| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - spreżarka zawieszenia mk3 sedan
aviator - |25 Mar 2014|, 2014 12:06 Temat postu: spreżarka zawieszenia mk3 sedan Wiosna przyszła także zrobiłem kolejne podejście do tematu:
Jak na szybko można sprawdzić czy sprężarka zawieszenia (pompująca tylne amortyzatory) jest sprawna?
Mam dołożoną kompletną, oryginalną instalację z mk3. Sprawdziłem już 2 różne przekaźniki, 4 sprężarki i 3 czujniki poziomu zawieszenia (obecnie założyłem nówkę sztukę) i wizualnie prawie nową sprężarkę. Niestety dziadostwo dalej nie chce działać... Prąd jest a w kablach nie dało się raczej nic pomylić (no może poza jednym kablem masowym)... W całej instalacji brakuje mi tylko podpiętych amorów ale te chciałem kupić jak już wszystko sprawdzę i uruchomię - wątpię aby ich brak był przyczyną, albo?
Po podłączeniu zasilania na krótko 3 sprężarki robią sobie tylko "pyk" a 1 milczy całkowicie czyli pewnie ta jest na 100% kaputt. Poruszanie czujnikiem poziomu zawieszenia nic nie zmienia. Zanim znajdę i kupie kolejną sprężarkę wolę się upewnić, że te co mam są na pewno zepsute.
Da się sprężarkę jakoś sprawdzić na szybko bez zapinania jej do samochodu i czujnika wysokości?
pablo19 - |25 Mar 2014|, 2014 12:50
Nie ma tam na wierzchu pinów od silnika, coby podać 12V na krótko?
aviator - |25 Mar 2014|, 2014 13:03
Pewnie trzeba by było rozebrać to aby ominąć sterowanie; może faktycznie poświęcę jedną i rozbiorę na części...
pablo19 - |25 Mar 2014|, 2014 13:09
Może ktoś wyjmie z Tisa czy innego czegoś rozpiskę pinów
Jankes - |25 Mar 2014|, 2014 13:18
aviator, na te dwa grube piny podajesz zasilanie i działa, sprawdzałem tak ta co była na tym niebieskim.
aviator - |25 Mar 2014|, 2014 13:49
no na te dwa grube właśnie podawałem i nic poza "pyk" się nie dzieje.... (na 3 jest słyszalne "pyk" a na jednej cisza)
rozbiorę wieczorem jedną tak z ciekawości...
Jankes - |25 Mar 2014|, 2014 15:30
a zamieniałes prawo lewo bieguny??
aviator - |25 Mar 2014|, 2014 16:16
zamieniałem - to samo.
Rozebrałem z ciekawości tą niepykającą - w środku sama rdza i jakiś biały proszek - wszystkie otwory zatkane. Przy bolcach zasilania popalone jakieś zwoje - tłok poruszany palcem się kręci i pompuje - tak czy siak złożyć już się tego nie da
Ta sprężarka od Ciebie jest też prawie jak nowa, także tej psuć nie będę:)
Sprężarka ma dwa bolce na zasilanie (wchodzi płaska wtyka z 2 kablami), jeden duży z boku na obudowie metalowej (płaski bolec ale okrągła wtyka -może tutaj dać jeszcze + czy - ? pytam nim spróbuję, bo nie chcę zepsuć) i cienki kabelek przykręcony do obudowy z taka śmieszną podłużna wtyką.
Struna - |25 Mar 2014|, 2014 16:39
może w TIS-ie na schemat popatrz co i jak.
aviator - |25 Mar 2014|, 2014 17:01
TISa muszę sobie załatwić drugiego, bo ten co mam coś nie stratuje...
Sprawdziłem już wszystkie kombinacje, żadna nie startuje żadnej ze sprężarek - przynajmniej już wiem, że nie muszę grzebać w kablach
Jankes - |25 Mar 2014|, 2014 17:31
Kurde to jak ja sprawdzałęm i działała, może daj mase na obudowe i plus na którys pin, jutro wygrzebie sprezarke i sprawdze jak ja uruchomic.
aviator - |25 Mar 2014|, 2014 17:42
z masą na obudowie próbowałem z tą co mam na aucie...
spoko, nie spieszy się ale jak będziesz miał kiedyś tam okazje sprawdzić, to będę wdzięczny
trzypion - |25 Mar 2014|, 2014 19:28
Według TIS-a pompka ma mieć cztery wyprowadzenia, dwa z nich to silnik kompresora, dwa pozostałe to elektrozawór upustowy.
Kolory:
silnik +fiolet/żółty -czarny,
elektrozawór + nie podali, -czarny/niebieski (choc może źle deszyfruję Bk/BU?)
aviator - |25 Mar 2014|, 2014 19:38
Dzięki, czyli tak też sprawdzałem... Trzeba będzie dać 1 kompresor do "regeneracji"
A tak z ciekawości, to widać w tisie skąd jest wzięta masa? Bo jedyne logiczne miejsce -patrzac po przebiegu wiazki- wypada mi gdzieś na wysokości lewego amortyzatora maski.
trzypion - |25 Mar 2014|, 2014 19:46
Wedle TIS po prawej stronie lewego reflektora.
WieSiu - |26 Mar 2014|, 2014 17:41
Ja pamiętam ze uruchamialem u siebie kompresor zwierajac w małej skrzynce piny pod brazowym przekaznikiem od tego ustrojstwa.
aviator - |7 Kwi 2014|, 2014 16:23
Niestety nie wiem jakim cudem ale dzisiaj sprężarka uruchomiła się sama Jeździła sobie w aucie z przesuniętym manualnie czujnikiem wysokości na na niską pozycję zawieszenia i nagle odżyła i zaczeła sobie cichutko i non stop pompować.
Z tego co zdążyłem zaobserwować, to po przesunięciu się czujnika położenia zawieszenia nic nie dzieje się od razu - poza jakimś cyknięciem. Sprężarka uruchamia się z opóźnieniem i pompuje do osiągnięcia zadanej wysokości. Jeżeli czujnik się nie rusza poniżej zadanej niskiej wysokości, to sprężarka i tak i tak uruchamia się samoczynnie co jakiś czas na chwilę aby trochę podpompować.
Aby uruchomić sprężarkę manualnie trzeba zatem, podłączyć ją do prądu, przesunąć czujnik wysokości i cierpliwie poczekać jakieś 1-2 minuty...
Struna - |7 Kwi 2014|, 2014 16:51
no to chyba logiczne, że jest zwłoka - inaczej na każdej nierówności układ by dostawał kociokwiku
aviator - |7 Kwi 2014|, 2014 18:55
wygrzebałem z innego wątku ale wklejam tutaj:
| Boni napisał/a: |
....
BTW szukałem w Haynesie skoku, i wiecie co znalazłem? Otóż pompowanie uśrednia w czasie 20s (żeby na każdym skoku nie dobijało) i ma limit 5min (wyłącza sprężarkę, bo uważa, że ma wyciek powietrza). Wow, co za automatyka w tym Scorpio |
|
|