Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - układ chłodzenia

TomekZ14 - |31 Paź 2013|, 2013 01:53
Temat postu: układ chłodzenia
Zbiornik płynu był tak brudny, że nie byłem w stanie sprawdzić nawet poziomu płynu. Wymontowałem więc dzisiaj zbiornik wyrównawczy żeby zabrać go do domu, przemyć, zamontować i zalać płynem zimowym. I d*pa.

Ok jestem właścicielem wieloryba od niedawna, ale próbuje doprowadzić go do użyteczności bo jego komfort jest tak niesamowity, że brak mi słów.

Ale tego kto nim jeździł wcześniej i tak go zaniedbał to bym chyba obdarł ze skóry i wrzucił do roztworu wody z solą, żeby poczuł się podobnie.

Wrzucam zdjęcie żebyście zobaczyli to co ja.

http://imageshack.us/photo/my-images/600/q3jg.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/36/av7p.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/401/vf1u.jpg/

Ok chce mi się śmiać ale kij tam z tym.

Wie ktoś jak skutecznie umyć zbiornik płynu chłodniczego??
I drugie. Jak wyczyścić cały układ chłodzenia żeby pozbyć się tego kamienia czy co to jest??

Jankes - |31 Paź 2013|, 2013 06:48

Heh, pierw pomyślałem ze spuściłem wode z kompresora, tak samo wygląda :P

Co do zbiorniczka to najlepiej sie myje piachem :)
A co do układu, są rozne odkamieniacze, srodki do czyszczenia ukłądu chłodniczego w autach, nawet całkiem skuteczne, tylko boje sie ze jak układ jest tak zakamieniony, jak zaczniesz czyscic, to raz ze moze pozatykac np nagrzewnice a dwa pewnie sie porozczelnia chłodnica i nagrzewnica.

kat - |31 Paź 2013|, 2013 07:50

podłączyc wąz ogrodowy z jednej strony ,najlepiej zeby leciało tez przez chlodnice i odkrecic wode
potem godzine poczekac i moze wyplynie ten caly syf

Niejakiemu KamilowiScorpio w ten sposob sie udalo,bo mial identycznie

Ktos jezdzil na wodzie,co w dzisiejszych czasach jest kompletnym idiotyzmem i nalezy jak to napisales obedrzec ze skóry

pablo19 - |31 Paź 2013|, 2013 12:36

Potem możesz zalać wodą destylowaną na tydzień, a dopiero potem właściwym płynem. Oczywiście jak byś wlał tej wody to uważaj na przymrozki ;)
trzypion - |31 Paź 2013|, 2013 12:56

Można nieco szybciej.
1. Odpiąć nagrzewnicę z obwodu - po prostu na krótko spiąć wylot z kolektora z powrotem do pompy.
2. Przy okazji patent z wężem i wodą zaaplikować nagrzewnicy
3. Układ przepłukać jak Kat polecał wodą
4. Spuścić część wody i dolać litr octu spirytusowego 10%, potem dolać wody do pełna
5. Odpalić, pojeździć 30-40 minut.
6. Spuścić wszystko
7. Przepłukać wodą
8. zalać płynem
9. Cieszyć się.

TomekZ14 - |31 Paź 2013|, 2013 13:39

ok. Dzięki bardzo za pomoc.

No niestety nie mam możliwości podpięcia pod wąż, ale na pewno spróbuje zalać destylowaną wodą najpierw. Potem spuszcze. Jak nie pomoże to będę szedł dalej może z tym octem. No faktycznie jeżeli ktoś nie dbał tyle lat o układ to musze zrobić to jakoś łagodnie, żeby nie zapchać całego układu i wkopać się w jeszcze większe problemy. Na szczęście do tej pory się nie grzał więc zaczne od tych mniej drastycznych sposobów.

:D

kat - |31 Paź 2013|, 2013 13:59

wg mnie sposob z wezem jest jedyny czym to zrobisz szybko i sprawnie
po prostu musisz sie pozbyc tego szlamu za jednym zamachem,potem mozesz jezdzic na plukankach

VIK - |31 Paź 2013|, 2013 14:06

Preparat do usuwania kamienia kotłowego, a potem płukanka na jakiejś myjni ręcznej i tyle.
Julek - |31 Paź 2013|, 2013 14:19

Jeśli adres zamieszkania kolegi podany w profilu jest aktualny to wcale się nie dziwie, że chce uniknąć podłączania węża ogrodowego do auta celem urządzania wypłukiwania szlamu na trawnik. Może ma niemiłych sąsiadów ;]
kat - |31 Paź 2013|, 2013 14:25

no to co innego
zakladam ,ze 99,99 % osobników na tym forum mieszka na stale w naszym pieknym kraju

TomekZ14 - |31 Paź 2013|, 2013 15:20

no właśnie i tu mam lipe troche. Tak mieszkam w Berlinie i to na dodatek w bloku. I nie mam możliwości zrobienia płukania za pomocą węża:(

A do Polski przyjade pewnie po Nowym Roku więc musze sobie tutaj jakoś dać rade.

VIK - |31 Paź 2013|, 2013 17:43

Zalej płynem i poczekaj aż przyjedziesz do Polski :)
pablo19 - |31 Paź 2013|, 2013 19:32

Zrób ze dwie płukanki destylowaną i zalej płynem :)
Ja tak zrobiłem w Toyocie i jest okej, płyn czyściutki :)

TomekZ14 - |31 Paź 2013|, 2013 20:37

No od tego zaczne. i zobaczymy jak będzie. Dzięki bardzo