| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - BOB - dziwne zachowanie i brak mocy :-(
DareckiSz - |22 Mar 2015|, 2015 17:51 Temat postu: BOB - dziwne zachowanie i brak mocy :-( Witam.
Mam problem ze zlokalizowaniem usterki. Objawy są następujące: Stoję z uruchomionym silnikiem np. na światłach. Zielone - ruszam. samochód przejeżdża kilka metrów i dalej nic. Silnik traci moc. Dodawanie gazu nic nie daje. Tak trwa kilka sekund a potem nagle silnik odzyskuje moc i samochód rusza dalej. Dzieje się to bardzo gwałtownie. Podczas normalnej jazdy czasami też czuć wyraźny spadek mocy. Nie sposób wtedy przyspieszyć. Dopiero wciśnięcie gazu do dechy i redukcja skrzyni pozwala przyspieszyć. Objawy są identyczne na benzynie jak i na gazie. Nie potrafię jednak określić w jakich okolicznościach się to dzieje. Jednego dnia jeździ normalnie a innego mam stracha ruszając z podporządkowanej bo nie wiem, czy przyspieszy. Zrobiłem już wiązkę silnika i skrzyni biegów. Czekam na cieplejszą aurę i biorę się za podłużnicę. ECU pokazuje następujące błędy:
1. P0158: O2 Sensor Circuit High Voltage (Bank 2 Sensor 2) - jak jestem podpięty to niby normalnie działa ale widocznie jest z nią jakiś problem
2. P1409: EGR Vacuum Regulator circuit malfunction - sam odpiąłem wtyczkę bo zlikwidowałem EGR całkowicie - nie wiem, czy nie ma to wpływu na pracę ECU
3. P1131: Lack of Upstream Heated Oxygen Sensor Switch - Sensor Indicates Lean - Bank No. 1
4. P1151: Lack of Upstream Heated Oxygen Sensor Switch - Sensor Indicates Lean - Bank No. 2
Nie do końca rozumiem komunikatów ale wygląda na problem z obwodem podgrzewania sond lambda
5. P0171: System too Lean (Bank 1)
6. P0174: System too Lean (Bank 2)
Uboga mieszanka. Kiedy podłączam się podczas pracy silnika, to gdy próbuję przyspieszać to korekty dochodzą do 25%. Tak samo na LPG i na PB więc to raczej nie problem z brakiem paliwa. Dodatkowo słychać jak "grają zawory" podczas przyspieszania. Miałem kiedyś 2.9 12V i mogę porównać, że mój 24V jest słabszy. Może któryś z szanownych forumowiczów podsunie mi jakiś pomysł, co z tym zrobić? Z góry dziekuję.
Struna - |22 Mar 2015|, 2015 17:54
Jak zrobisz wiązkę podłużnicy to zapewne problemy znikną.
Jankes - |22 Mar 2015|, 2015 17:58
Dokladnie jak Jurek pisze.
DareckiSz - |22 Mar 2015|, 2015 18:01
Z pewnością. Scorpio ma duszę, a moje szczególnie pokręconą
DANEK1403 - |22 Mar 2015|, 2015 18:18
Bo to właśnie scorpio
|
|