| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Dynamika jazdy na ASB w Scorpio
Gierap - |17 Cze 2005|, 2005 12:37 Temat postu: Dynamika jazdy na ASB w Scorpio
Miałem okazje jechać wczoraj z uczelni z kolegą który sprowadził sobie Scorpiaczka z ASB 2.0,wygląda trochę marnie rdzawka ruszyła progi i wogóle,ale nie o to chodzi,ruszamy z miejsca i jestem zaskoczony wszystko płynnie i ok,kolega daje ostro w pedał i tu moje ogromne zaskoczenie furka ostro przyspiesza,automacik świetnie przeżuca biegi i fura maxsymalnie przyspiesza,no i teraz tak myśle że ten automacik to tak wcale bardzo nie zamula Scorpio jak na 2.0 i ASB byłem mocno zdziwiony dynamiką jazdy,tak myśle że w przyszłości czeka mnie chyba furka z ASB bo wygoda ogromna,a i frajda z jazdy
PS.Kolega powiedział że chciał manuala wkładać ale zakochał się w jeżdżeniu z automatem
zbyszek - |17 Cze 2005|, 2005 12:45
| Cytat: | | Kolega powiedział że chciał manuala wkładać ale zakochał się w jeżdżeniu z automatem | Tak to z reguły bywa kto się raz przejedzie automatem to później ciężko zamienić na manuala. Byłem kiedyś przeciwnikiem automatu odkąd kupiłem pierwszego z ASB już nie chce manuala
Boni - |17 Cze 2005|, 2005 14:21
Pod dwu tygodniach jeżdżenia bardzo okazyjnie 2.9 ASB przejechałem się 2 letnim kombi Avensisem 2.0 w manualu. Porażka. Nie dość, że to jeździ średnio i wyje to jakoś oduczyłem się tego całego machania prawą ręką i lewą nogą, nie myślałem, że można tak szybko zapomnieć "jak to się robi", ale autentycznie na początku parę razy mało mi nie zgasła (bo ja mu w gaz, a on nic, no to ja mocniej, a on się dusi, aaaaa, tu coś zredukować trzeba! )
A z ASB - sam mniut. Oprócz spalania (jakoś nie chce po mieście poniżej 15,8l zejść ) ale może mam ciężką nogę, a może jedna lambda nieco świruje.
Marcin - |17 Cze 2005|, 2005 14:41
no automat jest wypaśny, kiedyś uważałem, ze to pudłoa za wolno myśli, ateraz wiem, ze wystarczy lepiej operować prawą noga i jest O.K.
COSSY - |17 Cze 2005|, 2005 15:05
U nas w kraju zawsze tak było, że ASB to muł i sie tylko psuje. Każdy tylko szeptał...nie kupuj tylko auta z automatem. Ja głupi długi czas słuchałem tych bełkotów.
Przypadkiem kupiłem Scorpio z ASB i mogę śmiało powiedzieć, że manual to totalna padaczka. Nie wiem, po co się tak ludzie męczą na manualu jak można inaczej.
Struna - |17 Cze 2005|, 2005 17:43
no ale jak jechaliśmy w konwoju bodajże do sierakowa to kombisia 2.0 dohc w automacie jakoś nie bardzo chciała sprostać drugiej kombisi 2.0 dohc w manualu a już o moim 2.9 to nie wspomnę. Owszem automacik piękna sprawa ale to już trzeba zapomnieć o jakims paleniu gumy, driffcie i takich tam innych najfajniej to by mieć taką hybrydę manualno automatyczną i by wszyscy byli happy
Marcin - |17 Cze 2005|, 2005 17:50
| Cytat: | | najfajniej to by mieć taką hybrydę manualno automatyczną i by wszyscy byli happy |
teoretycznie są takie wynalazki [np. automat z możliwościa sekwencyjnej zmiany biegów], ale jak to się sprawuje to nie mam pojęcia
Struna - |17 Cze 2005|, 2005 17:58
no miooodziooo - tylko się trzeba przyzwyczaić do tiptronic-a
Kevin Xy - |18 Cze 2005|, 2005 08:52
i do kasy za niego
Waski - |18 Cze 2005|, 2005 14:40
Witam
W tiptronicu psuje sie czasami reczne przelaczanie biegow
Znajomy ma tak w A6 z 98 roku
Adam_2000 - |18 Cze 2005|, 2005 15:55
Skrzynkę A4LDE, z nowych skorpionów, można przerobić na tiptronika
Kiedyś nawet mocno nad tym myślałem, opracowałem nawet sterownik, tylko w sierze miałem A4LDe i wszystko skończyło się na teorii
Teraz, kiedy mam taką skrzynkę jak trzeba, to mi sie już nie chce, bo nie widzę sensu...
Marcin - |18 Cze 2005|, 2005 17:38
weź chociaż opisz na czym to miało polegać, i jak miała się odbywać sekwencyjna zmiana
Adam_2000 - |18 Cze 2005|, 2005 17:48
... po prostu jest mikroprocesor, którego wpina się pomiędzy standardowe złącze skrzyni a np. EEC V i on przejmuje sterowanie skrzynią.
Zmiany biegów dokonuje się poprzez w przyciski UP i DOWN... ot i wsio
Oczywiście działa tylko i wyłącznie na biegi do przodu... wsteczny trzeba włączyć dźwignią. Sterownik dba też o to , żeby nie włączyć np. 1-ki przy 140/h
Poszperam w swoich papierach. Jak znajdę, to mogę Ci całość przesłać
Marcin - |18 Cze 2005|, 2005 17:50
nie musisz, ja nie mam odwagi się w takie coś bawić... nie czuję się mocny przy grzebaniu w elektronice
ale jak odwaga we mnie wstapi to się odezwę
Adam_2000 - |18 Cze 2005|, 2005 18:51
Tutaj coś takiego nawet sprzedają :
http://www.powertraincont...cu_product2.pdf
|
|