| |
Ford Scorpio Team Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Brak wtrysku paliwa po regeneracji wi±zek i wymianie elektro
klodzik - |18 Sie 2013|, 2013 22:23 Temat postu: Brak wtrysku paliwa po regeneracji wi±zek i wymianie elektro Witam, by³o tak: pewnego razu w³±czy³y siê same wentylatory, zaczê³a mrugaæ dioda na podszybiu i nie odpali³em ju¿ scorpiaka.
Zregenerowa³em wi±zkê silnika, wi±zkê pod³u¿nicy (by³a w strasznym stanie), skrzynki bezpieczników - samochód nie odpala miga diada na podszybiu.
Wymieni³em zestaw: nowy komputer, immobilajzer, cewkê przy kluczyku, kluczyki modu³ komfortu - dioda przesta³a wymrugiwaæ kod tj. zachowuje siê prawid³owo zapala siê i ga¶nie, na ¶wiecach jest iskra, na listwie wtrysków jest paliwo pod ci¶nieniem. Samochód nie odpala, ¶wiece s± suche wygl±da na to, ¿e wtryski nie podaj± paliwa - co robiæ?
trzypion - |18 Sie 2013|, 2013 23:12
Sprawdziæ, czy masz impulsy na wtryskiwaczach.
Reader - |19 Sie 2013|, 2013 08:42
| klodzik napisa³/a: | | Wymieni³em zestaw: nowy komputer, immobilajzer, cewkê przy kluczyku, kluczyki modu³ komfortu - dioda przesta³a wymrugiwaæ kod tj. zachowuje siê prawid³owo zapala siê i ga¶nie, na ¶wiecach jest iskra, na listwie wtrysków jest paliwo pod ci¶nieniem. Samochód nie odpala, ¶wiece s± suche wygl±da na to, ¿e wtryski nie podaj± paliwa - co robiæ? |
Sprawd¼ zasilanie wtrysków benzynowych +12V.
Je¶li jest sprawd¼ po³±czenie EDIS - ECU.
Jaki to jest dok³adnie silnik?
klodzik - |20 Sie 2013|, 2013 21:57
Jak sprawdziæ impulsy na wtryskach?
Dzi¶ odlutowa³em komputer LPG.
Sprawdzi³em na wtryskach by³o 12V z gazem jak i bez.
Zwar³em przewód za wtryskiem z mas± - wtrysk pyka.
Sprawdzi³em kable od wtrysków do komputera wszystko OK (kolejno¶æ, piny itp).
Jak zakrêci³em rozrusznikiem czuæ by³o paliwo (od tego pykania chyba) ale nie zapali³.
Silnik to 2.0 16V
Reader - |21 Sie 2013|, 2013 00:06
Sprawd¼ po³±czenie 1 pinu EDISa z ECU.
bingo - |21 Sie 2013|, 2013 18:46
sprawdz te¿, czy gdzie¶ nie masz wi±zki czym¶ przyci¶niêtej.
pepi - |21 Sie 2013|, 2013 21:45
¿arówka dioda i widaæ czy jest sterowanie
g³upie pytanie a czy widzi obroty wa³u /
klodzik - |5 Pa¼ 2013|, 2013 14:18
| Reader napisa³/a: | | Sprawd¼ po³±czenie 1 pinu EDISa z ECU. |
jest po³±czenie dobrze.
| pepi napisa³/a: | ¿arówka dioda i widaæ czy jest sterowanie
g³upie pytanie a czy widzi obroty wa³u / |
przetestowa³em jak pisa³em wcze¶niej - nie wiem jak sprawdziæ czy widzi obroty wa³u.
Proszê o bardziej "³opatologiczn±" pomoc, nie bojê siê lutownicy, kabelków, mechaniki itp ale nie mam ¿adnego do¶wiadczenia z diagnostyk± samochodów.
mam interfejs odbii czy jest i jaki program diagnostyczny do Scorpiaka? Mam ProScana nie pokazuje b³êdów - rozumiem ¿e to dobrze bo by³ od³±czony akumulator.
Czy przy tych zwarciach na wi±zce nie uszkodzi³y siê czujniki i jak je sprawdziæ?
Reader - |5 Pa¼ 2013|, 2013 15:22
Silnik co¶ tam siê odzywa czy nic?
klodzik - |6 Pa¼ 2013|, 2013 14:39
Kompletnie nic.
bingo - |7 Pa¼ 2013|, 2013 11:56
czy obrotomierz siê rusza, jak odpalasz.
Reader - |7 Pa¼ 2013|, 2013 12:02
| klodzik napisa³/a: | | Kompletnie nic. |
Sprawd¼:
1. Zasilanie +12V na EDISie.
2. Prawid³owo¶æ podpiêcia CPWK (biegunowo¶æ ma znaczenie) do EDISa.
|
|