Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - duże spalanie (gazu), co może być winne?

ramanujan - |6 Mar 2014|, 2014 19:44
Temat postu: duże spalanie (gazu), co może być winne?
Pytanie do mądrych głów:
W 12v6 wychodzi mi duże spalanie LPG.
Nic nie było kręcone przy układzie (blos-parownik)
samochód jeździ w miarę normalnie, deko ni się wydaje mułowaty, ale może to ja mułowato jeżdżę po tych strzałach. Udało mi się zwalczyć problemy z zapłonem i strzałami.
Wyprułem bak i po ocenie pójdzie na szrot, więc nie pytajcie mnie ile pali na benie :-/

Do rzeczy:
Spalanie mi wychodzi koło 21L / 100. Nie raz, kilkukrotnie mi tak wyszło.
Różnica +/- 1-2L, często na "plus".

Aha, komputer też pokazuje średnie spalanie Pb kilka litrów większe niż było to zawsze...

Pierwsze co mi przyszło do głowy to sprawdzić kąt zapłonu,
- jest bez zmian tak jak go ustawiłem (powiedzmy 17-18 stopni)
Kolejna rzecz podpiąłem się miernikiem pod lambde, dała mi w miarę jednoznaczny wynik,
- napięcie koło 1V. czasem 0,8, 0,9 czasem jak dodam gazu skoczy 1,3 czasem spadnie 0,37.. ogólnie też dużych nieprawidłowości nie widzę.

Zmieniałem elektrozawór z filtrem ale lewego nie czuć i nie słychać, pozatym spalanie sięgało tych wyników wcześniej.

Termostat wymieniony na ori, temp podczas jazdy stoi blisko połowy, faktycznie zamiennik hans pries był do kitu.
Zapłon, świece, bez zarzutów. Nie jeżdżę z zaciągniętym ręcznym, trasa do pracy w miarę ta sama, nie szalałem. kompresji z dnia na dzień nie stracił. Skrzynia biegów wymieniona po pełnym remoncie, podpora wału nowa..

POMYSŁY?

VIK - |6 Mar 2014|, 2014 19:48

Ale że co, po W-wie 21/100??
Czy w trasie 120km/h autostradą.

kat - |6 Mar 2014|, 2014 19:56

jak po wawie,to raczej normalne spalanie
VIK - |6 Mar 2014|, 2014 19:57

Mogę się zamienić, ja się w 25 mieszczę :690:
ramanujan - |6 Mar 2014|, 2014 20:28

VIK, Ty wiesz jak pocieszyć.
Mówie o spalaniu w mieszanym. Normalne spalanie które miałem to 14-15l/100. teraz przy tej samej prędkości na tempomacie chociażby wychodzi mi na kompku więcej.
2,5 roku się męczymy ze sobą, więc wiem jakiego spalania mogę się spodziewać w zbliżonych warunkach. wspomniałem ze nie gnałem ostatnio ;-)

dobra, poprawka, wydaje mi się że wiem... ;-)

VIK - |6 Mar 2014|, 2014 20:29

Ja nie jestem od pocieszania :)
ford2fast - |6 Mar 2014|, 2014 23:14

Na początek zmień dostawcę gazu :)
ramanujan - |6 Mar 2014|, 2014 23:45

VIK, ktos musi byc.. jezdzimy fordami ;-)

F2F, jesli to do mie bylo, to caly czas jezdzi do tego samego hitlera, no, chyba ze ostatnio zaczyna za wczesnie brakowac.. wtedy juz jest gdzie sie da dojechac..
hitler niepocieszony ze tyle gazu w komin idzie.. czy wspolnymi silami mozemy mu pomoc?

YaKuZ - |6 Mar 2014|, 2014 23:57

nie śmierdzi gazem? obadaj przewody, może gdzięś popuszcza w kosmos...tak nagle by spalanie wzrosło?
ford2fast - |7 Mar 2014|, 2014 00:08

ramanujan napisał/a:

F2F, jesli to do mie bylo

Do Ciebie :)

Struna - |7 Mar 2014|, 2014 12:04

ramanujan napisał/a:
Udało mi się zwalczyć problemy z zapłonem i strzałami.
ramanujan napisał/a:
Nic nie było kręcone przy układzie (blos-parownik)
czyli układ jako całość ( bo tak należy to rozpatrywać ) jednak się zmienił, więc wymaga kalibracji.
Kasia - |7 Mar 2014|, 2014 12:47

A parownik? Może on zdycha? U mnie parę lat temu też nagle spalanie wzrosło odczuwalnie (DOHC) i zamulone było auto. Po wymianie parownika wszystko wróciło do normy a nawet lepiej bo parownik większy :) .
Larix - |7 Mar 2014|, 2014 14:21

Popsikaj wszystkie łączenia gazowe jakąś pianą przy pracującym silniku. U mnie właśnie wyszło dlaczego Audi pali 19 LPG. Gaz zapiepsza dosłownie wszędzie :shock:
ramanujan - |8 Mar 2014|, 2014 15:23

No to ładnie się porobiło.
Z parownikiem to pewnie było by odczuwalne po wynikach z lambdy.

posprawdzałem auto pod wzgl nieszczelności. dotknąłem przewód miedziany gazu..
brzdęk, pszzz.... sss... podtlenek gazu ucieka.. uciekł.. patrzę na przewód,
a tu rwał jego nać, pęknięcie na 3mm długoiści, z pół szerokości..
spiralka była tak ułożona że smyrała śrubę pompy wspomagania... nie ma to jak fachowy montaż.. nie zobaczyłem tego wcześniej. Widocznie powstało mikropęknięcie i samochód pływał w obłoku gazu..
Zobaczcie sami:
https://www.dropbox.com/s...20od%20gazu.jpg

Było to poza domem w pt wieczór na wsi u wuja, doceniłem to, że jako rasowy przykład właściciela forda miałem w bagażniku nową beczułkę i nakrętkę na przewód. zostały mi po wymianie el.zaworu.. diaks, bzzz, wrrr, kilka przekleństw i rurka zarobiona.. :-)
----------------
Zapomniałem Wam wszystkim podziękować za pomoc. Gratze!
Zauważam ostatnio że jak mam problem to rozwiązanie okazuje się trywialne, banalne...
Aż głupio się robi że pytałem..

Larix - |8 Mar 2014|, 2014 18:11

ramanujan napisał/a:
posprawdzałem auto pod wzgl nieszczelności. dotknąłem przewód miedziany gazu..
brzdęk, pszzz.... sss... podtlenek gazu ucieka.. uciekł.. patrzę na przewód,
a tu rwał jego nać, pęknięcie na 3mm długoiści, z pół szerokości..

Ale przynajmniej powód spalania już masz znany :)

YaKuZ - |8 Mar 2014|, 2014 18:46

ha :P wygrałem :)
ramanujan - |8 Mar 2014|, 2014 19:03

YaKuZ, -> :)

Swoją drogą trip kompem nie mogę się sugerować, bo daje mi info z tpsa, vss'a i rpm'ów.. prawda? (mniej więcej). Zasilanie blosem to full analog, inaczej ustawie dawkowanie, inne będzie zachowanie dla danej pozycji przepustnicy. Czyli mogę mieć przy stałej prędkości 100km/h wskazanie 7l/100 lub 13l/100... czyli tym że mam deko inaczej niż kiedyś, kiedyś - się nie przejmuję bardzo ;-)

Wątpię żeby tutaj problem był złożony z kilku czynników, a nieszczelność była tylko jedną składową.. Aż tak podły świat chyba nie jest ;-)

Struna - |9 Mar 2014|, 2014 22:29

ramanujan napisał/a:
trip kompem nie mogę się sugerować, bo daje mi info z tpsa, vss'a i rpm'ów.. prawda?
nie, nie prawda. daje info z czasu otwarcia wtrysków, które nawet jak odetniesz plusa zasilania ( bo tak jest na gazie ) i tak nadal próbują być sterowane z uwzględnieniem sondy lambda, czyli jak zalejesz auto gazem to czasy się skrócą, spalanie chwilowe będzie mniejsze. W drugą stronę odwrotnie.
Larix - |10 Mar 2014|, 2014 08:36

Struna napisał/a:
czyli jak zalejesz auto gazem to czasy się skrócą, spalanie chwilowe będzie mniejsze. W drugą stronę odwrotnie.

Czyli jak wskazania na tripkompie są bliskie fabrycznym to można z grubsza uznać , że mieszanka LPG jest z grubsza dobra ? :)

YaKuZ - |10 Mar 2014|, 2014 09:00

a jak mało na tripie to bogata, a duzo to uboga?
Struna - |10 Mar 2014|, 2014 12:42

Larix napisał/a:
Czyli jak wskazania na tripkompie są bliskie fabrycznym to można z grubsza uznać , że mieszanka LPG jest z grubsza dobra ?
tak, z grubsza można tak przyjąć - mowa o spalaniu chwilowym.
YaKuZ napisał/a:
a jak mało na tripie to bogata, a duzo to uboga?
tak - jak chwilowe masz niższe na LPG w danym punkcie pracy silnika niż na noPB to znaczy, że komp "widzi" zbyt bogatą mieszankę i próbuje to korektami kompensować co przekłada się na mniejsze spalanie chwilowe.

Jedna istotna uwaga - powyższe ma zastosowanie tylko przy pracy kompa w Closed Loop, w Open Loop nie można tego stosować.

Larix - |10 Mar 2014|, 2014 13:05

Struna napisał/a:
mowa o spalaniu chwilowym

A średnie nie ? To inaczej komp wylicza niż z czasów wtrysków ?

Struna - |10 Mar 2014|, 2014 14:13

A co Ci powie średnie ? gdzie np. w niskich zakresach obciążeń masz powiedzmy przelane, a w wyższych ubogie ale średnia wyjdzie na zero ?
Czyli co - wedle tegoż wskazania niby jest ok, ale nie jest :)

Larix - |10 Mar 2014|, 2014 14:47

No racja, ale przecież nie wiem jakie powinno być spalanie chwilowe w różnych warunkach :)
Struna - |10 Mar 2014|, 2014 14:49

Larix napisał/a:
ale przecież nie wiem jakie powinno być spalanie chwilowe w różnych warunkach
jak nie wiesz - jedziesz stabilnym obciążeniem i pyk na benę, lukasz na chwilowe, potem pyk na gaz i patrzysz na chwilowe.

I tak sobie pykasz w różnych obciążeniach i porównujesz.

Larix - |10 Mar 2014|, 2014 15:19

Struna napisał/a:
jak nie wiesz - jedziesz stabilnym obciążeniem i pyk na benę, lukasz na chwilowe, potem pyk na gaz i patrzysz na chwilowe

Aha. I ma tyle samo pokazywać ?

Struna - |10 Mar 2014|, 2014 15:24

Ty - weź czytaj ze zrozumieniem :) wszystko już zostało napisane :)
Larix - |10 Mar 2014|, 2014 15:46

Struna napisał/a:
Ty - weź czytaj ze zrozumieniem

Staram się :) I z powyższego co napisano wychodzi mi, że takie samo ma być chwilowe na Pb i LPG jeżeli mieszanka jest OK.

Struna - |10 Mar 2014|, 2014 17:10

dokładnie - z wyłączeniem OpenLoop, które występuje między innymi przy WOT.
Larix - |10 Mar 2014|, 2014 17:11

Ok, dzięki :)
Struna - |10 Mar 2014|, 2014 17:16

można też prosty diodowy "tester sondy" zarzucić i mieć cały czas podgląd.
ramanujan - |13 Mar 2014|, 2014 13:57

Podpiąłem miernik żeby mieć puki co podgląd.
Struna, a jak mogę jednoznacznie sprawdzić czy układ chodzi w OL czy CL?
Powinno już być CL wszystko ma niby dobrze, ale jak się upewnić?

Struna - |13 Mar 2014|, 2014 13:59

jeśli reaguje na zmianę dawki paliwa - znaczy, że koryguje. Jeśli nie - znaczy że nie.
ramanujan - |21 Mar 2014|, 2014 14:35

update: filtry powymieniane, dawkowanie też okej przyjmujemy, sonda lata koło 0,7 - 0,8 (ustawiał GW21). Nie znam jeszcze dokładnego spalania ale ogólnie zaczęło doskwierać mi że jest mulasty.
(prędkość 100-120, przyciskam gaz, zmienia mu się dźwięk, ale nie cięgnie). Z Pablem jechaliśmy, też zauważył że jakby lekko zmulony. Padło na wydech
Nie ma tak bardzo dużo możliwości, poszukam w wydechu. Czy jest szansa że w którym tłumiku lub którejś strumienicy coś jest przytkane? Czy w tłumiku mogło się jakoś podwinąć wygłuszenie?
Jak rozpiąć końcowy to wiem, a czy środek ma jakieś rozpięcie - nie pamiętam. obie strumienice są spawane, wszystko made by Mysza. Czy któryś tłumik jest bardziej podejrzany?
pzdr

Struna - |21 Mar 2014|, 2014 18:19

ramanujan napisał/a:
lub którejś strumienicy
hę ? gdzie ten badziew masz wstawiony ?
ramanujan napisał/a:
Czy w tłumiku mogło się jakoś podwinąć wygłuszenie?
mogło
ramanujan - |23 Mar 2014|, 2014 09:07

Oglądałem wozy Pabla, u niego są katy ori, połączone trochę wygiętą rurką co w rezultacie lekko przesuwa linie wydechu. U mnie te dwie puszki są połączone rurą prostą w związku z czym tego przesunięcia nie ma i od trójnika z lambdą do tłumika środkowego wydech idzie sobie najzwyczajniej pod kątem ;-)
Wspawane dwie identyczne puszki wyglądające jak typowa strumienica z allegro.

Co do tłumika to czy któryś jest bardziej podejrzany? końcowy mogę łatwo zdjąć, środkowy? nie pamiętam czy ma łączenie... jak są zbudowane te dwa?

pablo19 - |24 Mar 2014|, 2014 21:31

Oryginalnie za katalizatorami jest łączenie. Nie bardzo widzę jak miałbyś testować auto z rozpiętym tłumikiem w Warszawie ;)
Kevin Xy - |24 Mar 2014|, 2014 22:39

zalecam w tunelach :p