| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Reperaturki Mk1 - progi
Kamil_Scorpio_ - |12 Wrz 2014|, 2014 07:32 Temat postu: Reperaturki Mk1 - progi http://allegro.pl/prog-pr...4579576531.html chociaż tu rok inny, podpasują?
Albo te:
http://allegro.pl/prog-fo...4567363957.html
Czy to jest coś warte? ta blacha i wgl? Czy może ktoś od nas z forum potrafi sam takie coś zrobić z lepszej blachy niż ta??
Julek - |12 Wrz 2014|, 2014 09:20
Forum ogólne nie służy do zadawania pytań technicznych dotyczących scorpio, jest od tego odpowiedni dział o nazwie problem. Taki forumowy Sw0jaCZ3K powinien chyba o tym wiedzieć. We właściwym miejscu temat o reperaturkach jest na początku listy wiadomości.
Kamil_Scorpio_ - |12 Wrz 2014|, 2014 09:46
| Julek napisał/a: | | Forum ogólne nie służy do zadawania pytań technicznych dotyczących scorpio, jest od tego odpowiedni dział o nazwie problem. Taki forumowy Sw0jaCZ3K powinien chyba o tym wiedzieć. We właściwym miejscu temat o reperaturkach jest na początku listy wiadomości. |
"Ogólne Ostatni post: Reperaturki Mk1 - progi...
Związane z FST lub Scorupą"
Związane ze scorpio? Związane, dziękuję, do widzenia
ps. To ty Julek nic nie wniosłeś w tym temacie, czyli zwyczajny "OT"
Julek - |12 Wrz 2014|, 2014 10:04
OK, widać jesteś najmądrzejszy jednak
YaKuZ - |12 Wrz 2014|, 2014 11:08
ani jedne ani drugie...pepi mówił że są do doopy. ja zamówiłem ocynkowane!
Julek - |12 Wrz 2014|, 2014 14:31
Dobra, widzę że trzeba Ci to wyłożyć jak dziecku.
To jest forum ogólne. Jego (trudne słowo) podtytuł brzmi "Związane z FST lub Scorupą". Oznacza to, że dyskutuje się tutaj na tematy, jak sama nazwa wskazuje - ogólne. Znajdują się w tym dziale wątki takie jak wybór auta "po scorpio", przechwałki komu ile pali scorpio, czy też rozkmninianie VINów i wynikającego z nich wyposażenia.
Do zadawania pytań technicznych służą odpowiednie fora techniczne, no a nie zaprzeczysz chyba, że szczegółowe pytanie dot. reperaturek jest zagadnieniem technicznym, a nie ogólną dyskusją. Gdybyś pytał o to, czy w ogóle warto robić reperaturki bo to przecież stare graty i zaraz w całości się zutylizują - zgoda, można sobie popierdywać o tym w ogólnym. Ale jeśli chcesz uzyskać konkretną odpowiedź na zagadnienie techniczne - zamieść pytanie w odpowiednim dziale.
Nie ma to służyć Twojej niewygodzie, ani stanowić przyczyny do bezpodstawnego zwrócenia Ci uwagi, a jedynie utrzymania jakotakiego porządku na forum i niepowtarzania w kółko tych samych wątków. Po prostu ktoś, kto po Tobie będzie szukał odpowiedzi na podobne zagadnienia przeszuka przede wszystkim forum techniczne, dział problem, a w szczególności "nadwozie". Na forum ogólnym wątek zginie i za chwile znów ktoś będzie pytał o to samo.
Pomijam już fakt, że stosując Twoją drogę dedukcji wszystkie działy na forum są niepotrzebne, bo przecież wszystko mniej lub bardziej można podciągnąć pod dział ogólny, nie?
Kamil_Scorpio_ - |14 Wrz 2014|, 2014 11:01
| YaKuZ napisał/a: | | ani jedne ani drugie...pepi mówił że są do doopy. ja zamówiłem ocynkowane! |
Ile zapłaciłeś? PW Jacek
| Julek napisał/a: | Dobra, widzę że trzeba Ci to wyłożyć jak dziecku.
To jest forum ogólne. Jego (trudne słowo) podtytuł brzmi "Związane z FST lub Scorupą". Oznacza to, że dyskutuje się tutaj na tematy, jak sama nazwa wskazuje - ogólne. Znajdują się w tym dziale wątki takie jak wybór auta "po scorpio", przechwałki komu ile pali scorpio, czy też rozkmninianie VINów i wynikającego z nich wyposażenia.
Do zadawania pytań technicznych służą odpowiednie fora techniczne, no a nie zaprzeczysz chyba, że szczegółowe pytanie dot. reperaturek jest zagadnieniem technicznym, a nie ogólną dyskusją. Gdybyś pytał o to, czy w ogóle warto robić reperaturki bo to przecież stare graty i zaraz w całości się zutylizują - zgoda, można sobie popierdywać o tym w ogólnym. Ale jeśli chcesz uzyskać konkretną odpowiedź na zagadnienie techniczne - zamieść pytanie w odpowiednim dziale.
Nie ma to służyć Twojej niewygodzie, ani stanowić przyczyny do bezpodstawnego zwrócenia Ci uwagi, a jedynie utrzymania jakotakiego porządku na forum i niepowtarzania w kółko tych samych wątków. Po prostu ktoś, kto po Tobie będzie szukał odpowiedzi na podobne zagadnienia przeszuka przede wszystkim forum techniczne, dział problem, a w szczególności "nadwozie". Na forum ogólnym wątek zginie i za chwile znów ktoś będzie pytał o to samo.
Pomijam już fakt, że stosując Twoją drogę dedukcji wszystkie działy na forum są niepotrzebne, bo przecież wszystko mniej lub bardziej można podciągnąć pod dział ogólny, nie? |
Nie Jakby temat komuś przeszkadzał prócz Tobie to uwierz mi że mod bądź admin by go usunął/przeniósł. Wytłumaczyłeś "ŁADNIE" Ale Julianie, jak taki inteligent z Ciebie to trza na uczelniach wykładać, a nie marnować się przy smarach.. Nie zrozum mnie źle, ale tak dokładnie to nikt mi jeszcze nie wytłumaczył odkąd żyje
ps. Julka na moda I wiesz że do Ciebie nic nigdy nie miałem, a od pouczania mnie są odpowiednie osoby z prawami. Więc proszę Cię po raz ostatni, jeżeli nie wnosisz nic do mojego tematu, to się nie udzielaj. A to że temat zniknie jak się dowiem, to wiem, bo sam poproszę o jego usunięcie.
Dziękuję i Pozdrawiam
Kamil
YaKuZ - |14 Wrz 2014|, 2014 11:09
po 115 złotych w Puławach zamawiałem sobie
Kamil_Scorpio_ - |14 Wrz 2014|, 2014 12:57
| YaKuZ napisał/a: | po 115 złotych w Puławach zamawiałem sobie |
Zapodaj numerek Biore dwie
bednarowski - |14 Wrz 2014|, 2014 13:13
Też bym porposił info jak sobie załatwić takie progi
YaKuZ - |14 Wrz 2014|, 2014 18:45
żebym to ja miał Pepiego zapytaj, może ma kawałek z nalepką
kat - |14 Wrz 2014|, 2014 19:27
a jakie robi Klokerholm?
bo maja tego sporo
Kamil,wewnętrzne tez kup od razu
gufer-posepny - |14 Wrz 2014|, 2014 19:33
ostatnio i do volvo się ocynkowane pojawiły . generalnie to podstawowy błąd to malowanie lakieru na to czarne co mają te reperaturki . to jest tylko po to by reperaturka leżąc na magazynie nie zardzewiała . trzeba to zeszlifować i cały proces malowania wykonać wszystkie etapy i będzie cycuś . a jak ktoś na to pomaluje to za rok dwa ma powtórkę z zabawą .
pepi - |14 Wrz 2014|, 2014 20:09
chłopie jakbyś robił to byś wiedział jak to jest z tymi czarnymi w kataforezie czy jakoś tak to się nazywa
możesz nawet je namoczyć w oleju i tak zardzewieją
sprawdzone nie jednokrotnie .
Co do tych lepszych one mają te same numerki co czarne !!
i nawet jeden kolega zakupił u krzyżaków i przyszły te same tylko nalepki były na tamtych nalepkach
fajnie co nie
i cena w euro
pablo19 - |15 Wrz 2014|, 2014 11:37
Ja mam takie czarne przyspawane, zobaczymy ile wytrzymają
pepi - |15 Wrz 2014|, 2014 20:30
ze dwa trzy lata jak dobrze namoczone
gt500 - |16 Wrz 2014|, 2014 11:16
| gufer-posepny napisał/a: | | ostatnio i do volvo się ocynkowane pojawiły . generalnie to podstawowy błąd to malowanie lakieru na to czarne co mają te reperaturki . to jest tylko po to by reperaturka leżąc na magazynie nie zardzewiała . trzeba to zeszlifować i cały proces malowania wykonać wszystkie etapy i będzie cycuś . a jak ktoś na to pomaluje to za rok dwa ma powtórkę z zabawą . |
Dokładnie, oczyscić ładnie , podkład reaktywny i reszta podkład farba baranek.
Jak przed spawaniem ładnie w środku wymalowane , potem pospawane od środka pryśniete jeszcze podkładem, na spokoljnie polakierowane, baranek do środka do profili zamkniętych. To pojeździ pojeździ. Nic nie zardzewieje.
A jak ktoś to na odwal robi to ma , lub wybiera chemie z sklepów moto albo inne najtansze baranki które puszczają wode albo po połroku już ich nie ma to wylazi znowu.
Julek - |16 Wrz 2014|, 2014 14:13
to OCYNKOWANE superVOLVO potrzebuje reperaturek?!
pablo19 - |17 Wrz 2014|, 2014 11:26
Zabezpieczyłem Valvoliną, nawet jeszcze czasami czuć jej smrodek. Rok już za nami, dla uściślenia dodam, że ten samochód już nie jeździ po osolonym asfalcie
WieSiu - |17 Wrz 2014|, 2014 11:50
U mnie nawet po roku czuc vavoline ale ja też w kabinie troche zabezpieczalem
kat - |17 Wrz 2014|, 2014 13:13
| Julek napisał/a: | | to OCYNKOWANE superVOLVO potrzebuje reperaturek?! |
o ocynku w volvo zapomnieli chyba po roku 97
Zysio - |17 Wrz 2014|, 2014 13:16
To raz, a dwa - zawsze się może zdarzyć że jakaś sierota przejedzie raz a dobrze progiem o wysoki krawężnik i temat załatwiony.
pepi - |17 Wrz 2014|, 2014 14:30
progi w scorpio szyber załatwia teraz jak bym robił to bym odpływy wypuścił od strony środka auta
co do zabezpieczania ich
oczywiste jest to że czy lepiej się to zabezpieczy to dłużej powinno wytrzymać
ale spawania i przegrzewania blachy nie unikniemy i są miejsca trudno dostępne
Jedno mnie zastanawia robiłem kiedyś fiestę
ze 10 lat temu i tam było to zrobione na szybko
bez jakiegokolwiek zabezpieczenia i błotniki jak nowe
chyba kiedyś były lepsze blachy
bo wtedy to człowiek nie widział co to reaktywny -co prawda ja już go nie używam bo moim zdaniem nie spełniał swojego zadania ,
epoksydowy -ten to nawet ok
szpachle się kładło na gołą blachę podkład to tylko akrylowy i się trzyma
Kamil_Scorpio_ - |17 Wrz 2014|, 2014 19:01
| pepi napisał/a: | progi w scorpio szyber załatwia teraz jak bym robił to bym odpływy wypuścił od strony środka auta
co do zabezpieczania ich
oczywiste jest to że czy lepiej się to zabezpieczy to dłużej powinno wytrzymać
ale spawania i przegrzewania blachy nie unikniemy i są miejsca trudno dostępne
Jedno mnie zastanawia robiłem kiedyś fiestę
ze 10 lat temu i tam było to zrobione na szybko
bez jakiegokolwiek zabezpieczenia i błotniki jak nowe
chyba kiedyś były lepsze blachy
bo wtedy to człowiek nie widział co to reaktywny -co prawda ja już go nie używam bo moim zdaniem nie spełniał swojego zadania ,
epoksydowy -ten to nawet ok
szpachle się kładło na gołą blachę podkład to tylko akrylowy i się trzyma
|
Tzn jak do środka auta? Bo nigdy nie rwałem progów w scorpio.
Moda proszę by ten temat przeniósł do warsztatu, bo jednak robi się dość ciekawy i warto by nie znikł, Julek miał racje.
gufer-posepny - |17 Wrz 2014|, 2014 20:45
progi i podłużnice załatwia w scorpio szyber .
pablo19 - |20 Wrz 2014|, 2014 22:55
| pepi napisał/a: | progi w scorpio szyber załatwia teraz jak bym robił to bym odpływy wypuścił od strony środka auta
... |
Ja mam wypuszczone na wprost na dół. Póki co jest łoki
pepi - |21 Wrz 2014|, 2014 22:06
jeszcze jedno najlepszą blachę mają 95=96 max
polifty są bardzo zgniłe
takie dziwne moje przemyślenia
nie widziałem polifta zdrowego !
lukas2 - |22 Wrz 2014|, 2014 01:33
Te odpływy z przodu to fakt poroniony pomysł tylko moje wytrzymały 22 lata i nie było trgedii aż takiej. Kamil popatrz dokładnke na zdjęcia w moim temacie po blacharce tam chyba widać wężyki odpływów z szybra.
Teraz zrobiłem jak w oryginale bo prawde mówiąc nie dopilnowałem wywalenia odpływów na zewnątrz. Wywaliłem w każdym progu po 5 dziur co by to ładnie wypływało a w progi nalałem konserwacji do profioi zamkniętych. Zobaczymy jak wytrzyma zimę;-) najwyżej znowu będzie cięcie. Ale o mają odpływy do podłużnic to nie wiem za bardzo bo tam nie trafia woda z szybra
W moim ocztym 96 blachy jeszcze nie robione i nadkola są prawie super. Jedno tylko mi sąsiad przytarł. Za to podłoga już łatana przy mocowaniach foteli i z tyłu przy kanapie
Julek - |24 Wrz 2014|, 2014 20:38
pepi, mój jest zdrowy, widziałem też kilkanaście zdrowych poliftów, zwłaszcza tych bez szybra
myślę, że nie ma co poszukiwać drugiego dna - po prostu roczników 95-6 jest więcej i łatwiej wśród nich o niezjedzony egzemplarz
na mój gust blachy są jednakowe, liczy się kto i jak dbał o konkretny egzemplarz i jak długo jest on w Polsce, nic więcej...
|
|