| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Olej
papson10 - |14 Cze 2014|, 2014 10:41 Temat postu: Olej Witajcie. Może temat błahy i śmieszny dla was ale wolę się spytać was o zdanie nim coś się stanie.
Mam miarkę oleju , pierwszy raz się z nią spotkałem właśnie w MK3.
Chodzi mi o zakres- jej on przedstawiony w formie tych wypukleń, Rozumiem że właściwy poziom oleju sygnalizuje płaska część o długości ok 1,5 cm?
BTW: Kupiłem ten ELM 327 - gdzie to mam podpiąć? I jakiś pomysł w jaki sposób oprogramowanie zainstalować na smartfonie z androidem
Pozdrawiam
lukas2 - |14 Cze 2014|, 2014 12:13
Pomiędzy dwoma wypukleniami stan ok 3/4 na zimnym silniku to prawidłowy poziom oleju
papson10 - |14 Cze 2014|, 2014 12:19
Jeszcze jedno pytanie. Jak często wysiada wam kontrolka poziomu oleju? Bo podejrzewam awarię takowej. Gdzie jest i jak ją sprawdzić?
Ppozdrawiam
Kevin Xy - |14 Cze 2014|, 2014 13:41
| papson10 napisał/a: | | Kupiłem ten ELM 327 - gdzie to mam podpiąć? I jakiś pomysł w jaki sposób oprogramowanie zainstalować na smartfonie z androidem |
w schowku po lewej stronie, jest klapka zlacza
na androida- Torque
lukas2 - |14 Cze 2014|, 2014 14:37
| papson10 napisał/a: | | Jak często wysiada wam kontrolka poziomu oleju? |
Nie jest to kontrolka poziomu oleju tylko kontrolka ciśnienia oleju.
Po czym wnioskujesz że ci padła? Po włączeniu zapłonu powinna się zapalić a po odpaleniu (albo w trakcie kręcenia rozrusznikiem) zgasnąć. Czujnik ciśnienia oleju jest pod kolektorem ssącym mniej więcej w połowie długości silnika po jego lewej stronie patrząc od reflektorów. Jest to jeden kabelek zakończony wtyczką i jest fragmentem słynnej wiązki silnika.
A ta kontrolka to raczej nie pada jak już to może czujnik ale z tym się jeszcze nie spotkałem
papson10 - |14 Cze 2014|, 2014 15:36
Gdy wkładam kluczyk, przekręcam i świeci kontrolka, po odpaleniu gaśnie.
Co do kontrolki to miałem na myśli właśnie czujnik - mój błąd.
Ale z tego co mi się wydaje powinna się ona również za świecić gdy jest mało oleju...
Raz gdy sprawdzałem jego poziom było go tragicznie mało a kontrolka nic nie wskazała, Dlatego się spytałem o prawidłowy odczyt z miernika by się upewnić. Bo nie chce żeby silnik się zatarł.
Pozdrawiam
Jankes - |14 Cze 2014|, 2014 21:43
Kontrolka sie zapali kiedy spadnie ciśnienie oleju jakoś znacząco, ale to tylko sygnalizacją, a sprawdzac należy bagnetem tak jak na kursie uczyli.
papson10 - |14 Cze 2014|, 2014 23:12
Było mierzone bagnetem. Ledwo końcówka miarki dotykała do oleju... a brak interwencji ze strony kontrolki. Temu podejrzewam wadliwy czujnik
zibi8556 - |15 Cze 2014|, 2014 00:08
| papson10 napisał/a: | | Było mierzone bagnetem. Ledwo końcówka miarki dotykała do oleju... a brak interwencji ze strony kontrolki. Temu podejrzewam wadliwy czujnik |
No niekoniecznie bo jeżeli smok w misce jeszcze ciągnie olej to ciśnienie będzie, dopiero w zakręcie albo przy ostrym hamowaniu może wystąpić spadek ciśnienia i kontrolka o tym poinformuje. Tylko wtedy może być trochę nie halo, lepiej częściej zaglądać pod maskę i spać spokojnie
Pomiędzy dwoma wypukleniami stan ok 3/4 na zimnym silniku to prawidłowy poziom oleju jak napisał lukas2 , silnik ciszej pracuje i ma lepsze chłodzenie, że o smarowaniu nie wspomne
Adam73 - |17 Cze 2014|, 2014 13:03
| Jankes napisał/a: | | Kontrolka sie zapali kiedy spadnie ciśnienie oleju jakoś znacząco, |
czytaj jak sie zapali w czasie jazdy to "umarł w butach" silnik zatarty
|
|