Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Niniejszym informuję, że...

_Mu. - |16 Cze 2005|, 2005 00:37
Temat postu: Niniejszym informuję, że...
Z powodu postępującej korozji tylnych nadkoli znienawidziłem skorpio. Tak dopieszczałem ten wózek, uzupełniałem brakujące elementy wnętrza i mechaniczne. A tu kicha...
Postanowiłem zatem rozstać się z tą rdzawą marką i rozejrzeć się za wozem innego producenta np. Volvo, merc lub bejca, w ostateczności tej, co wygrała ze Skorpionem czyli Oplowska Omega. Po długim czasie przeglądania ofert, jeżdżenia po komisach, wydzwaniania po ludziach w końcu znalazłem. Jest to... Scorpio 2.0 1991 sedan, zielony matalik na benzynie, he he he he. Nieźle wyszła mi ta zmiana marki wozu, co? (;

plastic - |16 Cze 2005|, 2005 00:52

Ja tylko mam nadzieję, że skuteczniej zmienisz poglądy...... aktualne info na gg!
_Mu. - |16 Cze 2005|, 2005 01:00

Jeśli chodzi o tzw. inne orientacje seksualne - to dla mnie pedał nie będzie gejem lecz pozostanie pedałem. Natomiast Kaczor wbrew prawu dławiąc demonstrację dał próbkę tego, co może robić jeśli zostanie wybrany. Dlatego bardzo cieszę się z tej manifestacji - z tego, że się jednak odbyła, bo dziś dławi, wbrew konstytucji, tych zboczków - a kogo będzie chciał zdławić jutro?

Ps. Nawet poszedłbym, żeby się Kaczor wku#wiał, ale jakoś nie mogłem się przełamać to tego towarzystwa.

plastic - |16 Cze 2005|, 2005 01:17

A gdzie pisze, że musi zezwolić!? W imię, czego mają paraliżować ruch!
Kto ich prześladuje? TY? JA? Młodzież Wszechpolska (prócz parad)?

_Mu. - |16 Cze 2005|, 2005 01:34

A dlatego, że Konstytucja gwarantuje każdemu swobodę wyrażania i demonstrowania poglądów. Wystarczy tylko, że tego chce i powiadomi określone władze. I każda demonstracja paraliżuje ruch - tak rolników jak i zboczników. Gdyby FST chciało zademonstrować przywiązanie do marki Scorpio i żądać wznowienia jej produkcji Kaczor też musiałby się zgodzić na te utopie. Po to m.in. ludzie ginęli w Wujku, a nie po to, aby przedstawiciel organów władzy działał poza prawem i poza gruntem prawa. O to się zresztą Zoll zapytał Kaczora (7 artykuł Konst.) na co do tej pory odpowiedzi nie otrzymał - i pewnie nie otrzyma. Ale dajmy spojój polityce - głowa już mnie od tego zaczyna boleć a chciałem się tylko pochwalić zakupem drugiej skorupy.
Przemko - |16 Cze 2005|, 2005 08:17

Gratulacje!! I oby ci dobrze służył i był "straight" :lol:
zbyszek - |16 Cze 2005|, 2005 09:32

_Mu. napisał/a:
Gdyby FST chciało zademonstrować przywiązanie do marki Scorpio i żądać wznowienia jej produkcji.
To jest dobry pomysł :twisted:

Gratuluje mądrego wyboru 8)

_Mu. - |16 Cze 2005|, 2005 11:59

zbyszek napisał/a:
_Mu. napisał/a:
Gdyby FST chciało zademonstrować przywiązanie do marki Scorpio i żądać wznowienia jej produkcji.
To jest dobry pomysł :twisted:

Well. Pomysł jest dobry - ale trzebaby do niego przekonać twórców i właścicieli praw do marki. A jedyną do tego drogą jest zagłosowanie na tą markę portfelami. Efekt pierwszego głosowania, po pojawieniu się wielorybiej odmiany skorka, wszyscy znamy. Wygrał Opel ze swoją niezbyt śmiałą Omegą, której nowsze odmiany uważam za bardzo eleganckie. Przypuszczam, że, gdyby przeprowadzić badania, to nawet teraz okazałoby się, że mk3 jest to pomysł, jak na Europę, stylistycznie zbyt śmiały. Nie zdziwiłbym się gdyby grupa potencjalnych nabywców stopniała już i zdywersyfikowała się pomiędzy różne marki.
A firma musi zarabiać, czyli sprzedać taką liczbę egzemplarzy rocznie, żeby zwróciły się poniesione nakłady oraz aby powstał zysk i musi to trwać okresloną długość czasu.
Chociaż bardzo ciekaw jestem wyników badań, gdyby takie przeprowadzono.
Zresztą więcej ciekawych rzeczy w tej materii mógłby powiedzieć Księgowy.
Muszę przyznać, że wiele razy zastanawiałem się nad tym jakby to było fajnie, gdyby marka Scorpio pojawiła się powtórnie na rynku. Tyle, że mogłoby to być bardzo kłopotliwe - załóżmy bowiem, że z badań wynika, że byłby popyt ale na egzemplarze stanowiące rozwinięcie serii mk2, natomiast nie na mk3. Co to oznacza? Kolejne wydatki na opracowanie nowego modelu przy braku pewności co do odniesienia sukcesu. Ryzyko nadszarpnięcia reputacji firmy. Niekonsekwencję i przyznanie się do tego, że linia mk3 była błędem marketingowo-stylistycznym. Docinki prasowe.
Oczywiście w razie sukcesu te wszystkie kwestie idą w niepamięć, ale w razie porażki? Kto, mając dochodową posadę, weźmie na siebie ryzyko jej utraty i to ryzyko o wysokim stopniu prawdopodobieństwa? Nie mając pretensji o poruszenie choćby w 1/3 czynników przemawiających przeciw wznowieniu produkcji tej marki śmiem twierdzić, że najwięcej przeciwników tego hipotetycznego pomysłu znaleźlibyśmy wśród... pracowników i kadry menadżerskiej koncernu Ford.
A opinia garstki miłośników tej marki z biednego kraju przed Bugiem :mrgreen: najmniej się tu liczy, choć szkoda...

zbyszek napisał/a:

Gratuluje mądrego wyboru 8)

Mam nadzieję, że rzeczywiście był to wybór a nie chorobliwe uzależnienie. :mrgreen:
Ponieważ kupiłem wózek z silnikiem na benzynę zastanawiam się czy koszta eksploatacji mnie nie pożrą..

Rafał A.(antek) - |16 Cze 2005|, 2005 13:11

załozysz gaz i bedzie taniej niz ON :)
mmmk - |16 Cze 2005|, 2005 17:25

ja tez kupilem drugiego i to mi wyszlo na dobre wiec. gratulacje i powodzenia :mrgreen:
pozdrawiam
maciek

monter - |16 Cze 2005|, 2005 23:44

No i ja sie tocze juz drugim a tez mi po glowie lazila omega. Teraz juz wiem ze jej nie kupie - szczegolnie po temacie Lancera odnosnie ich forum na poziomie przedszkolnym. Swoja droga jedna z glownych przyczyn niekupienia opla byla tragiczna deska rozdzielcza malowana patykiem po desce a oni na forum pisza ze jest czytelna a te nasze zielone raza :) Przeciez tamta deche jakis slepiec projektowal a drugi to zatwierdzil :)
Tak czy inaczej mam to Scorpio od 3 miechow i z dnia na dzien coraz bardziej jestem z niego zadowolony :) Jednak juz powoli zaczynam myslec o zmianie :) Naturalnie na kolejne ale tym razem zrobie to jak juz mnie na krokodylka w kombi bedzie stac :)

Gratulacje z zakupu i gratulacie z silnej woli pozostania z nami. Porzucenie posiadania Scorpio to jak rzucenie palenia - obydwa niemozliwe :)

Rafał A.(antek) - |17 Cze 2005|, 2005 01:47

ja sie szykuje do 3 scorpio, tak wiec cos w tym jest
kuba - |17 Cze 2005|, 2005 07:44

Ja miałem 9 (słownie: dziewięć ) Fordów Scorpio, a 11 Forów w ogóle.
Uważałem i będę uważał że scorpio bije na głowę wszystkie produkowane wtedy modele. Jak tylko sie trochę z kasą pozbieram, to łykam Scorpio, jako 2 auto w rodzinie :-)

Gierap - |17 Cze 2005|, 2005 12:31

EEe nie rozumiem co wy z tymi Omesiami :roll: Jeżeli chodzą wam po głowie Omesie A to jush wogóle,przeciesz rdzawka ich zjada maksymalnie,zazwyczaj zero jakiegokolwiek wyposażenia,i do tego 2.0 dychawicznie słabe,a w sedanie kanciasta taka że blee :evil: :evil:
100xwolę Scorpio niż Omegę :!: :!:

monter - |17 Cze 2005|, 2005 21:59

No wlasnie widzisz Gierap. Podales przyczyny dla ktorych nie kupilem omeski. Rdza duuuuuzo wieksza niz w Scorpio. Poza tym faktycznie jak na limuzyne to wypas niesamowicie maly i to mnie boli. Poza tym niewiedziec czemu cena wyzsza niz Scorpio. A jesli chodzi o silnik to po glowie chodzil mi tylko 2.6 naturalnie na beni. Moj kumpel ma taki - jezdzilem nim i jest sympatyczny.
Gierap - |17 Cze 2005|, 2005 23:59

No fakt 2.6 to już coś,ale za cenę gołego 2.6 można mieć 2.9 Scorpio z dobrym wyposażeniem i napewno o dużó bardziej nowoczesnym kształcie nadwozia jak i wnętrza,a jak już napisałem i ja i ty rdzawka mniej szamie Scorio jak Omege A gdzie wcina progi,podłogę,wszystko...
Cytat:
Poza tym niewiedziec czemu cena wyzsza niz Scorpio
i wszystko jasne tak naprawdę Ci co się znają chociaż troszkę na autach i chcą mieć dynamiczną,ładnie wyglądającą i dobrze wyposażoną limuzynę kupią Scorpio a nie Omegę która w wersji kombii pełni u nas w kraju następcę Żuka czy Tarpana,gdzie na każdej giełdzie rolnej widzę Omesie wypchaną po brzegi burakami czy tam sałatą,to w Scorpio jest niedopuszczalne :twisted: :twisted:
monter - |18 Cze 2005|, 2005 07:52

Wiesz Gierap faktycznie masz racje. Omega jest nastepca zuka - faktycznie nie widzialem zeby ktos ze Scorpio kombi zprzedawal pietruche czy cos tam innego. Jedynie gdzie widzialem zastosowania Scorpio jako pojazd uzytkowy to taksy w moim miescie (jest baaardzo duzo i oczywiscie moj z jednej pochodzi), dwie firmy co wstawiaja okna ciagaja przyczepki z szybami no i czesto widze jak lawetka przypieta do dupci Scorupki leci sobie na luzaczku. Kiedys widzialem taki patent u omesi to ciagnela tlumikiem po ziemi i pod gorke ledwo ledwo :)
Marcin - |18 Cze 2005|, 2005 09:43

a żebyście wiedzieli, że u mnie na giełdach/rynkach stoi pełno omeg z pomidorami i innymi takimi.

ale wieloryba to ja tam jeszcze nie widziałem

choć ostatnio dawno mnie w takich miejscach nie było

Pershing - |18 Cze 2005|, 2005 11:48

No wieloryba nie widzialem ale widzialem Mk 1 z ruskawkami na pokładzie :roll: