Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Komputer pokładowy - brak?

Franz_Maurer - |22 Lut 2014|, 2014 13:14
Temat postu: Komputer pokładowy - brak?
W moim nowym nabytku, czyli Skorpionie 2.0 '95 jest wersja wyposażenia ( podobno :)) GHIA. NA wyświetlaczu zegarów mam pokazany zasięg do kolejnego tankowania, ale...sterowania komputerem brak! W jego miejscu jest zaślepka i zamontowany przełącznik od LPG.
I tu pojawia się pytanie. Ponieważ jest baaardzo prawdopodobne iż wnętrze było "grzebane", to czy istnieje możliwość że nie mam sterowania a mam komputer? W jaki sposób mozna to sprawdzić i ew. zamontować konsolkę sterującą?.
Czy po prostu nie posiadam w ogóle komputera, i w wersjach uboższych wyposażenia pokazywany był tylko zasięg paliwa?
Dodam tylko iż mam tempomat, elektrykę, pompowane fotele, klimę manualną

VIK - |22 Lut 2014|, 2014 17:20

Po numerze vin będzie raczej wiadomo co tam miało byc/jest
lukas2 - |22 Lut 2014|, 2014 17:22

A jak masz trip kompa to przełącznik można dołożyć. Powinna być wtyczka do niego pod drewnem
Franz_Maurer - |22 Lut 2014|, 2014 17:59

Rozkodowałem VIN ale tylko na poziomie modelu, rocznika koloru itp. nie moglem znaleźć kodow wyposażenia nigdzie, a kiedyś rozkodowując Opla Omegę trafiłem na stronę gdzie było to wszystko opisane i do Scorpio. Chyba że ktoś z forumowiczów posiada taką opcję to będę wdzięczny ;)
Julek - |22 Lut 2014|, 2014 18:16

tutaj uderz http://ford-scorpio.pl/fo...der=asc&start=0
VIK - |22 Lut 2014|, 2014 18:17

wrzuć VIN
Adam_2000 - |22 Lut 2014|, 2014 18:21

http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do
Franz_Maurer - |22 Lut 2014|, 2014 18:39

Dzięki Adam_2000, ale podaje mi tylko podstawowe info. Żeby już nie wrzucać gdzie indziej, mój VIN
wf0nxxgagnst38830

Adam_2000 - |22 Lut 2014|, 2014 18:51

Wersja "L", więc wątpię, żeby TRIP w nim siedział.
gufer-posepny - |22 Lut 2014|, 2014 22:33

masz zegary z dwoma wyświetlaczami ? może ktoś coś dokładał. przerabiał . przyciski do kompa to akurat nie problem z tą małą wiązką kabli prosto do zegarów .
Franz_Maurer - |23 Lut 2014|, 2014 00:54

Tak, z dwoma. Na lewym pokazuje zasięg paliwa, a prawy przebieg oraz ( chyba ) przebieg dzienny który zresetowałem przy kupnie małym guziczkiem zaraz obok niego, i do tego momentu wyświetla sie ciągle 0.1 :)
gufer-posepny - |23 Lut 2014|, 2014 12:49

to się zablokował przycisk resetu . prędkość pokazuje normalnie ? główny licznik zlicza kilometry ? zasięg na paliwie ciężko zliczyć bez danych z komputera silnika o aktualnym zapotrzebowaniu na paliwo . reszta danych w zasadzie już jest .
Adam_2000 - |23 Lut 2014|, 2014 12:52

Cytat:
to się zablokował przycisk resetu

Wtedy zegary by się resetowały.
Coś czuję tam rzeźbę ;)

Franz_Maurer - |23 Lut 2014|, 2014 13:42

Nie działa prędkościomierz i w związku z tym tempomat i zliczanie kilometrów. Zasięg na BP pokazuje +/- w porządku. Po rozkodowaniu VINu w forumowym dziale, nie ma słowa o trip kompie. W poniedziałek wieloryb idzie do warsztatu na wymianę pękniętego kolektora i wszelkich innych usterek więc linka tez będzie podłączona. Ogarniam właśnie forumowy wpis na temat montażu komputera i chyba muszę to przeczytać jeszcze kilka razy, ponieważ elektryka ww autach zawsze mnie trochę przerastała :D
lukas2 - |23 Lut 2014|, 2014 14:12

Franz_Maurer napisał/a:
więc linka tez będzie podłączon

Jaka linka???
Prędkościomierz w oczatym jest elektryczny a nie na linkę. Coś masz w instalce namodzone. Podłączenie tripa i choinki polega na doprowadzeniu kabelków z modułu przy schowku pasażera (do choinki) i puszczeniu jednego kabelka z ECU z sygnałem vss. Resztę robią zegary. Zobacz czy masz zbiorniki płynów z czujnikami poziomów i czy pod przednią belką wisi termometr (na spięciu podłużnic) po tym najprościej poznasz czy był trip w nim. Jakby co mam zegary bez tripa do oddania za flaszkę ;-)

bingo - |23 Lut 2014|, 2014 15:15

nie masz żadnej linki.
mass44 - |23 Lut 2014|, 2014 16:14

Wrzuć zdjecia tego swojego nabytku, jak tam z blacharką? Zegary możesz mieć z drugim wyświetlaczem bo pewnie tylko takie były pod ręką z mniejszym o 100k przebiegiem, jeśli nie masz przyciskówpod kierownicą z prawej strony to ktoś tak to wyrzeźbił, z czasem wyjdzie na jaw więcej przejawów fantazji poprzednich właścicieli i ich mechaników.
Poza tym chyba nie było wielorybów w wersji ghia z manualną klimą, ghia to jednak pakiet z najwyższym wyposażeniem...

lukas2 - |23 Lut 2014|, 2014 17:47

Ale trip nie był tylko w ghija chyba tak samo jak w VM widziałem climatronic a nie było tripa
bingo - |23 Lut 2014|, 2014 19:34

ile masz szyb opuszczanych? jaki podłokietnik? fotele?
gufer-posepny - |23 Lut 2014|, 2014 20:00

ale bylo zdekodowane że wyposażenie Low czyli nie było tego . skoro prędkościomierz nie działa to pewnie wiązki leżą i sygnał z VSS nie idzie
Franz_Maurer - |23 Lut 2014|, 2014 21:13

Wyposażenie mojego Skorpiona aktualne:
-fotele elektryczne góra/dół oraz pompowane
-szyby elektryczne przód
-lusterka elektryczne
-elektryczny szyber
-podłokietnik ze schowkiem
-grzana szyba przód/tył
-klima manual
-przyciemniane szyby
-nivo ( wg VIN )
-tempomat
-halogeny
Więcej grzechów nie pamiętam.

Oraz rozkodowane z VIN, więc z grubsza sięzgadza:
- kombi
- DOHC 2.0
- MT75
- dyfer 4.27 bez LSD
- L-series
- kolor DARK AUBERGINE
- wersja krajowa D (Niemcy)
- elektryka szyb przód
- podwójny rygiel
- NIVOMAT
- tempomat
- przednie fotele RECARO
- "miękka w dotyku" (?) kierownica
- halogeny

Zegar z lewej pokazujący zasięg na paliwie pokazuje w miarę dobrze dobrze. Na pusty bak po zakupie zalałem za 100 zł. Zasięg z 30 km zwiększył się do 270 km.
Obrotomierz działa, nie działa prędkościomierz i nie zlicza kilometrów.

Jutro wstawiam auto do warsztatu na wymianę kolektora dolotowego ( lekkie pękniecie i jest przedmuch ), wymianę oleju, filtrów, sprawdzenie reszty bolączek i na końcu regulację LPG.
Rdzy jest baaardzo niewiele. Progi zdrowe. Auto na bank miało przygody bo ma zmieniony przedni zderzak i spękany tylny, a poprzedni właściciel był mechanikiem więc na pewno rzeźbił ile wlezie ;) . Ale Wieloryb musi zostać doprowadzony do fajnego stanu, gdyż czeka go podróż na południowe wybrzeże. Zdjęcia wstawię na dniach, jak staruszek wróci ze szpitala :D

Adam_2000 - |23 Lut 2014|, 2014 22:01

Cytat:
Jutro wstawiam auto do warsztatu na wymianę kolektora dolotowego ( lekkie pękniecie i jest przedmuch )

Pęknięty kolektor ssący w 2.0 16V ?

Franz_Maurer - |23 Lut 2014|, 2014 22:05

A co w tym dziwnego? Kilka razy się z tym spotkałem w różnych autach :) . W tym np w Fordzie Crown Victoria
bingo - |24 Lut 2014|, 2014 08:54

no to ogólnie golas. niestety, nie pamiętam, co wchodziło na ghia, ale może same fotele wystarczyły. Klima (chyba), elektryka przód, fotel góra/dół, nivomaty w kombi , elektryczne lusterka, podwójny rygiel to raczej był standard
Franz_Maurer - |24 Lut 2014|, 2014 13:36

Nie narzekam:). Ma lpg więc spalanie liczę od butli do butli, z tyłu jeździ pies, więc na brak elektrycznych szyb raczej nie będzie się skarżył, a wszelką telemetrię mogę mieć jak włączę program w telefonie;). Klimatyzacja jest, elektryka też, więc do pełni szczęścia brakuje mi tylko automatu, ponieważ nienawidzę ręcznych skrzyni, jednak często śmigam autostradami więc zapominam o drążku. I z tego co wyczytałęm na forum, to doposażyć Skorpiona w trip kompa też się chyba da:)
bingo - |24 Lut 2014|, 2014 14:03

da się, a mi bardziej chodziło o to, czy może być to ghia i czy licznik jest od niego. proponuję zdjąć dolny panel (pięć śrubek - dwie z boku, dwie od dołu i jedna w schowku na monety) i zobaczyć, czy się wala wtyczka. a co do prędkościomierza - albo kabelki, albo czujnik na skrzyni, można ewentualnie sprawdzić, czy przez złacze diagnostyczne pokazuje, wtedy już wiadomo, że jednak licznik.
lukas2 - |24 Lut 2014|, 2014 14:50

Zobacz najpierw czy masz czujnik termometru pod belką jak pisałem. Najprościej. Nic nie trzeba rozbierać a tylko się schylić ;-)
Franz_Maurer - |24 Lut 2014|, 2014 14:51

Wszystko będzie Panowie sprawdzane dzisiaj po południu jak Wieloryb pojedzie na salę operacyjną;). Dzięki każdemu z osobna za wskazówki i porady!

[ Dodano: |5 Mar 2014|, 2014 15:41 ]
lukas2 napisał/a:
Zobacz najpierw czy masz czujnik termometru pod belką jak pisałem. Najprościej. Nic nie trzeba rozbierać a tylko się schylić ;-)

Więc mam czujnik termometru. Teraz kwestia kabelków i podłączeń do zegarów. Ciekawe jak wielką rzeźbę mam w środku:)