Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Problem z radiem

Khazar - |24 Paź 2014|, 2014 16:08
Temat postu: Problem z radiem
Kilka problemów z radiem. Resetuje się przy każdym odpalaniu silnika. Kod pamięta, ale wszystkie ustawienia typu głośność, balans są zresetowane.
To jest norma czy coś mam nie tak ? Wcześniej używałem radia sound 2000 w którym pokrętła były analogowe (?) i ustawienie zostawało w takiej pozycji w jakiej fizycznie znajdowało się pokrętło.
Może to wynikać z nieprawidłowego podłączenia zasilania ? Wiązka była pod kostkę iso, być może coś nie tak podłączyłem. Również głośność jest słaba, nie wiem czy to wina głośników czy może właśnie coś z tym zasilaniem nie tak, ale to samo radio w sierrze gra 2 razy lepiej.

Radio o którym mówię to 7000 rds.

Pozdrawiam.

Julek - |24 Paź 2014|, 2014 16:30

Podtrzymanie radia nie podłączone - jeśli była jakaś rzeźba w kablach to podłącz poprawnie stałe 12V wg schematu https://www.google.pl/sea...tml%3B533%3B571

Głośność to już inna kwestia raczej niezależna od zasilania, ale może pomyliłeś przewody od głośników (plusy z minusami)?

Khazar - |24 Paź 2014|, 2014 16:48

Głośniki prawie na pewno muszą być pomieszane. To pewnie dla tego. Przy okazji wymiany głośników chcę poprowadzić nowe przewody. Dzięki za odpowiedź.
bingo - |24 Paź 2014|, 2014 21:21

sprawdzić zasilanie stałe z plusem ze stacyjki - może zamienione. Podobnie kable głośnikowe - też zamienione.
Khazar - |25 Paź 2014|, 2014 02:01

A czy w takim wypadku nie przepadałby kod ?
Julek - |25 Paź 2014|, 2014 08:11

spisz nr seryjny radia i kod się znajdzie
Khazar - |25 Paź 2014|, 2014 09:12

Wiem jak rozkodować, ale czy gdyby było podłączone na odwrót to czy ten kod by się nie resetował ? Resetują się tylko ustawienia typu głośność, balans, kod zostaje.

Korzystając ze schematów sprawdziłem wtyczki
http://elektron.pol.lubli...ble/oemford.htm

Odwracając radio tyłem, tak żeby gniazdo wyglądało tak jak na schemacie nr 2, mam podłączone odpowiednio (a przynajmniej jak to podłączałem to taką metodą)
1. + podtrzymanie
2. masa
3. + ze stacyjki
4. podświetlenie
5. brak
6. masa
7. antena

1. i 6. we wtyczce są grubsze niż reszta przewodów.

Jeżeli chodzi o głośniki to również zgodnie ze schematem :
1. LF
2. LF
3. LR
4. LR
5. RF
6. RF
7. RR
8. RR

jeżeli chodzi o tylne głośniki to sprawdziłem że odpowiednie przewody na wtyczce mają te same kolory co na końcówkach przy głośnikach, przy czym końcówki przy głośnikach mają kształt litery T i pin znajdujący się na krótszym boku ma numer nieparzysty a ten na dłuższym ma numer parzysty. W przypadku RR 7. jest biała i jest podłączona na krótszy bok, a 8. brązowa na dłuższy.

ford2fast - |25 Paź 2014|, 2014 12:35

Możesz połączyć zasilanie po stacyjce z zasilaniem stałym i sprawdzić
Khazar - |25 Paź 2014|, 2014 13:06

Sprawdzałem przed chwilą miernikiem. Masa jest na pewno w 2 i 6 więc bez względu na to którą stoną ustawie wtyczkę będzie masa. W 1 pinie jest + stały, zastanawiam się tylko czy nie mam + ze stacyjki zamienionego np z podświetleniem lub sterowaniem anteny ? To by mogło dać takie efekt ? Czy w podświetleniu jest prąd tylko jak zapale światłą czy wystarczy przekręcić stacyjkę ?
lukas2 - |25 Paź 2014|, 2014 13:10

Khazar napisał/a:
Czy w podświetleniu jest prąd tylko jak zapale światłą czy wystarczy przekręcić stacyjkę

Po włączeniu świateł

Khazar - |25 Paź 2014|, 2014 13:25

A coś w wiązce od radia może jeszcze dawac + po przekręceniu kluczyka, przy wyłączonych światłach ?

[ Dodano: |29 Paź 2014|, 2014 15:37 ]
Masakra. Winna była wtyczka od mp3. Jak dorabiałem to skorzystałęm z gotowej od jakichś słuchawek. Niby sprawdziłęm czy grają na obie strony ale okazało się że jednak nie zawsze.
Jak ją przytrzymam to gra na wszystkie głośniki jak trzeba.