Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - nie można otworzyć tylnich dzwi

rabbit1 - |11 Sty 2014|, 2014 18:25
Temat postu: nie można otworzyć tylnich dzwi
założyłem ten temat bo znajomy ma problem a mieszka w Niemcach i żeby nie połamać tapicerki w drzwiach to czy idzie jakoś tapicerke na zamkniętych drzwiach ściągnąć żeby dostać się do zamka bo ani klamka z zewnątrz ani od wewnątrz nie otwiera drzwi.........................
trzypion - |11 Sty 2014|, 2014 18:39

Nie idzie, zostaną śruby trzymające. Aczkoliwk może się udac ja na tyle odsunąć, żeby jakis dostęp uzyskać.
Vaux - |11 Sty 2014|, 2014 19:38

A może by jakoś kabelkami podziałać i prąd dodatkowy gdzieś zapodać bo rozumiem że zacięły się na zamkniętym podwójnym ryglu?
rabbit1 - |11 Sty 2014|, 2014 20:45

trzypion napisał/a:
Nie idzie, zostaną śruby trzymające. Aczkoliwk może się udac ja na tyle odsunąć, żeby jakis dostęp uzyskać.

tyle to i ja wiem,myślałem że ktoś kiedyś coś takiego przerabiał

Vaux napisał/a:
A może by jakoś kabelkami podziałać i prąd dodatkowy gdzieś zapodać bo rozumiem że zacięły się na zamkniętym podwójnym ryglu?

albo podwójny rygiel albo blokada przeciw dzieciom przesunięta w dzwiach

tak czy siak trzeba łamać tapicerke..............krótko i na temat...........

masa300789 - |11 Sty 2014|, 2014 20:47

A moze tylko cieglo spadlo ?? Ja juz nie pamietam czy sie otwieraly od wewnatrz czy nie, z tego co sie mi przypomina to klamka zewnetrzna byla luzna

[ Dodano: |11 Sty 2014|, 2014 20:50 ]
do blokady da sie dojsc z zewnatrz ,chyba jej kawalek widac ??a jeszcze cos mi zaswitalo=sciagnac ta obwodke wokol klamki wewnetrznej i moze cos tam sie zobaczy

rabbit1 - |11 Sty 2014|, 2014 21:12

masa300789 napisał/a:
A moze tylko cieglo spadlo ?

na klamce zewnętrznej masz kawałek pręta który wdusza zawleczke na zamku a na wewnetrznej klamce jest linka i nie sądze żeby jedno z
drugim padło,myślałem że ktoś już coś takiego przerabiał ale cóż nie pozostaje mu tylko nic innego jak rwać i połamać tapicerke..........................

zibi8556 - |11 Sty 2014|, 2014 22:21

Tak przed chwilą patrzyłem i ciekawe czy jakby wykręcić blokady swożni zawiasów to drzwi dadzą się zdjąć z zawiasów i odchylić?
To chyba głupie bo nigdy nie próbowałem, ale gdyby, to uda się odkręcić wkręty z jednej strony i odchylić tapicerkę?
Nieee, to chyba nie wykonalne? :029:

sobolaqe - |11 Sty 2014|, 2014 23:14

zibi8556 napisał/a:
Tak przed chwilą patrzyłem i ciekawe czy jakby wykręcić blokady swożni zawiasów to drzwi dadzą się zdjąć z zawiasów i odchylić?
To chyba głupie bo nigdy nie próbowałem, ale gdyby, to uda się odkręcić wkręty z jednej strony i odchylić tapicerkę?
Nieee, to chyba nie wykonalne? :029:

Watpie zebys je sciagnal jak sa zamkniete.
Drzwi musza isc w gore 1-2 cm o ile pamietam.
Po pierwsze nie wiem czy profil drzwi i rygiel na tyle pusci zeby je podniesc.
Po drugie pamietam jak w swoim mk3 sciagalem drzwi to naprawde lekko nie schodzily i trzeba nimi bylo "wachlowac" dodatkowo pomagajac lekko podnosnikiem przy slupku.

Pytanie ile kosztuje teraz tapicerka do drzwi skoro kompletne drzwi mozna miec za 50 zl :)
Ja bym poszukal tapicerki na miejscu i stara poprostu spisal na straty.

modzian - |11 Sty 2014|, 2014 23:18

rabbit1 napisał/a:
albo blokada przeciw dzieciom przesunięta w dzwiach

z tym sobie mozna bardzo latwo poradzic... przerabialem temat bierzesz kawalek stalowej linki wsuwasz w szpare zachaczasz o rygiel i go przesuwasz i drzwi sie otwieraja...

zibi8556 - |12 Sty 2014|, 2014 00:28

sobolaqe, pewnie masz rację? Opcja zakupu "nowej"tapicerki będzie chyba niezłym rozwiązaniem?
modzian, jeżeli to tylko blokada, to fakt, nie jest to wielki problem.

VIK - |12 Sty 2014|, 2014 09:34

Da się odkręcić tapicerkę z tylnych drzwi, trzeba chwilę pomyśleć, wziąć cienki śrubokręt. Łatwo nie jest, ale zdejmowałem, po zablokowaniu zamka, jak cięgno spadło. Ewentualnie wyrwać z drzwi plastiki w które wkręcane są wkręty mocujące boczek.
rabbit1 - |12 Sty 2014|, 2014 14:51

dzięki chłopaki za info.przekaże mu co i jak a on niech sobie sam decyduje co z tym fantem zrobić....................
bingo - |13 Sty 2014|, 2014 08:29

w MK2 udało mi się ściągnąć i odchylić tapicerkę na tyle, by odblokować zamek.
co do uszkodzenia, poszedł pewnie siłownik centralnego, auto z podwójnym ryglowaniem i dla tego jest problem. Ponieważ otwarcie siłownika podwójnego ryglowania jest oddzielnie zasilane niż główny siłownik, i jednocześnie głowny siłownik i tak odblokuje podwójne ryglowanie, to by zablokować sprawny zamek tak, jak to jest opisane, musiały by stać się dwie rzeczy równocześnie, np.:
- poszed zarówno podwójny jak i główny siłownik (są w jednej obudowie)
- poszedł główny, ale jest zamknieta blokada na dzieci

najbardziej prawdopodobna sprawa to wyskoczyła wtyczka. Można jeszcze spróbować zasilić zamek bezpośrednio z centralki, oddzielnie podwójne ryglowanie, może pozwolić to na odblokowanie klamki od środka.

tom_stm - |1 Lut 2014|, 2014 08:58

Miałem podobny problem , pękła obudowa całego mechanizmu zamka .... sporo się namęczyłem żeby to ręcznie odblokować . Do wymiany miałem całą kasetę zamka.