Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - tylne prawe łożysko i co dalej ?

bufetowa - |10 Wrz 2014|, 2014 20:10
Temat postu: tylne prawe łożysko i co dalej ?
Witam Serdecznie, jak zdołałem się zorientować to to tylne łożysko należy do wad fabrycznych, moje pytanie dlaczego ?, u mojego Scorpio wygląda to tak - po stwierdzeniu usterki łożyska została zmieniona piasta i łożysko na japońskie, po kilkudziesięciu km łożysko padło i firma bezpłatnie wymieniła na łożysko SKF, teraz po 1000 km jest ok, poza tym zostało wymienione HBC i jest dobrze, nic innego nie było naprawiane, nie wymieniane, nic o czym bym nie napisał na forum ... ale chciałbym w jakiś sposób przystąpić do określenia stanu innych znanych wad - nie wiem może najpierw zdjęcia, szczegółowe porady co ma sprawdzić mechanik itp. itd., czy też radzicie nie patrząc na stan przystąpić do wyeliminowania wszystkich felerów technicznych, ile by to kosztowało razem, kto mógłby się podjąć tego zadania, dzięki z góry za ew. podpowiedzi, Tomek
Masterboy75 - |10 Wrz 2014|, 2014 20:23

Czyli do używanej, kupionej piasty założyłeś nowe łożysko, tak ?
gufer-posepny - |10 Wrz 2014|, 2014 20:32

kupić całą piastę nową z łożyskami .

co do drugiego za około 70 tyś jest reno megane 2.0 tce 180 koni z 2 letnią gwarancją i masz spokój .

bufetowa - |10 Wrz 2014|, 2014 20:52

Masterboy75 napisał/a:
Czyli do używanej, kupionej piasty założyłeś nowe łożysko, tak ?

tak nie słyszałem aby były dostępne nowe piasty

[ Dodano: |10 Wrz 2014|, 2014 20:54 ]
gufer-posepny napisał/a:
kupić całą piastę nową z łożyskami .

ale w jakim celu i gdzie ? nie wiem dalej dlaczego to prawe jest takie feralne

co do drugiego za około 70 tyś jest reno megane 2.0 tce 180 koni z 2 letnią gwarancją i masz spokój .

?

Jankes - |10 Wrz 2014|, 2014 21:02

Nowe piasty sa dostepne.

O wadach fabrycznych scorpio MKIII było pisane wiele razy, wystarczy poszukac.

[ Dodano: |10 Wrz 2014|, 2014 21:05 ]
Pczytaj o:

Wiazkach silnika, skrzyni, podłużnicy
skrzynkach bezpieczników
HBC
Weżykach hamulcowych
Kolektorze ssacym /obudowie termostatu w 2.3
piastach tył
podłużnicach
nadkolach tył
progach
odprowadzeniu wody z szybra
cewkach zapłonowych w 16V
nagrzewnicy pod klimatronik
zaworku na pompie oleju

i o wielu innych które nie przychodza mi do głowy teraz

pepi - |10 Wrz 2014|, 2014 21:33

nie strasz go :-d
Jankes - |10 Wrz 2014|, 2014 21:36

o tym wszystkim mówilismy jak kupował ten ideał bez podłużnic :P
gufer-posepny - |10 Wrz 2014|, 2014 21:41

chlodnice , węże , amoryzatory , przeguby , tuleje , no nawet żarówki , magiel pompa , ogólnie silnik .... to by trzeba wymienić
bufetowa - |10 Wrz 2014|, 2014 22:00

może zapytam inaczej, te tematy jw. nie są jakoś posegregowanie itp., szukanie i czytanie wszystkich wątków to byłoby zajęcie na miesiące, ja proszę o konkretne odpowiedzi i oferty, jak się przekonam to coś kupię, zlecę wykonanie prac itp.,

Nowe piasty sa dostepne - gdzie ? ale jak teraz mam ok to też zmieniać ? i lewą też ? w czym problem że akurat prawa wysiada ?

Wiazkach silnika, skrzyni, podłużnicy - w jaki sposób sprawdzić stan obecnych wiązek ? wszystko jest ok na razie, autko ma suchy garaż
skrzynkach bezpieczników - z tego co mi sprawdził elektromech to jak nowe nic nie ruszane suche czyste
HBC - wymieniony nie przerywa klima
Weżykach hamulcowych - nie wiem oglądający mech nic nie zgłaszali
Kolektorze ssacym /obudowie termostatu w 2.3 - wydaje się że oryginany jest nadal w bdb stanie

podłużnicach
nadkolach tył
progach
odprowadzeniu wody z szybra - te tematy uważam za załatwione (szyberdachu nie ma)
cewkach zapłonowych w 16V - działa wszystko więc zdejmować pokrywę ?
nagrzewnicy pod klimatronik - nic nie wiem nt. temat klima działa
zaworku na pompie oleju - ma być dokręcony tak ? ale jak przez te 230 tys. było ok i nic nie cieknie to też ?

[ Dodano: |10 Wrz 2014|, 2014 22:23 ]
gufer-posepny napisał/a:
chlodnice , węże , amoryzatory , przeguby , tuleje , no nawet żarówki , magiel pompa , ogólnie silnik .... to by trzeba wymienić

bardzo śmieszne dzięki za poradę i wzajemnie ...

[ Dodano: |10 Wrz 2014|, 2014 22:28 ]
Jankes napisał/a:

nie wiem o jakim ideale mówisz, o swoim ? podłużnice możesz oglądnąć zapraszam

Jankes - |10 Wrz 2014|, 2014 22:33

bufetowa napisał/a:

Jankes napisał/a:

nie wiem o jakim ideale mówisz, o swoim ? podłużnice możesz oglądnąć zapraszam

Jak wyspawałeś to są.

bufetowa - |10 Wrz 2014|, 2014 22:37

pepi napisał/a:
nie strasz go :-d

nie ma takiej obawy; z wielu wypowiedzi zawsze można wyciągnąć jakieś wnioski nie koniecznie dotyczące meritum sprawy

Jankes - |10 Wrz 2014|, 2014 22:40

Piasty są dostepne nowe na wyspach, kwestia lożyska i obudowy.

Wiazki sie sypia i nie ma czegoś takiego jak dobre wiazki i nikt mi nie wmowi ze dobre, poszarp wiazkami i zobacz czy odpali, ewentualnie rozizoluj wiazke silnika i zobacz ile izolacji odpadnie z kabli.

Skrzynki rozbierał na elementy pierwsze??

HBC, albo jest dobre albo kol. Grześ robi taki układ który nie padnie

Wezyki hamulcowe elastyczne powinno sie wymienic po tylu latach bo lubia padac

Kolektor ssacy cieknie przy termostatcie a wtedy dac czesc aluminiowa termostatu

Cewki padaja z przegrzania, mżna wywalic dekiel to czasem przedluża ich zywot albo wymienic na cewke z focusa

Nagrzewnica nie ma nic wspolnego z klima, po prostu sobie cieknie i tyle, warto wymienic przy okazji wymiany wiazki podluznicy

Na temat blachy sie nie wypowiadam.

pepi - |10 Wrz 2014|, 2014 22:41

ja mam dobre ale w A.....
tak na poważanie to głównie wiązki i skrzynki
a reszta to jak zachodzi potrzeba

wojtekrobert - |10 Wrz 2014|, 2014 22:43

ja bym nie dłubał nic przy wiązkach do puki nie ma problemów. ale na wszelki wypadek, gdybyś np nie potrzebował auta na jakiś czas albo odłożył trochę kasy to wyślij na regenerację wiązek do kogoś z forum kto to ogarnia.
Skrzynki bezpieczników powinieneś zrobić bo to niewiele pracy, a nigdy nie wiadomo kiedy zaskoczą...
kolektor ssący wymień (wyciąć część wodną i wkręcić aluminiowy odlew), bo może zacząć ciec w najmniej pożądanym momencie.

Jankes - |10 Wrz 2014|, 2014 22:46

Dokładnie są rzeczy które powinno sie zrobic dla swietego spokoju, bo moga zaskoczyc w zime na odludziu, a wtedy nawet telefon padnie i sa rzeczy które mozna zrobic z nudów jak wymiana szyby na grzana :P
aviator - |11 Wrz 2014|, 2014 12:13

Z nudów, to proponuje jednak przeczytać te wszystkie tematy, wiele zrozumiesz i będziesz mógł zawczasu rozpoznać początki i tak nieuniknionych awarii...
A przy nadmiarze gotówki, zrób tak jak koledzy mądrze piszą i będziesz miał bezawaryjne auto.

Z drugiej strony jak nie swędzi to nie drap, naprawisz elektrykę jak się coś zepsuje lub po prostu użyjesz gaśnicy... ps. jedna standardowa samochodowa Ci pewnie nie wystarczy :-p

WieSiu - |11 Wrz 2014|, 2014 12:39

A ile tak na prawdę było przypadków spalenia scorpio z powodu niemodzonych wiazek i skrzynek? Znane są takie przypadki na forum?
Julek - |11 Wrz 2014|, 2014 14:34

Całkowitego spalenia nie kojarzę, pożary z interwencją straży się zdarzyły niestety :(
masa300789 - |11 Wrz 2014|, 2014 19:33

Zaczalbym od wezykow hamulcowych :) Poniewaz pozostalych usterek mozesz nie doswiadczyc .Ja mialem to szczescie ze hamulcow braklo przy podjezdzaniu pod dystrybutor
bufetowa - |11 Wrz 2014|, 2014 20:04

Dziękuję Panowie za uwagi (i straszenie - niestety, jak na razie nie skutkuje np. doniesieniem do auta 3 gaśnic i holowaniem Mondka jako zapasowego) wydaje mi się że Scorpio jak każde inne auto ma swoje wady i felery; może poproszę jak Kolega powyżej napisał o korespondencyjną pomoc po kolei w każdym temacie, rozumiem że w mojej okolicy nie ma osób które zjadły by zęby na Scorpionach więc muszę radzić sobie sam a raczej u mechaników mieleckich przy Waszej pomocy; więc wężyki hamulcowe - sprawdzić stan i ew. wymienić - czy jest tam jakiś niuans ? chyba przy okazji przewody hamulcowe itp., to raczej będzie potwierdzenie bo mechanik sprawdzał układ, klocki, tarcze itp. ale ok u pewnie się co do wężyków
Jankes - |11 Wrz 2014|, 2014 20:09

Nie upewniaj sie tylko wymień poprostu.
bufetowa - |11 Wrz 2014|, 2014 20:13

Jankes napisał/a:

ok gdzie i jakie konkretnie te przewody kupić ?

Jankes - |11 Wrz 2014|, 2014 20:15

bufetowa napisał/a:
Jankes napisał/a:

ok masz jakieś namiary allegro ?

Na allegro nie kojarze, ale zadzwon do IC powinni miec.

bufetowa - |11 Wrz 2014|, 2014 20:26

Jankes napisał/a:
bufetowa napisał/a:
Jankes napisał/a:

ok masz jakieś namiary allegro ?

Na allegro nie kojarze, ale zadzwon do IC powinni miec.

a co to jest IC
jest coś takiego http://allegro.pl/przewod...4521629571.html

przy takiej cenie to jednak lepiej sprawdzić stan obecnych może Helmut wymieniał bo jak pisałem jest tam dużo el. albo Motocraftu albo z wyższej półki
są też firmy z tej branży w Mielcu to się popytam http://www.cylex.pl/revie...panyId=11050746

aviator - |11 Wrz 2014|, 2014 20:33

Google. 3 wynik: Inter cars
lukas2 - |11 Wrz 2014|, 2014 20:35

IC - intercars
Chłopie po co ci takie przewody w oplocie jakimś??? Zwykłe przewody hamulcowe. Wymieniałem u siebie i nie jest to jakaś cena wielka. Przez warztat normalnie zamawiałem... Jutro mogę ci sprawdzić ile kosztują

gufer-posepny - |11 Wrz 2014|, 2014 20:39

z tym że ja nie zmyślałem .... no właśnie zapomniałem o tych wężykach hamulcowych ... i niebawem będzie pora wymiany tych stalowych sztywnych rurek . reszta w swoim czasie przyjdzie ... napewno . a o pękających sprężynach przód to już nikt nie pamięta .
bufetowa - |11 Wrz 2014|, 2014 20:42

http://e-katalog.intercar.../5744/710000000

to takie ? ale które mam ew. kupić ?

gufer-posepny - |11 Wrz 2014|, 2014 20:49

przedni jak chcesz mieć spokój to ATE po 67,3 zeta i będzie dobrze . odrazu kupić płyn hanmulcowy bo na bank nie był zmieniany . i sprawdzenie i regeneracja zacisków tył , wyjęcie sterownika abs i lutowanie złącza wiadomego . a jak się już go wyjmie i ruszy wiązkę podłużnicy to i ona da o sobie znać .
Jankes - |11 Wrz 2014|, 2014 20:52

http://przewody-hamulcowe...&submit_search=
bufetowa - |13 Wrz 2014|, 2014 21:09

pojechałem na sprawdzenie przewody bez uwag elastyczne więc może po prostu kontrolować je, dwa ostanie zdjęcia to miejsce gdzie była naprawa
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro

pepi - |13 Wrz 2014|, 2014 22:21

za rok dwa pokaż to samo ;)
ford2fast - |14 Wrz 2014|, 2014 10:45

bufetowa napisał/a:
przewody bez uwag elastyczne więc może po prostu kontrolować je

Jak dwa razy w roku będziesz sprawdzał - wystarczy :)
Np: przy zmianie kół zima/lato

bingo - |14 Wrz 2014|, 2014 14:09

bufetowa napisał/a:
w czym problem że akurat prawa wysiada ?
- nie woem w czym , bo ja jak do tej pory to wymieniałem jedynie lewą stronę, i to przy MK2 i MK3. Prawe są nie ruszone. Ale generalnie prawa strona auta najczęściej pada, bo najczęściej jedzie po dziurach.
gufer-posepny - |14 Wrz 2014|, 2014 17:19

4 zdjęcie wygląda że zewnętrzna guma na wężyku pęknięta ... więc zaczyna się , chyba że takie foto .

prawe tył pada bo większe obciążenia , koleiny , dziury itp . niektórym także lewe tył padają ale rzadko .

masa300789 - |14 Wrz 2014|, 2014 17:29

Raczej 5 zdjecie -przy samym zacisku
gufer-posepny - |14 Wrz 2014|, 2014 18:16

źle policzyłem fakt . ale uszkodzenie klasycznie zaczyna się .
bufetowa - |14 Wrz 2014|, 2014 22:32

podczas mocniejszego skręcania słychać słabo ale jednak coś ... jakby jakieś napięte druciki sprężynowały ... ,
w tylnej części miejscowo podsufitka opada - jest na to jakiś sposób ?

wojtekrobert - |14 Wrz 2014|, 2014 23:11

bufetowa napisał/a:
podczas mocniejszego skręcania słychać słabo ale jednak coś ... jakby jakieś napięte druciki sprężynowały ... ,
w tylnej części miejscowo podsufitka opada - jest na to jakiś sposób ?

podsufitka do tapicera

lukas2 - |15 Wrz 2014|, 2014 00:01

Po co do tapicera???? Jest dzial warsztat a tam mkj opis. 100 bedzie cie kosztowac i jedno popoludnie z wyjeciem i wlozeniem no moze z wieczorem razem
wojtekrobert - |15 Wrz 2014|, 2014 15:33

lukas2 napisał/a:
Po co do tapicera???? Jest dzial warsztat a tam mkj opis. 100 bedzie cie kosztowac i jedno popoludnie z wyjeciem i wlozeniem no moze z wieczorem razem

słyszałem, że u tapicera za około 100 też zrobi. sam nie sprawdzałem.