Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Akumulatory podciśnienia pod maską - co to jest?

ramanujan - |4 Sie 2013|, 2013 13:33
Temat postu: Akumulatory podciśnienia pod maską - co to jest?
Mam pytanie, co to mogą być za akumulatory podciśnienia, przykręcone do płyty po wewnętrznej stronie prawego przedniego nadkola? są dosłownie między kolektorem wydechowym a kołem. Czarna płyta wielkości A4 na której są 2 akumulatory podciśnienia i jakiś moduł staga, zapewne pozostałość po dawnej sekwencji..
Czy te puszki podciśnienia działały z jakimś układem samochodu fabrycznie czy to może być jakaś dokładka razem z sąsiadującym obok stagiem?

Poniżej postaram się wsadzić zdjęcie: (sorki za jakość komórkową)

http://img17.imageshack.us/img17/5395/4mby.jpg

Ogólnie pod maską mam trochę siano z tymi wężykami, mam jakieś trójniki porobione, jakieś rozgałęzienia do czegoś co potem wycięto, zostały kawałki pozaślepiane śrubkami o.O
Chciałbym z tym trochę dojść do ładu, jak się raz schyliłem pod maską to wyjąłem garść ślepych weżyków i złączek które do niczego nie służyły...

Aha, dodam że przynajmniej jeden z tych aku jest odpięty, nie wiem czy nie najlepiej było by to wszystko wypruć?

ramanujan - |4 Sie 2013|, 2013 16:38

Szczerze mówiąc to nawet za bardzo nie było podłączone.. a czy jest gdzieś opis/schemat na to? jeśli to zostawiam to po to żeby było podpięte, jak wywalam to możliwie jak największą część takiego ukłądu, bo potem pod maską robi się pająk..

Podobnież chciałbym skasować EGR bo bardzo zdziwił bym się gdyby był sprawny, a wiele dobrego to on nie robi. Jak go nie będzie to na pewno nie będzie robił kłopotów ;-)
Choć pewnie i tak jest gdzieś zasklepiony albo zblokowany..

-------------------

Dzięki jeszcze raz Speedo, już wiem z czym to się je. Czy jako odpowietrzenie zbiornika można ewentualnie użyć rurki zakończonej np filterkiem paliwa?

pandy - |5 Sie 2013|, 2013 18:32

EVAP jest jesli dobrze pamietam przy zbiorniku paliwa...
pablo19 - |5 Sie 2013|, 2013 23:21

pandy napisał/a:
EVAP jest jesli dobrze pamietam przy zbiorniku paliwa...
W poliftach tak, a w przedliftach przy silniku.
Boni - |6 Sie 2013|, 2013 01:05

ramanujan napisał/a:

Choć pewnie i tak jest gdzieś zasklepiony albo zblokowany..
-------------------
Dzięki jeszcze raz Speedo, już wiem z czym to się je. Czy jako odpowietrzenie zbiornika można ewentualnie użyć rurki zakończonej np filterkiem paliwa?

Nie ma sensu, albo filtr węglowy i doprowadzić do kultury EVAP, albo se ten wężyk ze zbiornika możesz wetknąć gdzieś pod aku i tyle, nie ważne co dasz na zakończeniu.

Co do EGRu, jak masz takie siano z wężykami, to już pewnie ktoś się postarał, żeby nie działał (tj. odłączył podciśnienia od zaworów).

ramanujan - |6 Sie 2013|, 2013 09:34

Jasne. Ale sam EGR nawet niesprawny, doradzasz zostawiac czy bys go wyjmowal?
Pzdr

pablo19 - |6 Sie 2013|, 2013 10:14

Ja mam, nie rzeźbiony i jestem coraz bliższy temu, żeby go wywalić, chociaż jeszcze nie wiem czy jest jakikolwiek pozytyw dla mnie z działania EGR-a.
Struna - |6 Sie 2013|, 2013 10:20

pablo19 napisał/a:
czy jest jakikolwiek pozytyw dla mnie z działania EGR-a.
kupa syfu w kolektorze ssącym no i +5 do rispektu pod remizą :)
ramanujan - |6 Sie 2013|, 2013 11:16

Teoretycznie egr ma tylko zmniejsac emisje NOx. Im wieksze obciazenie silnika tym wiecej tlenu potrzeba wiec jego mo by spadala, tak wiec wraz z jego wrostem domyka sie egr. Zdaje sie ze puszczenie 5% spalin do dolotu pozwalalo zmniejszyc emisje o 43% a puszczenie 15% nawet o 84%.
Na jalowyh egr jest wiec otwarty i zamyka sie zupelnie powyzej 50% obciazenia silnika (wiadomo ze to nie sa scisle granice tylko zaleza od konkretnego przypadku silnika)
Pamietajcie ze najwazniejszym kryterium przy prrodukcji silnika jest spelnienie norm emisji bo bez tego czy silnik jest dobry czy zly - nie zostanie dopuszczony do produkcji.... :-)

//poprawiłem że chodzi o NOx (tlenki azotu), bo ktoś przez pomyłkę spojrzy na to i zapamięta głupotę//

Struna - |6 Sie 2013|, 2013 11:16

ramanujan napisał/a:
Na jalowyh egr jest wiec otwarty i zamyka sie zupelnie powyzej 50% obciazenia silnika (wiadomo ze to nie sa scisle granice tylko zaleza od konkretnego przypadku silnika)
to chyba w starych dieslach :)
ramanujan - |6 Sie 2013|, 2013 11:20

Oraz w GDI, takt, w benzynie z wtryskiem posrednim nie wiem jak jest..
Reader - |6 Sie 2013|, 2013 15:35

ramanujan napisał/a:
Teoretycznie egr ma tylko zmniejsac emisje HC.

Raczej NOx.

Piotr - |6 Sie 2013|, 2013 20:35

rowniez zmiejsza spalanie ;)
jak dorzucisz spalin do kolektora dolotowego lambdada na wylocie widzi ze jest bogato ....wiec zaczyna ciac czasy wtrysku ;)
przy mniejszej ilosci tlenu mniej leje :P

gufer-posepny - |6 Sie 2013|, 2013 21:28

taki badziew przeważnie zrąbany . opóźnienia reakcji na pedała gazu albo i żadnej jak się zrąbie . plus niesamowity gnój w kolektorze .
ramanujan - |6 Sie 2013|, 2013 21:49

Masz rację NOx'y. nie byłem pewien, dzięki za czujność. NOx'y można utlenić w kacie dzięki obecności CO w spalinach, uboga mieszanka - pozostają NOx, bogata - pozostaje CO, dlatego właśnie układy silników o Zapłonie Iskrowym (ZI) są ustawione pod Lambde = 1 - i wcale nie jest to najoptymalniejszy skład do ich pracy..

Nie uważam się za znawcę, ale napiszę to co wiem, uzupełnijcie mnie jeśli ktoś jest lepiej w temacie:
W opisywanych przypadkach GDI albo silnikach o Zapłonie Samoczynnym (ZS), mamy do czynienia ze spalaniem mieszanki ubogiej (lambda>1)
Zasysana wówczas mieszanka ma znacznie za dużo tlenu i jego ograniczenie poprzez zawrócenie spalin do silnika dalej prowadzi do stanu gdzie dalej spalamy mieszankę ubogą, niewiele się zmienia.
Możliwe jest że komputer rejestrując spadek lambdy zmniejszy dawkę paliwa, nie jest to jednak układ który ma na celu oszczędzanie paliwa..
Widziałem krzywe charakterystyk, jak spada moc silnika wraz ze wzrostem obciążenia, bardziej obciążony silnik -> większa dawka paliwa -> więcej powietrza potrzeba -> domykamy EGR / rejestrujemy spadek mocy. Na wykresie było to nawet kilkadziesiąt procent (~30-40?). Układy sterowania EGRem są różne, pneumatyczne, elektryczne - w różnych relacjach.
Co ciekawe, na uczelni wykładowca zaznaczał że EGRy są układami nieopłacalnymi z punktu widzenia producentów, bo podrażają układ, i jest z nimi tyle kłopotu że nawet zysk z serwisowania tego jest przy tym nieopłacalny. Powiedział że może dziś się tego nie widuje na ulicy, ale producenci w nowych autach będą dążyć do poprawy jakości procesu spalania w obrębie samego silnika, resztę będzie trzeba rozpracować przy wydechu. Już dzisiaj są jaja:
Poza katami trójfunkcyjnymi stosuje się katalizatory utleniające, magazynująco-dopalające, filtry cząstek stałych, dopalanie tego (a więc np dwa działające naprzemiennie - ciężarówki), ad-blue (typ kata SCR) - dodawanie mocznika do spalin, celem odparowania z niego amoniaku który usuwa NOx'y ale sam NH3 jest również b toksyczny więc się dobudowuje kolejny katalizator który po całym procesie blokuje też jego, teraz już egr'y są specjalnie chłodzone, ponadto dodaje się świeże-niespalone powietrze do wydechu w celu ułatwienia zajścia reakcji, nie-otwiera się drugiego zaworu dolotowego w celu lepszego zawirowania mieszanki (wymieszania), pomijam zmienne fazy rozrządu, bezstopniowy wznios zaworów..
Na zajęciach miałem to do urzygu..

Sprawdzałem teraz, i faktycznie EGR gdy pracuje (bieg jałowy jazda z nieszybką, stałą pr.) teoretycznie zmniejsza spalanie, nie sądzę jednak osobiście żeby to były wartości odczuwalne przez użytkownika.
Różne fora przepatrzyłem w tym celu, w praktyce raczej tego ludzie nie zauważają, chociaż na jednym z for zawodnik upierał się że w "wektrze" mu się egr otwierał jak dodawał gazu, i że przy full obciążeniu EGRy mu się otwierają. To był bardzo wyjątkowy samochód i użyszkodnik, sugeruje to by nie zawsze brać to co piszą na forach do serca, mnie się tyczy to także ;-)

Pozdrawiam,
Krzysiek

Struna - |6 Sie 2013|, 2013 22:57

Stary, zanim klikniesz wyślij przeczytaj z 10 razy co napisałeś bo potem to tylko kwas zostaje...
Dosyć dawno takich banialuk nie czytałem...

ramanujan - |6 Sie 2013|, 2013 23:04

Przykro mi, nie pracuję w tym zawodowo, Ty - tak. Poprosiłem, że jeśli coś widzicie z tym nie tak, napiszcie, pozdro ;-)
Struna - |6 Sie 2013|, 2013 23:15

To jak nie wiesz to lepiej zapytaj a nie produkuj takich bzdur, bo jeszcze kto gotów to uznać za właściwe.
ramanujan - |6 Sie 2013|, 2013 23:18

Proszę, rozwiń "bzdury"
Wiesz, nie wydaję książki, napisz co Ci się nie zgadza. Piszesz jakby z pretensją do mnie? czemu? To tylko forum i tylko post, poprawisz mnie, to "żadne zwierzęta nie zostaną skrzywdzone".
Dystansu trochę, proszę.. ;-)

Struna - |6 Sie 2013|, 2013 23:24

Piszę z telefonu i nie bardzo mi się uśmiecha siedzieć pół godziny robiąc cytaty i punktować Twoje przydługie a jakże pozbawione sensu wynurzenie.
Skoro sobie to skądś bezmyślnie wynorałeś to zadaj sobie trud weryfikacji tego.

ramanujan - |7 Sie 2013|, 2013 01:03

Nie trać czasu, nie traci się czasu na to co bez sensu. Napisałem spore wynurzenie z różnych tematów. Postaram się jutro część z nich rozwinąć, "udokumentować" jeśli to będzie mile widziane.
Moich domysłów i tego co ktoś uważa - dokumentować mimo szczerych intencji - nie śmiem

w sumie mogę zacząć od przedstawienia diagramu przedstawiającego skład mieszanki z i bez kata w funkcji składu mieszanki:
http://img703.imageshack.us/img703/2289/hpk8.png

Silnik benzynowy z bezpośrednim wtryskiem paliwa pracuje na mieszankach ubogich,
AFR 1:13 do 1:14, link wiki: http://pl.wikipedia.org/w...ednim_wtryskiem

Silnik o ZS, z renault 2.2 DCI, bieg luzem, lambda: 18,5. Obciążając, wiadomo że spada.

"Dla silnika ZI trzymamy się blisko Lambdy=1 ze względów na optymalną pracę reaktora katalitycznego, nie jest to skład mieszanki odpowiadający za największą sprawność jednostkową ni też moc" słowa jednego prowadzącego.

Wpływ recyrkulacji spalin na ich skład:
(Na niebiesko zaznaczona charakterystyka wykorzystywana rzeczywiście, tzn płynnie przechodząc od dużej wartości recyrkulacji, po małą, aż po jej brak)
http://img856.imageshack.us/img856/9505/7ncx.jpg

Przykład zastosowanego EGR z chłodzeniem:
http://img832.imageshack.us/img832/599/bmx0.jpg

Omawiane rodzaje katalizatorów, przedstawię jakieś fajniejsze schematy i rysunki jutro,
na razie tak skrótowo o najciekawszych:

Typy:
http://imageshack.us/a/img547/7268/qskb.jpg

Ad-blue (SCR): (instalowany głównie w ciężarówkach):
http://imageshack.us/photo/my-images/12/v9xt.jpg/
http://imageshack.us/a/img12/9910/v9xt.jpg
Co mówi o ciekawego wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/AdBlue
Zasadę działania mogę bliżej pokazać i opisać jutro,

Dopalanie filtrów w CDPF (Catalyzed Diesel Particulate Filter),
dwa bliźniacze układy, podczas pracy gdy jeden filtr zakumuluje już graniczną ilość ładunku zostaje wyłączony z układu i jest dopalany poprzez np bezpośrednie podanie paliwa (najczęściej, ale są też inne rozwiązania) a w tym czasie drugi filtr wykonuję pracę. Potem cykl się zamienia:
http://imageshack.us/a/img441/4445/63ce.jpg
Można też z tego co pamiętam okresowo zastosować mieszankę bogatą, której niespalona część dopala ten filtr, ale postaram się znaleźć przykład i na to..

bezstopniowy wznios zaworu:
http://img51.imageshack.us/img51/6209/v487.jpg
zalety: poprawiona sprawność, mniej HC, CO, CO2, częściowe przejęcie funkcji przepustnicy... teraz sterowane wzniosem zaworu

O sterowaniu zaworami.. w fazie testów, prototypów i we wczesnej fazie eksploatacji są układy sterujące zaworami elektromagnetycznie. Takie duże cewki które sterują zaworami zamiast klasycznych wałków, krzywek, sprężynek i popychaczy..
Takie układy obecnie są stosowane tylko w samochodach ciężarowych ( ze względu na wielkość) no i w bardzo niewielu, zastosował to m.in. MAN. Zdjęcia mam jakieś, ale teraz nie znajdę. Chwilowo przykładowe zdjęcia:
http://www.autospies.com/...009/camless.jpg
http://media.popularmecha...fuel-5-0408.jpg
http://www.cvel.clemson.e...es/EM_Valve.jpg

Mam nadzieję że nie zanudziłem, jestem młody, interesuje się tym, trochę wyrozumiałości jeśli coś napiszę niezgodnego z Twoim doświadczeniem - Uprzejmie CIĘ proszę, napisz, podziel się doświadczeniem, sprostuj mnie gdy się mylę. Jeśli nie - trudno, mój świat się nie zawali, nie będę miał nikomu nic za złe, dla mnie to też będzie naprawdę SPOKO.
Miło mi było sobie przypomnieć kilka rzeczy, miałem fun pisząc to.
PS: Widzę gdzie się nagdybałem nie znając bliżej działania EGRu i paru innych rzeczy, ale "mniej więcej tak trochę jest", tak samo jak żyjemy mniej więcej tak trochę w wolnym kraju i mniej więcej nie robi się nas w jajo ;-)
Pzdr, K

Piotr - |7 Sie 2013|, 2013 03:39

W wszystkich silnikach z bezpośrednim wtryskiem, dąży się do pracy na ubogo, w tych silnikach jest dużo większy stopień sprężania w porównaniu do klasycznego z zapłonem iskrowym 😉
czyli jak nie dorzucisz gazu obojętnego w postaci spalin tlen wejdzie w reakcje z tlokiem ,zaworami i wypali się......
czyli przedewszystkim ekonomia

Reader - |7 Sie 2013|, 2013 08:07

W dużym uogólnieniu w silniku benzynowym doprowadzenie spalin ma na celu obniżenie temperatury spalania i dzięki temu obniżenie emisji NOx (silnik benzynowy ma regulację ilościową mieszanki).
W dieslu (regulacja jakościowa mieszanki), spaliny doprowadza się do dolotu aby zmniejszyć nadmiar tlenu przy mniejszych obciążeniach (mała ilość paliwa) a który robi złą robotę umożliwiając tworzenie tlenków.
Przynajmniej kiedyś tak uczyli.

ramanujan, jak chcesz zgłębić temat to wczytaj się w książki akademickie, najlepiej takie z lat 60-80-tych. Tylko przygotuj się na to że, opis samych procesów termodynamicznych silnika spalinowego to temat na grubą książkę a nie na kilka postów na forum.

pablo19 - |7 Sie 2013|, 2013 08:23

Piszecie o silnikach spalających benzynę, ON, a co jak spalamy LPG i mamy EGR?
Piotr - |7 Sie 2013|, 2013 08:34

Tak samo 😉
Struna - |7 Sie 2013|, 2013 11:48

ramanujan napisał/a:
W opisywanych przypadkach GDI albo silnikach o Zapłonie Samoczynnym (ZS), mamy do czynienia ze spalaniem mieszanki bogatej (lambda>1)
Zasysana wówczas mieszanka ma znacznie za dużo tlenu

i teraz patrz jak sam mataczysz, czytaj powyższe i teraz to co naskrobałeś później
ramanujan napisał/a:
Silnik benzynowy z bezpośrednim wtryskiem paliwa pracuje na mieszankach ubogich,
AFR 1:13 do 1:14

to jak - na bogato idzie czy na ubogo, poza tym lambda > 1 to nie jest bogato a ubogo, więc kolejny fuckup z Twojej strony. No i przy bogatej mieszance to właśnie paliwa jest za dużo a nie tlenu.

Dlatego ponownie uczulam - przeczytaj z 10 razy co naklikałeś zanim wciśniesz "wyślij"

Bo wklejasz bezmyślnie jakieś wyrywki z neta i potem wychodzi z tego kupa bzdur i samozaprzeczeń.

A jak już tak twardo brniesz w takie rozważania to jeszcze poczytaj o uwarstwianiu mieszanki oraz homogeniczności - choć i tak mocno powątpiewam w pozytywny skutek poszukiwań, a raczej wniosków z tego wyciągniętych.
Znów pewnie wkleisz bezmyślnie kilka wpisów i fotek a potem pierdzielniesz tekstem, że ZS i DI chodzą na bogato i że L>1 to własnie jest bogato :)

Tym pozytywnym akcentem kończę dywagacje jeszcze raz uczulając na czytanie ze zrozumieniem co się próbuje napisać.

ramanujan - |7 Sie 2013|, 2013 13:14

Chcialem napisac dobrze, przeklawiaturzylem sie. Poprawie dzis post, coby glupot nie zostawiac.
Poprawione, wyraz który miał brzmieć 'ubogo', brzmi 'ubogo'.
Nie proś żebym się tłumaczył, zdarza sie i tyle ale dzięki że wskazałeś błąd ;-) ;-) ;-)

O uwarstwieniu mieszanki czytałem przy okazji GDI gdzie mamy do czynienia z różną wartością wsp lambda w różnych miejscach cylindra. W obszarze wtrysku jest mieszanka bogata, poza nim - uboga. Fajny, ekonomiczny system. Czytałem kiedyś też na wiki o silniku HCCI który na początku pracy zapalał mieszankę iskrowo, potem przechodził na zapłon samoczynny. Paliwo rozłożone równomiernie w całej komorze spalania, oszczędność 15% paliwa w stosunku do rozwiązań tradycyjnych.

gufer-posepny - |7 Sie 2013|, 2013 17:08

ja tylko czekam aż AD-Blue wprowadzą do osobówek . Będzie koniec sensowności diesla . Chyba że to całe dziadostwo wywalić z softu sterownika silnika jak obecnie DPF . W innym przypadku choinka kontrolek . na co w pl kładzie się na razie lache czy to na prawdę działa czy nie .

I tak te wywody średnio mają się do tematu .

Struna - |7 Sie 2013|, 2013 17:12

ramanujan napisał/a:
GDI
to największy niewypał - mowa o GDI sensu stricte, czyli wydumce mitsubishi.
gufer-posepny napisał/a:
Chyba że to całe dziadostwo wywalić z softu sterownika silnika jak obecnie DPF
no ba :)
Reader - |7 Sie 2013|, 2013 17:12

gufer-posepny napisał/a:
... Chyba że to całe dziadostwo wywalić... .

I później zdychać na raka? ;)

gufer-posepny - |7 Sie 2013|, 2013 17:19

no w przypadku taniego diesla owszem . jedyny sens żeby z spalin nie pozdychać w mieście to hybrydy . bo w mieście i tak te dpf-y i cała filozofia nie ma racji bytu . tylko na trasie . a i tak trzeba by autostradą naginać zdrowo żeby się porządnie wydech oczyścił .
Piotr - |7 Sie 2013|, 2013 17:58

Tia hybryda aż tak różowo nie jest....utylizacja akumulatorów, a zimą jak temperatura spadnie i pojemność akumulatora to co...
a druga rzecz plaskie miasto dla hybrydy jechałem trochę górzysty teren zabudowany hybrydą 90% trasy na pb