Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - płyn znika

Marcin - |4 Sie 2004|, 2004 09:39

a ogrzewania uzywałeś od tamtej pory? może nagrzewnica jest pusta, ja zmieniałem płyn w listopadzie 2 lata temu i niby było ok, ale po 2 kilometrach jak włączyłem ogrzewanie to zaczęło trochę płynu brakowac, pozatym podczas jazdy na wzniesieniach tez trochę go polało po cąłym silnki i trochę było mało, ale jak wróciłem do domu to dolałem ile brakuje i jest OK do dzisiaj
VIK - |6 Sie 2004|, 2004 21:05

Oglądnij świece zapłonowe, z reguły - jeśli przedmuchuje uszczelkę, albo kanały, czy gniazda-świece są czystsze. Pomiar kompresji też troszke podpowie.
zbyszek - |6 Sie 2004|, 2004 21:20

Ale nie zaszkodzi chyba podjechać do jakiegoś warsztatu aby sprawdzili czy nie wydmuchało uszczelki, koszt raczej niewielki (u nas robią to gratis), a przynajmniej masz pewność. Już chyba o tym pisałem kiedyś kumpel też miał podobnie olej czyściutki, płyn również - tylko płynu ubywało. Poszła uszczelka.
VIK - |6 Sie 2004|, 2004 21:30

no, to nie Poldek, rzadko wali płyn w olej, czy na odwrót, zwłaszcza w DOHCu, także-zdiagnozuj to faktycznie czym prędzej, będziesz wiedział na czym stoisz.
VIK - |7 Sie 2004|, 2004 08:14

wszystkie jednakowe??
VIK - |7 Sie 2004|, 2004 11:53

no, to teraz wyczyść, pojeździj i dokładnie się przyjrzyj tej jaśniejszej
mokra być nie musi

Pershing - |7 Sie 2004|, 2004 12:02

Przy takiej temperaturze jaka panuje w silniku to swieca nie bedzie mokra, chyba ze duzo plynu przedostaje sie do cylindra ale wtedy to by kulał na jeden gar.
Rafał A.(antek) - |7 Sie 2004|, 2004 13:33

na zapalonym silniku odkrecic korek zbiornika wyrownawczego plynu i popatrzec/posluchac czy z tej gornrj rurki wydmuchuje powietrze czy nie. Jka pojdzie uszczelka to przedmuch jest cylinder - chlodzenie, do oleju nie przedostaje sie. A no i plyn bedzie syfny i bedzie nierowno pracowal, i spalal wode czyli dymil na bialo.
VIK - |7 Sie 2004|, 2004 19:05

a niekoniecznie, wszystko zależy do jakiej temp. w czasie jazdy się zagrzeje i na ile pracuje pęknięcie/wydmuchanie, a jak odkręcisz korek na pracującym silniku, to Z DOLNEGO węża przy przegazówce nie wyrzuca płynu??
seru123 - |10 Sie 2004|, 2004 17:58

Kup CocaCole ........z pustej 1.5l butelki odetnij dno, wsadz ja pyskiem do zbiorniczka (uszczelnij prowizorycznie) zalej do polowy plynem zapal silnik i patrz co sie dzieje. Jak bedzie wywalalo plyn przy mocnym przegazie albo beda szly babelki to sprawa jasna.........tylko obserwuj akcje od zimnego do b goracego silnika, tak jak VIK pisal nieszczelnosc moze sie pojawiac i znikac w zaleznosci od temperaturki .
pzdr
Sebastian

inmar - |23 Sie 2004|, 2004 19:55

właśnie mam taki sam problem,dolewam raz na miesiąc ok 0,5 litra a nic nie widać ani w spalinach ani na silniku czy to jest zimny czy ciepły.Byłem u mechanika to powiedział mi że mam się nie martwić i wiele aut tak ma ale to nie jest normalne przeca
TCQ - |25 Wrz 2004|, 2004 10:31

Pershing napisał/a:
Przy takiej temperaturze jaka panuje w silniku to swieca nie bedzie mokra, chyba ze duzo plynu przedostaje sie do cylindra ale wtedy to by kulał na jeden gar.

Gdyby tak było to ciśnienie by chłodnice i nagrzewnice rozsadziło, miałem tak w escorcie, pękła mi głowica, ciśnienie z cylindra poszło na układ wodny i rozsadziło chłodnice i nagrzewnice, możecie sobie wyobrazić jaki remont przeszłem przez to.