| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Fachowiec od automatów
mass44 - |4 Lut 2015|, 2015 23:21 Temat postu: Fachowiec od automatów Chłopaki, jak w temacie pilnie poszukiwany fachowiec (uczciwy) od automatów,
woj. podkarpackie, ew. małopolskie może ktoś zna takiego fachmana.
Jankes - |5 Lut 2015|, 2015 07:36
Obwiam sie ze klubowego mechanika od automatóww tych rejonach nie znajdziesz.
A dwa toczy wogóle jest sens cokolwiek remontowac w scorpiowym automacie??
trzypion - |5 Lut 2015|, 2015 08:55
Jankes, zawsze jest - niezawsze ekonomiczny
W Krakowie na Makuszyńskiego wyglądaja na sensowny serwis. Aczkolwiek do naprawy w serwisie bez 2kzł nie podchodź. Taniej nie będzie.
kat - |5 Lut 2015|, 2015 10:49
| Jankes napisał/a: |
A dwa toczy wogóle jest sens cokolwiek remontowac w scorpiowym automacie?? |
niewiadomo czy o taki automat chodzi,on ma jeszcze jedno auto
mass44 - |5 Lut 2015|, 2015 16:34
| Jankes napisał/a: | Obwiam sie ze klubowego mechanika od automatóww tych rejonach nie znajdziesz.
to nie o scorpio chodzi :]
Phedra się obraziła i wsteczny wyszedł
[ Dodano: |5 Lut 2015|, 2015 16:36 ]
| trzypion napisał/a: | | W Krakowie na Makuszyńskiego wyglądaja na sensowny serwis. Aczkolwiek do naprawy w serwisie bez 2kzł nie podchodź. Taniej nie będzie. |
Generalnie to chyba taśma sobie strzeliła, sama taśma 350 zł orginał + wymiana wydaje mi się, że chyba mniej niż 2 tyśki, ale poprawcie mnie jeśli się mylę.
Jankes - |5 Lut 2015|, 2015 16:37
| mass44 napisał/a: | | Jankes napisał/a: | Obwiam sie ze klubowego mechanika od automatóww tych rejonach nie znajdziesz.
to nie o scorpio chodzi :]
Phedra się obraziła i wsteczny wyszedł |
To moze warto zapytac na forum stwozone dla tego modelu...
trzypion - |5 Lut 2015|, 2015 18:49
No to Ci się wydaje, że mniej Ale spróbuj, może Ci się uda.
Struna - |6 Lut 2015|, 2015 00:13
| mass44 napisał/a: | | Generalnie to chyba taśma sobie strzeliła, sama taśma 350 zł orginał + wymiana wydaje mi się, że chyba mniej niż 2 tyśki, ale poprawcie mnie jeśli się mylę. | no to bajkowo, wiesz co jest nie tak, wiesz co i jak, to sobie sam napraw będzie grubo taniej niż 2 klocki
trzypion - |6 Lut 2015|, 2015 08:10
Może ja Ci uswiadomię o co chodzi na moim przykładzie - mam bardzo ładna A4LDE od Jankesa, którą na własne zyczenie uszkodziłem - taśma hamulca biegu 2/3 (środkowa) spadła z łapek. Naprawa banalna i nie wymaga w zasadzie nic... W zasadzie. Bo żeby do niej się dostać trzeba zdjąć blok zaworów. A to oznacza tylko dwie uszczelki - miski olejowej i bloku zaworów. No i do ustawienia bloku zaworów jedno narzedzie specjalne...
Niby nic, a w sumie jak się złozy razem, to parę stówek wychodzi.
Wymiana taśmy to juz poważniejszy demontaż skrzyni i koszty zaczynają bardzo szybko iśc w górę.
Gaiger - |6 Lut 2015|, 2015 08:44
| trzypion napisał/a: | | taśma hamulca biegu 2/3 (środkowa) spadła z łapek. Naprawa banalna i nie wymaga w zasadzie nic... W zasadzie. Bo żeby do niej się dostać trzeba zdjąć blok zaworów. |
Śmiem twierdzić że zdjęcie tylko płyty sterującej nic nie da.
Moim zdaniem bez demontażu połowy skrzyni nie masz szansy spiąć ponownie środkowej taśmy.
A wtedy nie wiadomo czy nie puszczą uszczelnienia na środkowym suporcie.
Struna - |6 Lut 2015|, 2015 09:53
Żeby cokolwiek zrobić ze skrzynią to trzeba ją przede wszystki zdjąć z auta, co wcale nie jest takie banalne.
Większość zakładów za demontaż i montaż skrzyni ponownie krzyczy około 500 zeta. A gdzie cała reszta?
trzypion - |6 Lut 2015|, 2015 11:39
| Gaiger napisał/a: |
Śmiem twierdzić że zdjęcie tylko płyty sterującej nic nie da.
Moim zdaniem bez demontażu połowy skrzyni nie masz szansy spiąć ponownie środkowej taśmy.
A wtedy nie wiadomo czy nie puszczą uszczelnienia na środkowym suporcie. |
Śmiem sie nie zgodzić - mam swoją starą skrzynię na stole i na niej sprawdzałem - po zdjęciu bloku zaworów odsłania sie ładne okienko do łapki od strony siłownika, od strony śruby regulacyjnej jest dostęp nawet bez zdejmowania tego bloku.
Anyway - w midpartsie uszczelki samego bloku zaworów nie wystepuja osobno, a komplet uszczelek to ~800 zeta. Czyli tyle, ile kosztuje dobra skrzynia u Jankesa
Gaiger - |6 Lut 2015|, 2015 12:28
| trzypion napisał/a: | | po zdjęciu bloku zaworów odsłania sie ładne okienko do łapki od strony siłownika, od strony śruby regulacyjnej jest dostęp nawet bez zdejmowania tego bloku. |
No widzieć a zrobić to taka mała różnica.
| trzypion napisał/a: | | w midpartsie uszczelki samego bloku zaworów nie wystepuja osobno, a komplet uszczelek to ~800 zeta. |
Pitolisz, 229 zł z rocznika do '97 i 329 zł powyżej '97
trzypion - |6 Lut 2015|, 2015 12:58
Struna, Pewnie istnieje, ale nie dotarłem do alternatywnego źródła - masz jakieś?
Gaiger, widziałem, zdjąłem i załozyłem. Po to mam ta stara skrzynię, żeby na niej próbować
qhen - |7 Lut 2015|, 2015 11:02
| Cytat: | to nie o scorpio chodzi :]
Phedra się obraziła i wsteczny wyszedł |
a po co wsteczny?
http://www.cda.pl/video/1...dziala-wsteczny
|
|