| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - ogrzewanie przedniej szyby
pitel1969 - |4 Gru 2013|, 2013 17:33 Temat postu: ogrzewanie przedniej szyby przepraszam ze otwieram nowy temat,ale wczesniej czytalem jakis post i nie moge go znalesc ,ale skopiowalem go i teraz sprawdzilem u siebie,i stwierdzilem ze nie mam plusa na przekazniku nr.18 nozka 30, punkt 9,pomozecie gdzie szukac rozwiazania? dioda sie pali
cyt.
1. odpal i przegazuj silnik
2. otwierasz maskę
3. otwierasz małą skrzynkę po prawej stronie auta
4. wyciągasz przekaźnik nr R18 (stojąc przy boku auta przodem do akumulatora i skrzynki, będzie to górny rząd trzecie gniazdo licząc od twojej lewej strony, czyli od szyby)
5. Sprawdzasz, czy w otworze w skrzynce na nóżkę nr 86 przekaźnika jest plus
6. Wsadzasz kobietę do auta
7. każesz jej przycisnąć i trzymać przycisk od ogrzewania przedniej szyby
8. sprawdzasz, czy w otworze na nóżkę przekaźnika nr 85 pojawił się minus
9. sprawdzasz, czy na otworze na nóżkę nr 30 przekaźnika jest plus
10. wsadzasz przekaźnik i słuchasz, czy się załacza
11. sprawdzasz, czy na bezpieczniku nr 38 pojawił się plus (stojąc przy boku auta przodem do akumulatora i skrzynki, będzie to czwarty rząd od dołu trzecia kolumna licząc od twojej lewej strony, czyli od szyby, bezpieczniki są liczone po kolei rzędami poziomymi (gdy stoisz z boku auta), licząc od górnego lewego, który ma nr 30).
12. sprawdzasz, czy na bezpieczniku nr 41 pojawił się plus (stojąc przy boku auta przodem do akumulatora i skrzynki, będzie to trzeci rząd od dołu trzecia kolumna licząc od twojej lewej strony, czyli od szyby, czyli pod nr 38)
bingo - |4 Gru 2013|, 2013 18:09
jeśli tam nie masz plusa, to znaczy. że skrzynka mała jest w stanie totalnej agonii, albo żle zmierzyłeś, bo to idzie bezpośrednio z akumulatora. Biorąc pod uwagę, że dioda się świeci, to znak, że jednak jest tam plus i tylko źle pomierzyłeś (choć jest opcja, że świeci się dioda, bo jest agonia skrzynki).
Więc sprawdź kolejne punkty rozpiski.
[ Dodano: |4 Gru 2013|, 2013 18:11 ]
tu masz link do jednego z opisów
http://ford-scorpio.pl/fo...=szyba&start=66
pitel1969 - |4 Gru 2013|, 2013 18:34
tez stawiam na skrzynke,auto stalo u mechanika dosc dlugo na placu i kto wie co tam nalecialo,jak go odebralem to swiatla mi sie wlanczaly z opoznieniem w srodku auta,to binbadelko nie dawalo sygnalu,a juz daje,wiec wymienie skrzynke bo mam druga
[ Dodano: |5 Gru 2013|, 2013 17:13 ]
wiec wymienilem i dopiero sie narobilo,np. programowanie pilota zniklo,ale jak otworze dzwi na zapalonych swiatlach by odezwal sie sygnal,to juz moge zaprogramowac pilota,lecz zaraz znika jego dzialanie,ogrzewanie przedniej szyby nie dziala,lampka swieci sie na stale,ogrzewanie tylniej dziala lecz lamka nie,znowu brak tego plusa na 30 w przekazniku 18,jeszcze jedno,samochod kupilem razem z 8-ma wlacznikami do ogrzewania szyb,czyli poprzedni wlasciciel tez cos kombinowal,jeszcze jedno wiem,ze wymienial radio i zrobil zwarcie,w serwisie kazali mu kupic nowy komputer ,no i kupil,teraz mam dwa dobre,on mial wiazki nie zrobione.
gdzies ten prad mi znika,od mechanika jak odebralem auto to tez oswietlenie samo sie pojawilo po jednym dniu,dzis znowu zgaslo
[ Dodano: |5 Gru 2013|, 2013 17:29 ]
i jeszcze jedno,przekaznik 18 jak go wsadzam to czuc stukniecie w nim,tak bylo i w poprzedniej skrzynce
[ Dodano: |5 Gru 2013|, 2013 20:20 ]
skrzynka z 2 litrowego jest taka sama?bo ja taka wstawilem
[ Dodano: |6 Gru 2013|, 2013 17:43 ]
zamontowalem moja skrzynke z powrotem,byla zalana tylko od gory,wyczyscilem i zlozylem,wszystko wrocilo do normy,a guzik od przedniej szyby lampka wlancza sie lecz szyba nie grzeje,jutro wszystko posprawdzam z tego linku co mi podales
[ Dodano: |7 Gru 2013|, 2013 10:32 ]
niestety nie mam plusa na przekazniku 18 nozka 30,sprawdzalem mase,wymienialem wlacznik i nic
[ Dodano: |7 Gru 2013|, 2013 10:32 ]
niestety nie mam plusa na przekazniku 18 nozka 30,sprawdzalem mase,wymienialem wlacznik i nic
|
|