Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Falujące obroty silnika, po wciśnięciu sprzęgła

wojtekrobert - |8 Cze 2014|, 2014 23:05
Temat postu: Falujące obroty silnika, po wciśnięciu sprzęgła
Witajcie.
mam pytanie, gdy odpalam maszynę obroty na blacie to około 1500 na biegu jałowym. następnie gdy wciskam sprzęgło, to obroty spadają do około 800, gdy puszczam wynoszą około 900-1000. spotkał się ktoś z czymś takim, czym to może być spowodowane?
a dziś pojawiła się inna rzecz, odpaliłem auto i obroty były w okolicy 800, ale silnik lekko nierówno pracował, trochę ruszało budą i lewarkiem od skrzyni, dodałem mu trochę gazu i wszystko wróciło do normy, czyli do 1500 obr i tak się trzyma.

Jankes - |8 Cze 2014|, 2014 23:15

normą nie są obroty 1500, a 800.

Sprawdz lewizne i podepnij go pod elema

wojtekrobert - |9 Cze 2014|, 2014 01:07

podpiąłem go pod ELM'a, jakie wskazania sprawdzić?

było kilka błędów, ale to chyba jeszcze niepokasowanych zanim zrobiłem wiązki itp, zainteresował mnie tylko ten : B1551 decline release circuit failure, co ten błąd oznacza?

w komorze silnika słyszalem syczenie, okazało się że rurka która idzie od kolektora dolotowego do egr była nieco luźna, jak ręką ją dopchnąłem syczenie ustało i obroty się uregulowały, lecz dalej w granicach powyżej tysiąca. jaki jest możliwy powód tego że są wyższe mimo że mają wynosić 800? no i nie bardzo rozumiem, dlaczego spadają gdy wciskam sprzęgło, obciążenie spada? lecz gdy sprzęgło odpuszczę to zostają niższe już..

WieSiu - |9 Cze 2014|, 2014 07:03

Bledy się kasuja po odpieciu akumulatora, mysle ze nie robiłeś wiązki z podpietym aku wiec to świeże błędy
wojtekrobert - |9 Cze 2014|, 2014 22:31

zero jakichkolwiek błędów. prawdopodobnie jest lewizna przy przewodzie od egr, jak to załatwię to zobaczę czy będzie poprawa

[ Dodano: |4 Lip 2014|, 2014 22:37 ]
lewizna w tamtym miejscu.
przerobiłem kolektor ssący (zamontowałem alu odlew) oraz uszczelniłem go, co dziwne po odpalenia obroty były prawidłowe, ale syczenie z tamtej okolicy było.. silnik popracował jakiś czas i syczenie ustalo, obroty są prawidłowe. puki co jeżdżę, ale przydało by się to sprawdzić, może kiedyś :) dzięki za pomoc Jankes