modele
DANEK1403 - |28 Mar 2015|, 2015 14:15
Pontiac trans sport
Macheck - |28 Mar 2015|, 2015 14:19
No niestety Pontiac ma podobne wymiary co Voyager --> nie mieści się do garażu
Że o Scorpio kombi nie wspomne
DANEK1403 - |28 Mar 2015|, 2015 14:31
To jakie wymiary ma ten garaż ?
Macheck - |28 Mar 2015|, 2015 14:57
Garaż to powiedziane tak w skrócie.
Dokładnie to brama garażowa jest wąskim gardłem.
Garaż nie ma osobnego wyjścia wiec wyłazi się brama główną.
Samochód powyżej 4,4m musiałby stanąć zderzakiem w linii progu bramy.
Jeśli jest szerszy niż 1,75 to zaczynają się problemy z wyjściem z garażu bo jest za mało miejsca żeby zmieścić się wózkiem inwalidzkim między zderzakiem a framugą (mimo że osoba chodząca spokojnie przejdzie)
Było testowane na przykładzie mojej scorupy - w końcu samochód "prawie" 5x2m
A tak żeby być dokładnym to dziś jadę do Szwagra to pomierzę wszystko co do milimetra
qhen - |28 Mar 2015|, 2015 15:26
Najprosciej by było zrobic wejscie z boku jesli jest taka możliwosć. ale pewnie nie ma .
moze takie cos ? http://otomoto.pl/mitsubi...-C36346038.html
Macheck - |28 Mar 2015|, 2015 15:34
Dzieki Qhen
Dam takie mitsu Szwagrowi pod rozwagę
A wejścia na zewnątrz dodatkowego nie ma jak i gdzie zrobić niestety. Tzn dodatkowe wejście już jest bezpośrednio do środka domu ale po wąskich stromych schodach bo garaż jest w podpiwniczeniu. A niestety schody to wróg kogoś na wózku
Maross - |28 Mar 2015|, 2015 15:40
Macheck, za wiele to o nim nie wiem ale wujek tym od lat jeździ i sobie to chwali - w automacie właśnie , mi jeszcze wpadł w oko chevrolet astro ale pewnie za stary
http://allegro.pl/chevrolet-astro-i5202921714.html
4,4 m wg. autocentrum ma
Macheck - |28 Mar 2015|, 2015 15:47
Hehehe... Czadowy ten Astro
Stare, nie stare... jeździ sie stanem technicznym a nie metryką
Choć dalej wymiary sa typowe amerykanskie 4,5 x 2m
I brak lewych tylnych drzwi może byc kłopotliwe
trzypion - |28 Mar 2015|, 2015 17:16
No dobrze, a opcja typu berlingo z wyjętą częścią kanapy z tyłu i wsiadanie/wysiadanie z garażu właśnie tyłem? Wózek zostaje w miejscu jednego tylnego fotela.
qhen - |28 Mar 2015|, 2015 17:23
| Cytat: | | No dobrze, a opcja typu berlingo |
a widziałes w z ASB ?
trzypion - |28 Mar 2015|, 2015 17:33
Oj, napisałem typu - czyli coś z wysoka budą, żeby dało się wjechać i wsiadka przez tył.
qhen - |28 Mar 2015|, 2015 17:39
acha
Macheck - |28 Mar 2015|, 2015 19:34
No i wyszło kilka rzeczy po dokładnym obmierzeniu garażu, jego wjazdu oraz rozmowie ze Szwagrem
1. Tak na szybko to nawet gdyby bylo ASB w berlingo to i tak by sie nie zmieścił na wysokość (czego wcześniej nie brałem pod uwagę). konstrukcja bramy garażowej niestety ogranicza wysokość do 176cm ( i to z opcją demontażu klamki) A berlingo + klony maja bez relingów 181cm wysokości
Wszelkie przeróbki garażu czy bramy sa bezsensowne. Koszty pewnie oscylują w cenie samochodu.
Wjazdy do samochodu przez bagażnik też są pomysłem komplikującym sposób używania. Rampa/podnośnik tez nie jest za darmo (nie daj boże gdyby jeszcze się do tego przyczepiło UDT to juz głowa pęka), a mus wyciągnięcia kanapy foteli tez mija sie z celem. To nie ma być jedno-osobowy samochód.
2. Po szczerej rozmowie ze Szwagrem tak jak przeczuwałem wybór jest jeden. Jest spełnieniem marzenia. Koniec i kropka ma byc PT Cruiser.
Tak więc prośba do każdego chetnego do pomocy w wyszukaniu takiej sztuki która nie będzie kompletnym trupem.
Gdyby ktoś sie znalazł z okolic Poznania i Przemyśla i wstępnie przynajmniej rzucił okiem na kandydatury czy warto jechać kilka setek km i dokładniej sprawdząc było by super.
Poznański Chevi (dokładnie z Mosina)
http://allegro.pl/show_item.php?item=5209353845
i Przemyski
http://otomoto.pl/chrysle...-C31522234.html
qhen - |28 Mar 2015|, 2015 20:25
[quote="Macheck"] Po szczerej rozmowie ze Szwagrem tak jak przeczuwałem wybór jest jeden. Jest spełnieniem marzenia. Koniec i kropka ma byc PT Cruiser.
Tak więc prośba do każdego chetnego do pomocy w wyszukaniu takiej sztuki która nie będzie kompletnym trupem.
tu niestety raczej nikt Ci nie pomoże bo kazdy PC jest trupem z założenia. Jesli szwagrowi nie zależy na bez awaryjnej jezdzie to niech ten model odpusci. Rozumiem osoby tzw pełnosprytne ,którym jak nie odpali auto czy coś tam to sobie poradza. Natomiast gdy jestes ,że tak poiwiem zależny od auta to omijał bym go szerokim łukiem. No ale to nie ja płace za auto i to nie ja bede nim jezdził. Natomiast co do osób poruszajacych sie na wózkach to jakiś czas temu próbowałem jak to jest na wózku koleżanki i powiem tak ,że ci co zajmuja sie projektowaniem krawezników ,sklepów i innych pierdół architewktonicznych to najpierw powinni pojezdzić sami po miescie.
kat - |28 Mar 2015|, 2015 21:33
Macheck,zapytam sąsiada w poniedzialek
Macheck - |28 Mar 2015|, 2015 21:38
Dzięki Andrzej. Byle nie był diesel i nie był czarny bo to wygląda jak karawan
kat - |28 Mar 2015|, 2015 21:43
srebrny,ale czy to traktor czy nie to ja nie wiem
Boni - |29 Mar 2015|, 2015 12:37
To może powiem tak, parafrazując stary tekst: "Boże! Proszę, daj mi odwagę, abym podążał za marzeniami na które mnie stać, siłę, abym odstąpił od marzeń, na które mnie nie stać i mądrość, aby mi się jedno z drugim nie popierdoliło".
Przynajmniej niech się trzyma tych 2.0 z neona, w porównaniu z innymi względnie tanie i małe ryzyko, oczywiście względnie - poza gównianymi napinaczami na kolizyjnym silniku, wiecznie przeciekającymi uszczelkami, w tym głowic, itp. i całą resztą pt cruisera w pakiecie, czyli elektryką z dupy, całą mechaniką z niziutkiej półki i bezpieczeństwem biernym poniżej oczekiwań.
Kto dorosłemu zabroni. Tylko nie wiadomo, po co ludzie pytają się o jakiekolwiek porady, kiedy i tak kupują oczami i "żeby nie był czarny". I piję tu nie tylko do tematu jw. ale najogólniej, np. do mojej rodziny i znajomych też.
gufer-posepny - |29 Mar 2015|, 2015 15:09
http://otomoto.pl/subaru-...-C35393157.html
proszę , boczne drzwi przesuwane . i wąskie .
bednarowski - |29 Mar 2015|, 2015 15:27
Za wysoki, ma 1,9m
Macheck - |29 Mar 2015|, 2015 16:18
| gufer-posepny napisał/a: | proszę , boczne drzwi przesuwane . i wąskie . |
złośliwiec przebrzydły
.
gufer-posepny - |29 Mar 2015|, 2015 20:37
e tam . właśnie wysokości nie zbadałem .
trzypion - |29 Mar 2015|, 2015 22:41
Jeździłem tym - powiem wam, że całkiem fajny ten maluszek. I pakowny.
pablo19 - |29 Mar 2015|, 2015 22:58
http://www.the-blueprints...ata_venture.jpg
Wymiary się zgadzają.
Ups, tam jest 18xx wysokości.
qhen - |29 Mar 2015|, 2015 23:08
a skacze to to jak piłka. Komfort jazdy = 0
pablo19 - |29 Mar 2015|, 2015 23:12
Samochodów jak psów:
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/21473
http://msp.money.pl/uslug...rta,144087.html
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/13434
[ Dodano: |29 Mar 2015|, 2015 23:19 ]
http://olx.pl/oferta/rena...html#22da75cabc Zawias obniżyć i się zmieści
[ Dodano: |29 Mar 2015|, 2015 23:24 ]
http://m.dziennik.pl/auto...est-dziennik-pl to jest fajne rozwiązanie
http://www.bmaxownersclub...21/Capture1.JPG
Macheck - |30 Mar 2015|, 2015 00:32
Sorki za troche złośliwości ale ktoś chyba jest z innego świata i nie czyta ze zrozumieniem wytycznych
Zobacz na ceny tych "wynalazków" bo tam dutków trzeba jak psów. Pozatym szukamy samochodu a nie dodatków i wypożyczalni samochodów dla niepelnosprawnych... nie tędy droga
Znowu... dla kogo ma to byc samochów? to niepełnosprawny ma byc kierowcą a nie byc przewożony na pace + patrz na cene vs budżet
B-Max jest super ale budżet już z kosmosu
Pomarzyć zawsze można....
pablo19 - |30 Mar 2015|, 2015 07:51
| Macheck napisał/a: | ...
Pomarzyć zawsze można.... | Cieszę się, że to zauważyłeś, bo w pewnym momencie zauważyłem, że wytyczne i ograniczenia wykluczają się w odniesieniu do tego co jest na rynku. Niski, wąski, krótki z odsuwanymi drzwiami i do tego amerykański w aftomacie na dokładkę tani.
Kangura pokazałem, żeby zaznaczyć, że są takie w aftomacie, co było chyba negowane, czyli kangur z obniżonym zawieszeniem jest jak najbardziej do ogarnięcia. http://olx.pl/oferta/kang...html#e922cbedd4 to tak, żeby Cię rampa nie raziła, poprzednim szwagier może wozić niepełnosprawnego znajomego
Stronę z niepełnosprawnymi pokazałem, żeby pokazać, że są tak przerobione auta jak tam pokazano, a nie po to żeby sugerować wynajem.
ford2fast - |30 Mar 2015|, 2015 08:25
Ale z B-maxem dałeś ognia
pablo19 - |30 Mar 2015|, 2015 10:59
Technicznie spełnia wymagania, a nawet mieści się w sferze marzeń
Boni - |30 Mar 2015|, 2015 11:24
Wracając do szrotu, przez chwilę na samym początku po ustaleniu że garaż to "garaż", myślałem o tych tojkach itp. mikrovanach z silnikiem pod kanapą, jak subaru powyżej. Ale to już chyba lepiej coś w kombi na kompakcie, i wywalić fotel pasażera itp.
Inna sprawa, że po zastanowieniu, w takich realiach jak dyskutowane, to wolałbym voyka/caravana SWB, 3.3 LPG, trzymać se pod chmurką i po prostu nie używać garażu.
Jeszcze inna sprawa, pt cruiser ma 4.3x1.7m, czyli prawie jak Scorpio, i czyżby dla tego jedynego wymarzonego garaż już nie był takim problemem?
Macheck - |30 Mar 2015|, 2015 11:30
Dzieki za dobre checi ale:
| pablo19 napisał/a: | | Cieszę się, że to zauważyłeś, bo w pewnym momencie zauważyłem, że wytyczne i ograniczenia wykluczają się w odniesieniu do tego co jest na rynku. Niski, wąski, krótki z odsuwanymi drzwiami i do tego amerykański w aftomacie na dokładkę tani. |
To może powtórze wytyczne troszke inaczej bo słowo pisane jest ułomne w przekazywaniu intencji. Moze trosze inaczej zostałem zrozumiany.
- budżet +/- 10k
- ASB
- Minivan, kombi, hatback (żeby psa przewozić)
- mile widziane drzwi przesuwne
- Samochód z przysłowiowym "jajem" najlepiej w stylu "amerykańskim"
- NIE ma byc przystosowany dla niepełnosprawnego, wystarczy że jest troszkę przyjazny (ASB, drzwi przesuwne itp)
później po dokladnym przemierzeniu garażu wyszlo że niestety nie wchodzą pod uwagę pierwsi zwycięscy w stylu chryśka Voyagera (max wymiary +/- 440x175x175)
Szukam dalej ale czy to ma być małe? Wąskie? No bez przesadyzmu! W wymiarach mieści się każdy czopek w stylu astry, golfa czy innego kompakta, choć rozumiem że przy scorpio wszystko jest małe i wąskie.
Panowie, Wiedziałem że są tu tacy którzy znają nietypowe i rzadko spotykane modele spełniające kryterium (co nie bedzie golfem czy astra)
I nie musi być specjalnie dla niepelnosprawnego!! Do każdego z ASB można wstawić wajchę z recznym gazem/hamulcem (którą juz mamy)
Krótka piłka: znacie takiego?
Jak się nie znajdzie to zamykamy temat.
qhen - |30 Mar 2015|, 2015 12:07
| Macheck napisał/a: | | Samochód z przysłowiowym "jajem" najlepiej w stylu "amerykańskim" |
te wymiary z wytycznych i styl amerykański to jakos tak maja sie nie po drodze.
Coś mi sie zdaje,że szwagier i tak kupi Piteka mimo ,że juz teraz wie iz to szmelc.
To już lepszą opcja był by senic ( no ale on nie amerykański).
[ Dodano: |30 Mar 2015|, 2015 12:10 ]
| Boni napisał/a: | | Inna sprawa, że po zastanowieniu, w takich realiach jak dyskutowane, to wolałbym voyka/caravana SWB, 3.3 LPG, trzymać se pod chmurką i po prostu nie używać garażu |
he he to zwal z dachu śnieg jak jesteś na wózku
pablo19 - |30 Mar 2015|, 2015 12:26
| qhen napisał/a: | ...
[ Dodano: |30 Mar 2015|, 2015 12:10 ]
| Boni napisał/a: | | Inna sprawa, że po zastanowieniu, w takich realiach jak dyskutowane, to wolałbym voyka/caravana SWB, 3.3 LPG, trzymać se pod chmurką i po prostu nie używać garażu |
he he to zwal z dachu śnieg jak jesteś na wózku | Nie smiejąc się napiszę: to odśnież 30 cm śniegu sprzed garażu, żeby go otworzyć. Mój mózg podąża w podobnym kierunku co Boni-ego, a mianowicie, że ja chyba wolałbym spełnić moje marzenia nawet w mniejszym stopniu chociażby kosztem nie trzymania auta w garażu, chyba, że Macheck napisze, że koniecznie trzeba parkować w garażu. Patrząc na to, ze szwagier do garażu musi wjeżdżać od strony bramy to chyba nie jest to dla niego jakiś luksus?
Macheck - |30 Mar 2015|, 2015 12:33
"nie" za parkowaniem pod chmurką niestety sa prozaiczne nie ma miejsca przed domem
Domek bliźniak gdzie droga dojazdowa do garaży jest wspólna. Parkowanie na dojeździe przed domem blokuje dojazdy innym mieszkańcom
Droga główna odpada bo brak chodników i jest wasko.
Operacja wejscia do samochodu - szerokość drogi prawi etyle samo co szer samochodu + kierowca na wózku
uff... jeśli nie wpadło Wam nic do głowy to tak jak myślałem skończy się na jakimś kompakcie kombi... (lub Pitim )
Ale to nie odemnie bedzie zależeć.. niestety
qhen - |30 Mar 2015|, 2015 12:33
| pablo19 napisał/a: | | Nie smiejąc się napiszę: to odśnież 30 cm śniegu sprzed garażu, żeby go otworzyć. |
Jak ma drzwi podnoszone to ten problem znika
ford2fast - |30 Mar 2015|, 2015 12:55
Z automatami były prawie od zawsze Fiesty
W garażu się zmieści , a wózek bez problemu można bez problemu do bagaja z dużą klapą
bednarowski - |30 Mar 2015|, 2015 13:03
| ford2fast napisał/a: | | Fiesty |
No i jest tak jakby amerykańskie
Boni - |30 Mar 2015|, 2015 14:16
| qhen napisał/a: | | pablo19 napisał/a: | | Nie smiejąc się napiszę: to odśnież 30 cm śniegu sprzed garażu, żeby go otworzyć. |
Jak ma drzwi podnoszone to ten problem znika |
Jak ma 30cm śniegu to bez odśnieżenia podjazdu żadnym normalnym samochodem czy vanem nie wyjedzie i tak, więc teoretyzować se możemy o drzwiach czy dachach w trupa.
Jak taki układ wjazdu i garażu, no to zostaje małe kombi chyba tylko, albo mikrovan japoński a la jajko (kei car) jak ten subaru powyżej.
O, są berlingo itp. w automacie? to chyba nie te pieniążki jeszcze, ale dobrze wiedzieć...
qhen - |30 Mar 2015|, 2015 14:17
jeszcze kwestia psa moze to jakiś nowfundland (czyli gabaryty małego niedzwiedzia )
wieloryb - |31 Mar 2015|, 2015 10:20
Macheck, czy patrzyliście na samochody marki Daihatsu? Mają oni kilka kompaktowych vanów, które spełniają wiele z założeń.
Oto link do zestawienia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Daihatsu .
pablo19 - |31 Mar 2015|, 2015 10:21
Ile z tych vanów jest dostępnych w Polsce?
kat - |31 Mar 2015|, 2015 10:24
pewnie zaden,ale "wrażenia" pozostaja na zawsze
wieloryb - |31 Mar 2015|, 2015 10:24
Z pewnością żaden w oficjalnej sprzedaży, trzeba sprawdzić ile używanych po niej jeździ. W Krakowie można takie od czasu do czasu zobaczyć.
[ Dodano: |31 Mar 2015|, 2015 10:26 ]
oto kilka ofert z otomoto: http://otomoto.pl/osobowe?q=Daihatsu+Materia
kat - |31 Mar 2015|, 2015 10:27
Wczoraj widzialem cos autopodobnego,w kolorze kupy i kształcie jajka z tym znaczkiem "d" na masce.Mialem chwile zadumy jak mozna wsiasc do czegos takiego.Takie pojazdy robi Daihatsu
to juz moze warto na to zerknąć
http://otomoto.pl/osobowe/suzuki/ignis
wieloryb - |31 Mar 2015|, 2015 10:31
Kat, piszesz o wrażeniach estetycznych zupełnie nie podejmując wątku merytorycznego - rozumiem. Ale te coś takiego może się okazać strzałem w dziesiątkę. Jakbym miał mieć dwa samochody w tym jeden duuży do jazdy, a drugi mały do miasta, to Daihatsu bym wybrał. Primo, że śmisznie wygląda; secundo, wlezie wszędzie; tertio, kapitalna widoczność musi być, bo szyby niemal pionowe.
Teraz garść innych Daihatsu: http://otomoto.pl/osobowe?q=Daihatsu+Move
kat - |31 Mar 2015|, 2015 10:33
estetyka tez sie liczy i to bardzo
tez dałem przyklad do dyskusji,piekne to nie ejst,ale wg mnie o wiele lepsze niz D
wieloryb - |31 Mar 2015|, 2015 10:33
O Suzuki myślałem o Wagonie R+/Oplu Agila. Ignis też mógłby być.
kat - |31 Mar 2015|, 2015 10:36
bardziej niz aquila to zafira,jednak lepiej zdecydowanie wyglada
ale jak patrze na te dziwadła to wolałbym juz zdecydowanie tego Pitka o którym Macheck napisał,ze jest brany najbardziej pod uwage
pablo19 - |31 Mar 2015|, 2015 10:37
Nawet to by miało sens:
http://otomoto.pl/daihats...-C36422384.html
długość (mm) 4100
szerokość (mm) 1640
wysokość (mm) 1600
kat - |31 Mar 2015|, 2015 10:40
duzym plusem pewnie sa otwierane tak szeroko drzwi
wieloryb - |31 Mar 2015|, 2015 10:43
Ano.
Jest jeszcze Mitsu Grandis/Space Wagon.
qhen - |31 Mar 2015|, 2015 10:53
| wieloryb napisał/a: | | Jest jeszcze Mitsu Grandis/Space Wagon. |
to juz proponowalem ale chyba nie przypadło do gustu
wieloryb - |31 Mar 2015|, 2015 11:20
Aha.
Macheck - |2 Kwi 2015|, 2015 20:44
Dzięki Panowie za pomoc!
Myślałem że jednak jakiś model mi uciekł ze świadomości ale jednak nie
No niestety Szwagier będzie musiał wybrać między bardzo funkcjonalnym "potworkiem" stylistycznym, troszkę mniej funkcjonalnym ale za to nijakim kompaktem w kombiku lub zaszaleje wbrew instynktowi samozachowawczemu czyli pomyśli o Pitim.
Jeszcze raz dzięki za burze mózgów!
Wesołych Świąt Wielkanocnych tej zimy!
kat - |2 Kwi 2015|, 2015 20:50
ten pitek co stoi u mnie to kuter
Macheck - |2 Kwi 2015|, 2015 20:54
| kat napisał/a: | | ten pitek ... to kuter |
No to brzydaaaaaal
Ale dzięki za wywiad
gufer-posepny - |2 Kwi 2015|, 2015 21:37
A tak z praktyki to w bloku miałem sąsiada co mu niestety nogi się zepsuły i jezdził .... W210 sedan . jakoś ogarniał wsiadanie do auta i wózek chyba prawą stroną wciągał czy coś . w dodatku prezes 2 firm . ale żywiołowy . jak mama wychodziła z bloku to on jej drzwi otwierał chociaż wypadałoby odwrotnie .
z drugiej beczki właśnie gadałem z gościem ma e39 sedana . fabrycznie było przerobione dla starszej pani co kręgosłup padł . poprostu nie może się obracać . auto zaraz po opuszczeniu fabryki poszło do profesjonalnej przeróbki .. dostało obracany fotel ( przeróbka sanek ) oraz ogranicznik prędkości do 80 km/h .
ale chyba nie na temat
trzypion - |2 Kwi 2015|, 2015 21:53
Mój kumpel jeździł w ten sposób Trabantem (wersja Hycomat)
|
|