| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - wibracje i buczenie
Enzo - |23 Cze 2014|, 2014 16:58 Temat postu: wibracje i buczenie Witam Wszystkich. Mam problem, bo pojawiły się dziwne wibracje i strasznie wnerwiające buczenie przy 80-110 km/h , gdy wcisnę sprzęgło buczenie dalej jest, ale gdy zdejmę nog z gazu i Scorupa hamuje silnikiem, to nie słychać buczenia i nie czuć wibracji. Buczenie dochodzi tak jakby z przodu, sprawdziłem przednie koła i łożyska, więc jest wszystko wporządku, położyłem się pod autem i tak na pierwszy rzut oka wszystko jest wporzo, ale może coś pominąłem. Ma ktoś jakiś pomysł ?
Pozdr.
lukas2 - |23 Cze 2014|, 2014 18:21
Wał, precel, poducha skrzyni, krzyżaki na wale....
Enzo - |24 Cze 2014|, 2014 11:34
| lukas2 napisał/a: | | Wał, precel, poducha skrzyni, krzyżaki na wale.... |
Ale to wszystko mam wymienić, czy patrzeć co jest zużyte no i jak poznać czy dany krzyżak jest do wymiany, czy jeszcze może pojeździć. A no i co to ten precel ?
daras38 - |24 Cze 2014|, 2014 12:03
Podpora wału też "buczy" jak jedziesz szybciej tym jest głośniejsza.I wydaje się,że to skrzynia biegów się kończy.A to podpora wału jest złom.U mnie tak było.
Vikinger - |25 Cze 2014|, 2014 10:27
Ja walczę z tym od 6 lat i nic. Wymieniłem obie piasty, łożyska, podpory wału, wymieniłem cały wał + inne podpory, dałem wał do wyważenia, precel, krzyżaki luzu nie mają, poducha skrzyni OK, różne komplety opon próbowane, a buczenie jak było tak jest. Jeszcze została mi wymiana skrzyni biegów i tylnego mostu, a później już zmiana samochodu tylko.
Jankes - |25 Cze 2014|, 2014 10:35
Dyfer bo skrzynia to zazwyczaj na ktoryms biegu wyje.
wojtekrobert - |25 Cze 2014|, 2014 10:46
| Vikinger napisał/a: | | Ja walczę z tym od 6 lat i nic. Wymieniłem obie piasty, łożyska, podpory wału, wymieniłem cały wał + inne podpory, dałem wał do wyważenia, precel, krzyżaki luzu nie mają, poducha skrzyni OK, różne komplety opon próbowane, a buczenie jak było tak jest. Jeszcze została mi wymiana skrzyni biegów i tylnego mostu, a później już zmiana samochodu tylko. |
czyli wymieniłeś wszystko a najbardziej prawdopodobnego tylnego mostu nie spróbuj to zmienić, wydaje mi się że to jest przyczyna
Vikinger - |25 Cze 2014|, 2014 11:00
Też mi sie tak wydaje, że to może być most, bo ostatnimi czasy zaczął być słyszalny(wyje czasami).
Vaux - |25 Cze 2014|, 2014 11:32
Podpora z tego co pamietam szumi i wibruje najbardziej przy 70-80 km/h wlasnie tak do 120...Miałem z tym problem w deohacu, po wymianie sie uspokoiło
Vikinger - |25 Cze 2014|, 2014 11:58
U mnie wibracje są przy 70-90 km/h
Vaux - |25 Cze 2014|, 2014 13:42
Mozliwe...deohaca mialem chyba 10 lat temu
Vikinger - |26 Cze 2014|, 2014 06:45
Wczoraj kolega podpowiedział mi coś jeszcze, ale chciałbym Waszego potwierdzenia. Otóż wg kolegi, podobne objawy(buczenie itp.) mogą pojawiać się, jeśli wał nie pracuje poprawnie na wieloklinie. Wieloklin powinien pracować swobodnie, powinien być pokryty smarem, a przy wyciąganiu wału swobodnie wyjść z gniazda. Czy to prawda?
Jankes - |26 Cze 2014|, 2014 08:12
jest to jakaś teoria, bo zazwyczaj wieloklin wyciaga sie gładko, ale czy wieloklin podczas pracy pracuje, sie porusza to sie nie wypowiem.
Julek - |26 Cze 2014|, 2014 08:27
A olej w dyfrze jest, czy sucho?
Vikinger - |26 Cze 2014|, 2014 10:14
Olej w dyfrze jest. A jak wyciągałem swojego czasu wał, to przy skrzyni napierniczałem 5kg młotem żeby wysunąć na wieloklinie przy skrzyni wał. Co najlepsze w ten sam sposób wbiłem go na miejsce.
Druga rzecz, która wskazuje, że teoria może być słuszna jest fakt, że kiedy jest czas zmiany opon na zimowe lub letnie i podnoszę samochód na podnośniku a potem opuszczę i robie pierwszą jazdę, to wtedy nic nie buczy. Buczy dzień lub parę dni później jak auto postoi. Może dziś spróbuję ściągnąć wał, oczyścić wieloklin z rdzy i zdrowo go nasmarować. Może nie pomoże, ale nie zaszkodzi.
zibi8556 - |26 Cze 2014|, 2014 20:38
| Jankes napisał/a: | | jest to jakaś teoria, bo zazwyczaj wieloklin wyciaga sie gładko, ale czy wieloklin podczas pracy pracuje, sie porusza to sie nie wypowiem. |
Może zakres jego pracy nie jest wielki ale pracuje.
U mnie pomogło trochę moczenie krzyżaka wału tego przy dyfrze w oleju, po nie poruszał się płynnie a z lekkim zacięciem.
Vikinger - |27 Cze 2014|, 2014 06:50
Wczoraj z wałem nie dałem rady ze względu na inne zajęcia, może coś przez weekend zrobię. Wszystko co w wale może być nasmarowane lub naolejone potraktuję smarowidłem i zobaczę czy będzie różnica + oczywiście oczyszczę i nasmaruję wielokliny.
Enzo - |9 Wrz 2014|, 2014 10:53
| lukas2 napisał/a: | | Wał, precel, poducha skrzyni, krzyżaki na wale.... |
Wkońcu zebrałem się by opisać moją przypadłość. Po dłuższych oględzinach wału i rozmyślaniu pod Scorupą znalazłem na krzyżaku jedno łożysko, które się rozleciało, więc kupiłem cały wał (używkę) i po prostu zaminiełem, a teraz cisza i spokój Dzięki za podpowiedzi.
|
|