Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Grzanie szyb przód/tył

Enzo - |18 Wrz 2013|, 2013 14:19
Temat postu: Grzanie szyb przód/tył
Witam Wszystkich.
Niestety nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc w moim temacie, a mianowicie moje szyby przestały grzać, tak przednia, jak i tylnia, nawet się środek przycisku nie zapala, a powinien, więc może ma ktoś jakieś rady ?
Dla tych co lubi żartować, to bezpieczniki sprawdziłem ten od tylniej o ile dobrze pamiętam nr 20 i od obydwu połówek przedniej czyli 36 i 38, wszystkie są ok, więc może to coś innego, tylko ja nie mam pojęcia co.
Pozdrawiam

Adam_2000 - |18 Wrz 2013|, 2013 14:20

Enzo napisał/a:
więc może to coś innego

A skrzynki i wiązki masz porobione ?

gufer-posepny - |18 Wrz 2013|, 2013 15:27

albo central timer module wykitował ( zwany często Ding-Ding modułem )
Enzo - |18 Wrz 2013|, 2013 15:58

Adam_2000 napisał/a:
A skrzynki i wiązki masz porobione ?

Wiązki, hmm to się stało z dnia na dzień, więc gdyby to były wiązki, to by to jakoś tam dawało znać jakoś wcześniej, że się coś kasztani, a tak padło bez jakichkolwiek znaków, więc raczej nie wiązki, jednakże Adaś dzięki za odpowiedź.

gufer-posepny napisał/a:
albo central timer module wykitował ( zwany często Ding-Ding modułem )

A gdzie tego czasomierza szukać i jak sprawdzić, czy wszystko z nim OK ?

artur.k - |18 Wrz 2013|, 2013 18:46

skrzynki nie muszą dawać znaku umierania,albo właśnie w Twoim przypadku to jest ten znak.. bimbadełko pod kierownicą,czerne pudełko ponacinane by dźwięk wychodził,a masz sygnał że zostawiłeś światła wł.jak drzwi otworzysz?
Enzo - |18 Wrz 2013|, 2013 20:13

artur.k napisał/a:
a masz sygnał że zostawiłeś światła wł.jak drzwi otworzysz?

A no właśnie ten sygnał też mi gdzieś uciekł i tak jak kiedyś się darł, tak teraz mimo włączonych świateł siedzi cicho jak mysz pod miotłą. Więc wszystko wskazuje na to, że ten cały zegar padł tak (central timer module) ?
Od razu zapytam jak ktoś wie jaki tego koszt, ktoś się orientuje ?

artur.k - |18 Wrz 2013|, 2013 20:51

no to masz odp :) masz forumowych handlowców poszukaj ciut :)
irek - |18 Wrz 2013|, 2013 23:30

artur.k napisał/a:
no to masz odp

niekoniecznie o ile mnie pamięć nie myli to w włączniku od świateł lubi nadpalać się jeden pin w kostce i też wtedy bimbadełko zamilczy :)

Enzo - |19 Wrz 2013|, 2013 08:35

artur.k napisał/a:
no to masz odp :) masz forumowych handlowców poszukaj ciut :)

Ja ostatnio wymieniałem nagrzewnicę i wyjmowałem deskę, więc może jakąś kostkę pominąłem ? Postaram się to sprawdzić na dniach.

irek napisał/a:
... w włączniku od świateł lubi nadpalać się jeden pin w kostce ...

To też sprawdzę :)

Artur, Irek jak narazie dzięki ;)

bingo - |19 Wrz 2013|, 2013 13:38

wiązki nie będą, bo ogrzewanie szyb tamtędy nie leci.
skrzynki też raczej nie, bo najczęściej efekt jest odwrotny - załaczają się na stałe, no i dodatkowo tylnia to duża skrzynka, a przednia to mała skrzynka. Stawiam na bimbadełko, w drugiej kolejności włączniki i wtyczki od nich.

Jacek12 - |19 Wrz 2013|, 2013 20:49

bimbadełko kosztuje od 10 do 40zł.
Enzo - |22 Wrz 2013|, 2013 15:40

Mam problem, zaglądałem tam pod tą kierownicę, zdjąłem tą osłonę, w której jest ten miniaturowy schowek pod włącznikiem świateł, ale nigdzie nie zauważyłem tego bimbadełka, które mam nadzieję, że jest tym "central timer module" (zwany często Ding-Ding modułem ). Czy może ktoś mi cyknąć i podesłać fotkę jak to wygląda i umiejscowienie gdzie powinno to być zamontowane. Pozdawiam.
Jankes - |22 Wrz 2013|, 2013 15:42

Jak zdejmiesz osłone z tym schowkiem to ujrzysz taka metalowa półke, a na jej prawym rogu masz takie prostokątne plastikowe pudełko z wtyczką, to to własnie jest bimbadełko.

Jak coś to mam bimbadełko.

Enzo - |22 Wrz 2013|, 2013 15:46

Jankes napisał/a:
Jak coś to mam bimbadełko.

Ok to ja jutro postaram się znów rozebrać tą osłonę i zobaczę, bo nie wiem czy nie podłączyłem wtyczki po wyjmowaniu deski, czy po prostu padło, a w jakiej cenie masz ten moduł ?

Jankes - |22 Wrz 2013|, 2013 15:48

Przy wyjmowaniu deski sie nie odpina bimbadełka ;)

20zł plus wysyłka

Enzo - |23 Wrz 2013|, 2013 18:20

Jankes napisał/a:
Przy wyjmowaniu deski sie nie odpina bimbadełka ;)

20zł plus wysyłka

Cześć Jankes.
Dzięki wielkie za pomoc i chęć odsprzedania części, ale okazało się, że moje bimbadełko nie było w ogóle podłączone, bo jak wymieniałem nagrzewnicę, to musiałem pewnie odpiąć kostkę, a później jak zaczęło delikatnie kropić i składałem auto na biegu, pod chmurką, bo garażu brak, to zapewne zapomniałem podłączyć, a tak na marginesie, to nie tylko, przy awarii bimbadełka, nie działa bimbanie i szyby, ale też i wycieraczki czasowe i podświetlanie wnętrza auta. Także jeszcze raz dzięki za pomoc i szczere chęci.