| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Brak wskazań zegara, problem z zapłonem
hleb23 - |18 Gru 2014|, 2014 20:40 Temat postu: Brak wskazań zegara, problem z zapłonem Spotkał mnie dziwny problem. Mam ogromną prośbę o pomoc do forumowych elektryków. Zauważyłem wczoraj że padły mi światła mijania. Dzisiaj wziąłem próbówkę i zacząłem sprawdzać. Okazało się, że nie było prądu przy gniazdach na żarówki. Sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie całe. Później padło podejrzenie, że być może włącznik świateł nawalił. Wyciągnąłem włącznik, przed oczami ukazała się kostka na 15 pinów (14+1 brakujący). Sprawdziłem próbówką prąd w tej kostce, i wydawałoby się ok. Jednak nie było pewności czy sam przełącznik działa, tak więc wziąłem kabelek, i łączyłem poszczególne gniazda w kostce ze sobą, żeby wyeliminować awarie samego pokrętła od świateł. Pozycje udało się tak zapalić bo ale mijania nie. Problem jednak zaczął się dopiero wtedy kiedy złożyłem włącznik świateł. Spróbowałem odpalić samochód, ale za każdym razem jakby rozrusznik zostawał odłączany. Na zegarach po włączenie pierwszej i drugiej pozycji kluczykiem nie "obudziły" się żadne wskazania. Tzn. zegary się podświetliły ale ani obrotomierz się nie włączył, ani wskazanie ilości benzyny ani stan licznika. Wyciągnąłem więc włącznik, i przypadkowo złączyłem dwa "gniazda na piny" ze sobą i licznik ożył (pojawiły się wskazania). Samochód tym samym odpalił. Dopiero wtedy kiedy dostał sygnał od jakby całego komputera. Podjechałem na szrot, dopasowałem dwa inne włączniki świateł, po podłączeniu każdego z nich było to samo. Na koniec, wyciągnąłem z kolegą mechanikiem skrzynkę główną. Po otworzeniu, skrzynka niczym nowa, nawet gumy na który się trzyma wyglądają niemalże jak nowe. Znalazłem jednak wtyczkę przychodzącą do bezpiecznika od świateł mijania, którą była odgięta. Problem teraz polega na tym, że jutro zakładamy skrzynkę bezpieczników a ja w dalszym ciągu nie wiem jak normalnie odpalać samochód? Co zepsułem...
[ Dodano: |20 Gru 2014|, 2014 12:30 ]
Po założeniu skrzynki, i poprawieniu wtyczki niebieskiej od spodu skrzynki wróciły światła mijania i pozycje. Teraz brakuje ogrzewania tylnej szyby, elektrycznego lusterka z prawej strony i najwolniejszego trybu wycieraczek(manetka w dół). Może mi ktoś podpowiedzieć gdzie szukać?
[ Dodano: |21 Gru 2014|, 2014 00:51 ]
Wymieniłem bezpieczniki, odpowiedzialny był bezpiecznik 16 i 17. Wszystko wróciło do normy, może komuś się to kiedyś przyda. (oby nie)
|
|