Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - 2.0 8V DOHC - niskie obroty i brak działającego obrotomierza

wojtekrobert - |8 Maj 2014|, 2014 16:28
Temat postu: 2.0 8V DOHC - niskie obroty i brak działającego obrotomierza
Witajcie,
a więc mój samochód jest już poskładany, dziś odpaliłem i wynikły ponownie te same problemy. Otóż przed wymianą silnika miałem za niskie obroty oraz nie działał mi obrotomierz, odpaliłem samochód i teraz również jest to samo. Silnik ma zdecydownie za niskie obroty (dusi się przy gwałtownym dodaniu gazu) oraz nie działa obrotomierz (zegary zostały wymienione na nowe, przy restarcie kompa wszystkie wskaźniki się restartują). Mam zregenerowane wszystkie skrzynki, oraz każdą wiązkę. Krokowiec jest sprawny (został włożony razem z silnikiem ze starego auta).

Gdzie może być problem?

Moje pierwsze skojarzenie - uszkodzony jest EDIS, w sumie to on odpowiada za oba czyli za obroty i za sygnał na zegary tak?

EDIT
wymieniłem EDIS na jakiś znaleziony na strychu, nie wiem czy jest całkowicie sprawny (raczej nie) ale po tym zabiegu ożył obrotomierz, wskazuje jakieś 300-400obr/min
ale obroty silnika faktyczne są bez zmian, śmierdzi również benzyną w okół samochodu, tak jak by nie dopalał paliwa. cewki i przewody WN zmieniłem i je wykluczam

ford2fast - |8 Maj 2014|, 2014 21:47

Wiązki we wszystkich tematach :)
wojtekrobert - |8 Maj 2014|, 2014 23:12

tu nie może być wiązka, bo to się działo zanim robiłem wiązki, również dzieje się po tym jak zrobiłem wiązki. jeżeli ktoś ma inne podpowiedzi niż wiązki to bardzo proszę, liczyłem że ktoś potwierdzi to że może być to EDIS, będę próbował w tę stronę coś pokombinować, ale najpierw skorygują tą wiązkę silnika.
levy - |8 Maj 2014|, 2014 23:18

edis potrafi byc trafiony na obroty padaja tam diody , ale uwalic sygnal na cewki?
no mozliwe, sprawdz czy na cewki wn dostaje napiecie

[ Dodano: |8 Maj 2014|, 2014 23:26 ]
oblukaj przewod z ekranem co idzie do edisa

Reader - |8 Maj 2014|, 2014 23:27

MAF do sprawdzenia.
Jakie wartości pokazuje komputer spalania chwilowego?

wojtekrobert - |8 Maj 2014|, 2014 23:29

Przewód ekranowany ---> wymieniony na nówke od pinu do pinu, zakręcony i na nowo zekranowany przeze mnie :D przewody od MAF tak samo, cała wiązka od pinu do 30cm za grodzią nowa, nawet wtyk od MAF nowy.

MAF mogę podmienić, bo mam drugi

komputer pokazuje 1,7 l na biegu jałowym

[ Dodano: |8 Maj 2014|, 2014 23:37 ]
levy napisał/a:
edis potrafi byc trafiony na obroty padaja tam diody , ale uwalic sygnal na cewki?
no mozliwe, sprawdz czy na cewki wn dostaje napiecie

[ Dodano: |8 Maj 2014|, 2014 23:26 ]
oblukaj przewod z ekranem co idzie do edisa

na cewki czyli te wtyki od wiązki silnika do cewek? ile tam powinno być, około 12V prawda?

qhen - |9 Maj 2014|, 2014 00:29

Cytat:
komputer pokazuje 1,7 l na biegu jałowym

mi na jałowym pokazuje 0.8 l

Reader - |9 Maj 2014|, 2014 11:55

wojtekrobert napisał/a:

MAF mogę podmienić, bo mam drugi

Lepsze byłoby sprawdzenie przez OBD ewentualnie pomiar napięcia.

Na początek:
Zainstaluj sobie ForScan i sprawdź parametry głównie na początek ECT, IAT, TPS.
Po uruchomieniu silnika: MAF, HEGO, STFT.

Oraz czy nie "podaje na tacy" jakichś błędów.

qhen - |9 Maj 2014|, 2014 17:19

wojtekrobert napisał/a:
cała wiązka od pinu do 30cm za grodzią nowa

to nie robiłeś od pinu do pinu? moze tu jest pies pogrzebany

Jankes - |9 Maj 2014|, 2014 18:03

Wygladaly ladnie to po co robic. Po prostu nie przewidzial Wojtek ze jak poszarpie to z tych ladnych zrobia sie nie ladne :)
wojtekrobert - |9 Maj 2014|, 2014 18:03

pinów które są w niektórych wtyczkach nie da się kupić, rozbierałem każdą wtyczkę i przylutowywałem przewody do pinów z kawałkiem drutka, na to izolacja szła.
a pod deską kabli nie dotykałem

[ Dodano: |11 Maj 2014|, 2014 10:41 ]
Jankes napisał/a:
Wygladaly ladnie to po co robic. Po prostu nie przewidzial Wojtek ze jak poszarpie to z tych ladnych zrobia sie nie ladne :)

Sam mi mówiłeś żeby nie dotykać kabli pod deską, więc posłuchałem rady, a teraz jest powiedziane że źle zrobiłem? no super

Więc problem został rozwiązany.
otwarłem wiązkę, zrobiłem schemat i porównałem obie wiązki (działającą pociętą, oraz moją zregenerowaną), okazało się że są IDENTYCZNE.
Następnie oznaczyłem według pociętęj wiązki każdy wtyk gdzie powinien być wczepiony, wsadzam swoją wiązkę do auta, odpalam i pięknie odpala. Po prostu błędnie podłączyłem czujnik temperatury cieczy na deskę do jednej cewki !
Z MOJĄ WIĄZKĄ I SILNIKOWĄ I PODŁUŻNICY JEST WSZYSTKO DOBRZE, zostały dobrze wykonane tylko błędnie podłączyłem.
Sprawa niedziałającego obrotomierza to wina EDISa nie wiązek.. po podmianie EDIS'a obrotomierz hula.
TEMAT MOŻNA ZAMKNĄĆ.